Skocz do zawartości
qasq

Lekka Modernizacja, Czy Całość Do Wymiany?

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o wycenę, bo noszę się z myślą wymiany podzespołów nim stracą za dużo na wartości:

Asus P5K-SE

E8200+A/C FREEZER 7 PRO

2x1GB OCZ (aluminiowe radiatorki na całych pamięciach, chyba PLATINIUM)

8600GTS 512 Galaxy (heat pipe, potężny radiator)

SATA WD 320GB

2x DVDRW - LG(lightscribe) i liteon.

Feel 2 400W

Całość w masywnej stalowej obudowie, boki otwierane do góry, nie do tyłu. Obudowa jest bardzo solidna.

Dysponuję 600zł w gotówce. Na jakie pieniądze mogę liczyć za zestaw, lub ew, co wymienić i za ile ?

aha dodam że zależy mi na graniu w rozdzielczości 1680x1050.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup coś takiego:

RAM : GoodRam 2GB 800MHZ - 80 zł

Karta Graficzna : Sapphire Radeon HD4770 512MB - 420 zł

Zasilacz : Modecom MC-350 - 115 zł

Razem - 615 zł

Ram dokładasz, zasilacz do kosza, karta jest warta ~140 zł.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy przy tej 4770 kierować się tylko ceną czy producentem ? chodzi mi o to, że nie będąc entuzjastą mogę poświęcić 3% wydajności na koszt oszczędności złotówkowej. Korzystając z okazji, zapytam jeszcze o dźwiękówkę. Poprzednia była Creative taka niskoprofilowa, choć na normalnym śledziu, kosztowała w granicach 200zł, chyba audigy2. Warto znów w to inwestować? nagłośnienie to t6100

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ceną. Choć chyba o wiele taniej niż 420 zł nie znajdziesz... Jak chcesz oszczędzać, możesz kupić ten zasilacz:

http://allegro.pl/item624292120_fortron_fs...ss_wroclaw.html

Też styknie.

Co do audio - tu może niech inni się wypowiedzą... W tej kwestii nie mam za wiele do powiedzenia, bo od zawsze jadę na integrze.

Wymieniłbym też płytę główną, na przykład na P5B Premium, za jakieś 250zł na allegro, bo proca trzeba by podkręcić...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no cóż, wszystko wskazuje na to, że będę dysponował nie 650 ale okolo 1200zł. A jesli idzie o dźwięk, to lubię jakość. 200zł ? więcej, no myśle ze nie wiecej niz głosniki, a one kosztowaly z tego co pamietam 249. Co zyskam tą płytą główną?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zyskasz możliwości OC - ta płyta jest o niebo lepsza od twojej P5K-SE, która wkładana była do zestawów z supermarketu... BTW, twój zestaw właśnie na taki wygląda :wink: .

Skoro masz więcej kasy, możesz dołożyć do GTS 250 1GB (za 569 zł) oraz Karakorum z pastą AS5 (79zł+25zł), co ułatwi kręcenie.

Co zyskasz poprzez OC? Im większe taktowanie proca, tym większy minimalny FPS, a więc większy komfort gry.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm, składałem sam, ale jakoś 2latka temu. wszystkie częsci odzielnie :) na tej płycie co mam procek wyciąga 3200 bez zmiany V. a wentyl chodzi na 50% (nie słychać kompa) temp proca w stresie 58% ale stoi koło okna i buda otwarta, moze to przez to. Rozumiem że płyta pogonić i tego 8600 i wtedy bulić na tą P5B? ale czy to się opłaca? nie lepiej włożyć te 2stówy więcej i wziąć coś jeszcze lepszego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej jest mieć chyba zapas mocy, no nie? Weź Szefa 450W lub Corsarza 450W.

Obudowa, lepiej jak jest zamknięta...

Można dołożyć do Corsaira 400W, który i tak będzie miał duży zapas mocy... Więcej nie trzeba.

Jak w obudowie nie ma wentylatorów, to lepiej, jak jest otwarta, ten sam efekt. Ja mam otwartą...

Rozumiem że płyta pogonić i tego 8600 i wtedy bulić na tą P5B? ale czy to się opłaca? nie lepiej włożyć te 2stówy więcej i wziąć coś jeszcze lepszego?

P5B Premium ci wystarczy, w razie czego kiedyś Quada obsłuży i wykręci. Warto zmienić, proc widzę niezła sztuka, więc przy dobrych wiatrach 3.8GHz zrobisz, a jak pisałem - im więcej, tym lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup coś takiego:

Razem - 615 zł

Ram dokładasz, zasilacz do kosza, karta jest warta ~140 zł.

Za kartę spokojnie dostanie 160zł,

za zasilacz jakieś 20zł jak dobrze pójdzie

Za memorki też swoje weźmiesz.

Co do polecanych przez Ciebie lepszy zasilacz teraz da się kupić chwilowo. Pamięć by już lepszą wziął w końcu ma E8200 i pokręcić się da.

Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a teraz takie pytanie:

czy ten zasilacz który mam uciągnie 2x4770 i asusa p5b, chociaż przez 2tygodnie? nie bede raczej w nic gral przez ten czas, wiec czy to sie poprostu włączy? bo wtyczki do 2 kart graf mam. bo znalazlem na allegro zestaw 2x4770+P5B za 1099zł.

http://www.allegro.pl/item624449236_asus_p..._crossfire.html

I nie wiem czy to by się nie opłacało? Co myślicie, a reszte zostawic tak jak jest +wymiana zasilacza w niedalekiej przyszłosci?

a i jeszcze jedno, czy za tą galaxy + p5kse dostane 250zl w sumie ?

Edytowane przez qasq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HD4770 jest podobny do hd4850, więc ten odpada. Z CF nie jest tak źle.

Z CF jest dobrze wg dostępnych testów. Te były przeprowadzone z i7 i ktoś pisał że może to mogło pomagać CF.

Wyniki CF 4770 były bardzo dobre, lepsze od 4890.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4770+P5Q-Pro za 870zł (moja stara plyta+grafa sprzedane za 250) = 620 mojego wkładu? dobry pomysl?, lub jesli bym sie nie bawil w wydawanie fortuny, to czy moj aktualny zasilacz pociagnie tego 4770? bo wtedy biore tego z esc i sie nie bawie w sprzedaze, aukcje, czekanie itp, tylko jutro odbieram sprzęt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...] to czy moj aktualny zasilacz pociagnie tego 4770?

Nie. To bomba udająca zasilacz, do natychmiastowej wymiany.

Jak pisałem:

Razem - 615 zł

Choć rzeczywiście w podobnej cenie możesz kupić Fortrona 400W, jak napisał maxymili.

Za kasę ze sprzedaży staroci kupujesz P5B Premium, albo Asrocka P45TS trochę drożej.

Jeśli chodzi o CF - nie daj się w to wciągnąć, dużo jest narzekań. CF nie zawsze działa, czasem wydajność jest jak jednej karty, a wysoki średni FPS w testach nie oddaje komfortu gry ani udręki ze sterami.

Zresztą i tak zanim dozbierasz kasę na drugiego, ukażą się nowe karty z DX11, sporo wydajniejsze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że to absurdalne, że masz Modecoma, a polecamy ci... też Modecoma.

To dlatego, że mają w ofercie "wyroby zasilaczopodobne" (seria Feel I i II), a także dobrej jakości zasilacze, nieustępujące np. Chieftecowi (seria MC).

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi