Endurance Opublikowano 14 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2009 Tia. Q9550 i X4 955 są podobne wydajnością. Q9550 na 2,83GHZ, zaś X4 955 na 3,2GHZ, czyli taktowaniu prawie 400MHZ większym. Kręcą się podobnie. Na tym samym taktowaniu Q9550 jest znacznie lepszy. Schodząc cenowo niżej można dojść do wniosku, że w ogóle nie ma sensu brać selekcjonowanego X3 na X4 przy skali tych modowalnych. Tam, gdzie nie są one selekcjonowane trafić na nie jest o wiele łatwiej. Hmm, czyli mógłbym Q9550 spokojnie podkręcać, z tego co piszesz. To, jak go podkręcić to przyszłość, ale czy np. musze kupic jakies dodatkowe wentylatory (lepsze?) aby podkrecac sobie ten procek? Czy wystarczy to, co mam w zestawie? Gdybym musiał zakupić, to byłbym wdzięczny, jakby ktoś zapostował jakiś konkretny model z ceną ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 14 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2009 W zestawie masz Karakorum, który wystarczy do solidnego OC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 15 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2009 Schodząc cenowo niżej można dojść do wniosku, że w ogóle nie ma sensu brać selekcjonowanego X3 na X4 przy skali tych modowalnych. Tam, gdzie nie są one selekcjonowane trafić na nie jest o wiele łatwiej.Ale o co chodzi? Bo nie rozumiem? skoro 710 x3@x4 dochodzi wydajnościowo nie podkręconego 955 x4 a nawet go przewyższa. Po Oc obu 955 będzie trochę wydajniejszy bo zazwyczaj lepiej się kręci. To po co płacić za 955 1000zł skoro 710 można mieć za 599zł + przesyłka 17zł. No ludzie :D przecież widać oczywistość w tym. Czyż nie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 15 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2009 (edytowane) No ludzie :D przecież widać oczywistość w tym. Czyż nie?Nie wszyscy to widzą. Schodząc cenowo niżej można dojść do wniosku, że w ogóle nie ma sensu brać selekcjonowanego X3 na X4 przy skali tych modowalnych. Tam, gdzie nie są one selekcjonowane trafić na nie jest o wiele łatwiej.Nie tak łatwo. Ostatnio jakoś mniej sztuk się odblokowuje albo mi się tak tylko zdaje. Pisałem z kilkoma osobami,i które chciały podkrecic/odblokować x3 i 4 rdzeń nie działał. Edytowane 15 Maja 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endurance Opublikowano 15 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2009 (edytowane) A co powiecie, żeby zamiast Radeona HD4850 512 zamienic na GTX240 OC 896 (http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=14663) ? Czy to nie byłby lepszy zakup "na przyszłość" niż Radeon? Zakładając, że nie kupię tak wcześnie nowego monitora, tylko przez większość czasu będę działał na 19" czyli 1440x900 ? (Nie koniecznie musi to być GTX240) Z tego co widzę w innych tematach, gdzie ceny sięgają ~3100 zł, polecane procesory są inne niż Q9550. Więc jak to w końcu jest? Jeszcze raz powtórzę, bo pewnie nikomu nie chce się czytać całego tematu: Potrzebuję komputera do gier, bardzo wydajnego (jak na taką cenę), który np. bez problemu pociągnie GTA IV (<- szczegolnie na tej grze mi zalezy ;) ) Oczywiście chcę też, aby Windows czy np. programy typu Winrar - nie miały problemów z wydajnością ;) Aktualny zestaw: Procesor : Intel Core 2 Quad Q9550 - 1099 zł Chłodzenie Procesora : Pentagram HP-120 ALCu Karakorum - 79 zł Pasta Termoprzewodząca : Arctic Silver 5 - 25 zł Płyta Główna : Asus P5B Premium - 249 zł RAM : G.Skill 4GB 1000MHz CL5 PI - 265 zł. Karta Graficzna : PowerColor Radeon HD 4850 512 DDR5 - 539 zł Zasilacz: Corsair 450W - 285 zł HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F2EG - 215 zł Napęd : Samsung SH-223F SATA - 90 zł Obudowa : Tacens Sagitta LUX - 199 zł Cena: 3045 zł Edytowane 15 Maja 2009 przez Endurance Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radzinski Opublikowano 15 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2009 (edytowane) O procesor się nie martw,jest to najlepszy wybór w tej cenie i nie tylko pod względem ekonomicznym,ale także pod względem wydajnościowym,"lepszymi" prockami są Q9650 i Q9750 które w rzeczywistości są Q9550 ze zwiększonym taktowaniem odpowiednio o 200mhz i o 400mhz,a dopłacać trzeba do nich słono jak na taką niewielką różnicę(jest to jedyna różnica między nimi). Q9550 bez problemu podkręcisz na poziom Q9750 i zdecydowanie wyżej,dlatego Q9550 jest najbardziej opłacalnym. Lepsze wydajnościowo są tylko jeszcze i7 ale to inna bajka;) Wszystkie najnowsze phenomy odstają od tego proca po o/c,sam zamierzam kupić q9550,nim się zdecydowałem to się sporo naczytałem i wierz mi,jest to procek warty swojej ceny,nie zawiedziesz się. Odnośnie karty,jeśli fundusz Ci pozwala to weź gtx'a ale 260,a nie 240(rozumiem że wkradł się błąd w Twojej wypowiedzi). Również dobrałem sobie tą kartę do swojego zestawu,a właściwie Gi3r3k mi ją dobrał:P Oczywiście mase tematów przeczytałem na temat tej karty,a także gadałem z kolegą który takową posiada i bardzo ją sobie chwali,ma bardzo duże możliwości o/c(to tak na przyszłość:P) Tak dla Twojej wiadomości na tej karcie śmiga mu GTA IV na full detalach;) Edytowane 16 Maja 2009 przez Radzinski Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endurance Opublikowano 16 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2009 O procesor się nie martw,jest to najlepszy wybór w tej cenie i nie tylko pod względem ekonomicznym,ale także pod względem wydajnościowym,"lepszymi" prockami są Q9650 i Q9750 które w rzeczywistości są Q9550 ze zwiększonym taktowaniem odpowiednio o 200mhz i o 400mhz,a dopłacać trzeba do nich słono jak na taką niewielką różnicę(jest to jedyna różnica między nimi). Q9550 bez problemu podkręcisz na poziom Q9750 i zdecydowanie wyżej,dlatego Q9550 jest najbardziej opłacalnym. Lepsze wydajnościowo są tylko jeszcze i7 ale to inna bajka;) Wszystkie najnowsze phenomy odstają od tego proca po o/c,sam zamierzam kupić q9550,nim się zdecydowałem to się sporo naczytałem i wierz mi,jest to procek warty swojej ceny,nie zawiedziesz się. Odnośnie karty,jeśli fundusz Ci pozwala to weź gtx'a ale 260,a nie 240(rozumiem że wkradł się błąd w Twojej wypowiedzi). Również dobrałem sobie tą kartę do swojego zestawu,a właściwie Gi3r3k mi ją dobrał:P Oczywiście mase tematów przeczytałem na temat tej karty,a także gadałem z kolegą który takową posiada i bardzo ją sobie chwali,ma bardzo duże możliwości o/c(to tak na przyszłość:P) Tak dla Twojej wiadomości na tej karcie śmiga mu GTA IV na full detalach;) Wyczerpująca odpowiedź, która mnie od razu przekonała do Q9550, dzięki serdeczne ;) Ale nadal pozostaje ten wybór kart graficznych ;) (Tak, GTX240 to był błąd ;P ) Wprawdzie GTX260 jest droższy o ok. 190 zł, to jednak musiał być powód, dla którego Gi3r3k polecił mi właśnie Radeona 4850 ;) Jeśli nikt inny nie widzi sprzeciwu, i twierdzi, że GTX260 jest lepszy niż np. Radeon HD4850, to raczej wybiorę tą pierwszą kartę ;) Komputer - tak myślę - kupie w przeciągu miesiąca, w tym czasie pewnie się niewiele zmieni, ale zawsze jestem otwarty na wasze propozycje odnośnie podzespołów ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 16 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2009 Wprawdzie GTX260 jest droższy o ok. 190 zł, to jednak musiał być powód, dla którego Gi3r3k polecił mi właśnie Radeona 4850 ;))Zgadza się, dobrze kombinujesz :razz: . Co do GTA IV - na standardowej grze z 512MB pamięci na karcie będzie cienko. Dlatego zanim zagracie, po instalacji zastosujcie się do tych instrukcji: http://www.pcgameshardware.com/aid,674715/...cards/Practice/ Wtedy wszystko będzie śmigać jak na kartach z 1GB pamięci :wink: . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endurance Opublikowano 16 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2009 Zgadza się, dobrze kombinujesz :razz: . Co do GTA IV - na standardowej grze z 512MB pamięci na karcie będzie cienko. Dlatego zanim zagracie, po instalacji zastosujcie się do tych instrukcji: http://www.pcgameshardware.com/aid,674715/...cards/Practice/ Wtedy wszystko będzie śmigać jak na kartach z 1GB pamięci :wink: . Dobrze kombinuje, ale nadal mi nie napisałeś, czy GTX260 będzie lepsze od HD4850, czy też pozostajesz przy swoim wcześniejszym zdaniu, że Radeon HD4850 512 DDR5 bedzie tu najlepszym wyborem. ^^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 16 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2009 HD4850 na ddr5 będzie najlepszym wyborem, ponieważ możesz go podkręcić i będziesz miał kartę lepsza od hd4870, która jest konkurentem dla gtx 260. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 16 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2009 Dobrze kombinuje, ale nadal mi nie napisałeś, czy GTX260 będzie lepsze od HD4850, czy też pozostajesz przy swoim wcześniejszym zdaniu, że Radeon HD4850 512 DDR5 bedzie tu najlepszym wyborem. ^^ GTX 260 jest minimalnie lepszy od HD4870. Ten HD4850 DDR5 to HD4870 z mniejszym taktowaniem, a przy tym jest ~200zł tańszy. Tu przede wszystkim chodzi o opłacalność zakupu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endurance Opublikowano 16 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2009 (edytowane) GTX 260 jest minimalnie lepszy od HD4870. Ten HD4850 DDR5 to HD4870 z mniejszym taktowaniem, a przy tym jest ~200zł tańszy. Tu przede wszystkim chodzi o opłacalność zakupu... Ok, czyli już raczej nie mam wątpliwości co do HD4850 ;) Po zakupie, byłbym wdzięczny jak byście mi pomogli nieco zwiększyć taktowanie na tej karcie, skoro nie ma w tym jakiegoś większego problemu, a przy tym też Quada bym chciał poddać o/c ;) No to teraz tylko zostaje mi dozbierać resztki PLN'ów i zamówić ;) e// Oczywiście zapomniałem jeszcze o czymś. Obudowa. Mianowicie: Mam takie biurko raczej przystosowane właśnie do komputera. Jest tam wnęka, gdzie mam aktualnie włożony komputer. Z tyłu jest wylot powietrza no i naturalnie z przodu. Problem w tym, że komputer ma około 5 cm z lewej i prawej strony wolnego miejsca, a potem są deski. Czy nie lepiej by było, jakbym wziął jakąś obudowę z wylotem powietrza m.in. z przodu? e2/ Denerwuje mnie to, że każdy, który spojrzy na mój zestaw, mówi mi, że Q9550 jest raczej do programów NIŻ gier, że lepiej kupić lepszą grafę kosztem procesora, który jest tak samo wydajny (porównywalnie) jak inne w niższych cenach po O/C. Edytowane 16 Maja 2009 przez Endurance Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 16 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2009 Czy nie lepiej by było, jakbym wziął jakąś obudowę z wylotem powietrza m.in. z przoduFaktycznie, w twoim przypadku możesz brać coś tańszego, bo po co ci przeźroczysty bok obudowy, skoro komp będzie we wnęce... Polecam CM Elite 331 za 149 zł + 2xTacens PRO 120mm za 40zł/szt. Oczywiście z przodu wentylator zasysający powietrze, a z tyłu zbierający ciepło z obudowy. Denerwuje mnie to, że każdy, który spojrzy na mój zestaw, mówi mi, że Q9550 jest raczej do programów NIŻ gier, że lepiej kupić lepszą grafę kosztem procesora, który jest tak samo wydajny (porównywalnie) jak inne w niższych cenach po O/C.Cóż poradzić... Różni są ludzie. Q9550 jest lepszy do obróbki grafiki i równie dobry do gier co PH II 955, oczywiście na standardowych taktowaniach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radzinski Opublikowano 16 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2009 No tak,4850 po o/c osiąga rezultaty 4870,lecz warto zauważyć też że podkręcony gtx 260 ma osiągi gtx 280,więc na którą kartę byś się nie zdecydował nie zawiedziesz się. Myślę że Gi3rkowi bardziej chodziło o to, abyś kupił teraz hd 4850(bo nie posiadasz na tyle dużego monitora,aby wykorzystać możliwości gtx 260) i zaoszczędził kasę, a przy wymianie monitora,kiedy będziesz mógł wykorzystać większe rozdzielczości, sprzedałbyś 4850,a kupił 4890 z 1GB ramu(wówczas przy tej karcie wydajność byłaby zdecydowanie wyższa niż gtx260). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 16 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2009 (edytowane) Tak, więcej niż 512MB pamięci mu się nie przyda przy tej rozdzielczości. A kiedy będzie chciał zmienić kartę, nie będzie musiał inwestować w HD4890, bo na rynku będą już nowe karty DX11, czyli HD5xxx i GTX 3xx :wink: . Edytowane 16 Maja 2009 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endurance Opublikowano 16 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2009 (edytowane) Faktycznie, w twoim przypadku możesz brać coś tańszego, bo po co ci przeźroczysty bok obudowy, skoro komp będzie we wnęce... Polecam CM Elite 331 za 149 zł + 2xTacens PRO 120mm za 40zł/szt. Oczywiście z przodu wentylator zasysający powietrze, a z tyłu zbierający ciepło z obudowy. Cóż poradzić... Różni są ludzie. Q9550 jest lepszy do obróbki grafiki i równie dobry do gier co PH II 955, oczywiście na standardowych taktowaniach. Tzn wystarczy tylko zamówić takie same te wentylatorki dwa, a oni je odpowiednio zamontują, czy jak? Bo piszesz, że jeden zasysa powietrze a drugi zbiera ciepło z obudowy, ale to są te same wiatraczki, więc chyba nie ma znaczenia ;> Tak, więcej niż 512MB pamięci mu się nie przyda przy tej rozdzielczości. A kiedy będzie chciał zmienić kartę, nie będzie musiał inwestować w HD4890, bo na rynku będą już nowe karty DX11, czyli HD5xxx i GTX 3xx :wink: . Skoro więcej się nie przyda, a będę zadowolony, to sprawa z kartą / prockiem już załatwiona ;) Edytowane 16 Maja 2009 przez Endurance Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 16 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2009 (edytowane) Tzn wystarczy tylko zamówić takie same te wentylatorki dwa, a oni je odpowiednio zamontują, czy jak? Bo piszesz, że jeden zasysa powietrze a drugi zbiera ciepło z obudowy, ale to są te same wiatraczki, więc chyba nie ma znaczenia ;> Tak. Ewentualnie do nich napisz maila, że byś tak chciał. To już była rada odnośnie tego, jak je zamontować :wink: . Ale skoro zdajesz się na ESC, to sprawy nie ma. Edytowane 16 Maja 2009 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endurance Opublikowano 16 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2009 Tak. Ewentualnie do nich napisz maila, że byś tak chciał. To już była rada odnośnie tego, jak je zamontować :wink: . Ale skoro zdajesz się na ESC, to sprawy nie ma. Wolę jednak, żeby to ESC mi zamontowało wszystko ;) Dokładnie się dowiedziałem na temat każdego podzespołu aktualnej konfiguracji, którą mi podaliście prócz zasilacza ;) Czy wie ktoś jak głośno on chodzi? Cena nie jest zbyt wysoka, a wolałbym mieć spokój z zasilaczem i dopłacić tam z 50-100 zł ;) Na ESC niestety nie ma podanej informacji o głośności tego zasilacza. Btw., jeśli nadawałby się inny zasilacz, np. cichszy, który ma więcej Wat, to śmiało podawajcie ;) Tak jak napisałem wyżej, 50-100 zł więcej byłbym w stanie dopłacić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 16 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2009 Corsair będzie cichy. Ewentualnie możesz kupić enermax pro82+ lub BQ E6 450W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 16 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2009 Czy wie ktoś jak głośno on chodzi? Cena nie jest zbyt wysoka, a wolałbym mieć spokój z zasilaczem i dopłacić tam z 50-100 zł ;) Na ESC niestety nie ma podanej informacji o głośności tego zasilacza. Będzie cichy. Do tej konfiguracji starczyłaby nawet wersja 400W, ale właśnie ze względu na ciszę polecamy 450W. Do BQ nie musisz dopłacać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endurance Opublikowano 16 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2009 (edytowane) Okej, to teraz znów rzecz, która prawdopodobnie was zdenerwuje - Karta Graficzna :D Wybaczcie, że napisałem wcześniej "przekonaliście mnie", a teraz znowu mam jakieś "ale", ALE: Większość osób (tj. ~90%) na forach innych piszą, że HD4850 NIE NADAJE się do GTA 4. Z kolei cały czas wychwalają GTX260. Podobno taki GTX260 (9800GTX+) ma 10 FPS więcej niż Radeon HD4850. Są także specjalne sterowniki od nvidii, które powodują jeszcze płynniejszą rozgrywkę w GTA IV. Dużo osób pisze, że zawiodło się na HD4850, jeśli chodzi o GTA IV i żałują zakupu. Przekonajcie mnie jakoś :> Wierze, że dacie rade. Chodzi o jakiekolwiek testy, opinie osób, które mają 4850 i GTA IV i im bardzo płynnie chodzi na wyższych detalach ;> Bardzo byłbym wdzięczny. Edytowane 16 Maja 2009 przez Endurance Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 16 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2009 Ale to jest 4850 na ddr5, wiec sie nie znaja, bo to 4870 wlasciwie jest. Wiec nie ma 10fps wiecej gtx.. A tak apropo gtx260 to nie 98gtx+, 98gtx+ to gts250 jest -.- Same pomylki maja, wiec to chyba swiadczy o ich wiedzy. Tego radka polecono chyba ze wzgledu na to ze nie warto wiecej, bo niedlugo gtx3xx i 5xxx wiec warto bedzie sprzedac ta karte i dolozyc to co zaoszczedzilismy dzis (tutaj wydane na porzadny proc ^^) i kupic nowe karty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 16 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2009 (edytowane) Ale to jest 4850 na ddr5, wiec sie nie znaja, bo to 4870 wlasciwie jest. Wiec nie ma 10fps wiecej gtx.. A tak apropo gtx260 to nie 98gtx+, 98gtx+ to gts250 jest -.- Same pomylki maja, wiec to chyba swiadczy o ich wiedzy. Tego radka polecono chyba ze wzgledu na to ze nie warto wiecej, bo niedlugo gtx3xx i 5xxx wiec warto bedzie sprzedac ta karte i dolozyc to co zaoszczedzilismy dzis (tutaj wydane na porzadny proc ^^) i kupic nowe karty.Potwierdzam. Mam GTA IV i HD4850. W żadnym stopniu nie narzekam. Mam zawsze między 30 a 40kl/s. Trzeba oczywiście zrobić modyfikację, by te 512MB na karcie wystarczało. BTW, muszę zmienić -availablevidmem w tym pliku, bo mam troszkę wysoko, więc dostanę ok. 3kl/s do minimalnego fps więcej, a to dużo. A, i cienie trzeba mieć na High, bo niżej wyglądają bardzo źle :wink: . Ogólnie mają trochę racji - bo ta gra lepiej działa na nVidii, ale kiedy spojrzysz na wydajność w innych grach... ogólnie Radeon wychodzi na plus. Edytowane 16 Maja 2009 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endurance Opublikowano 16 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2009 Potwierdzam. Mam GTA IV i HD4850. W żadnym stopniu nie narzekam. Mam zawsze między 30 a 40kl/s. Trzeba oczywiście zrobić modyfikację, by te 512MB na karcie wystarczało. BTW, muszę zmienić -availablevidmem w tym pliku, bo mam troszkę wysoko, więc dostanę ok. 3kl/s do minimalnego fps więcej, a to dużo. A, i cienie trzeba mieć na High, bo niżej wyglądają bardzo źle :wink: . Ogólnie mają trochę racji - bo ta gra lepiej działa na nVidii, ale kiedy spojrzysz na wydajność w innych grach... ogólnie Radeon wychodzi na plus. Liczę na pomoc w optymizacji jeśli chodzi o GTA IV ;> ;) Na tą grę czekałem długo, nawet bardzo, w 90% komputer będzie (przynajmniej na początku) wykorzystywany do gry w GTA IV, tak więc nie dziwcie mi się, że zależy mi bardzo na dobrej wydajności. Jestem dobrej myśli i mam nadzieje, że HD4850 mnie nie zawiedzie. Mi naprawdę nie szkoda wydać 100 - 200 zł więcej (dłużej będę zbierał, ale uzbieram) żeby być bardzo zadowolonym z płynności ;) Tak więc jeśli zmienicie zdanie co do HD4850 to piszcie. Polegam tylko na was, i myślę, że "wydajność i płynność" w waszych słowach oznacza naprawdę dobre osiągi sprzętowe.. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 16 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2009 (edytowane) Liczę na pomoc w optymizacji jeśli chodzi o GTA IV ;> ;)Tu masz to opisane: http://www.pcgameshardware.com/aid,674715/...cards/Practice/ Sprzęt jest bardzo dobry. Edytowane 16 Maja 2009 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 16 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2009 Ale chwileczke. To kiedy ty chcesz go kupowac ? Bo piszesz cos o zbieraniu funduszy.. Jezeli dalej jak za dwa tygodnie to znow napisz wtedy, bo dzis to bardzo dobry zestaw a pozniej kto wie co bedzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endurance Opublikowano 16 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2009 Ale chwileczke. To kiedy ty chcesz go kupowac ? Bo piszesz cos o zbieraniu funduszy.. Jezeli dalej jak za dwa tygodnie to znow napisz wtedy, bo dzis to bardzo dobry zestaw a pozniej kto wie co bedzie. No właśnie nie jestem jeszcze do końca pewien.. zależy jak się wyrobię. Napisze na pewno, jeśli to potrwa troszkę dłużej ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endurance Opublikowano 18 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2009 (edytowane) Potwierdzam. Mam GTA IV i HD4850. W żadnym stopniu nie narzekam. Mam zawsze między 30 a 40kl/s. Trzeba oczywiście zrobić modyfikację, by te 512MB na karcie wystarczało. BTW, muszę zmienić -availablevidmem w tym pliku, bo mam troszkę wysoko, więc dostanę ok. 3kl/s do minimalnego fps więcej, a to dużo. A, i cienie trzeba mieć na High, bo niżej wyglądają bardzo źle :wink: . Ogólnie mają trochę racji - bo ta gra lepiej działa na nVidii, ale kiedy spojrzysz na wydajność w innych grach... ogólnie Radeon wychodzi na plus. Zrobiłem test na FPS w GTA: SA na moim komputerze. Podczas gry FPS nie spadało poniżej 60 FPS. Zazwyczaj był to przedział pomiędzy 60-80 FPS. Ty napisałeś, że na Twoim komputerze przy HD4850 FPS w GTA IV oscyluje pomiędzy 30 a 40 FPS. I stąd moje pytanie: Czy to jest zauważalne, ta różnica ? Pytanie może was zdziwić, ale skoro przy 60-80 FPS u mnie działa bardzo płynnie, to jak to wygląda w przedziale 30, a 40 FPS? Coraz więcej mam wątpliwości. Owszem, przekonaliście mnie do HD4850 DDR5, ale czy aby na pewno w tej cenie (+/- 100-200zł) jest to najlepsze rozwiązanie, jeśli chodzi o GTA IV i inne gry? Sprawdzam w internecie, szukam po youtube'ie różnych testów etc. Wyniki są bardzo dobre, świetne, tylko dlaczego u mnie jest aż tak dużo fps? Edytowane 18 Maja 2009 przez Endurance Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 18 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2009 Teoretycznie powyzej 30 fpsow nie ma juz dla nas roznicy, ale GTA to troche inna bajka, bo mamy tu sporo akcji, predkosci istrzelania. GTA IV czesto ma spadki nagle i to na kazdym sprzecie ;/ Ale juz taka jej uroda, ta gra ma slaba optymalizacje ogolnie. Jednakze nie widze problemu z graniem przy 30-40fpsach, zawsze mozna zmniejszyc detale, nic nam sie nie stanie. Ale to tylko moje zdanie, a ja naleze do osob twierdzacych ze grafika to nie wszystko, liczy sie w grze duzo wiecej, a zenujace sa osoby ktore maja all na max a nie lapia nawet odrobiny fabuly lub graja w totalny shit ;P Za te cene 4850 ddr5 to najlepszy wybor, gtx260 jest lepszy, ale nie wart swojej ceny. Oczywiscie majac te kase oplaca sie brac gtx'a, ale nie ma sensu oszczedzac tylko po to by zamienic radka na gtx. Ps. SA do IV ma sie jak maluch do ferrari ;P To zupelnie inne silniki, wiele osob powie ci ze na sprzecie za 3-4k i tak ma spadki w fpsach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endurance Opublikowano 18 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2009 Teoretycznie powyzej 30 fpsow nie ma juz dla nas roznicy, ale GTA to troche inna bajka, bo mamy tu sporo akcji, predkosci istrzelania. GTA IV czesto ma spadki nagle i to na kazdym sprzecie ;/ Ale juz taka jej uroda, ta gra ma slaba optymalizacje ogolnie. Jednakze nie widze problemu z graniem przy 30-40fpsach, zawsze mozna zmniejszyc detale, nic nam sie nie stanie. Ale to tylko moje zdanie, a ja naleze do osob twierdzacych ze grafika to nie wszystko, liczy sie w grze duzo wiecej, a zenujace sa osoby ktore maja all na max a nie lapia nawet odrobiny fabuly lub graja w totalny shit ;P Za te cene 4850 ddr5 to najlepszy wybor, gtx260 jest lepszy, ale nie wart swojej ceny. Oczywiscie majac te kase oplaca sie brac gtx'a, ale nie ma sensu oszczedzac tylko po to by zamienic radka na gtx. Ps. SA do IV ma sie jak maluch do ferrari ;P To zupelnie inne silniki, wiele osob powie ci ze na sprzecie za 3-4k i tak ma spadki w fpsach. Wiesz, z jednej strony moje myślenie jest takie: kupuje nowy komputer za dosyć dużo kasy (powyżej 3k) i oczekuję, że gry będą mi chodziły bezproblemowo nawet na najwyższych detalach, a nie, że znowu będzie powtórka z rozrywki i gry zaczną się ciąć. Teraz GTA IV nie ma spadków FPS tak bardzo dzięki wydaniu patchów (bodajże już 3 wyszły). Ludzie są zadowoleni z wydajności w GTA IV. Tak więc szukam karty, na której bezproblemowo będą chodzić takie gry jak GTA IV czy Far Cry 2 na wysokich detalach. Na testach np. w tych grach HD4850 spisuje się świetnie, tylko chodzi mi o to, że przy następnej grze ma spisywać się tak samo etc. Z opinii np. użytkowników GTX285 śmiało można wywnioskować, że wydajność jest na maksymalnym poziomie, są zadowoleni. Dlaczego więc - skoro nie widać różnicy - jedni wolą GTX285, a inni HD4850? Kwestia ceny? Nie. Kwestia o/c? Nie. Więc kwestia czego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...