izded Opublikowano 14 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2009 (edytowane) Witam zamierzam zmienić zasilacz na jeden z poniższych i proszę o opinie czy warto: Raidmax Rasurbo Mój obecny konfig E2140/2x1DDR2/965P-S3/HD4670/Seagate250GB leci na zasilaczu DELTA 400W DPS 400MB który kiedyś był dość chwalonym zasilaczem. Czy warto wymienić go na któryś z powyższych? W przyszłości zamierzam upgrade-ować sprzęt na E5200/HD4770 albo HD4850. Najbardziej interesuje mnie cisza i jak najniższe zużycie energii. Ewentualnie coś innego do 150 pln definitywny max ;) Edytowane 14 Maja 2009 przez izded Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 14 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2009 Delta którą masz jest napewno lepsza od tych zasilaczy które zaproponowaleś. W kwocie 150zł nie warto jej zmieniać na nic innego. Poradzi sobie napewno ze zmianami które planujesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 14 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2009 Te 2 zasilacze ( zasilacze ?!? - to coś to wyrób zasilaczopodobny a nie zasilacz ) mają się do twojej Delty jak Trabant do Mercedesa . Delta nadal jest dobrym zasilaczem , powinna dać radę z 5200 i 4770 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 15 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2009 Skąd pomysł żeby wymieniać deltę ? Rasurbo to szrot - był o nim wątek na forum. Poza tym 15A na 12tce to się nadaje do biurowca z integrą, albo bardzo stary zestaw, który zasila procka z 5-tki. Raidmax - w sumie nic nie wiadomo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 15 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2009 Jak zmieniać to na fortrona w tej cenie można by dostać 400W z dwiema mocnymi liniami 14 i 15A. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 15 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2009 (edytowane) Jak zmieniać to na fortrona w tej cenie można by dostać 400W z dwiema mocnymi liniami 14 i 15A.Tylko po co skoro ta delta ma 3x12V, a 14A i 15A ma moja Delta 350;) Edytowane 15 Maja 2009 przez psz3mo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
izded Opublikowano 15 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2009 (edytowane) Tylko po co skoro ta delta ma 3x12V, a 14A i 15A ma moja Delta 350;) Mam rozumieć że moja Delta jest tak dobra że do 150zł nic ciekawszego nie znajdę? :) Zastanawiam się nad czymś z aktywnym PFC czy ktoś może mi powiedzieć czy taki system względem pasywnego PFC rzeczywiście daje jakieś oszczędności? Ostatnio miałem niedopłatę 200pln i oszczędność energii jest u mnie na 1 miejscu :) Czy ta Delta utrzyma w przyszłości E5200 powiedzmy @3,4Ghz + HD4770 po OC, już miałem na niej E2140@3Ghz + 8800GT OC ale już niestety wentylator 8cm był głośno. edit Znalazłem jeszcze test tego Radimaxa czy osiągnął on dobre wyniki? Raidmax Power Viking 450W Powiedzcie jeszcze czy warto się czymś takim interesować jak Pentagram Silent Force 430 czy lepiej zbierać do czegoś lepszego i póki co cieszyć się Deltą :) Jeżeli zbierać to co niedrogiego(student) jest warte kupienia? Edytowane 15 Maja 2009 przez izded Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 15 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2009 Nie ma sensu żebyś zmieniał zasilacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SantaFe Opublikowano 15 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2009 Warto zwrócić uwagę na 2 zasilacze które moim zdaniem są całkiem porządne 1. Amacrox Warrior AX450-PNF, zasilacz 400W 2. Be quiet! Pure Power L6-300W wydaja mi sie jedne z mocniejszych zasilaczy w tej cenie około lub lekko ponad 150 zl) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 16 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2009 Fortron (amacrox) jest ok. Ale ten bq to chyba słabizna, nie mogę nigdzie znaleźć jego tabliczki ;c Ja bym kupił miernik i wentyl na fanswapa do delty a nie wymieniał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 16 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2009 Fortron (amacrox) jest ok. Ale ten bq to chyba słabizna, nie mogę nigdzie znaleźć jego tabliczki ;c Ja bym kupił miernik i wentyl na fanswapa do delty a nie wymieniał. Tabliczki wersji 300W nie znalazłem. Specyfikacja na stronie Zenfist. Test wersji 350W na stronie PurePc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 16 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2009 21A na 12-tce. Do tego zestawu starczy z lekkim oc. Jak ktoś chce mieć cichy, markowy, porządny zasilacz i do tego "tanio". A jak nie to odpowiednia delta, lub fortron spisze się tak samo/lepiej za mniejszą kasę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
izded Opublikowano 17 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2009 (edytowane) 21A na 12-tce. Do tego zestawu starczy z lekkim oc. Jak ktoś chce mieć cichy, markowy, porządny zasilacz i do tego "tanio". A jak nie to odpowiednia delta, lub fortron spisze się tak samo/lepiej za mniejszą kasę. Więc chyba najlepiej jak zostanę z Deltą bo niestety na BQ nie mam środków. Może ktoś mi powiedzieć czy aktywne PFC w zasilaczu daje jakieś widoczne korzyści godne dopłacenia powiedzmy 100-150zł? Chodzi mi o zużycie energii. Ewentualnie powiedzcie do którego z pierwszej strony warto dozbierać zasilacze aktywne PFC Jeszcze jedno pytanie nie chcę zakładać nowego tematu. Która płyta na LG775 ma najwydajniejszy system oszczędzania energii w Ilde? Asus z EPU-six, Gigabyte z Advanced DES, czy MSI? Czy AI gear z P5B Premium różni się czymś od obniżenia taktów procesora w mojej 965P-S3? Edytowane 17 Maja 2009 przez izded Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 17 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2009 Nie jest warte dopłaty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
izded Opublikowano 17 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2009 (edytowane) Ewentualnie do którego z pierwszej strony warto dozbierać? zasilacze aktywne PFC Jeszcze jedno pytanie nie chcę zakładać nowego tematu. Która płyta na LG775 ma najwydajniejszy system oszczędzania energii w Ilde? Asus z EPU-six, Gigabyte z Advanced DES, czy MSI? Czy AI gear z P5B Premium różni się czymś od obniżenia taktów procesora w mojej 965P-S3? Widziałem że często polecany jest Corsair 400W? Jeżeli można proszę o odpowiedź na powyższe pytania :) Edytowane 17 Maja 2009 przez izded Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 17 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2009 (edytowane) Tego nikt raczej nie wie. Ale IMO oszczędzanie energii na płytach to marketingowy chwyt - zwykle to jakieś drobnostki, które wymagaja doinstalowania jakiegoś softu i nic nie dają jak ktoś kręci. Ktoś (MSI?) nawet zamontował silnik sterlinga na mostku twierdząc, że to ekologiczne rozwiązanie - dobitnie pokazuje za jakich ciemniaków uważają klientów. PFC czy aktywne czy pasywne to raczej nie ma znaczenia. Pasywne jeżeli jest UPS bo z aktywnym może nie współpracować. O pfc między innymi. Najważniejszym parametrem zasilacza (ekonomicznym) jest jego sprawność przy danym obciążeniu. Zasilacz o wysokiej sprawności będzie brał mniej prądu z sieci na jednostkę mocy oddaną do komputera. Będzie się mniej grzał i przez to będzie cichszy. Obecnie sprawność 80-85 jest godna uwagi. Generalnie każda płyta (?) wspiera obniżanie mnożnika i napięcia procesora wiec większych różnic nie powinno być. Znacznie lepiej zrobisz odłączając ładowarkę telefonu po skończeniu ładowania, lub listwę komputera drukarki itd. na noc jeżeli chodzi o oszczędność. Tak mi się przynajmniej wydaje - jak ktoś ma inne zdanie to niech mnie poprawi/dopowie ;) Edytowane 17 Maja 2009 przez q8ic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
izded Opublikowano 18 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2009 Tego nikt raczej nie wie. Ale IMO oszczędzanie energii na płytach to marketingowy chwyt - zwykle to jakieś drobnostki, które wymagaja doinstalowania jakiegoś softu i nic nie dają jak ktoś kręci. Ktoś (MSI?) nawet zamontował silnik sterlinga na mostku twierdząc, że to ekologiczne rozwiązanie - dobitnie pokazuje za jakich ciemniaków uważają klientów. PFC czy aktywne czy pasywne to raczej nie ma znaczenia. Pasywne jeżeli jest UPS bo z aktywnym może nie współpracować. O pfc między innymi. Najważniejszym parametrem zasilacza (ekonomicznym) jest jego sprawność przy danym obciążeniu. Zasilacz o wysokiej sprawności będzie brał mniej prądu z sieci na jednostkę mocy oddaną do komputera. Będzie się mniej grzał i przez to będzie cichszy. Obecnie sprawność 80-85 jest godna uwagi. Generalnie każda płyta (?) wspiera obniżanie mnożnika i napięcia procesora wiec większych różnic nie powinno być. Znacznie lepiej zrobisz odłączając ładowarkę telefonu po skończeniu ładowania, lub listwę komputera drukarki itd. na noc jeżeli chodzi o oszczędność. Tak mi się przynajmniej wydaje - jak ktoś ma inne zdanie to niech mnie poprawi/dopowie ;) Jak mogę sprawdzić jaką sprawność ma moja DELTA 400W DPS 400MB? Czy Corsair CMPSU-400CXEU będzie miał sporo lepsza sprawność lub jakiś inny z tych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 18 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2009 (edytowane) Musiał byś znaleźć test lub certyfikat. W temacie o delcie cisza na ten temat. Fajnie było by porównać pobór prądu na obu zasilaczach u siebie testerem wkładanym w gniazdko - od razu widać, który bierze więcej [; GLN-y maja dobrą sprawność: http://www.egielda.com.pl/forum/index.php?showtopic=5717 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=638477344 bez gwary (; Corsair podobnie. Edytowane 18 Maja 2009 przez q8ic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 18 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2009 Ja na Twoim miejscu zostawiłbym tą Deltę w spokoju. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
izded Opublikowano 4 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2009 (edytowane) odświeżę Czy opłaca mi się dopłacić 50 zł do Delta 400BB moja delta lub Fortron 400gln W tym momencie chodzi tylko o ciszę. Ewentualnie jaki wiatrak do fanswapa 80mm na 2 pin? Edytowane 4 Lipca 2009 przez izded Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 5 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2009 Ja tam bym nie dopłacał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 5 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2009 (edytowane) zostaw sobie ta swoja delte jest mocniejsza :) ma obciazalnosc lini 12V do 340W a tamta delta do 300W ;) nie wiem czy jest jakis fajny wentyl na 2 pin , ale na 3 pin dosc tanio to acutake ;) tylko bys musial troche ze wtyczka pokombinowac :rolleyes: Edytowane 5 Lipca 2009 przez Maciem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 5 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2009 GLN jest fajny ale nie ma wtyczek (pcie), nie wiem jak z jego głośnością, ale powinien być b. cichy przy tej sprawności. Generalnie fortrony thap (kilka), pnf, pnr i jakiś stary 300W które słyszałem pracowały bardzo kulturalnie. Co do wentylka - odczytaj co tam on ma napisane na tabliczce, znajdź podobny 3 pin i podłącz. Jakoś sobie poradzisz - można na przykład dosztukować do wentylka odpowiednią wtyczkę - bywają takie (domyślam się że o takie chodzi) przy kartach graficznych i chłodzeniach na płytach głównych. Skręcić i zaizolować, albo skręcić w kostce elektrycznej, albo zlutować i założyć opaskę termokurczliwą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
izded Opublikowano 6 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2009 (edytowane) Planuję fanswap. Oznaczenia z tyłu oryginalnego wiatraka to DC 12v 0.41A -SV26 jest to wiatrak 80mm na zasilaniu 2pin. Jaki do tego wiatrak kupić żeby nie wydać kasy w błoto? Czy Taki Noisblocker to dobry produkt? lub Zephyr którego mogę odebrać osobiście. Czy mam postępować wg TEGO poradnika? Edytowane 6 Lipca 2009 przez izded Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...