Skocz do zawartości
BarteqW

1000zł Na "mózg I Kręgosłpup"

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam 1000zł i chcę sobie za to zmienić procesor i płytę główną. Chyba nic więcej nie dołożę na ten cel. Co prawda mam na sprzedaż stare podzespoły, ale z nich chciałbym uzyskać środki na zakup nowego zasilacza. No więc tak, na początek dwa pytania.

1. Jaki procesor i płytkę ??? - wymagania i zastosowanie: multimedia, gry (w mniejszym stopniu, ale zawsze ;-)), trochę obróbki wideo i nagrywanie z tunera tv, i reszta wiadomo internet i codzienna praca.

2. Jaką realną kwotę mogę zainkasować za stare części. Chciałbym cosik zarobić na nich. Pozyskane środki chciałbym przeznaczyć na zasilacz BQ Dark Power 550W.

* 4*512MB Kingsotn HyperX

* Asus A8N-E

* Athlon 3200+ Venice

* Zasilacz yesico 430W

* Ewentualnie Obudowa NZXT Apollo, ale na razie nie mam jeszcze nowej.

Tak czy siak zanim coś wystawię na sprzedaż, muszę kupić coś nowego. Dodam tylko ,że czekają już od jakiegoś czasu ramy corsaira dhx 4gb, także dobrze byłoby aby płyta również dobrze je obsługiwała. Przeglądając forum jest pełno podobnych tematów, ale chyba nie ma żadnej kary za zakładanie następnego. Ja od siebie zbudowałem coś takiego.

1. Płyta główna:

Gigabyte GA-MA790X-UD4 ~400zł

2. Procesor:

AMD Phenom II Triple-Core 720 ~580zł

Dodam, że płyty Asrocka nie wchodzą w grę, nie ma polecanych modeli w komputroniku. A stamtąd zaprzyjaźniony sklep mojego kolegi bierze części. Dostane taki rabat że wyjdą zbliżone ceny jak z wysyłką z ESC czy Agito. A sklep na miejscu i z gwarancją mam też u kolegi zero problemów. To byłoby chyba na tyle.

P.S. Bym zapomniał. Jak ma się sprawa systemu. Bo na obecnej konfiguracji mam xp he oem. I czy da się coś zrobić abym mógł legalnie go używać na nowym sprzęcie. Chciałem kupić vistę, ale ceny odstraszają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

procesor wez x3 710

system sciagnij windows 7 ze strony MS i masz za darmo do III 2010

plyta AsRock A780GXH/128M (jest w komputroniku wedlug strony) do DDR2

edit: przeoczylem tego GB od maxymili, pod DDR3 bym ja bral

Edytowane przez pit1309

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiast 720 brałbym 710. Co do zasiłki to nie wiem czy taka potrzebna, bo nie napisałeś jaką kartę graficzną masz zamiar kupić lub jaką już posiadasz.

Do radka 4850 wystarczy w zupełności ten Corsair 400W, który jest tańszy, a również cichy i wydajny.

http://www.komputronik.pl/Podzespoly_PC/Co...pelny,id,60474/

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaką grafe zamierzasz do tego dać ? jak nie zadna wypaśną to bezproblemu by starczył Ci ten yesico 430W , to dobra firma :) no chyba ze jest jakis stary i ma slaba linie 12v w co watpie :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

andrew777 napisał(a):

a780gxh jest taniej i lepiej.

Kupujesz x3@x4 z bachcomp i go odblokowujesz i oszczędzasz ~200zł.

Chmm, sam nie wiem. To wyjdzie prawie tyle samo, co mój zestaw. W bachkomp procesor ~600zł plus gdzie indziej płyta ~300zł. Dodatkowo wysyłka. I nie wiadomo czy na pewno ten rdzeń będzie działał.

U mnie p2 940 za 750zł + płyta za 300zł. Jedyny plus tamtego że można procesor umieścić na AM3 w/w.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BarteqW napisał(a):

W bachkomp procesor ~600zł plus gdzie indziej płyta ~300zł. Dodatkowo wysyłka. I nie wiadomo czy na pewno ten rdzeń będzie działał.

Właśnie za gwarancję działania czwartego rdzenia płaci się więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

psz3mo napisał(a):

Właśnie za gwarancję działania czwartego rdzenia płaci się więcej.

Rozumiem, ale w takim razie to będzie tyle samo kosztowało prawie jak u mnie na miejscu. A skąd mam wiedzieć jaki płyta będzie miała BIOS. Może jakąś nowszą wersje, w której nie będzie możliwości odblokować rdzeń.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plyta musi miec ACC i.. Zreszta polecano ci tu plyte ktora spelnia wszystkie wymagania. wersja biosu nic nie zmieni.

Jak tyle samo co u ciebie ? Ze w sklepie u ciebie kosztuje tyle samo ? Nie wydaje mi sie, moze tyle samo kosztuje zwykly x3. Bo my tutaj mowimy o selekcie czyli takim procku ktory na 100% daje sie odblokowac. A jezeli twoj sklep selekcjonuje procki i daje ci taka sama gwarancje x4 za te sama cene to bierz u siebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi