BarteqW Opublikowano 22 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2009 Witam mam 1000zł i chcę sobie za to zmienić procesor i płytę główną. Chyba nic więcej nie dołożę na ten cel. Co prawda mam na sprzedaż stare podzespoły, ale z nich chciałbym uzyskać środki na zakup nowego zasilacza. No więc tak, na początek dwa pytania. 1. Jaki procesor i płytkę ??? - wymagania i zastosowanie: multimedia, gry (w mniejszym stopniu, ale zawsze ;-)), trochę obróbki wideo i nagrywanie z tunera tv, i reszta wiadomo internet i codzienna praca. 2. Jaką realną kwotę mogę zainkasować za stare części. Chciałbym cosik zarobić na nich. Pozyskane środki chciałbym przeznaczyć na zasilacz BQ Dark Power 550W. * 4*512MB Kingsotn HyperX * Asus A8N-E * Athlon 3200+ Venice * Zasilacz yesico 430W * Ewentualnie Obudowa NZXT Apollo, ale na razie nie mam jeszcze nowej. Tak czy siak zanim coś wystawię na sprzedaż, muszę kupić coś nowego. Dodam tylko ,że czekają już od jakiegoś czasu ramy corsaira dhx 4gb, także dobrze byłoby aby płyta również dobrze je obsługiwała. Przeglądając forum jest pełno podobnych tematów, ale chyba nie ma żadnej kary za zakładanie następnego. Ja od siebie zbudowałem coś takiego. 1. Płyta główna: Gigabyte GA-MA790X-UD4 ~400zł 2. Procesor: AMD Phenom II Triple-Core 720 ~580zł Dodam, że płyty Asrocka nie wchodzą w grę, nie ma polecanych modeli w komputroniku. A stamtąd zaprzyjaźniony sklep mojego kolegi bierze części. Dostane taki rabat że wyjdą zbliżone ceny jak z wysyłką z ESC czy Agito. A sklep na miejscu i z gwarancją mam też u kolegi zero problemów. To byłoby chyba na tyle. P.S. Bym zapomniał. Jak ma się sprawa systemu. Bo na obecnej konfiguracji mam xp he oem. I czy da się coś zrobić abym mógł legalnie go używać na nowym sprzęcie. Chciałem kupić vistę, ale ceny odstraszają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit1309 Opublikowano 22 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2009 (edytowane) procesor wez x3 710 system sciagnij windows 7 ze strony MS i masz za darmo do III 2010 plyta AsRock A780GXH/128M (jest w komputroniku wedlug strony) do DDR2 edit: przeoczylem tego GB od maxymili, pod DDR3 bym ja bral Edytowane 22 Maja 2009 przez pit1309 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 22 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2009 (edytowane) Zamiast 720 brałbym 710. Co do zasiłki to nie wiem czy taka potrzebna, bo nie napisałeś jaką kartę graficzną masz zamiar kupić lub jaką już posiadasz. Do radka 4850 wystarczy w zupełności ten Corsair 400W, który jest tańszy, a również cichy i wydajny. http://www.komputronik.pl/Podzespoly_PC/Co...pelny,id,60474/ Edytowane 22 Maja 2009 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavel54 Opublikowano 22 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2009 Nie zrażałbym się co do Asrocka pod am2+ aktualnie robi dobre płyty :wink: nie patrzyłbym co poleca komputronik, jeśli już naprawdę go nie chcesz to może Biostar?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 22 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2009 (edytowane) @BarteqW 720BE lub jeżeli sprtawdzisz jakie jest OC HTT dla poniższej płyty i okaże się powyżej 270 to możesz brać x3 710 + GA-MA770T-UD3P (AM3) Edytowane 22 Maja 2009 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 22 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2009 720 się nie opłaca. juz lepeij x3@x4 z bachcomp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 22 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2009 @ maxymili AM3 nie ma jeszcze sensu kupować. Mobo brałbym ASRock A780GXH. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 22 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2009 jaką grafe zamierzasz do tego dać ? jak nie zadna wypaśną to bezproblemu by starczył Ci ten yesico 430W , to dobra firma :) no chyba ze jest jakis stary i ma slaba linie 12v w co watpie :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubis Opublikowano 22 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2009 Jaki to jest zasilacz ze słabą linią 12v? jednoliniowy 20A? dwuliniowy 2x10A? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BarteqW Opublikowano 22 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2009 Mam geforca 9600gt. Dokładna specyfikacja tego yesico tutaj: http://www.yesico.de/pl/produkty/seria-sil...sc430-ps12.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 22 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2009 Da radę spokojnie ten Yesico ;] IMO nie musisz zmieniać zasilacza. Ma 2 linie 12v, jedna 14A i druga 16A jakby co ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BarteqW Opublikowano 24 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2009 A co powiecie na taki zestaw ??? Procesor: Phenom 2 940BE Płyta: Gigabyte ga-770 ud3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 24 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2009 a780gxh jest taniej i lepiej. Kupujesz x3@x4 z bachcomp i go odblokowujesz i oszczędzasz ~200zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BarteqW Opublikowano 24 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2009 andrew777 napisał(a): a780gxh jest taniej i lepiej. Kupujesz x3@x4 z bachcomp i go odblokowujesz i oszczędzasz ~200zł. Chmm, sam nie wiem. To wyjdzie prawie tyle samo, co mój zestaw. W bachkomp procesor ~600zł plus gdzie indziej płyta ~300zł. Dodatkowo wysyłka. I nie wiadomo czy na pewno ten rdzeń będzie działał. U mnie p2 940 za 750zł + płyta za 300zł. Jedyny plus tamtego że można procesor umieścić na AM3 w/w. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2009 BarteqW napisał(a): W bachkomp procesor ~600zł plus gdzie indziej płyta ~300zł. Dodatkowo wysyłka. I nie wiadomo czy na pewno ten rdzeń będzie działał.Właśnie za gwarancję działania czwartego rdzenia płaci się więcej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BarteqW Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2009 psz3mo napisał(a): Właśnie za gwarancję działania czwartego rdzenia płaci się więcej.Rozumiem, ale w takim razie to będzie tyle samo kosztowało prawie jak u mnie na miejscu. A skąd mam wiedzieć jaki płyta będzie miała BIOS. Może jakąś nowszą wersje, w której nie będzie możliwości odblokować rdzeń. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2009 Plyta musi miec ACC i.. Zreszta polecano ci tu plyte ktora spelnia wszystkie wymagania. wersja biosu nic nie zmieni. Jak tyle samo co u ciebie ? Ze w sklepie u ciebie kosztuje tyle samo ? Nie wydaje mi sie, moze tyle samo kosztuje zwykly x3. Bo my tutaj mowimy o selekcie czyli takim procku ktory na 100% daje sie odblokowac. A jezeli twoj sklep selekcjonuje procki i daje ci taka sama gwarancje x4 za te sama cene to bierz u siebie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2009 Cytat U mnie p2 940 za 750zł + płyta za 300zł. Jedyny plus tamtego że można procesor umieścić na AM3 w/w. Czyli 1050zł. Tam masz proca za 600zł + płyta 280zł. Wyjdzie taniej, a tak samo jeżeli chodzi o wydajność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...