Skocz do zawartości
sad_madman

Dobry Klej Termoprzewodzący

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Poszukuję dobrego kleju termoprzewodzącego. Dokłądniej powiem - szukam dobrego w swoim przedziale cenowym. Chodzi o to ,że potrzebuję taki wynalazek za około 20zł - max 25zł. Co mozecie mi polecić ? Klej potrzebuję do zamontowania dużych radiatorów na pamięć VRAM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętaj że jak użyjesz kleju to potem już nie uda Ci się oddzielić pamięci od radiatorków ;). Nie wiem jak duże te radiatorki mają być.. Taśma termo przewodząca by ich nie utrzymała?

Ale jeżeli koniecznie chcesz to proszę:

http://www.cooling.pl/arctic-silver-klej-t...odukt,1639.html

Niestety to drogie rzeczy ;). Jeżeli chcesz tanio to możesz kupić Zalmana ale ponoć słabo trzyma.. No ale czego wymagać za 10zł ;).

http://www.cooling.pl/klej-termoprzewodzac...rodukt,681.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może inaczej:

Dołączona grafika

Jako, że ten Arctic Silver jest strasznie drogi (50zł) a ten Zalman nawet nie ma napisane ile przewodzi ciepła to może macie pomysł jak zamontować na powyższe BGA jakiekolwiek radiatory. Można użyć dziur dostępnych na PCB oprócz tych czterech dookoła rdzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

posmaruj kości pastą przyciśnij radiator a na rogach kości wpuść kroplę cyjanopanu lub innej "kropelki". Ja tak kiedyś zrobiłem i było super a jak będziesz chciał później oderwać radiator to też się da.

j.w. tylko lepiej IMO zastosować Sylikon Uniwersalny ;)

możesz też na sam sylikonem lepić - tak jak klejem termo. - wiele pamięci już tak oblepiłem ;) dobrze trzyma i ładnie da sie oderwać w razie czego (odlepia się całą powierzchnią - nie zostawia śladów)

jakie masz na to radiatory ? (na każą kość osobno ? i jak "duże" ;) )

moze taniej wyjdzie nowe kupić już z taśma ;) 10zł za 8 szt ;)

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz radiatorki to taśma wygrywa. 3M jakoś tam trzyma ale bez rewelacji :/

Jeśli jeszcze ich nie masz to poszukaj na Alle czegoś większego [od Pentiuma 2] i przytnij tak żeby mieć 2 paski z odpowiednio umieszczonymi otworami na śruby na końcach. Na twojej karcie powinno się tak dać. Jak wszystko dobrze zdobisz to takie chłodzenie będzie rozwalało miedziane radiatorki z palcem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz radiatorki to taśma wygrywa. 3M jakoś tam trzyma ale bez rewelacji :/

Jeśli jeszcze ich nie masz to poszukaj na Alle czegoś większego [od Pentiuma 2] i przytnij tak żeby mieć 2 paski z odpowiednio umieszczonymi otworami na śruby na końcach. Na twojej karcie powinno się tak dać. Jak wszystko dobrze zdobisz to takie chłodzenie będzie rozwalało miedziane radiatorki z palcem :)

AFAIK to Thermalright daje tasme od 3M.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako, że ten Arctic Silver jest strasznie drogi (50zł) a ten Zalman nawet nie ma napisane ile przewodzi ciepła to może macie pomysł jak zamontować na powyższe BGA jakiekolwiek radiatory. Można użyć dziur dostępnych na PCB oprócz tych czterech dookoła rdzenia.

3M z allegro za kilka zł w zupełności wystarczy.

Sam kupowałem kilka razy i problemów nie miałem z odpadającymi radiatorami.

Jednak ja korzystam z tej bardzo cienkiej, więc trzeba uważać przy odklejaniu drugiej warstwy ochronnej...

Klej Arctica trzyma jak skurczybyk, ale nie warto przepłacać.

AFAIK to Thermalright daje tasme od 3M.

Ale to o niczym nie świadczy :wink: .

3M to tak popularna marka, że korzystają z ich produktów prawie wszyscy z branży...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

j.w. tylko lepiej IMO zastosować Sylikon Uniwersalny ;)

możesz też na sam sylikonem lepić - tak jak klejem termo. - wiele pamięci już tak oblepiłem ;) dobrze trzyma i ładnie da sie oderwać w razie czego (odlepia się całą powierzchnią - nie zostawia śladów)

jakie masz na to radiatory ? (na każą kość osobno ? i jak "duże" ;) )

moze taniej wyjdzie nowe kupić już z taśma ;) 10zł za 8 szt ;)

ale z ciebie jajcarz, boki zrywać normalnie "miszcz ciętej Ryposty"

idź do jakiegoś serwisu komputerowego i się spytaj jak mocują radiatory to się zdziwisz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

idź do jakiegoś serwisu komputerowego i się spytaj jak mocują radiatory to się zdziwisz

yyyy. silikon pomysl niczego sobie ja uzywam ac ceramique [czy jak to sie tam pisze], to tez pasta na bazie silikonu. po wygrzaniu trzyma niczym klej. jezeli ktos ma duze i dosc ciezkie radiatory to tasma ich nie utrzyma [przerabialem kilka]. jeszcze na ramach moze da rade bo jest duza powierzchnia ale np przy sekcji zasilania gdzie elementy sa male moze byc problem. zawsze mozna uzyc normalnej pasty + opaski zaciskowe. taki troche ghetto style xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko że ja tutaj nie pisze o paście na bazie sylikonu tylko o normalnym - zastygającym silikonie - kleju <_< np. sanitarnym/uniwersalnym

http://allegro.pl/search.php?string=siliko...p;change_view=1

pastą termo to se można skleić ...

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koleś, zanim zaczniesz się rzucać, to sprawdź czy nie robisz z siebie pajaca...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pastą termo to se można skleić ...

heh zdziwil bys sie jak ceramuque po wygrzaniu moze trzymac. na starym x1950 mialem wlasnie tak przyklejone radiatory, po jakims czasie mozna bylo za ten radiatorek podniesc karte [wraz z chlodzeniem, ktore wazy swoje]. po jakims czasie przy temperaturze robi sie z pasty dosc twarda wytrzymala spoina. trzeba mocniej szarpnac zeby radiator 'puscil'. ja tam uzywam pasty + opaski zaciskowe xD, po jakims czasie je sciagam i jest elegancko. w sumie radiator ma odbierac cieplo z elementu [czy to jest ram czy cpu czy gpu czy jakis uklady smd, nie wazne] nie wazne jak jest przymocowane. jezeli tasma zda egzamin, ok, jezeli nie to trzeba szukac innych wynalazkow :damage_wall: xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja dopisze się do tematu bo nie opłaca się zakładać nowego .mój problem jest taki że potrzebuję przykleić radiatory na mosfety.

koszt przyklejenia ma być jak najmniejszy więc pomyślałem albo o paście silikonowej albo "kropelce" lub oba razem .co będzie lepsze?? za odpowiedź dzięki pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja dopisze się do tematu bo nie opłaca się zakładać nowego .mój problem jest taki że potrzebuję przykleić radiatory na mosfety.

koszt przyklejenia ma być jak najmniejszy więc pomyślałem albo o paście silikonowej albo "kropelce" lub oba razem .co będzie lepsze?? za odpowiedź dzięki pozdrawiam

tasma 3m.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja osobiście nigdy kropelką nie lepiłem - ale jak komuś się to sprawdziło to czemu nie (tylko to bardziej połączenie na amen .. )

No i kropelka & produkty kropelkopodobne nie zawsze chcą się kleić z metalami i niektórymi tworzywami sztucznymi ...

ja polecam klej sylikonowy - mój sprawdzony i skuteczny sposób. nim nawet Karakorum-a do karty przylepisz :P

Taśma jest bardzo dobra (jak trafisz na oryginał) jeżeli łączone powierzchnie są idealnie równe a sam radiator nie jest za duży - inaczej mogą być problemy (chyba ze to SEKISUI #5760 - to nie masz się o co martwić ;) )

Jednak z racji swojej grubości nie stawia zbytniego oporu cieplnego ;)

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi