::snoopy:: Opublikowano 2 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2009 Witam Piszę ten temat bo do tej pory nie miałem takiej potrzeby. Przejrzałem szukajkę, na nic nie trafiłem (może źle szukałem), jeśli są takie tematy to mnie odeślijcie. Jest sobie pewien komputer którego używają osoby zielone i niekumate. Obecnie jest tak zasyfiony, zawirusowany. że chyba trzeba mu zrobić reinstalke systemu. (System od 2003r) Chodzi o to aby taki ktoś "zielony" nie mógł mieszać w systemie, konfigurować ważnych rzeczy, ani instalować oprogramowania. Przydałaby się jeszcze jakaś opcja blokady internetu (na jakieś hasło może), z możliwością odpalania stron tylko przez nas zdefiniowanych w filtrze. No nie wiem. Jakieś ustawienia w systemie? Konto z ograniczeniami czy odpowiedni program (freeware'owy)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 2 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2009 Konto z ograniczeniami to podstawa. Mam na myśli żeby przede wszystkim nie logować się na konto admina. Do tego antywirus (np avira lub avg) + firewall (comodo). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 2 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2009 A nie lepiej postawic linuxa? Bez dostepu do roota z firefoxem i kadu Ubuntu bedzie bardzo podatne na dzialania nieporzadane :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Y4KU3 Opublikowano 2 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2009 A nie lepiej postawic linuxa? Bez dostepu do roota z firefoxem i kadu Ubuntu bedzie bardzo podatne na dzialania nieporzadane :)Też mi się wydaje, że lepiej postawić Ubuntu, które jest banalne w obsłudze (imo nawet łatwiejsze od Windowsa) i na dodatek bez hasła roota nic się nie zmodyfikuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 2 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2009 Popieram pomysł z Ubuntu, jednak gdyby potrzebne było rozwiązanie na platformie Windows, to prócz konta z ograniczeniami, można zrobić: - uprawnienia do plików i katalogów na dysku - blokadę stron przez firewall lub nawet plik etc\hosts - większość opcji w systemie wraz z panelem sterowania można ukryć/zablokować dostępnymi w sieci tweakerami lub przez gotowe wpisy w rejestrze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macieqqq Opublikowano 2 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2009 Mam pytanie odnośnie zabezpieczania w Win XP. Do tej pory robiłem tak: 1. Tworzyłem konta użytkowników. 2. Podpinałem gałęzi w rejestrze dla poszczególnych użytkowników i wprowadzałem zmiany osobno dla każdego użytkownika. 3. Ustawiałem uprawnienia do partycji, folderów, itp. Czy da się jakoś przyspieszyć ten proces? Szczególnie 2 punkt. Może, np. można skonfigurować jedno konto, stworzyć na jego podstawie pozostałe konta i wprowadzić drobne zmiany? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
::snoopy:: Opublikowano 2 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2009 Linuxy nie wchodzą w gre. Tylko WinXP. Pytanko: czy da się, (jeśli tak to gdzie) zablokować Menadżera zadań [Ctrl+Alt+Del]? Po próbie otworzenia go wyświetlało komunikat że administrator wyłączył menadżer zadań. Nawet nie wiem gdzie można to wyłączyć. Możliwe że to przez te wirusy... Lubi też świecić blue screenami :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macieqqq Opublikowano 2 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2009 Pytanko: czy da się, (jeśli tak to gdzie) zablokować Menadżera zadań [Ctrl+Alt+Del]? Po próbie otworzenia go wyświetlało komunikat że administrator wyłączył menadżer zadań. Nawet nie wiem gdzie można to wyłączyć. Google: "wyłącznie menadżera zadań"... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 2 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2009 Tym programem http://www.sgjps.com/produkty/x-tweaker/x-tweaker-13 można co nieco powyłączać ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...