Skocz do zawartości
::snoopy::

Koniec Dnia Dziecka! Zabezpieczamy Pc'ta!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Piszę ten temat bo do tej pory nie miałem takiej potrzeby. Przejrzałem szukajkę, na nic nie trafiłem (może źle szukałem), jeśli są takie tematy to mnie odeślijcie.

Jest sobie pewien komputer którego używają osoby zielone i niekumate. Obecnie jest tak zasyfiony, zawirusowany. że chyba trzeba mu zrobić reinstalke systemu. (System od 2003r)

Chodzi o to aby taki ktoś "zielony" nie mógł mieszać w systemie, konfigurować ważnych rzeczy, ani instalować oprogramowania. Przydałaby się jeszcze jakaś opcja blokady internetu (na jakieś hasło może), z możliwością odpalania stron tylko przez nas zdefiniowanych w filtrze.

No nie wiem. Jakieś ustawienia w systemie? Konto z ograniczeniami czy odpowiedni program (freeware'owy)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie lepiej postawic linuxa? Bez dostepu do roota z firefoxem i kadu Ubuntu bedzie bardzo podatne na dzialania nieporzadane :)

Też mi się wydaje, że lepiej postawić Ubuntu, które jest banalne w obsłudze (imo nawet łatwiejsze od Windowsa) i na dodatek bez hasła roota nic się nie zmodyfikuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popieram pomysł z Ubuntu, jednak gdyby potrzebne było rozwiązanie na platformie Windows, to prócz konta z ograniczeniami, można zrobić:

- uprawnienia do plików i katalogów na dysku

- blokadę stron przez firewall lub nawet plik etc\hosts

- większość opcji w systemie wraz z panelem sterowania można ukryć/zablokować dostępnymi w sieci tweakerami lub przez gotowe wpisy w rejestrze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie odnośnie zabezpieczania w Win XP. Do tej pory robiłem tak:

1. Tworzyłem konta użytkowników.

2. Podpinałem gałęzi w rejestrze dla poszczególnych użytkowników i wprowadzałem zmiany osobno dla każdego użytkownika.

3. Ustawiałem uprawnienia do partycji, folderów, itp.

Czy da się jakoś przyspieszyć ten proces? Szczególnie 2 punkt.

Może, np. można skonfigurować jedno konto, stworzyć na jego podstawie pozostałe konta i wprowadzić drobne zmiany?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Linuxy nie wchodzą w gre. Tylko WinXP.

Pytanko: czy da się, (jeśli tak to gdzie) zablokować Menadżera zadań [Ctrl+Alt+Del]? Po próbie otworzenia go wyświetlało komunikat że administrator wyłączył menadżer zadań. Nawet nie wiem gdzie można to wyłączyć. Możliwe że to przez te wirusy... Lubi też świecić blue screenami :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanko: czy da się, (jeśli tak to gdzie) zablokować Menadżera zadań [Ctrl+Alt+Del]? Po próbie otworzenia go wyświetlało komunikat że administrator wyłączył menadżer zadań. Nawet nie wiem gdzie można to wyłączyć.

Google: "wyłącznie menadżera zadań"...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi