mroczo Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2009 Witam jestem nowy na forum i mam nadzieje ze umieściłem temat w dobrym miejscu chce zlikwidować ostatni wiatraczek w komputerze tzn w zasilaczu i mam 2 pytania czytałem po rożnych forach o tym czy radiatory na zasilaczu są pod napięciem jedni piszą ze są a inni ze nie wiec zanim zdejmę plomby z zasilacza chciałby się dowiedzieć i tu jest moje 2 pytanie jak połączyć radiator Al z płaskownikiem Cu w sposób inny niż skręcanie ich razem jeśli nie mam na radiatorach napięcia to chciałbym zrobić blok wodny na tym płaskowniku miedzianym z góry dzięki za pomoc pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zawsze jest klej termo przewodzący, tylko potem tego raczej nie odlepisz ;-) W każdym razie jak ci się uda to koniecznie daj zdjęcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mroczo Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2009 (edytowane) no ale dalej nie wiem czy na radiatorach jest napięcie co do kleju to też się nad mim zastanawiałem ale potem byłby problem z powrotem do standardowego chłodzenia jak by mi nie wyszło a z tym się tez trzeba liczyć :D zobaczymy jak się uda to na 100% dam zdjęcia Edytowane 14 Czerwca 2009 przez mroczo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darusiak Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2009 radiatory pod napięciem? pierwsze słyszę jak masz 12cm wentylator to zatrzymaj go i sprawdź miernikiem czy jest tam prąd pozatym jeśli już zrobisz chłodzenie wodne w zasilaczu to i tak należało by zapewnić jakiś ruch powietrza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szu89 Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2009 na radiatorach w zasilaczach nie ma napięcia :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mroczo Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2009 właśnie dlatego się pytam bo przeczytałem na innym forum o tym ze jednak jest tam napięcie nie wiem czy mogę dać link mam tam wiatraczek 80x80 w dodatku z gilem przykręconym od wewnątrz wiec nie mam dostępu ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafwlkp Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2009 Matko boska... Temat wałkowany seeeeeeeeeeeeeeetki razy. Szukanie nie boli. Albo może Ci ułatwię: nie woduj zasilacza. Niebezpieczne, nieopłacalne. I widać po Twojej wiedzy technicznej że jedyne co możesz zrobić to sobie krzywdę... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2009 (edytowane) Kiedyś ogarniałem grzebanie przy zasilaczu, zdaje się że ktoś na Elektrodzie pisał że sprawdził na jakimś no-name i miał tam 230V na jednym z radiatorów, bo cośtam (jakiś bubel kostrukcyjny, występujący w każdym egzemplarzu tego nołnejma). Możesz poszukać na Elektroda.pl pod tym kątem czegoś Edytowane 14 Czerwca 2009 przez saleen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2009 Gadacie, gadacie i nic z tego nie wychodzi. Prosto i na temat: 1. Na porządnym sprawnym zasilaczu nie ma prawa być napięcia na radiatorach. Jeśli jest jakaś wada, to napięcie może być nie tylko na radiatorach, ale także obudowie zasilacza, a co za tym idzie, obudowie całego komputera. Niebezpieczne, niezdrowe i może zakończyć się uszkodzeniem całego sprzętu. 2. Zakładanie wodnego tylko dla zasilacza to jak strzelanie do wróbla z armaty - bezsensowne i bezcelowe. Pasywnie też będzie ciężko, bo niektóre zasilacze mocno się grzeją. Można pokusić się o: dodatkowe radiatory (na kleju termo-przewodzącym), spowolnienie obecnego wiatraka (regulator obrotów), dorzucenie kolejnego wiatraka (na niskich obrotach). Zauważmy przy tym, iż 120mm jest zawsze lepsze od 80mm, gdyż ma on większą wydajność, wiec może chodzić na niższych obrotach, więc jest cichszy od 80mm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kotan Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2009 No no widze ze ciekawe rzeczy tutaj sie dzieja :D kolego jeśli ktoś Ci mowił ze miał na radiatorach napięcie upewnij sie czy on wie które to radiator :D zazwyczaj radiatory mocuje sie do końcówek mocy, te zaś nie sa pod napięciem. (mowa o obudowie koncówki mocy) jesli gdzies ejdnak wykryto napięcie to musiało byc ładne przebicie ;D a mam ejdno pytanie. jaki masz rasilacz ze chcesz go wyciszyc?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2009 hmm. Znalazłem tą dyskusję na Elektrodzie, o radiatorach napieciem jest pare postów: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic311292.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kotan Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2009 Niestety skończyłem szkołę gastronomiczna a nie elektroniczna ale moj dziadek i tata sa po elektronicznych i zawsze jak cos potrzebowałem to mi wyjaśniali i trochę sie w tym ogarniam. fakt w przypadku gdy do radiatora jest Przylutowana Dioda tak jak w przypadku zasilacza AT na zdjęciu ok moze być tam napięcie. ale w nowych zasilaczach ATX gdzie do radiatora mocuje sie końcówki mocy które sa odizolowane nie ma opcji zeby gdzieś było napięcie jeśli jest to w takim razie jest to DEFEKT FABRYCZNY :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2009 Wracając do tematu wodowanie zasilacza ma jakiś [mały] sens jeżeli jest to zasilacz pasywny o budowie dostosowanej do pracy pasywnie ...istnieje drugie wyjście - zakup zasilacza przystosowanego do wody [np kulans 1,2kW] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dukes Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2009 Mosfety w zasilaczu są odizolowane od radiatora tzw. podkładkami mikowymi. W układach o obudowach TO-220 itp. czesto plecki układu gdzie przykręcamy radiator są połączone wewnętrznie z jedną nogą układu więc przykręcnie takich scalaczków do radiatora bez izolacji doprowadziło by do nieoczekiwanych zwarć. IMHO, lepiej to sobie odpuść, bo jak ktoś wcześniej napisał - zrobisz sobie tylko krzywde, a i przypadkiem komuś jeszcze ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mroczo Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2009 (edytowane) dzięki za odpowiedzi co do napięcia na radiatorach wole się zapytać nic późnej żałować jeśli chodzi od odpowiedz "rafwlkp" to ok szukanie nie boli natomiast jeśli na rożnych forach piszą różne rzeczy to wole się upewnić nie chce zakładać bloku wodnego bezpośrednio na radiatory na zasilaczu bo to jest nie najlepsze rozwiązanie natomiast chce je "przedłużyć" za pomocą płaskownika miedzianego i już poza buda założyć blok wodny gdyby na radiatorach było napięcie i przyłożył bym do obydwu blok wodny z miedzianym spodem ..... chyba nie trzeba tłumaczyć efektu końcowego co do zasilacza nie jest to nic specjalnego 570W trust dostałem go to z niego korzystam :) a jak mam się nauczyć jeśli nie będę próbował i się pytał:) Edytowane 14 Czerwca 2009 przez mroczo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2009 Tylko ten trust jest sam w sobie niebezpieczny :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kądziel Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2009 Matko boska... Temat wałkowany seeeeeeeeeeeeeeetki razy. Szukanie nie boli. Albo może Ci ułatwię: nie woduj zasilacza. Niebezpieczne, nieopłacalne. I widać po Twojej wiedzy technicznej że jedyne co możesz zrobić to sobie krzywdę... nie pisz takich glupot prosze bo ty jako doswiadczony uzytkownik wc sie osmieszasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafwlkp Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2009 nie pisz takich glupot prosze bo ty jako doswiadczony uzytkownik wc sie osmieszasz.? Ośmieszam się tym że wodowanie zasilacza jest niebezpieczne/nieopłacalne ? Z tego co autor tematu pisze (nt wykonania chłodzenia radiatorów) włos mi się na klacie zjeżył... Będzie jedno wielkie trach i tyle. O opłacalności tego typu rzeczy również nie mam zamiaru zmienić zdania. 100% taniej wyjdzie fanswap tudzież modyfikacja zasilacza na wentylator 120mm. Z tym doświadczeniem to też pojechałeś... 3 kiepskie rewizje w moim wykonaniu które nie ustrzegły się od błędów na przestrzeni ledwo 2 lat doświadczeniem bym nie nazwał. Z całym szacunkiem dla Ciebie kądzielu :razz: Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mroczo Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2009 (edytowane) wiem niestety ze ten trust nie spełnia do końca wszystkich norm bezpieczeństwa ale wole na nim testować i ewentualnie go zajeździć niż jakiegoś OCZ-a lub CHIEFTEC -a a jak bym go zniszczył to powie się trudno :) na czymś trzeba się w końcu nauczyć nie myli sie tylko ten co nic nie robi i ja z takiego założenia wychodzę przy budowę mojego WC nie za bardzo rozumiem dlaczego będzie "trach" skoro nie ma tam napięcia to nic teoretyczne nie powinno się stać ok wodowanie zasilacza jest mało opłacalne i wiąże się ze sporym ryzykiem ale ja wychodzę z założenia ze warto ze względu na zdobyte doświadczenie :) Edytowane 14 Czerwca 2009 przez mroczo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kądziel Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2009 ? Ośmieszam się tym że wodowanie zasilacza jest niebezpieczne/nieopłacalne ? Z tego co autor tematu pisze (nt wykonania chłodzenia radiatorów) włos mi się na klacie zjeżył... Będzie jedno wielkie trach i tyle. O opłacalności tego typu rzeczy również nie mam zamiaru zmienić zdania. 100% taniej wyjdzie fanswap tudzież modyfikacja zasilacza na wentylator 120mm. Z tym doświadczeniem to też pojechałeś... 3 kiepskie rewizje w moim wykonaniu które nie ustrzegły się od błędów na przestrzeni ledwo 2 lat doświadczeniem bym nie nazwał. Z całym szacunkiem dla Ciebie kądzielu :razz: Pozdrawiam Jezeli swoja poprzednia wypowiedz dotyczyla tego "moda" to masz racje , wykonanie tego prjekty jest dalekie od idealu ale samo wodowanie zasilacza nie jest jakims pomyslem glupim/niebezpiecznym itd itp. Wiesz bdb o co chodzi z doswiadczeniem wiec nie wywijaj kota ogonem :):D do autora. nie wiem jak dobrym jestes majsterkowiczem ale wykonanie tego bloku moze sprawidz ze bedzie on niebezpieczny dla zasilacza np. wyciek spalony sprzet blablabla. warto ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafwlkp Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2009 (edytowane) Jezeli swoja poprzednia wypowiedz dotyczyla tego "moda" to masz racje , wykonanie tego prjekty jest dalekie od idealu ale samo wodowanie zasilacza nie jest jakims pomyslem glupim/niebezpiecznym itd itp.Ogólnie wodowanie zasilacza to nawet fajny pomysł. Jednak trzeba miec jakiś konkretny zasilacz, najlepiej przystosowany do pracy półpasywnej (np. Tacens, tylko że on lubi hałasować cewkami :unsure: ), dać bloki na zmodyfikowane radiatory i "voila". Ale jednak wentylatora bym się nie pozbywał, chociaż na 300rpm, byle powietrze przepchać (chyba że pracuje 'brzuszkiem do góry' :D, wtedy pomoże konwekcja). Tyle ode mnie w tym temacie... Edytowane 14 Czerwca 2009 przez rafwlkp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mroczo Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2009 (edytowane) dlatego blok wodny będzie poza obudowa zasilacza będzie on przymocowany do miedzianego płaskownika (na wszelki wypadek:D) co do mojego majsterkowania to za punkt postawiłem sobie zrobienie wszystkiego samemu dla własnej satysfakcji kupione są tylko 1 pompka 2 blok na procka a reszta zrobiona przezemnie tzn rez,chłodnica,blok na GPU ,stelaż na chłodnice Edytowane 14 Czerwca 2009 przez mroczo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samhain Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2009 a nie lepiej pasywke zasilacz? lub pol pasywny? na pewn ozrobisz lepiej wymieniajac cos co teraz nazywasz zasilaczem np na to: http://zenfist.pl/tacens-valeo-ii-c-95_84_436.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2009 dlatego blok wodny będzie poza obudowa zasilacza będzie on przymocowany do miedzianego płaskownika (na wszelki wypadek:D) co do mojego majsterkowania to za punkt postawiłem sobie zrobienie wszystkiego samemu dla własnej satysfakcji kupione są tylko 1 pompka 2 blok na procka a reszta zrobiona przezemnie tzn rez,chłodnica,blok na GPU ,stelaż na chłodnicepowątpiewam w powodzenie tej misji, ale jak skonczysz to daj znać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2009 powątpiewam w powodzenie tej misji, ale jak skonczysz to daj znać Znaczy sie jak przezyje razem ze sprzetem to niech cos napisze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2009 Znaczy sie jak przezyje razem ze sprzetem to niech cos napisze?tzn ze i tak na 90% tego nie skończy wielu takich kozaków juz było co fc składało, niby wc juz łatwiej zrobić, ale jesli zadaje takie pytania jak wyzej to mysle ze nic z tego nie bedzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2009 tzn ze i tak na 90% tego nie skończy wielu takich kozaków juz było co fc składało, niby wc juz łatwiej zrobić, ale jesli zadaje takie pytania jak wyzej to mysle ze nic z tego nie bedzie Tez racja :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam35 Opublikowano 19 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2009 (edytowane) Blok na zewnątrz zasilacza?I chcesz te mosfety połączyć przewodami z płytą zasilacza?Od razu mówie że to nie zadziała,a jak nawet zadziała to będzie miało bardzo niską sprawność.Tylko bloki wodne w miejsce oryginalnych.Przerabiałem ten temat i wcale nie jest to takie proste,ale zrobione dobrze czyli bloki w miejsce oryginalnych działa mi do dzisiaj i do tego bardzo dobrze trzyma napięcia.Mosfety po stronie pierwotnej wymieniłem na wydajniejsze prądowo (izolowane dla bezpieczeństwa) jakieś BU,ale juz nie pamiętam na jakie dokładnie. Do wentyla w zasilaczu dorobiłem regulacje obrotów na LM317 i przy 1000 obrotów nie słychać go z metra.W ogóle to nie wiadomo czy komp chodzi czy nie.Tak że nie słuchaj tych co ci gadają że się nie opłaca.Satysfakcja jest bezcenna a cisza po takiej przeróbce jest porównywalna tylko z zasilaczem pasywnym. Edit:Tak to stary Tracer z dwoma wentylatorami.Dolny wywaliłem i zaślepiłem otwór a drugi wymieniłem na papsta N2G.Zapewniam że przy 1000 jest naprawde cichy.Na chłodnicy jakieś tanie 120-stki na 600 do których tez trzeba ucho przyłożyć żeby je usłyszeć. Edytowane 19 Czerwca 2009 przez Adam35 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brisbane Opublikowano 19 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2009 lol 1000RPM i cisza :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 19 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2009 (edytowane) lol 1000RPM i cisza :lol2: Jest to możliwe, jeśli chodzi o wentyl 80mm. One na 1000rpm są całkiem ciche, w większości (AC, Acutake) Ale już przy 92, 120mm cisza i 1000rpm to bzdura Edytowane 19 Czerwca 2009 przez saleen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...