Skocz do zawartości
sadbre

Jaki Dysk Twardy 1tb ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!Planuje zakup dysku twardego 1TB(sata2) do mojego komputera ponieważ 320GB(z tego wd jestem zadowolony do dziś) nie wystarcza.Dysponuję kwotą 350zł(może być oferta z allegro).No i fajnie jak by to był dysk który ma mała awaryjność i był w miarę szybki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A z tych dwóch który lepiej?WD WD10EADS 1TB sATA II 32MB czy Seagate ST31000528AS 1000GB sATA II 32MB ?

Z samusnga mam na miejscu Samsung 1TB 32MB HD103UJ sATA-2

Edytowane przez XsAnThE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio miałem ten sam dylemat i wybrałem samsung hd103uj i jestem z niego jak najbardziej zadowolony :-)

NeoMagNeT

czyżbyśmy mieli podobne doświadczenia? ;-) Miałem swego czasu problemy z kilkoma seagate'ami i wtedy stwierdziłem, że już nigdy nie kupię żadnego seagate'a ani maxtora (maxtor i seagate to ta sama firma).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niee, ja akurat z moich Seagate jestem zadowolony bo to stare dyski, ale od jakiegoś czasu Seagate idzie w ilość a nie jakość jak kiedyś. Obecnie ich dyski to totalna loteria, albo trafisz cichy, który nie padnie, albo będzie chodził jak traktor i po jakimś czasie zdechnie. A maxtora mam jednego, jeszcze z czasów kiedy była to samodzielna firma i też chodzi super.

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie bardzo rozumiem

Aha, no więc chciałem potwierdzić, że Samsung F2EcoGreen zbudowany z 500GB i kręcony rpm 5400 dzięki temu połączeniu osiąga wydajność nieznacznie niższą niż najszybsze dyski 1TB Seagate. Przy tym jest bardzo cichy chłodny, prawdopodobnie znacznie trwalszy z powodu niższej prędkości obrotowej i zużywa połowę energii której potrzebują dyski o prędkości 7200 rpm.

Mam nadzieję, ze teraz to wyjaśniłem wyczerpująco ;o)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha, no więc chciałem potwierdzić, że Samsung F2EcoGreen zbudowany z 500GB i kręcony rpm 5400 dzięki temu połączeniu osiąga wydajność nieznacznie niższą niż najszybsze dyski 1TB Seagate. Przy tym jest bardzo cichy chłodny, prawdopodobnie znacznie trwalszy z powodu niższej prędkości obrotowej i zużywa połowę energii której potrzebują dyski o prędkości 7200 rpm.

Mam nadzieję, ze teraz to wyjaśniłem wyczerpująco ;o)

Na jakiej podstawie twierdzisz, że jest cichy? Użytkownicy forum silentpcreview mają odmienną opinię. O ile model 500GB jest chwalony, to 1TB niespecjalnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi