Gość xcode Opublikowano 28 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2009 OK, co do cepa juz upatrzylem konkretna sztuke i wiem ile mi zostanie na grafe wiec na nia czas. Budzet ~ 900zł, obojetnie ATi czy nVidia - zastanawiam sie miedzy HD4890 Toxic Vapor-X, a jakims GTX'em 275 - osobiscie jestem zwolennikiem zielonych i PhysX by sie przydal, ale kusi 1GHz+ i dobre chlodzenie oraz nizszy pobor pradu w stresie. A moze poczekac na HD5xxx :?: Mozna sie spodziewac ich przed koncem wakacji :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
White_Lies Opublikowano 28 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2009 jaka reszta sprzętu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość xcode Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 Q9550 - docelowo 4GHz, na bank robi 3.6GHz @ 1.2V 2x 2GB OCZ Reaper 1066MHz DFI LP DK P45-T2RS Barracuda 7200.11 (i szybkie pytanie - lepszy bedzie RAID 0 z dwoch 7200.11 ktore maja nizsze transfery ale i czas dostepu, czy z dwoch 7200.12 :?:) Apple Cinema Display 23" A moze lekko uzywanego GTX'a 285 :?: Da sie toto wyczyscic bez rozkrecania :?: (chodzi mi o ten "meszek" ktory zostaje na lopatkach turbinki, i zapewne na radiatorze :?: Radiator to tylko dmuchanie, ale turbinka :?: I z jakim cisnieniem dmuchac zeby niczego nie popsuc :?:) Bedzie szybszy taki GTX285 od Radosława Toxic :?: (bo Atomic'a nigdzie nie ma...). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 A moze poczekac na HD5xxx :?: Mozna sie spodziewac ich przed koncem wakacji :?:Bardzo wątpię aby te karty pojawiły się do końca wakacji. Nie jest to nie możliwe ... ale po prostu mało prawdopodobne (problemy TSMC z 40 nm - rozwiążą je oczywiście na pewno już niebawem i produkcja ruszy pełną parą ... ale nie aż tak szybko by karty były do kupienia w sierpniu) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
60Dogg Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 (edytowane) To . Ewentualnie gdy ci zabraknie mocy z tej jednej karty (to i tak jeszcze dłuuugo potrwa), to można wtedy zrobić CrossFire, a wtedy już te radki będą dużo tańsze. Do tego z Komputronika to jest :D Edytowane 29 Lipca 2009 przez 60Dogg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość xcode Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 Zdecydowanie wole juz nieco szybsza grafe bo na moim mobo nie zrobie CF, a zmieniac nie zamierzam - OSX smiga na niej az milo)... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Miodnyj Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 To . Ewentualnie gdy ci zabraknie mocy z tej jednej karty (to i tak jeszcze dłuuugo potrwa), to można wtedy zrobić CrossFire, a wtedy już te radki będą dużo tańsze. Do tego z Komputronika to jest :D"To" istnieje tylko na stronie,a nie na magazynie-jak zresztą wiele rzeczy w kompuszrotniku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
60Dogg Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 (edytowane) "To" istnieje tylko na stronie,a nie na magazynie-jak zresztą wiele rzeczy w kompuszrotniku. Właśnie to zamówiłem wczoraj ;] edit. Przed chwilą dostałem maila że karta została 'przekazana do wysyłki'. Teraz tylko czekać ;] Edytowane 29 Lipca 2009 przez 60Dogg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość xcode Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 No ale cos mi sie waydaje ze GTA IV w 1920x1200 na tej karcie bedzie ciekawym doswiadczeniem :D Co najmniej 896MB potrzebuje. Tak wiec teraz raczej do wyboru - 4miesieczny GTX 285 czy HD4890 toxic :?: W zasadzie wzialbym GTX'a, ale uzywka... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
60Dogg Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 Do 1920x1200 rozdzielczości to 1 GB się przydaje. Z resztą GTA4 i Crysis to gry wyjątki. Każda inna gra na HD4870 pójdzie na maxymalnych detalach (dwie wyżej wymienione pójdą na detalach high, zamiast very high :D ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość xcode Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2009 (edytowane) Dobra powoli trzeba by cos zamowic ostatecznie - moge wziac HD4890 toxic EVGA GTX 260 SC 1792MB (nie potrzeba tyle, ale w lokalnym sklepie kosztuje tyle co toxic - nikt kupowac chyba nie chce :D) N260GTX Lightning (ew. wersja Black) EVGA GTX 275 wersja taktowana 633MHz z pamieciami 0.8ns Asus GTX275 - standardowy. Karte bede kupowal lokalnie wiec bez linkow, ale jest problem. Ktos powie po kiego... rozpatruje GTX'y 260 ? Otoz dlatego ze mam dosc slaby zasilacz i zmienie go najpredzej na swieta, moj konfig Q9550 (zobaczymy jak z OC, ale mysle ze na 3.6-3.8GHz mi styknie - 3.6 robi na 1.2V) DFi LP DK P45-T2RS 2x 2GB Reaperow 1066MHz jeden dysk (brka 7200.11) jedna z graf i do tego OCZ StealthXStream 500W - niby ma sprawnosc 80% i mam gwarancje gdyby sie zjaral, ale czy nie pociagnie za soba reszty sprzetu ? I kurcze jest zagwostka - jak kupie tanszego GTX'a 260 to styknie na zasilacz, ale nie bedzie mi on bardzo potrzebny, a jak kupie wyzszy moel lub ATi (wole zielonych osobiscie) to z kolei nie bedzie zbyt dobrego zasilacza, ale tez kasy na lepszy, ehh.... A i dlaczego GTX275 ma wyzsze TDP niz 285 :?: A'propos - wiecej kasy nie wskoram. Edytowane 3 Sierpnia 2009 przez xcode Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
60Dogg Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2009 (edytowane) Napiszę jedno: na GTX 260 każde gry i tak ci pójdą na najwyższych detalach. Wyjątki to Crysis i GTA4, które pójdą na detalach HIGH zamiast VERY HIGH :D dla przypomnienia GTX 260 = HD4870 Ja akurat mam 4870 i zasilacz Chieftec 500W i jakoś nawet mi się on nie grzeje. Edytowane 3 Sierpnia 2009 przez 60Dogg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość xcode Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Każde gry na dzień dzisiejszy. Rozumie tez prawo Moore'a i wiem ze co bym nie kupił to i tak za rok będzie kloc do wymiany, ale na rękę będzie mi jak najpozniejsza wymiana. Tak BTW nie po to sprzedałem GTX'a 192sp żeby kupić jego konkurennta z mniejsza ilością VRAM'u i dokonuje wyboru z powyższych kart - nic innego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Skoro wyrabiał na kręconym Q9550 i GTX 260 192sp, to wyrobi na lepszej karcie, zwłaszcza, że tu mamy już 55nm, więc troszkę mniejszy pobór prądu. Dla mnie najbardziej opłacalną kartą w tej chwili jest GTX 260. Uwzględniając OC jest blisko GTX 275 (>5%), a cena przyjemniejsza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość xcode Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Z Q9550 nie dzialal - z E8600 @ 4.3GHz @ 1.36V i sam byl podkrecony do 685/1480/1200 A wg. tego kalkulatora mocy najmniejsze wymagania ma HD4890, ale tam jest mowa o niepodkreconym, a toxic bedzie u mnie latal minimum na gigahercu ;D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...