Skocz do zawartości
nrl

Wszystko o - ABIT NF7 (S) = Złote rady itp.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam NF7 od wczoraj i mam cholerny problem...

poskladalem na nim

AXP 1800+ i Radiator TT Volcano

1x RAM 256 PC2100

Ge Force4 MX 440

zasilka 300W poland

I wyobrasie sobie ze odpalam kompa! PAtrze... jest! leci!... najpierw grafika.... BIOS... O? dziwne. bo pokazuje mi procesor Athlon XP 1150MHz czy jakos tak... i NAGLE KONIEC! NIC NIE ROBI.

Zadnych komunikatow speakerem.. nic! totalnie nie idzie dalej... mysle sobie co jest? poczekac? czekam.... zresetowalem... nagle... to samo AXP 1154MHz i pokazuje memory... ~256... itd... reset.. i nie widzi ramu. i znowu stoi.. przy tym nie wykazuje dyskow po prostu zatrzymuje sie albo na procku albo na ramulcu

Wszystko bylo by dobrze jakbym mial klawiature odblokowana i jakbym mogl wejsc do BIOSu ale nie moge! <DEL> nie dziala!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

>Jakiego używasz coolera? Jaki masz procek i na ile podkręcony?

cooler to jakis colorful max 2800 obrotow mi robi. za wolno a nie mam innych wiatraczkow w budzie.

proc 1,7XP Thbrd. obecnie idzie na 18GHz ale mozna wiecej. przy 1,9 niestety juz mu za goraco i nie chce narazie ryzykowac

napiecia defoultowe

Qrde - co to za seria proca :?: :lol: :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam NF7 od wczoraj i mam cholerny problem...

zrob clearcmos zworka. tylko zrob tak jak pisze w instrukcji. ja chcialem byc madzrejszy i malo zawalu nie dostalem jak mi komp cala noc nie chcial wstac. tzreba kasowac dllllluuuuuggggooooo. wtedy moze ruszy...

zaluz zwore na 5 minut, zrob se kawe lub przygotoj valium, i potem wlacz.

moze pomoze, jak nie to serwis i juz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to dzięki Gr8_2N mamy przyklejony ten temat. napisał do moderatora, że skoro jest przyklejony temat epoxa to i abit powinien miećswój kącik, jest nowszy i lepszy.

i udało się, fani ABITa mają swoje miejsce na forum :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..ktos wyszedl ponad fsb 200 na standardowym chlodzeniu?

Procka czy chipsetu? , jesli chodzi Ci o chipset to moj chodzi na 230 na standardowym coolerku(zauwazylem ze Crush18D grzeje sie duzo mniej od swojego poprzednika)

..mostkow. no niezle. zakladales chlodzenie na SB? i jakie masz pamieci?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukalem rozwiazania mojego problemu na forum lecz nie znalazlem wiec pisze.

A oto moj problemik:

Ostatnio kupilem sobie plyte ABITA NF7-S v.2.0, wsadzilem ja do obudowy, wszystko pieknie podlaczylem, naciskam power wsystko to_slowo_zostalo_wyklete_z_tego_forum sie wlaczylo i nagle nastapilo wylaczenie i wlaczyla sie ta przekleta syrena. Czasami udaje mi sie wejsc do biosu ale po kilku sekundach znowu sie komp wylacza i tak caly czas pochodzi kilka sekund i sie wylacza, nawet nie moge zainstalowac sobie windowsa.(wylaczenia tego alarmu w biosie tez nic nie daje)

Athlon 1700+

Volcano 7+

Seagate 80GB 7200.7

256MB Kingston hyperX 333MHz

Zasilacz 420W

wszystkie czesci sa nowe bo ostatnio zmienialem kompa. Zaczyna mnie to wkurzac. Moze ktos wie jak rozwiazac ten problem. Temp procka to 44.

A takie mam napiecia:

+5 - 5,02

+12 - 11,92

-12 - -11,62

-5 - -5,04

Z trudnoscia je spisalem bo komp mi sie caly czas wylacza. HELP!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś reklamował już rev 2.0 z powodu padniętego biosu ? Jestem ciekaw , czy to poprawili czy dalej można sfajczyć bios..

Mojemu kumplowi w NF7-S 2.0 padł bios. Stało się tak dlatego, iż wyłączyli mu prąd podczas gdy miał czerwony komunikat z biosu (nie wyłączać zasilania...). Oczywiście powiedział w sklepie że mu płyta padła, o wyłączeniu prądu nic nie mówił. Sprawdzili ją w sklepie na wszystkie sposoby a tu nic, nadal martwa. Odesłali do Abita i po dwóch tygodniach dostał nową, też 2.0. Tak więc panowie: szczególna uwaga na BIOS!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie rzeczy moga sie zdazyc w kazdym kompie,a moim zdaniem bios jest bardzo malo podatny na uszkodzenia z powodu podkrecania.ja na swojej nawet raz widzialem fsb 250:),tylko potem zawiesil sie w biosie :),ale po wyczyszczeniu biosa zworka chodzil ladnie (te 250 to oczywiscie po vdd modzie jakby ktos mial watpliowosci).

Widze ze duzo ludzi ma problemy z wysokimi tempami,odpowiedz jest taka ze abit tak wykalibrowal te tempy(nie sa one z diody) zeby zblizyc sie jak najblizej do temperatury z diody,czyli tej ktora naprawde pokazuje jak cieplo jest naszemu prockowi.widzialem tez posty na amdforums gdzie goscie zrobili czujnik z diody(uklad maxis czy jak mu tam) i temperatura z tego czujnika byla o 2C nizsza od tempy ktora pokazuje plyta.Generalnie mozna spokojnie stwierdzic ze tempa jaka pokazuje nf7 jest temp jaka pokazywalaby dioda z axp.w porownaniu do epoxa nalezy odjac ~12C od tempy z nf7.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie sie przymierzam do tego Abita. Tylko jest jedno ale. Na giełdzie tj . WGK na Batorego o dziwo dają gwarancji rok, a nie dwa lata jak to jest np. w sklepach internetowych rożnej maści. Ale cena o 30 dychy czasami niższa więc zastanawiam sie czy brać.

Acha mówicie że Abit podaje wyokie temperatury? Ja w tej chwili mam na takim konfigu jak poniżej w idle 52/43 a full load 55/52 bo grafa jest bez witaraka oraz SB nie chłodzony ( otwarta obudowa ) LOL :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy pierwszym uruchomieniu kompa po zlozeniu na rev. 1.2 przy instalacji windows mialem to samo. Wtedy po prostu sie zdziwilem :), wiec zrobilem reseta i potem juz wszystko poszlo gladko. Teraz zawsze jak wlacze po nocy kompa to wlacza sie ta syrena ale nie ma to zadnego wplywu na dzialanie kompa. Jak juz pisalem wczesniej wystarczy tuz przed zaladowanie win wejsc na chwile do biosu i tez ten alarm sie nie odzywa. Ktos tu gdzies pisal ze pomaga wylaczenie tej opcji w biosie: cpu shutdown when cpu fan fail czy jakos tak. Nie sprawdzalem tego jeszcze u siebie, wiem za to, ze na pewno nie pomaga regulacja thermal alarmu :(

Swoja droga zauwazylem ze w biosie sa 2 ustawienia dotyczace wylaczania kompa przy zadanej temperaturze:

-Cpu overtemp protection i

-Cpu shutdown temperature

Ktos wie czym sie roznia???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez mam owe mobo jest Git, zero problemow ladnie sie kreci... nic dodac niz ujac :P

-Cpu overtemp protection - przy tym chyba sie ustawia alarm ze jak przekroczy temp. to zacznie piszczec

-Cpu shutdown temperature - jak ta temp przekreoczy wylaczy komputer, nie sprawdzlem tego czy dziala czy nie... W epoxie mi nie dziala :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

thx za tak szybka odpowiedz :) Mufta, ale sie mylisz niestety: instrukcja:

-Cpu overtemp protection "You can set the processor protect temp here. If the proc temp exceeds the setting value, system will force to shutdown to protect the proc not overheat."

-Cpu shutdown temperature "You can set the processorshutdown temp here. If the proc temp exceeds the setting value, system will force to shutdown to protect the proc not overheat."

Dlatego wlasnie nie wiem czym sie roznia? :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorki za wprowadzenie w blad, hmm teraz tez looklem w instrukcje i masz racje :P... Troszeke sie zasugerowalem moim Epoxem :), on tak powiniem miec ( najpierw piszczec a pozniej wylaczyc) tylko ze ...........

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A oto moj problemik:

Ostatnio kupilem sobie plyte ABITA NF7-S v.2.0, wsadzilem ja do obudowy, wszystko pieknie podlaczylem, naciskam power wsystko to_slowo_zostalo_wyklete_z_tego_forum sie wlaczylo i nagle nastapilo wylaczenie i wlaczyla sie ta przekleta syrena. Czasami udaje mi sie wejsc do biosu ale po kilku sekundach znowu sie komp wylacza i tak caly czas pochodzi kilka sekund i sie wylacza, nawet nie moge zainstalowac sobie windowsa.(wylaczenia tego alarmu w biosie tez nic nie daje)

Athlon 1700+

Volcano 7+

Seagate 80GB 7200.7

256MB Kingston hyperX 333MHz

Zasilacz 420W

wszystkie czesci sa nowe bo ostatnio zmienialem kompa. Zaczyna mnie to wkurzac. Moze ktos wie jak rozwiazac ten problem. Temp procka to 44.

A takie mam napiecia:

+5 - 5,02

+12 - 11,92

-12 - -11,62

-5 - -5,04

Z trudnoscia je spisalem bo komp mi sie caly czas wylacza. HELP!!

Na 99,9% winny jest cooler. Wymień go na inny np na spire falcon rock 2 on działa napewno bo takiego mam ewentualnie sróbuj z jakimś titanem (taki duży podobny kształtem do tego spira). Miałem podobny problem mi się też komp wyłączał ale dopiero gdy go podkręciłem ale objawy i efekty takie same jak u ciebie dlatego taka jest moja diagnoza. Teraz mam kompa podkręconego jak w podpisie i chula aż miło :)

Ten abit ma coś do siebie że się nie lubi z różnymi coolerami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracajac do mojego problemu... (patrz wyzej)

Okazalo sie (w serwisie) ze plyta chuczy ze ho ho :) Tylko pamiatka ktora mialem jest jakas lipna z czego musze dodac ze chodzila na Soltek 75DRV5 wiec nie wiem co jest grane...

Powiedzieli mi ze NFORCE'y sa wyczulone na pamiatki...

no moja jest noname z LOGOSu 256 PC2100

Jutro ide ja zareklamowac??

A moze to plyta nie powinna narzekac na pamiatki?

A moze pamiatka jest zrypana

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem założonego zalman cnps6000-alcu i działy się cuda, także temu volcano tym bardziej nie wierze. Niech kolega slomax sprawdzi a może jak raz mam racje. Przy takiej konfiguracji jaką podał nie jest możliwe żeby winna była np karta graficzna :) (do której się zresztą nie przyznaje...:P).

Teraz słowo do slomaxa. Napisz dokładnie jak to sprawdzasz. Czy odpiełeś od płyty wszytkie niepotrzebne urządzenia typu dyski, cdromy i inne badziewia które może włożyłeś w sloty pci. Bo to może jakaś inna część się gryzie z abitem choć szczerze w to wątpie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracajac do mojego problemu... (patrz wyzej)

Okazalo sie (w serwisie) ze plyta chuczy ze ho ho :) Tylko pamiatka ktora mialem jest jakas lipna z czego musze dodac ze chodzila na Soltek 75DRV5 wiec nie wiem co jest grane...

Powiedzieli mi ze NFORCE'y sa wyczulone na pamiatki...

no moja jest noname z LOGOSu 256 PC2100

Jutro ide ja zareklamowac??

A moze to plyta nie powinna narzekac na pamiatki?

A moze pamiatka jest zrypana

Hehehehehe pamiątka jest pewnie dobra tylko że najlepiej ona będzie działać na płytach mercurego :P Musisz sobie zakupić coś lepszego np Twinmosy tanie są jak barszcz a w dodtaku świetnie się sprawują (czytaj kręcą) na abicie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt ze na SOLTEKU 75DRV5 dzialaly (prawidlowo)...

To czemu Abit jest taki wymagajacy?

A jestes calkiem przekonany do tych TwinMosuf?

Bo nie chce cos kupic jesli ma znowu to nie pojdzie :(

ehh... prosze jasniej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze ze nie czytasz mojego podpisu :) Ja mam pamięci twinmos na kościach mtec (może to nie nanya... a szkoda) ale działają ok. Może nie mają jakiś rewelacyjnych timingów bo przy 414Mhz mam je ustawione na 2.5-3-3-7 ale działają i mi wystarczają za taką cenę. W końcu kupiłem 333 a śmigają mi na 414, pójdą też na 430 ale potem to już proc nie jest za stabilny na szynie 215mhz bo jak mu dowale za duże napięcie tak gdzieś 1.75 to się bardzo grzeje.

Wracając do solteka. Więc soltek to taka płyta główna w którą może włożyć jakie kolwiek pamięci i będzie działać. Nawet taka taniocha jak ecs wymaga "pożądnych" pamięci żeby działać (wiem bo składałem kilka kompów na tych płytach i jak były np twinmosy to szło jak trzeba, a jak był jakaś kość made in china albo lepiej jakaś made in nora :) to nie było mowy o poprawnej pracy. Abit to płyta wysokiej klasy i wymaga żeby pozostałe elementy też coś sobą reprezentowały. To tak samo jakbyś do mercedesa wsadził silnik z malucha :) Myślę że jaśniej się nie da :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zdazylo mi sie cos takiiego ... odpalam Counter Strike'a ... gram okolo 3 minut, az tu nagle dzwiek w sluchawkach zaczyna mi niemilosiernie trzeszczec ... no po prostu fatalnie, nie da sie grac ... mial ktos takie przygody z ta karta na nf7-s ????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem założonego zalman cnps6000-alcu i działy się cuda, także temu volcano tym bardziej nie wierze. Niech kolega... .

Juz wszystko dziala. Musialem pozbyc sie tego przelacznika do regulacji obrotow, i teraz jest na razie OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A teraz coś co nie daje mi spokoju czyli DUAL DDR na ABIT'cie.

Powiedzcie mi w jakich bankach mam powsadzać pamięci żeby mieć ten dual działał. Wiem że napewno trzeba mieć jedną kość w DIMM3 a drugie gdzie w DIMM1 czy DIMM2. Testowałem już oba banki 1 i 2 w sisandrze, pcmarku ale nic cały czas mi pokazuję te same wyniki dla pamięci. Wiem też że producent zaleca obsadzanie banków od 3 do 1 ale nic się nie przyznaje do duala. Może ktoś coś wreszcie powie na ten temat sensownego. Czytałem też co to napisali na benchmarku ale moim zdanie nic nie wyjaśnili tylko jeszcze bardziej namieszali. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na plycie masz 2 banki blizej siebie i jeden w wyraznym odstepie od nich. Zeby dzialal dual to jedna kostka musi byc w tym "samotnym" banku, a druga w jednym z tych blizej siebie. I juz :) A co do testowania, to ja najwieksza roznice zauwazylem jak puscilem Memtesta, tam na pierwszym screenie napisana jest wartosc memory bandwith. Przy przelaczaniu dual-nondual roznica byla zauwazalna.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze ze nie czytasz mojego podpisu :) Ja mam pamięci twinmos na kościach mtec (może to nie nanya... a szkoda) ale działają ok. Może nie mają jakiś rewelacyjnych timingów bo przy 414Mhz mam je ustawione na 2.5-3-3-7 ale działają i mi wystarczają za taką cenę. W końcu kupiłem 333 a śmigają mi na 414, pójdą też na 430 ale potem to już proc nie jest za stabilny na szynie 215mhz bo jak mu dowale za duże napięcie tak gdzieś 1.75 to się bardzo grzeje.  

Wracając do solteka. Więc soltek to taka płyta główna w którą może włożyć jakie kolwiek pamięci i będzie działać. Nawet taka taniocha jak ecs wymaga "pożądnych" pamięci żeby działać (wiem bo składałem kilka kompów na tych płytach i jak były np twinmosy to szło jak trzeba, a jak był jakaś kość made in china albo lepiej jakaś made in nora :) to nie było mowy o poprawnej pracy. Abit to płyta wysokiej klasy i wymaga żeby pozostałe elementy też coś sobą reprezentowały. To tak samo jakbyś do mercedesa wsadził silnik z malucha :) Myślę że jaśniej się nie da :lol:

OK porownanie do silnikow samochodow dalo mi duzo do myslenia heheh :)

Dzieki za dobra lekcje...

Ide dzis do sklepu 'wymienic' pamiatki na TwinMOS

I jeszcze pytanie o DUAL... czy jest kolosalna roznica w wydajnosci?

Moze jakis link do testow?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na plycie masz 2 banki blizej siebie i jeden w wyraznym odstepie od nich. Zeby dzialal dual to jedna kostka musi byc w tym "samotnym" banku, a druga w jednym z tych blizej siebie. I juz :) A co do testowania, to ja najwieksza roznice zauwazylem jak puscilem Memtesta, tam na pierwszym screenie napisana jest wartosc memory bandwith. Przy przelaczaniu dual-nondual roznica byla zauwazalna.

Pozdro

Tak też właśnie myślałem ale chciałem wiedzieć czy ktoś myśli podobnie :) Dzięki :D

Możesz mi podać jakieś bliższe namiary na tego memtesta :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...