Skocz do zawartości
nrl

Wszystko o - ABIT NF7 (S) = Złote rady itp.

Rekomendowane odpowiedzi

1) nie mozna - proc albo dziala albo nie (sa sporadyczne przypadki ze dziala ale niestabilnie ale to raczej sie nie zdarzy) dopoki nie podniesiesz napiecia powyzej 1,9V miej pewnosc ze nic sie nie stanie

2) z zasilka kiepsko - napiecie 12V prawie przekracza norme ATX czyli +5% - czyli 12,6V - jezeli napiecie dojdzie do 12,7 zakoncz krecenie i pozbieraj na fortron/source z allegro.

Teraz moje pytanie - czy moze ktos zapodac wszystko co wie jak wycisnac lepsze FSB bo w temp pokojowej na 1,7V na chipsecie ledwo 225 wstaje. - chodzi o mody Vchipset itd - jakby mi ktos wytlumaczyl sens tego drutmoda to bylbym wdzieczny tym bardziej ze sam jest czarno na bialym w tej tabeli ze wszedzie 228 a w przypadku T-breada daje to cale 3MHz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) nie mozna - proc albo dziala albo nie (sa sporadyczne przypadki ze dziala ale niestabilnie ale to raczej sie nie zdarzy) dopoki nie podniesiesz napiecia powyzej 1,9V miej pewnosc ze nic sie nie stanie

2) z zasilka kiepsko - napiecie 12V prawie przekracza norme ATX czyli +5% - czyli 12,6V - jezeli napiecie dojdzie do 12,7 zakoncz krecenie i pozbieraj na fortron/source z allegro.

Teraz moje pytanie - czy moze ktos zapodac wszystko co wie jak wycisnac lepsze FSB bo w temp pokojowej na 1,7V na chipsecie ledwo 225 wstaje. - chodzi o mody Vchipset itd - jakby mi ktos wytlumaczyl sens tego drutmoda to bylbym wdzieczny tym bardziej ze sam jest czarno na bialym w tej tabeli ze wszedzie 228 a w przypadku T-breada daje to cale 3MHz

Tutaj napisalem to co wiem :) (chyba)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

abit nf7-s ver. 2.0 :), prawie jestem zadowolony, pod win98 dżwięk skrzypi :? w filmach i przeskoki w klatkach (chociarz to może być wina kodeka), dżwięk jest miodzio w mp3 :D (sprzedaje live :) ), colin 3.0 wywala mnie po 10 sek. grania :( , po zainstalowaniu xp pro wszystko poszło colin działa, narazie + :)

podejrzewam że to wina sterów, narazie z nforce nie miałem styczności więc byki mogą być

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witaj w klubie abitowców:)))

marcin77 pamiętaj musisz przestrzegać abitowego kodeksu - obchodzić sie z płytą wręcz hiperpoprawnie: jeśli nie ma problemów z dyskami/cd-romami/wypalarami itp. to zapodać najnowsze nforce stery - 2.45 , win xp +sp1 dobrze ustawić bios posprawdzać wszystkie nawet najbardziej błache sprawy, zwykle problemy są powodowane przez ludzkie niedopatrzenia

zycze powodzenia i szczęśliwego użytkowania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@YoShi

dzięki

a co do napięcia to myślałem ze od podkręcania napięcia spadają

niech więc ktoś mnie oświeci bo nie wiem czy jak jest wysoko to jest źle? Wcześniej sie cieszyłem jak widziałem te 12.42~12.52 bo myślałem, że mam zapas, że jak podkręce proca to bede miał jakieś 12 i bedzie dobrze Prosze niech sie ktoś o tym wypowie

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witaj w klubie abitowców:)))

marcin77 pamiętaj musisz przestrzegać abitowego kodeksu - obchodzić sie z płytą wręcz hiperpoprawnie: jeśli nie ma problemów z dyskami/cd-romami/wypalarami itp. to zapodać najnowsze nforce stery - 2.45 , win xp +sp1 dobrze ustawić bios posprawdzać wszystkie nawet najbardziej błache sprawy, zwykle problemy są powodowane przez ludzkie niedopatrzenia

zycze powodzenia i szczęśliwego użytkowania

dzięki :D , właśnie podejrzewam wine w ustawieniach, dzięki za rady :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

abit nf7-s ver. 2.0 :), prawie jestem zadowolony, pod win98 dżwięk skrzypi  :? w filmach i przeskoki w klatkach (chociarz to może być wina kodeka), dżwięk jest miodzio w mp3  :D (sprzedaje live :) ), colin 3.0 wywala mnie po 10 sek. grania  :( ,  po zainstalowaniu xp pro wszystko poszło colin działa, narazie + :)

podejrzewam że to wina sterów, narazie z nforce nie miałem styczności więc byki mogą być

Na Win 98 to tylko ja chodziłem po pokoju przeklinając... :P XP to podstawa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

abit nf7-s ver. 2.0 :), prawie jestem zadowolony, pod win98 dżwięk skrzypi  :? w filmach i przeskoki w klatkach (chociarz to może być wina kodeka), dżwięk jest miodzio w mp3  :D (sprzedaje live :) ), colin 3.0 wywala mnie po 10 sek. grania  :( ,  po zainstalowaniu xp pro wszystko poszło colin działa, narazie + :)

xp fajnie chodzi a slyszalem ale jutro i tak zmieniam... ( byc moze nie na dlugo )... jutro bede miec obiecanego przez qmpla windowsa 2003... podobno o niebo lepszy... ciekawe jak sie spisze...

I czy moze ktos powiedziec jaki jest bios ktory nie zaniza temperatur?? 11*C na starcie mnie troche wkurza... ciekawe kiedy wyjdzie 19....

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

xp fajnie chodzi a slyszalem ale jutro i tak zmieniam... ( byc moze nie na dlugo )... jutro bede miec obiecanego przez qmpla windowsa 2003... podobno o niebo lepszy... ciekawe jak sie spisze...

I czy moze ktos powiedziec jaki jest bios ktory nie zaniza temperatur?? 11*C na starcie mnie troche wkurza... ciekawe kiedy wyjdzie 19....

Pozdrawiam!

ten 2003 win to chyba nie win longhorn ??,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie do kolegów. Posiadam Abita nf7-s procek 1700xp@2000gh V7+ ati 9800 2x512 kingston 120hd i pare innych pierdół. Problem polega na tym że, w czasie np 3dmarka 2001 zamkniętego w pętle i przy zamkniętej obudowie po 2-3 kolejkach :cry: wychodzi mi na pulpit a nieraz się restaruje. Przy otwartej to z jawisko występuje żadziej. Powiecie pewnie że temperatura, procek osiąga max 48 stopni sytem 34 więc nie są to rekordy. Miał ktoś może taki problem ???? :cry:[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy tylko procek się grzeje???

Może jakiś inny element. Spróbuj na niepodkręconym sprzęcie...

Wyjście do windy z 3d to najczęściej pamięci. Zbadaj proca i pamięci primem . Całkiem możliwe że sypie błędami...

Masz dość prądożerną (bardzo) konfiguracje jeśli restarty to zasilacz łoj zasilacz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A teraz moje pytanie skierowane do podkręcaczy.

Czy spoktkał się ktoś z sytuacją, że bios pomimo ustawienia 13x220Mhz (w każdym razie powyżej 2600Mhz) ustawiał się na 2300 (11.5x200) :/

Doprowadza mnie to do szału.

Konfig testowy:

Antec Truecontrol 550

OCZ PC 3200 Rev2

BIOS 18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co wiem to na wcześniejszych biosach właśnie barton 2500 ustawiał sie na 11x200 ale z tego co piszesz ZenFist to masz bios 18 i 11.5x200 Narazie tylko to mi przyszło do głowy. Może spróbuj jeszcze raz zupgrejdować biosa? jeśli źle radze to niech mnie ktoś poprawi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

YoSHi - czy ja dobrze widze - masz "10x220@1,65V synchro na tych pamieciach" - czyli na PC2700 osiagasz ponad standart PC3500 i to jeszcze z takimi timingami i na takim napieciu(11-3-2-2,5 2,6V) ??? - qrcze i ty jeszcze narzekasz, ze "na 1,7V na chipsecie ledwo 225 wstaje" - nie no spadlem z krzesla i niemoge sie pozbierac ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...