Gość majkel84 Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Przyszedł do mnie koleś z kompem. Mówi że mu sie często nie włącza. Naciska guzik i zero reakcji. Konfig: E2180 GB 945 2GB GoodRAM + 1GB Kingston 667 microny D9 9800GT 320GB 2x DVD-RW Tuner TV Modecom Feel III 500W Buda TakeMe Wymieniłem mobo i proca - jakaś integra na 945 + E2180 - wymiana na EP41 od GB + E5200. No fakt płyta była jakaś walnięta - na procu 80 stopni :-) Myślałem, że to przez nią się tak nie włączał. Sprawdziłem wszystko hula pięknie. I oddałem gościowi komputer. On za 5 min dzwoni, że dalej to samo. Przyjechałem, obadałem. Rzeczywiście. Wystarczy że chwile komp "ostygnie" i sie nie włącza. Wymieniłem: mobo, CePU, zasilacz, nic sie nie zmieniło. Odłączałem wszystkie inne komponenty od zasialnia - bez różnicy. Podmieniłem kabel zasilający, listwę. Dodałem UPSa. Nic sie nie zmienia. Dodam tylko, że zawinąłem kompa do siebie i wszystko hula bez najmniejszego problemiku. WŁĄCZA się ZA KAŻDYM RAZEM, gdzie u gościa komp za drugim razem już praktycznie nigdy sie nie włączy. Co może być przyczyną? Prąd? Peryferia ( monitor, klawa, mysz, drukarka, głośniki, LAN, antena TV)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Jak przeczytałem że u ciebie komp włącza się normalnie i działa to też mi wpadło do głowy że kolo może mieć problem z zasilaniem z sieci . Z drugiej strony UPS po przełączeniu kompa na zasilanie bateryjne powinien go zasilić tak aby cyrków nie było . Sprawdzałeś czy komp reaguje tak samo wtedy gdy tylko jest zasilany z baterii UPS-a ? Klawa , mysz , drukarka, głośniki czy sieć LAN raczej nie powinny zakłócać kompa . Jak na UPS-ie z baterii będzie się tak samo u niego zachowywał to może ma na to wpływ silne pole EM . Monitor może jest uszkodzony , albo w pobliżu jest transformator lub inne urządzenie energetyczne dużej mocy ( może jakieś zakłady mające takowe ) generujące silne pole EM . Warto by popytać czy tylko ten gostek ma takie problemy czy inni w pobliżu też . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthaios84 Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Ja kiedyś czytałem o podobnym problemie, pamiętam, że winny okazał się brak uziemienia w gniazdku, tzn. był trzeci bolec, był nawet przewód żółto-zielony tylko nie podłączony. Kiedy podpięli bolec problemy zniknęły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inny Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Raz mi się zdarzyła taka sama historia jak tobie.. Komp u mnie i wszystko działa a u gościa objaw jak u ciebie.. Winna okazała się myszka.. robiła jakieś zwarcie. U mnie wszystko działało bo podpinałem swoją Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2009 No cóż, UPS jakby nie pomógł wcale. Natomiast jeżeli jest to spowodowane załączaniem się jakiegoś zabezpieczenia w zasilaczu to to zabezpieczenie też tak na hurra się nie wyłączy, tylko trzebaby sprawdzić długofalowo. Za tym przemawia to, że gość mi mówił, że jak miał słabszy, mniej markowy zasilacz to rzadziej się to zdarzało (automatycznie słabszy PSU ma słabsze zabezpieczenia)... Trzeba chyba zatem podłączyć inne urządzenia peryferyjne i sprawdzić co się zmieni. Uziemienie gość niby ma. Ale załóżmy, że nie ma to po podłączeniu UPSa dalej by nie było przecie? Bateria uziemienia nie zasymuluje :-D Mieszka w bloku, także żadne trafo raczej nie znajduje się bliko. Pole EM odpada z tego samego powodu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polon013 Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Może kabelek od pstryczka nie łączy? :E A jak przeniosłeniłeś kompa to trochę potrząchałeś i buja? Mądre to nie jest rozwiązanie, ale problem jest ogólnie dziwny. Ktoś mnie potwierdzi czy to możliwe :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R4KET Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Ostatnio miałem podobne problemy i wystarczyło zresetowanie CMOSa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RatManek Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2009 zobacz czy komp odpali się śrubokrętem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Wyciągnij z budy i odpal śrubokrętem. Obstawiam zacinający się przycisk power/reset. A może koleś próbuje resetem odpalać lub źle kabelki są podpięte?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2009 No właśnie też to była jedna z rzeczy którą sprawdziłem na samym początku. Taki sam objaw na zapalaniu śrubokrętem.... czyli zapewne właśnei jakieś mini przepięcie czy co... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Czyli coś nie tak z zasilaczem lub płytą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Stawiam na płytę. Miałem to samo swego czasu. Komputer w serwisie działa bez problemu, u klienta już nie. Włączał się ale wyłączał po paru min pracy. Ja na nim u siebie grałem bite 8godzin dziennie i nic :D Wymienialiśmy wszystko co logiczne. Pamięci, reinstal, zasilacz... Pomogło przyłożenie do płyty śrubokręta i wysłanie na gware. Wróciła nówka i do dziś (po pół roku) żadnych problemów nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2009 (edytowane) INFO DLA POTOMNYCH: Problemem był przedłużacz USB do drukarki! Jak wiadomo na usb jest 5v i musiał gdzieś przepuszczać przepięcie, co powodowało załączanie się zabezpieczenia w zasilaczu i niemozność włączenia kompa przez pare minut. Przedłużacz ciach!ny i wszystko gra! Edytowane 4 Sierpnia 2009 przez majkel84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...