teraw Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2009 (edytowane) Witam. Mam takie troszkę głupie zapytanie dotyczące złącza CD-IN, czyli tego na kartach dźwiękowych lub płytach głównych (w przypadku integry), które służy do łączenia kabelkiem z napędem CD/DVD. Do czego ono służy? Bo mi się wydaje, że do niczego... Próbowałem odtwarzać muzykę z płyty, tak mp3, jak i audioCD z kabelkiem i bez - nie stwierdziłem żadnej różnicy, a nie w dźwięku, ani w obciążeniu procka, ani w niczym. Edytowane 9 Sierpnia 2009 przez teraw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Kabel działa w przypadku gdy ma się przycisk PLAY na obudowie napędu. Wysyła on dźwięk z płyty AUDIO bezpośrednio na wejście w karcie (a potem na głośniki). W nowszych kompach nie ma to zastosowania, gdyż nie ma obecnie napędów z takim przyciskiem (a przynajmniej nigdzie takich nie widziałem). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Kabel działa w przypadku gdy ma się przycisk PLAY na obudowie napędu. Wysyła on dźwięk z płyty AUDIO bezpośrednio na wejście w karcie (a potem na głośniki). W nowszych kompach nie ma to zastosowania, gdyż nie ma obecnie napędów z takim przyciskiem (a przynajmniej nigdzie takich nie widziałem). CD-in do tego było projektowane, natomiast jeśli chodzi o użytek praktyczny, to w tej chwili korzystają z niego np niektóre tunery TV Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teraw Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Co do tunerów to owszem, zakładałem u kumpla niedawno taki, który z tego korzystał. Natomiast co do przycisku play na napędzie - skoro tego przycisku nie ma (kiedyś na napędach były też złącza mini jack) to po co dalej z tyłu napędu jest gniazdko do CD-IN? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciciu27 Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Praktycznie ten kabelek ma już niewielkie zastosowanie, przeważnie w tunerachach TV gdzie służy do przesyłania dźwięku, no jeszcze czasami do napędów, ale to raczej rzadkość.Kiedyś natomiast w starszych typach komputerów miał większe zastosowanie i czasami był wręcz bezcenny, ale to była raczej era "przed pentiumowa" czyli czasy 386/486 :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Co do tunerów to owszem, zakładałem u kumpla niedawno taki, który z tego korzystał. Natomiast co do przycisku play na napędzie - skoro tego przycisku nie ma (kiedyś na napędach były też złącza mini jack) to po co dalej z tyłu napędu jest gniazdko do CD-IN? Bo odtwarzaczem CD da się sterowac programowo kierując dzwięk na wyjscie audio, zamiast przesyłu cyfrowego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teraw Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2009 No to już rozumiem. Może jak będę następnym razem czyścił kompa, to sobie podłączę w takim razie, bo specjalnie to mi się nie chce budy wyciągać i otwierać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthaios84 Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2009 (...)ale to była raczej era "przed pentiumowa" czyli czasy 386/486 :wink: Na 386/486 to się biegało z dyskietkami, nie płytami ;) w przypadku tego pierwszego z tymi dużymi 5,25", w przypadku tego drugiego już tych małych. Chyba, że miałeś naprawdę sporo kasy i było Cię stać na napęd CD (ale w czasach 486, nie 386), wtedy było się kimś :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...