Skocz do zawartości
teraw

Złącze Cd-in

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam takie troszkę głupie zapytanie dotyczące złącza CD-IN, czyli tego na kartach dźwiękowych lub płytach głównych (w przypadku integry), które służy do łączenia kabelkiem z napędem CD/DVD.

Do czego ono służy?

Bo mi się wydaje, że do niczego... Próbowałem odtwarzać muzykę z płyty, tak mp3, jak i audioCD z kabelkiem i bez - nie stwierdziłem żadnej różnicy, a nie w dźwięku, ani w obciążeniu procka, ani w niczym.

Edytowane przez teraw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kabel działa w przypadku gdy ma się przycisk PLAY na obudowie napędu. Wysyła on dźwięk z płyty AUDIO bezpośrednio na wejście w karcie (a potem na głośniki).

W nowszych kompach nie ma to zastosowania, gdyż nie ma obecnie napędów z takim przyciskiem (a przynajmniej nigdzie takich nie widziałem).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kabel działa w przypadku gdy ma się przycisk PLAY na obudowie napędu. Wysyła on dźwięk z płyty AUDIO bezpośrednio na wejście w karcie (a potem na głośniki).

W nowszych kompach nie ma to zastosowania, gdyż nie ma obecnie napędów z takim przyciskiem (a przynajmniej nigdzie takich nie widziałem).

CD-in do tego było projektowane, natomiast jeśli chodzi o użytek praktyczny, to w tej chwili korzystają z niego np niektóre tunery TV

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tunerów to owszem, zakładałem u kumpla niedawno taki, który z tego korzystał. Natomiast co do przycisku play na napędzie - skoro tego przycisku nie ma (kiedyś na napędach były też złącza mini jack) to po co dalej z tyłu napędu jest gniazdko do CD-IN?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Praktycznie ten kabelek ma już niewielkie zastosowanie, przeważnie w tunerachach TV gdzie służy do przesyłania dźwięku, no jeszcze czasami do napędów, ale to raczej rzadkość.Kiedyś natomiast w starszych typach komputerów miał większe zastosowanie i czasami był wręcz bezcenny, ale to była raczej era "przed pentiumowa" czyli czasy 386/486 :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tunerów to owszem, zakładałem u kumpla niedawno taki, który z tego korzystał. Natomiast co do przycisku play na napędzie - skoro tego przycisku nie ma (kiedyś na napędach były też złącza mini jack) to po co dalej z tyłu napędu jest gniazdko do CD-IN?

Bo odtwarzaczem CD da się sterowac programowo kierując dzwięk na wyjscie audio, zamiast przesyłu cyfrowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)ale to była raczej era "przed pentiumowa" czyli czasy 386/486 :wink:

Na 386/486 to się biegało z dyskietkami, nie płytami ;) w przypadku tego pierwszego z tymi dużymi 5,25", w przypadku tego drugiego już tych małych. Chyba, że miałeś naprawdę sporo kasy i było Cię stać na napęd CD (ale w czasach 486, nie 386), wtedy było się kimś :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi