Skocz do zawartości
SOUNF

Nowy Komp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Dziś dowiedziałem się, że do firmy rodziców będą kupować kompa. Limit cenowy wynosi 3000 zł bez VAT-u, ale doliczyć należy monitor. Dostałem propozycje, abym to ja wziął tego kompa, a oddał starego.

Obecnie posiadam:

CPU: Athlon 6000+ 3,1 GHZ Brisbane

Mobo: Foxconn A6VMX

RAM: A-Data DDR2 2x2048MB Extreme Edition VITESTA 800+MHz CL4

HDD: Samsung HD753LJ 750 GB

PSU: Chieftec CFT-560-A12S

GPU: Palit Sonic Radeon 4850 DDR3

Wentylator: AC Freezer Xtreme

Obudowa: iBox Lynx 228SG http://beta.skapiec.pl/site/cat/11/comp/101241

Monitor: iiyama ProLite E1900S 19''

Prosiłbym o złożenie z tego starego kompa i 3000zł dwóch kompów jednego do grania, a drugiego do biura (office, norma itp.). Myślałem, żeby np. sprzedać grafikę i kupić do biura mniej prądożerną, chłodniejszą i cichszą. Komp raczej nie będzie zmieniany co najmniej przez najbliższy rok. Proszę o wliczenie także ceny obudowy. Jeśli będzie taka możliwość to chciałbym podkręcić kompa. Czas na zastanowienie to 2 dni. Pozdrawiam i liczę na propozycje.

Edytowane przez SOUNF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komputer do biura (na fakturę VAT) musi mieć certyfikat CE więc złożenie zestawu z samych części do tego mieszanie ich ze starymi nie wchodzi w grę.

Musisz znaleść firmę, która posiada uprawnienia i złoży zestaw komputerowy, który poźniej na fakturze będzie widniał jako zestaw a nie poszczególne części. W Polsce składanie zestawów komputerowych przez firmy nie posiadające uprawnień jest nielegalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komputer będzie kupiony w normalnym sklepie komputerowym. Ja tylko wybieram podzespoły i biorę fakturę na zakup kompa, co w tym nielegalnego;P? Wydaje mi się, że tak samo bierze się fakturę np. za zakup cementu w firmie budowlanej. Poza tym mogę sobie chyba kupić dla przykładu 3 podzespoły, które akurat siadły nawet w Mediamarkt i wziąć na nie fakturę i wliczyć w koszty firmy, bo przecież gdybym ich nie kupił to na czym bym pracował? Na co tu jakaś firma z certyfikatem ;p? Mi się wydaje, że wszystko jest legalne i nie ma przeszkód przed tym co napisałem w #1 poście. Jeśli się mylę to spróbuj ustosunkować się do tego co teraz napisałem. W każdym razie dzięki za szybką odp. i liczę na dalszą pomoc. Pozdrawiam

Edit:

Być może wcale to nie jest z VAT-em tylko tak mi się wydawało i tak napisałem, a chodzi tu a jakiś inny podatek, ale raczej nie ;p.

Edytowane przez SOUNF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komputer będzie kupiony w normalnym sklepie komputerowym. Ja tylko wybieram podzespoły i biorę fakturę na zakup kompa, co w tym nielegalnego;P? Wydaje mi się, że tak samo bierze się fakturę np. za zakup cementu w firmie budowlanej. Poza tym mogę sobie chyba kupić dla przykładu 3 podzespoły, które akurat siadły nawet w Mediamarkt i wziąć na nie fakturę i wliczyć w koszty firmy, bo przecież gdybym ich nie kupił to na czym bym pracował? Na co tu jakaś firma z certyfikatem ;p? Mi się wydaje, że wszystko jest legalne i nie ma przeszkód przed tym co napisałem w #1 poście. Jeśli się mylę to spróbuj ustosunkować się do tego co teraz napisałem. W każdym razie dzięki za szybką odp. i liczę na dalszą pomoc. Pozdrawiam

Edit:

Być może wcale to nie jest z VAT-em tylko tak mi się wydawało i tak napisałem, a chodzi tu a jakiś inny podatek, ale raczej nie ;p.

Części możesz kupić, nie odliczysz VATu.

Jeżeli chcesz odliczyć VAT a coś sie pupsuło, bierzesz fakturę na naprawę komputera, która zawiera w sobie częsci użyte do tej naprawy.

Nie jest tak łatwo z komputerami na firmę, idz i się przekonaj czy każdą dowolną konfigurację będziesz mógł złożyc i uzyskać do nie certyfikat CE.

Inaczej po prostu kontrola skarbowa wyrzuci ten sprzęt z kosztów i VAT nie będzie zwrócony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chcesz odliczyć VAT a coś sie pupsuło, bierzesz fakturę na naprawę komputera, która zawiera w sobie częsci użyte do tej naprawy.

Nie jest tak łatwo z komputerami na firmę, idz i się przekonaj czy każdą dowolną konfigurację będziesz mógł złożyc i uzyskać do nie certyfikat CE.

Inaczej po prostu kontrola skarbowa wyrzuci ten sprzęt z kosztów i VAT nie będzie zwrócony.

Aha;D.

Ja w sumie się na tym nie znam, ale rodzice kupują już tak komputery od ~9 lat i kontrole też w tym czasie były, więc wszystko musi być w porządku(widocznie ja coś źle opisałem a kompy kupowane są zgodnie z prawem). Anyway kaCuCh dzięki za fatygę i proszę o propozycje zestawów zarówno Ciebie jak i innych userów;P. Pozdrawiam.

Edytowane przez SOUNF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odświeżam temat. Prosiłbym o propozycje dwóch komputerów jeden do biura (office, norma), a drugi do grania. Do dyspozycji jest 3600zł brutto i komputer z #1 postu wraz z monitorem. Potrzebny jest jeszcze jeden monitor. Proszę o propozycje zestawów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor : Intel Core 2 Quad Q9550 - 799 zł

Chłodzenie procesora : Scythe Mugen II - 170 zł

Pasta Termoprzewodząca : Arctic Silver 5 - 25 zł

Płyta Główna : MSI P45 Neo2-FR MOA - 339 zł

RAM : A-Data DDR2 2x2048MB Extreme Edition VITESTA 800+MHz CL4 – 0 zł

Karta Graficzna : Gainward GeForce GTX 275 896MB DDR3 - 769 zł

Zasilacz: Chieftec CFT-560-A12S - 0 zł

HDD : Samsung HD753LJ 750 GB - 0 zł

Napęd : Samsung SH-223B SATA - 95 zł

Obudowa : Tacens Sagitta LUX - 199 zł

Monitor : LG W2343T-PF TN - 685 zł

CPU: Athlon 6000+ 3,1 GHZ Brisbane – 0 zł

Mobo: Foxconn A6VMX – 0 zł

RAM: Goodram 2x2GB 800MHz CL5 – 180 zł -> jeśli będzie XP, to może być 2 GB

HDD: Samsung 500GB 16MB Cache F2EG - 185 zł

PSU: Fortron FSP400-60APN 400W – 135 zł

GPU: Asus Radeon HD4350 Silent 512MB DDR2 – 130 zł

Wentylator: AC Freezer Xtreme – 0 zł

Obudowa: iBox Lynx 228SG – 0 zł

Monitor: iiyama ProLite E1900S 19'' – 0 zł

RAZEM : 3711 zł

Oczywiście budżet przekroczony, ale tylko dlatego, że doszedł GTX 275. HD4850 pozbądź się na allegro, najlepiej przed zakupami - to karta zbyt słaba dla pierwszego zestawu i zbyt mocna dla drugiego...

Jest druga możliwość - zostać przy HD4850 w 1 zestawie i poczekać parę miesięcy na nowe karty z DX11. Tak bym pewnie zrobił na Twoim miejscu, ale to już zależy od Ciebie, czy będziesz w stanie zgromadzić środki na tę modernizację.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ha,ha,ha.

Często kumplowi załatwiam f-ki na podzespoły do kompów w jego biurze rachunkowym bo koszta się przydają :D

Jak nie znasz się na kruczkach prawnych,to nie wprowadzaj zamętu koleś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ha,ha,ha.

Często kumplowi załatwiam f-ki na podzespoły do kompów w jego biurze rachunkowym bo koszta się przydają :D

Jak nie znasz się na kruczkach prawnych,to nie wprowadzaj zamętu koleś.

Ale Miodnyj, Ty chyba Vatu nie odpisujesz? Tylko odliczasz od kosztów czyli zależnie odpłaconego podatku ok 19% możesz oszczędzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie Gi3r3k. Wezmę raczej zestawy zaproponowane przez Ciebie i zostanę na razie przy starym radeonie. Zobaczę jeszcze co zaproponuje moim rodzicom informatyk, który przychodzi raz na miesiąc do firmy i coś tam robi (ma być dzisiaj). Znając życie jego zestaw będzie słabszy, ale zobaczymy. Może jeszcze ktoś powiedzieć co to znaczy CPU po szlifie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może jeszcze ktoś powiedzieć co to znaczy CPU po szlifie?

Czapka procesora jest tak równa, że aż błyszczy. Efekt uzyskany poprzez papier ścierny wodny. Zapewnia lepsze temperatury procesora. Powoduje utratę gwarancji... Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czapka procesora jest tak równa, że aż błyszczy. Efekt uzyskany poprzez papier ścierny wodny. Zapewnia lepsze temperatury procesora. Powoduje utratę gwarancji...

Dzięki. Czas zamawiania kompa się trochę wydłużył...Ale do rzeczy. Komp zaproponowany przez informatyka:

HDD: WD WD5001AALS 500GB Caviar 7200 32MB SATA

Napęd: DVD RW LG GH22NS30 RBB black bulk SATA SecurDisc (soft)

GPU: VGA ASUS GTX295 z CUDA 1792MB DDR3 2X448bit PCI-E

Buda: Asus TA-891 ATX black w/o PSU

PSU: Zasilacz Xilence 750W akt.PFC ATX 2.2 Gaming Ed. Modular 80+

RAM: Patriot DDr2 4GB (2x2GB)/800mhz PC2-6400 ExtremePer 4-4-4-12

MB: ASUS P5Q Pro

CPU: core2quad q9550

Karta dźwiękowa: CREATIVE SB X-Fi Xtreme Gamer

Cena wszystkiego u niego to 5 258zł brutto. Trochę drogo jak dla mnie... Patrzyłem wczoraj i taki zestaw można złożyć za ~800zł taniej. Poza tym ten zestaw wydaje mi się słaby. Czy rzeczywiście mikroprzycięcia to taki duży problem? Jeśli nawet nie, to i tak nie opłaca się kupować takiej karty graficznej teraz, jeśli niedługo mają wyjść nowe... Czytałem, że patrioty ostatnio się trochę popsuły. Wydaje mi się, że płyta główna jest za droga. Na socket 775 i tak już raczej nie wyjdą lepsze procesory, więc wystarczy owa MSI. Nie znam za bardzo marki tego zasilacza chociaż kosztuje ponad 400zł, więc może nie jest zły. Obudowa też na zestaw za tyle kasy trochę słabowita. Jeśli się mylę to proszę poprawcie mnie.

Ten zestaw i tak jest za drogi. Podsumowując wezmę raczej twój zestaw Gi3r3k zostawiając starą kartę graficzną, a pieniądze za nową przeznaczę na lepsze głośniki, kartę dźwiękową itd. Czy mogę w ten komputer do biura wsadzić starą kartę graficzną 7600gt? Leży sobie w pokoju i zajmuje miejsce. W tedy zostało by więcej kasy na inne rzeczy.

Bez kart graficznych z 2gb ramu wychodzi 2722zł brutto. Sytuacja się zmieniła i jest trochę więcej kasy. Mianowicie wszystko nie może przekroczyć 4165zł brutto. Ale jest to absolutny limit. Doliczyć należy jeszcze cenę Windowsa XP (koło 300zł?). Klawiaturę i myszkę mogę wybrać sam według własnego uznania. Prosił bym o doradzenie w kwestii głośników i karty dźwiękowej, i może opłaca się kupić lepszy monitor jak zostanie kasa? Myślę także o jeszcze jednym dysku, gdyż potrzebuję dużo miejsca. Można by także kupić wentylatory na obudowę.

Narazie zestaw wygłada tak:

Karta Graficzna : Radeon HD 4850 Palit Sonic DDR3 - 0zł

Monitor : LG W2343T-PF TN - 685 zł

+ wentylatory, głośniki, karta dźwiękowa, mysz, klawiatura i ewentualnie jak zostanie kasy to lepszy monitor i dodatkowy HDD.

RAM: Goodram 2GB 800MHz CL5 – 90zł

GPU: 7600gt - 0zł.

Windows XP - 300zł?

Zostaje więc około 1000 zł do rozdysponowania.

I ostanie ;). Czy są duże problemy z podkręcaniem tego proca? Jestem nowicjuszem, więc chciałbym wiedzieć czy będę miał kłopoty. Czytałem, że na niektórych biosach ta płyta ma problem z przekroczeniem fsb 400mhz... Pytanie, czy bios wgrany na tej płycie jest odpowiedni, czy trzeba będzie wgrać inny? Liczę na propozycje.

Edytowane przez SOUNF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nawet nie, to i tak nie opłaca się kupować takiej karty graficznej teraz, jeśli niedługo mają wyjść nowe...

Dokładnie tak.

Czy mogę w ten komputer do biura wsadzić starą kartę graficzną 7600gt? Leży sobie w pokoju i zajmuje miejsce. W tedy zostało by więcej kasy na inne rzeczy.

Jeśli jest na PCI-E, to pewnie, wkładaj do biurówki. Bardzo dobry pomysł.

I ostanie ;). Czy są duże problemy z podkręcaniem tego proca? Jestem nowicjuszem, więc chciałbym wiedzieć czy będę miał kłopoty. Czytałem, że na niektórych biosach ta płyta ma problem z przekroczeniem fsb 400mhz... Pytanie, czy bios wgrany na tej płycie jest odpowiedni, czy trzeba będzie wgrać inny? Liczę na propozycje.

Nie, pewnie będzie nowy, ale wgrania biosu jest banalne, zajmuje minutę. Potrzebny jest pendrive, bootujesz z niego, wpisujesz nazwy 2 plikow i wszystko sie samo robi. Jak będziesz miał kompa, napisz do mnie, pomogę w razie czego z wgraniem biosu i OC.

Jak ESC ruszy, to znajdziemy może jakiś lepszy monitor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, pewnie będzie nowy, ale wgrania biosu jest banalne, zajmuje minutę. Potrzebny jest pendrive, bootujesz z niego, wpisujesz nazwy 2 plikow i wszystko sie samo robi. Jak będziesz miał kompa, napisz do mnie, pomogę w razie czego z wgraniem biosu i OC.

Jak ESC ruszy, to znajdziemy może jakiś lepszy monitor.

Wielkie dzięki. Jak nie dam rady to na pewno napisze ;). Komp ma być złożony do wtorku. Jeśli do biura wystarczy Windows XP Home Edition to zostaje około 1000zł. Priorytetem jest kupno lepszego monitora. Później głośniki i karta dźwiękowa. Przydałoby by się jeszcze dokupić 3 wentylatory. Myślałem nad takimi lub takimi. Do obudowy od razu dołączają chyba jeden ten drugi, tańszy (przynajmniej podobnie wygląda na zdjęciu). Może są jakieś lepsze wentylatory w tej cenie? Chciałbym jeszcze jak zostanie kasy kupić dysk twardy. Proszę o propozycje.

PS. Czy ten mój HD 4850 obsłuży filmy fullHD?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

XP starczy do biura.

Wentylatory polecę SilentiumPC Zephyr. Ciche i tanie.

Co do monitora, to jeden z tych trzech:

http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...oducts_id=12454

http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...oducts_id=18614

http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...oducts_id=18613

HD4850 obsłuży filmy FullHD bez problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. Wezmę te wentylatory. Co do monitorów to któryś z tych dwóch ostatnich. Różnią się one czymś poza formatem obrazu? Kartę dźwiękową wezmę chyba (nada się też do filmów)? Głośniki te lub te (wziąłem z gotowych zestawów). Nie jestem maniakiem dźwięku, więc nie widzę sensu pakować się w coś droższego. Prosiłbym o komentarz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszy zestaw:

Karta Graficzna : Radeon HD 4850 Palit Sonic DDR3 - 0zł

Monitor: LG W2353V-PF - 879 zł

Wentylatory: 3x SilentiumPC Zephyr - 60 zł

Karta dźwiękowa: Creative Labs X-Fi Xtreme Gamer -215 zł

Głośniki: Logitech X-540 (5+1) - 330 zł

Jeszcze jeden dysk: Samsung 1 TB 5400rpm 32MB cache SATA-II F2EG [HD103SI] - 285 zł.

Drugi zestaw:

RAM: Goodram 2GB 800MHz CL5 – 90zł

GPU: 7600gt - 0zł.

Windows XP - 299 zł

Razem 4010 zł.

Wszystko jest ok? Nie trzeba żadnych dodatkowych przejściówek molexów itp.? Ten szef pociągnie ten 1 zestaw? Chciałem już zamawiać;].

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam z powrotem. Znów potrzebuję pomocy;p. Zamówiłem wymienione wyżej komponenty i zacząłem z bratem składać kompy. O ile pierwszy jakoś działa to drugi w ogóle nie wstaje. Naciskam power i nic się nie dzieje (żadne wentylatory nie chodzą itd.). Wydaję mi się, że wszystko podłączyłem dobrze, moje podejrzenia natomiast budzi zasilanie płyty głównej, które w tym fortronie jest 20 pinowe a w MB 24. Ale nie znam się na tym, więc nie mam pojęcia czy to ma jakieś znaczenie. Może wy macie jakieś pomysły, zależy mi na czasie gdyż ten komp jest potrzebny mojej mamie na jutro do pracy. Z góry dziękuję za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiego masz tego fortrona? Tego:

:?:

On raczej ma wtyczkę 24 pin, to nowy zasilacz. Może ma rozłączalną wtyczkę i pozostałe piny wpiąłeś pod atx12V? (raczej wtyczk nie powinna łatwo tam wejść).

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi