Skocz do zawartości
0M3N

Czemu 8/10 1/4 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zaczynam budować swój układ wc, narazie jestem na etapie zbierzania część. Troche sobie poczytałem i większość ludzi korzysta ze złączek 8/10 1/4. I tutaj sie nasuwa pytanie czemu ? Wlot do mojego bloku ma 11mm,średnica wew. złączki to ok 10mm. Czemu na dziś dzień najmodniejsze są złoczki o średnicy wew 8mm skoro zwiększa ona ciśnienie w układzie oraz opór stawiany przez bloki,chłodnice itd itp. Czy jest to wymysł od tak sobie czy poprostu potwierdzony testami ? Czy może włąsnie chodzi o ciśnienie w układzie i większą prędkość wody ?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem 8/10 teraz mam 10/13 i moge powiedzieć, że różnica w wydajności przeważa jednak na plus większych, inne plusy to wygląd i łatwość nakładania na złączki

Masz może jakieś konkretne wyniki :?: Bo sam właśnie się zastanawiałem nad wymianą 8/10 na 10/13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A teraz następna ciekawostka. Czemu rozmiar "1/4 cala". Skoro cal ma 2,52cm/4=6,3mm. A moja suwmiarka mówi że gwint na złączce ma 13mm~1/2 cala, srednica wew. złączki 8mm. Ni cholery nie moge sie doszukać tej 1/4 cala ;) Złączka pasuje do chłodnicy Black Water Advance 2x120 rev. 3 gdzie na pudełku jest nawet napisane gwinty 1/4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w układzie wymieszałem 8/10 i 11,1/15,9 i wszystko działa jak należy. Jak jesteś bardzo ciekawy i dokładny to wygeneruj obliczenia we fluencie i się dowiesz co i jak:).

Straty stratami ale czy masz wąski wąż i dużą prędkość czy szeroki wąż i mniejszą prędkość to i tak wychodzi na to samo pomijając straty, a te zapewne nie są aż tak duże jak Ci się wydaje. W lotnictwie nie boją się kolanek i kątów 90' :). Tak że nie bój się o wydajność swojego wc/lc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu nie o strach chodzi a o dociekliwość :) Powoli dobieram części do swojego układu i chciałem się coś więcej dowiedzieć na ten temat. Po za tym weź pod uwagę że jeżeli masz standardową pompkę "dedykowaną" do wc to przy większym ciśnieniu pompka może nie dawać rady(za duże opory) Nie pytałem się o kolanka i kąty :P Zresztą jakoś nie widzę logicznego połączenia między lotnictwem a komputerami (oczywiście nie licząc jednostek obliczeniowych) trochę nie ten zakres techniki i pieniędzy ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lotnictwo, motoryzacja czy automatyka... chodziło mi o układy z pompami:).

A że akurat lotnictwo studiuję to się takim przykładem posłużyłem;p. Nie widzę możliwości żeby przy za dużym ciśnieniu coś się mogło stać złego w układzie po za rozszczelnieniem. Przecież płyn wraca do rezerwuaru więc cały czas pompka bierze pod takim samym ciśnieniem ciecz (wysokość słupa cieczy się nie zmieni bo niby skąd ma być więcej cieczy w układzie?. A temat strat sobie daruj bo przecież nie ma tutaj żadnych części ruchomych, mechanizacji ani szczelin. I tak masz przepływ turbulentny i tak więc czym się przejmujesz:).

edit

Kolanka i kąty to to samo co wejście płynu do bloku:).

Kumpel robi magisterkę z przewodności cieplnej metali i innych na przykładach bloków wodnych(kształt i rodzaj materiału rozpatruje). Jeżeli robił już obliczenia termodynamiczne to wrzucę tutaj w taki sposób żeby było wiadomo o co chodzi.

Edytowane przez KOzi]K[

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fizykiem nie jestem chociaż maturę z fizy mam. Ale jak na moje oko kiedy masz G1/4 o średnicy ~10mm przechodzisz na 8mm to w tym momencie wytwarza się większe ciśnienie, następnie kiedy woda wpada do następnego bloku/chłodnicy ciecz się rozpręża a potem spręża. I tak z każdym elementem układu. A jak wiadomo każda taka akcja wiąże się z oddaniem bądź pobraniem energii a z powietrza ta energia się nie bierze prędzej obciąża pompkę. Tak to wygląda na moje oko. Jak będę miał trochę czasu i chęci to może policzę to to jakimś programem albo wytężę mózg. Wiem że są to straty małe ale przy pompce np 18W może się okazać ze jest to już jakiś większy procent jej mocy(co potwierdził Misiek w swoim poście)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fizykiem nie jestem chociaż maturę z fizy mam. Ale jak na moje oko kiedy masz G1/4 o średnicy ~10mm przechodzisz na 8mm to w tym momencie wytwarza się większe ciśnienie, następnie kiedy woda wpada do następnego bloku/chłodnicy ciecz się rozpręża a potem spręża. I tak z każdym elementem układu. A jak wiadomo każda taka akcja wiąże się z oddaniem bądź pobraniem energii a z powietrza ta energia się nie bierze prędzej obciąża pompkę. Tak to wygląda na moje oko. Jak będę miał trochę czasu i chęci to może policzę to to jakimś programem albo wytężę mózg. Wiem że są to straty małe ale przy pompce np 18W może się okazać ze jest to już jakiś większy procent jej mocy(co potwierdził Misiek w swoim poście)

Co też kolega? Ciecze są praktycznie nieściśliwe (proszę spróbować "sprężyć" takiego Fesera czy choćby wodę destylowaną np. w zatkanej strzykawce - powodzenia:)). Jak rurka zmienia przekrój na mniejszy, to jedyne co ciecz może zrobić to przyspieszyć (i zwolnić, jak przekrój się zwiększa). Pewnie, jakieś tam skutki to ma, typu fala wstecznego ciśnienia, turbulencje i wibracje, ale przy naszych (w WC) nadciśnieniach rzędu 1/5 atm (tzn. jak pompka "podnosi 2 m słupa wody") nie przejmowałbym się tym.

Co do stosowania grubszych węży zamiast cienkich, to jedyną namacalną różnicą jest więcej chłodziwa w obiegu i przez to troszkę większa bezwładność cieplna (typu: pod Prime'em rozgrzeje się wszystko w 60 s zamiast w 40). Jak wiadomo, w naszych "kibelkach" szybkość przepływu nie ma większego znaczenia - ciepło i tak rozprowadzane jest błyskawicznie i całe chłodziwo w układzie ma taką samą temperaturę z dokładnością do dziesiątych części stopnia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...