Przasny Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Witam mój komputer to procesor AMD64 x2 4800+ plyta: GA-M57SLI-S4 KARTA GRAFICZNA: PALIT SONIC+ GF 8600GT 256 DYSK : SEAGATE 250GB 16MB no i jeszcze 4 gb ramu ale na razie mam XP:) Filmy z kamery HD obrabiam w programie Pinnacle problem jest w tym że każda operacja na tych filmach w wysokiej rozdzielczości powoduje, że komputer strasznie zaczyna "mulić". Zależy mi na tym aby wszystko zaczęło sprawnie działać. Strzelam, że chodzi o kupno lepszego procesora. Pierwsze moje pytanie to czy procesory z AM2+ wejdą mi na płytę gdzie mam podstawkę AM2? Druga sprawa to nie wiem jaki procesor będzie dobry do obrabiania filmów: ten co ma więcej rdzeni czy co ma wyższe taktowanie? Spotkałem się z opinią iż w większości przypadków aplikacje nie używają wszystkich rdzeni i lepiej brać procesor który niekoniecznie ma 4 rdzenie ale żeby maił wyższe taktowanie.Nie wiem jak to jest w przypadku obróbki HD Na procesor mogę wydać około 500 zl. Szukając po sklepach natrafiłem na takie np modele : AMD Athlon 64 X2 7850+ BOX Black Edition AMD Phenom Quad-Core 9650 BOX Proszę o jakieś wskazówki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Niektóre programy do obróbki/kompresji filmów wykorzystują 4 rdzenie - nie wiem jak w tym konkretnym programie jest i z jakich kompresorów korzystasz. H264/X264 chyba korzystają z 4 rdzeni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2009 (edytowane) Strona producenta mobo prawdę Ci powie. Do obróbki video to zdecydowanie 4 rdzenie. Dochodzą dwa warunki: system operacyjny wpełni wspiera 4 rdzenie i to samo jeśli chdzi o program do edycji. Pinnacle powinien wspierać, tylko czy Twoja wersja programu wspiera to nie wiem. Gdybyś się jednak pożegnał z cpu oraz mobo poprzez allegro, dołożył te 500zł, było by znacznie lepiej: phenom II x4 + nowe mobo. Edytowane 24 Sierpnia 2009 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eryk Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Pierwszej wersji Phenoma nawet nie kupuj, słabe są. Mój kumpel wymienił 4 rdzeniowego Phoenoma na Phenoma II 955 BE dopiero zobaczył różnice w grach i w programach, które wykorzystują 4 rdzenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przasny Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Dziękuję za odpowiedzi. Postanowiłem się zdecydować na któryś z tych modeli : AMD Phenom Quad-Core 9650 BOX albo AMD Phenom II Triple-Core 710 BOX wydaję mi się, że ten drugi będzie lepszy mimo 3 rdzeni. Jakby ktoś kto miał z nimi do czynienia mógłby doradzić, było by dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2009 X3 710 jest lepszy, ale twoja płyta go nie obsługuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Ja bym poczekał jeszcze i zmienił na phenoma 2 i ddr3 z AM3. A jak nie możesz czekać i chcesz tylko procesor to Phenom 1 zostaje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...