Skocz do zawartości
Przasny

Wymiana Procesora Do Obróbki Filmów Z Kamery Hd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mój komputer to

procesor AMD64 x2 4800+

plyta: GA-M57SLI-S4

KARTA GRAFICZNA: PALIT SONIC+ GF 8600GT 256

DYSK : SEAGATE 250GB 16MB

no i jeszcze 4 gb ramu ale na razie mam XP:)

Filmy z kamery HD obrabiam w programie Pinnacle problem jest w tym że każda operacja na tych filmach w wysokiej rozdzielczości powoduje, że komputer strasznie zaczyna "mulić". Zależy mi na tym aby wszystko zaczęło sprawnie działać. Strzelam, że chodzi o kupno lepszego procesora.

Pierwsze moje pytanie to czy procesory z AM2+ wejdą mi na płytę gdzie mam podstawkę AM2?

Druga sprawa to nie wiem jaki procesor będzie dobry do obrabiania filmów: ten co ma więcej rdzeni czy co ma wyższe taktowanie? Spotkałem się z opinią iż w większości przypadków aplikacje nie używają wszystkich rdzeni i lepiej brać procesor który niekoniecznie ma 4 rdzenie ale żeby maił wyższe taktowanie.Nie wiem jak to jest w przypadku obróbki HD

Na procesor mogę wydać około 500 zl.

Szukając po sklepach natrafiłem na takie np modele :

AMD Athlon 64 X2 7850+ BOX Black Edition

AMD Phenom Quad-Core 9650 BOX

Proszę o jakieś wskazówki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Strona producenta mobo prawdę Ci powie.

Do obróbki video to zdecydowanie 4 rdzenie. Dochodzą dwa warunki: system operacyjny wpełni wspiera 4 rdzenie i to samo jeśli chdzi o program do edycji. Pinnacle powinien wspierać, tylko czy Twoja wersja programu wspiera to nie wiem.

Gdybyś się jednak pożegnał z cpu oraz mobo poprzez allegro, dołożył te 500zł, było by znacznie lepiej: phenom II x4 + nowe mobo.

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedzi.

Postanowiłem się zdecydować na któryś z tych modeli : AMD Phenom Quad-Core 9650 BOX albo AMD Phenom II Triple-Core 710 BOX wydaję mi się, że ten drugi będzie lepszy mimo 3 rdzeni. Jakby ktoś kto miał z nimi do czynienia mógłby doradzić, było by dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi