superkwasek Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Witam. Ściągłem program do przyspieszania połączenia z internetem. I mam następujący problem, testuje on nasze łącze i wyszukuje optymalny serwer dns. I nie wiem jak go wpisać, jest instrukcja tylko do xp i polega ona na: Po znalezieniu przez program optymalnego serwera DNS, nalezy wpisac go do ustawien tcp/ip w okienku kolejnosc przeszukiwania serwerow DNS. start panel sterowania polaczenia sieciowe polaczenia lokalne wlasciwosci protokol internetowy tcp/ip wlasciwosci użyj nastepujacych serwerow dns preferowany serwer dns Jedyne do czego doszedłem w viście to: start panel sterowania sieć i internet centrum sieci i udostępniania zarządzaj połączeniami sieciowymi i tutaj problem, gdyż w instrukcji w xp następnym krokiem było by wybranie zakładki "połączenia lokalne" a ja w okienku mam do wyboru "połączenie lokalne" i "połączenie sieci bezprzewodowej (neostrada)" i nie wiem które mam wybrać bo to neostrade chce przyspieszyć, ale w instrukcji xp, podali "połączenia lokalne" jak już mi pomożecie w tej sieci, to dalej właściwości i tu znowu problem, gdyż do wyboru są: protokól internetowy w wersji 6 (TCP/IPv6) protokół internetowy w wersji 4 (TCP/IPv4) a w xp był do wyboru tylko jeden, więc nie wiem któremu nadać serwer. Proszę o pomoc, pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2009 jak już mi pomożecie w tej sieci, to dalej właściwości i tu znowu problem, gdyż do wyboru są: protokól internetowy w wersji 6 (TCP/IPv6) protokół internetowy w wersji 4 (TCP/IPv4) a w xp był do wyboru tylko jeden, więc nie wiem któremu nadać serwer. Wpisz DNS dla IPv4 bo IPv6 nie używasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
superkwasek Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Ok, wielkie dzięki. A co z pierwszą częścią? Czy mam ten dns przypisać "połączenia lokalne" czy "połączenie sieci bezprzewodowej (neostrada)"? Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domban214 Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Jesli koszystasz z neostrady to pewnie wpisz do neostrady :P Jak z polaczenia lokalnego to wpisz do lokalnego :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Julo Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Czy mam ten dns przypisać "połączenia lokalne" czy "połączenie sieci bezprzewodowej (neostrada)"? Jeżeli łączysz się z netem za pośrednictwem neostrady (bezprzewodowy router) to przypisz ten dns do "połączenia sieci bezprzewodowej" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
superkwasek Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Ok, bardzo dziękuje za pomoc. A jeszcze pytanie, czy ten dns przypisuje się do komputera czy do modemu? Bo mam dwa komputery jeden na którym jest zainstalowany modem, drugi który łączyć się za pomoc wifi. Czy w obu komputerach to zastosować? Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Wszystko wszystkim, ale może mi ktoś wyjaśnić, jak zmiana DNS może przyspieszyć Net? Szybkość Netu zależy od łącza. Translacja nazwy domeny na IP to zaledwie sekunda. Zmiana ta raczej nie wpłynie na szybkość, szczególnie jeśli to połączenie z Neo i używasz obecnie DNS od TPSA, czyli 194.204.152.34 oraz 194.204.159.1. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2009 (edytowane) Wszystko wszystkim, ale może mi ktoś wyjaśnić, jak zmiana DNS może przyspieszyć Net? Szybkość Netu zależy od łącza. Translacja nazwy domeny na IP to zaledwie sekunda. Zmiana ta raczej nie wpłynie na szybkość, szczególnie jeśli to połączenie z Neo i używasz obecnie DNS od TPSA, czyli 194.204.152.34 oraz 194.204.159.1.Wiadomo, że nie przyspieszy ale czasami DNSy potrafią nieźle zamulić rozpoczęcie ładowania strony. W takich wypadkach polecam OpenDNS. Edytowane 29 Sierpnia 2009 przez Dj_AnT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
superkwasek Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2009 A czy to DNS ustawić dla komputera na którym zainstalowany jest modem, czy na drugim który łączy się z modemem za pomocą wifi? Zależy mi na tym drugim. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2009 (edytowane) Najlepiej na kazdym. W takich wypadkach polecam OpenDNS.Z OpenDNS tez bywają problemy. Edytowane 29 Sierpnia 2009 przez SGJ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...