fadekrs Opublikowano 13 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2009 Tak jak w temacie potrzebuję monitora głównie do gier i filmów, programów do grafiki raczej nie używam, od czasu do czasu Photoshopa, i to niezaawansowanych funkcji ;]. Surfować w internecie też mi się zdarza, jeśli jest to ważne ;) Monitor powinien mieć 24 cale i rozdzielczość 1920x1200, matryca dowolna, ale odwzorowanie kolorów i kąty muszą być w miarę dobre, żeby filmy przyzwoicie się oglądało(czyli TN raczej odpada, chyba że o czymś nie wiem), a czasy reakcji na tyle dobre, żeby w grach nie smużyło. Reszta, czyli kontrasty, jasność, etc. powinny być w miarę znośne. Monitor musi mieć takie coś(nie wiem, jak to się nazywa, ani nawet czy jest na to nazwa ;D), że kiedy podłączę mu coś w innej rozdziałce, to mogę ustawić, żeby nie skalował, tylko wyświetlił na środku. Chodzi głównie o to, że jak mu podłączę jakiś odtwarzacz Blu-raya(rozdzielczość HD - 1920x1080), to żeby wyświetlał obraz na środku, a na dole i na górze robił czarne pasy... Fajnie byłoby jakby posiadał pivota, choć niekoniecznie. Zależy mi też na tym, żeby posiadał HDMI i najlepiej też DP(nie wiem, do czego to się może przydać, ale wygląda na przyszłościowe, a monitor będzie mi służył kilka latek...) Dodatkowo przydałoby się, żebym miał w miarę dużą pewność braku bad pixeli. Aha, cena im mniejsza, tym lepsza, najlepiej 2000-2500, choć gdyby było coś naprawdę niesamowitego to do 2800-3000 mogę ostatecznie dopłacić. P.S. Przepraszam za długość tekstu, ale jeśli coś kupuję, to mam z reguły dość konkretne wymagania xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 13 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2009 (edytowane) Tak jak w temacie potrzebuję monitora głównie do gier i filmów, programów do grafiki raczej nie używam, od czasu do czasu Photoshopa, i to niezaawansowanych funkcji ;]. Surfować w internecie też mi się zdarza, jeśli jest to ważne ;)Właśnie dla takich bardzo podobnych potrzeb zmieniłem 22" Eizo S2231W na HP LP2475W. Dla Twoich potrzeb matryca co najmniej PVA, chociaż tam troszkę gorzej z czasem reakcji piksela ( smużenie ) i trochę gorsze kąty w kolorach ( zmiana gammy pod kątem ). HP ma IPS, świetne kąty w kolorach, niestety czerń jest gorsza ( trzeba z oświetleniem żeby było czarne ). Monitor musi mieć takie coś(nie wiem, jak to się nazywa, ani nawet czy jest na to nazwa ;D), że kiedy podłączę mu coś w innej rozdziałce, to mogę ustawić, żeby nie skalował, tylko wyświetlił na środku.Chodzi o opcje skalowania. Przy podłączaniu monitora przez DVI idzie taką opcję ustawić w sterownikach karty graficznej. Przy podłączaniu przez HDMI jest opcja od skalowania w menu monitora, więc nie ma z tym problemu ( mowa o 2475W ). Fajnie byłoby jakby posiadał pivota, choć niekoniecznie.Jest. Zależy mi też na tym, żeby posiadał HDMI i najlepiej też DP(nie wiem, do czego to się może przydać, ale wygląda na przyszłościowe, a monitor będzie mi służył kilka latek...)Są oba i jeszcze kupa innych. Dodatkowo przydałoby się, żebym miał w miarę dużą pewność braku bad pixeli.Tutaj mało kto daje, chyba LG oraz Dell ( ale jeśli jest gwarancja Premium czy coś takiego ). Może ktoś jeszcze, ale ja się już dokładnie nie orientuję. Aha, cena im mniejsza, tym lepsza, najlepiej 2000-2500, choć gdyby było coś naprawdę niesamowitego to do 2800-3000 mogę ostatecznie dopłacić.Około 2 200 zł na skąpcu. Edytowane 13 Września 2009 przez toms83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechuk Opublikowano 13 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2009 za 700 zl masz moj model benq... wiem, ze to tn, ale do filmow hd jest fajny program zmiany barw i wyglada to swietnie, gry wcale nie smuza... jedyna wada - zle sie na min pracuje 20cm od twarzy, ale juz 80-100cm w pelni komfortowo... nie ma pivota ale ma hdmi i dvi... widzialem polecanego della 22 cale na niby lepszej matrycy i w sumie nie wiem czy warto doplacac do niego drugie tyle... a co dopiero 3x tyle... takie jest moje zdanie - lepiej wydac 1000 na cos bardziej przydatnego niz subiektywnie lepszy obraz... z drugiej strony jak masz 3000 na wydanie to sobie moglbys kupic takie 4 i zrobic 44 cale (ale tuataj juz musialbys kombinowac z gpu) :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek432 Opublikowano 13 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2009 Do gier i filmów lepsza będzie matryca TN. 24" do 1500zł powinny spokojnie wystarczyć. Jak byś kupował typowo pod grafikę to wtedy można myśleć o jakiś lepszych monitorach, które mogą (ale nie muszą) być gorszę w grach i filmach (smużenia, świecenie czerni). Ja osobiście używam Samsunga 2493HM i jestem zadowolony, po roku zero bad pikseli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2009 Do gier i filmów lepsza będzie matryca TN.TN - nigdy w życiu. Do filmów rewelacyjne jest PVA (czerń) ... do gier ... IPS ew. PVA też byłoby świetne gdyby dzisiejsze monitory były 120 Hz (choć osobiście gram na dobrze wyregulowanym PVA i jest OK ... ale nie idealnie ... i tak gorzej niż na CRT). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2009 @fadekrs Tak jak napisał toms83 HP2475w idealnie trafia w twoje wymagania. Gram dużo (CS:S, UT) nie ma zauważalnego IL czy smużenia, w przeciwnym razie oddałbym go, a jest u mnie od roku. Oglądam filmy w HD i tam kąty IPS spisują się wyśmienicie. Unikaj TNiochy i TNdety. @toms83 Nawet na DVI masz skalowanie. Wystarczy dać np. w grze rozdzielczość niższą od natywnej i już menu Image Control jest aktywne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2009 @toms83 Nawet na DVI masz skalowanie. Wystarczy dać np. w grze rozdzielczość niższą od natywnej i już menu Image Control jest aktywne. A faktycznie, nie zwróciłem na to uwagi. :razz: W grafie mam ustawione na stałe 1:1 to już w monicie nie patrzyłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal2!omu$$ Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2009 Mam podobny problem tyle że... Nie wiem jak sprawują się te monitorki z podswietlaniem LED, a dokladnie ten samsung(P2370L) co ma wyjsc i LG(W2486L) ktory wyszedł. Dzisiaj byłem w MM i miałem okazje poogladać monitorki i chyba mają tam niestety same TN'ki, ale... Jeden monitor wyróżnił się znacząco i to nawet bardzo a mianowicie HP w2558hc. Co o nim sądzicie. W zasadzie monitor bedzie mi potrzebny na poczatku przyszłego roku styczen/luty ale juz warto się rozglądać i szukać ewentualnych okazji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2009 LED to tylko podświetlenie, cudów nie zrobi, zwłaszcza że jak zauważyłeś są to TN. Dobra świetlówka kasuje te wszystkie ledowe ti eny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal2!omu$$ Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2009 jakby tak do gwiazdki albo zaraz po HP dało coś podobnego tyle ze 26 to by było wspaniale, bo miedzy 24 a 26 jest jednak roznica i dla mnie mozna rzec przełomowa ;/ ale trudno pozyje sie to i sie zobaczy :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek432 Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2009 (edytowane) A ja TN w grach będę bronił :) Mają najlepszy stosunek czas reakcji/cena. Wiem że kąty są marne i kolory źle odwzorowane, ale raczej tego w grze tak nie zobaczysz jak smużenia innych rodzajów matryc. Owszem, są droższe IPS które sobie poradzą ale po co przepłacać jeśli komuś wystarczy TN. W filmach zgodzę się że kąty mogą być problemem, ale za to czerń podobno lepsza na TN (tylko słyszałem opinie, nie porównywałem). Jestem wybredny a jednak moja TN spełnia moje oczekiwania. EDIT Recenzja mojej TN http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/T...trona/4075.html Edytowane 14 Września 2009 przez benek432 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal2!omu$$ Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2009 Dzisiaj miałem okazje zobaczyć monitor hp na matrycy innej niz TN i to model nizszy niz tenm o ktory tutaj się rozchodzi.Było to w MM, wiec miałem dla porownania wiele innych monitorow. I trzeba mieć wypalone oczy albo co najmniej kilka poważnych schorzeń zeby nie zobaczyć tej miażdżącej różnicy. Najzabawniejsze ze wszedzie był ten sam obrazek i tylko ten jeden monitor się wyróżniał. I nie chodziło o parametry. Tam ekran był jakby lustro było w środku. Głębia kolorów o niebo lepsza. Nie ma o czym zresztą rozmawiać. To trzeba zobaczyć ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek432 Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2009 "Obrazek" , w pełni się zgodzę że TN słabo odzwierciedla kolory. Porównaj matrycę TN z inną w podobnej cenie w dynamicznym filmie HD lub przesuwającym się tekście po ekranie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fadekrs Opublikowano 15 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2009 Ten HP LP2475W bardzo fajny ;) Prawie się na niego zdecydowałem, ale znalazłem te monitorki i prosiłbym o waszą opinię na ich temat :) Dell U2410 Dell 2408WFP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 15 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2009 EDIT Recenzja mojej TN 3367000[/snapback] "Obrazek" , w pełni się zgodzę że TN słabo odzwierciedla kolory. Porównaj matrycę TN z inną w podobnej cenie w dynamicznym filmie HD lub przesuwającym się tekście po ekranie. ... no trudno aby ktoś normalny w ogóle kupił TN jeśli matryca wyższej klasy w identycznej cenie zachowywałaby się lepiej lub podobnie przy ruchomym obrazie jak TN. :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...