Skocz do zawartości
Rikki

Ati Radeon HD5850/5870

Rekomendowane odpowiedzi

Po zamontowaniu nowego chłodzenia + ten oryginalny backplate co dociska -> nawet nie było obrazu.

Zamontowane na lekkim przykręceniu -> Uruchomiłem w trybie awaryjnym, to wczytywało wszystkie sterowniki, jak wczytało wszystkie, to ekran zgasł, a komputer dalej chodził, ale bez ekranu...

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

To raczej wygląda , że to grafika jakiś lut puścił albo ścieżka skoro dokręcasz mocniej i nie odpala. Dokręcając mocniej wyginasz nieco bardziej pcb karty.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

To co? Piekarnik?

Jest szansa :)

Zdjąć wszystko z niej, GPU do dołu 190 stopni na 8.5 minuty? Czy jakoś inaczej polecacie?

Oczywiście na jakichś "nóżkach" w narożnikach aby nie leżało bezpośrednio na częściach.

Śledź trzeba zdjąć?

Czytałem, że w przypadku NIEWADLIWYCH GPU, reballing potrafi być trwale skuteczny.

Jakieś opinie/porady/linki?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jakbyś miał opalarke to możesz punktowo grzać , w piekarniku możesz uszkodzić kondesantory.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ja zawsze odkręcam co tylko się da. Około 180 stopni, do 10 minut. Jeszcze nigdy nic nie zepsułem.

 

Inaczej - zawsze naprawiłem :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Panowie, może ktoś wie o co biega. Zainstalowałem stery 12.6, odpalam Alan Wake'a a zegary pozostają w trybie 2D. na poprzednich sterach wszystko chulało aż miło, a co najgorsze za diabła nie mogę do tego wrócić. Przeinstalowałem różne stary i cały czas to samo i tylko w tej grze. Może ktoś się spotkał z czymś takim, albo ma jakąś radę. Będe wdzięczny.

Pozdro.

Edytowane przez mimaspl

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

W końcu doszedłem do ładu. Przeinstalowałem wszystkie stery od obu graf, zainstalowałem 11.9 i wszystko chodzi.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

TR HR-03 GT podejdzie pod 5830? Trzeba do niego dodatkowo montowac chlodzenie na VRM?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Orientuje się ktoś jakie napięcie i prąd powinny być dostarczone do pamięci na HD5850?

 

Po co w tej karcie dwie fazy zasilania pamięci? Z tego co udało mi się miernikiem zmierzyć, te napięcia są od siebie niezależne. W przypadku zasilania rdzenia, wszystkie trzy fazy łączą się tuż za kondensatorami, w przypadku pamięci nie ma tego połączenia.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

dlaczego ssuwaki w MSI Afterburner nie umiem przesunąc wiecej niz 775 ?? chciałem podkrecic grafike wiecej ale cos sie nie da :/

może masz stary bios na karcie miał właśnie taką blokadę

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Mam problem.

Karta to gigabyte hd5850 1gb OC  (chlodzenie z dwoma wentylatorami) chyba windforce

Karta zostala wysłana z całym komputerem. Niestety nie dziala aktualnie - wentyle wieją na 100%, brak obrazu. w GPU-Z jest widoczna, można na niej kopać BTC.
Ale po podłaczeniu monitora (testowalem kazde złacze) obrazu brak.
Co moze byc powodem?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Witam. Jakie macie doświadczenie z HD5870 w GTA V ? Mam tego GPU z Xeonem E5420@3GHz i mi ta gra działa żałośnie, są mega spadki do 20 FPS i w sumie bez znaczenia na jakich detalach, bo takie są zawsze. Do tego niska utylizacja GPU na poziomie 35-55%...

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

ja mam 5850 i po OC 725/1000@890/1170 na niskich detalach nie mam problemy z żadną grą którą się bawiłem, aczkolwiek niewiele tego mam. Mam i5 2300.
Dlatego wydaje się, że to jest problem z prockiem. Wcześniej miałem jeszcze Phenoma II 555 i dużo bardziej cięło, przy tej samej karcie. Zmiana procka dużo dała, na przykład w WOT.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

U mnie podobnie 5850 na fabrycznych zegarach 725/1000, i5-750 2,66@4,0GHz i w GTA V na średnich detalach w FHD mam 50-70FPS. 5870 jest mocniejsza więc to nie wina karty.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

No to najwidoczniej to wina sterowników bo jakoś wiesiek 3 mógł działać płynnie z HD5870 i obciążać gpu w 99%. Albo spisek developerów z nvidią. W GTA miałem spadki użycia GPU nawet do 35% i wtedy właśnie pięknie spadały fps'y. Z tym samym prockiem GTX460 na dużo wyższych detalach nie ma spadków poniżej 30 fps też w 1680x1050. Miałem okazję też przetestować HD6850 i również brak obciążenia GPU i spadki poniżej 20 w GTA V.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


Aktualności

Artykuły



×