Skocz do zawartości
Gemtin1

Wymiana Zepsutych Komponentów.

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio wydarzyła się rzecz najbardziej dla mnie nieprzewidywalna, mianowicie moja płyta główna odmówiła posłuszeństwa i jestem zmuszony kupić nową.

W związku z tym iż lga775 jest już spisane na straty nie opłaca się moim zdanie kupować płyty pod ten socket.

Aktualnie posiadam:

Procesor: Intel Core2Extreme X6800 2.93@ 3.8ghz // Scythe Mugen 2

Mobo: Asus P5W-DH Deluxe

Ram: OCZ Platinium 2x 1GB + Kingstone 1GB = 3GB

GPU: Gigabyte GeForce 8800 GTS 512- 650/1625/1944 @ 820/1920/2160

PSU: Chieftec GPS-400W

HDD: Samsung F3EG 500GB

Teraz pytanie: Jaką płytę główną byście polecali, może myć nawet używana bo nie widzi mi się wydawać majątku na lga 775. Widziałem jakiegoś abita ab9 guad gt, gigabyte p45 dsl...

Myślałem też nad wymianą całej platformy, niestety i5 jest zbyt drogie, wiec pozostaje am3...

Czy widzi się wam kupno phenoma II x2, ASRock M3A785GXH (chce żeby starczyła na długo), 2x2 gb kingstone 1333?

Od razu mówię że nie chce athlona II x4 bo nie widzi mi się 2mb cache na 4 rdzenie... w dodatku bardzo często gram w crysisa a ten lubi pamięć cache. Niestety do tej konfiguracji najprawdopodobniej będe musiał kupić nowy zasilacz gdyż ten mój nie posiada wtyczki na dodatkowe zasilanie na procesor... Wychodzi na to że będę zmuszony kupić sporo komponentów i wydać sporą sumę a za stare podzespoły dostane raczej mało pieniędzy. Jeśli mam być szczery to nie posiadam dużej kwoty do szaleństwa i na pewno takowej nie bede miał nigdy w związku z tym nie wiem czy jednak zainwestować w am3 i mieć spokój czy jednak kupić płyte na lga775 i najzwyklej to "olać"

Myślałem jeszcze nad ew. sprzedażą karty graficznej, jesli zintegrowana karta pozwoliłaby na płynne granie w crysisa na low w rozdzielczosci 1680x1050 lub mniejszej ale w miare rozsądnej (ekran 20')... Wtedy poczekałbym i spokojnie odkładał na nową karte.

Proszę o wasze komentarze.

Edytowane przez GeMtin1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem kupić tanio mobo.

Wymiana na AMD nie dość, że nieopłacalna (szczególnie przy niewielkim budżecie), to jeszcze sporo zachodu, bo musisz posprzedawać itd.

A cpu masz git, 3.8 to nie byle co. Jak już wymieniać całą platformę to na coś wyraźnie lepszego, czyli i5/i7, ale jak nie masz kasy to sugeruję sobie na razie darować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym jednak to olał i kupił nową płytę pod 775. inaczej więcej wydasz niż będziesz z tego miał korzyści, bo mimo, że sprzęt masz nienajświeższy, to wydajnościowo wciąż jest bardzo dobry. Mnie też korci żeby wymienić sprzęt, ale ten po dwóch latach wciąż mnie nie zawodzi, więc czekam na tanie procki 32nm i płyty na kolejnej generacji chipsetów z satą 3, usb 3.0 i innymi paściami które za niedługo będą absolutną koniecznością.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za wypowiedzi, w takim razie jaka płyte główna byście polecali na 775? Może być używana, nie przeszkadza mi to. Powiem że nawet taka preferuję.

Budżet mysle 200zł...

Edytowane przez GeMtin1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukaj asusów p5b/k/e/w. Używki są na allegro. abita ip35 raczej odradzam Płyta da sie lubić, ale ma też swoje fochy. za 340zł jest ab9 quad-gt który swego czasu był najbardziej hardcorową płytą, choć ma już swoje lata. dfi drogie, a gigabyte, asrocka czy msi nie polecam więc to by było na tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi