Margal Opublikowano 23 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2009 1.Po raz drugi: mam nadzieję, że to odpowiedni dział. :) Ostatecznie przydzielanie uprawnień dla programów leży w gestii (s)OS-u, a nie konkretnego programu. 2. Problem jest taki: na koncie ograniczonym (win XP HE - staroć, wiem :oops: ) nie wszystkie programy potrzebne mi do normalnej, codziennej pracy chcą się uruchomić jak się należy :mur: - chodzi konkretnie o pewien słownik. Rozwiazaniem, które sam (metodą prób i błędów) wytrzasnąłem, jest kliknięcie prawym na odp. ikonę na pulpicie, uruchom jako, inny użytkownik, wbijanie hasła itd - ew. ustawić tak, żeby automatycznie przy dwukliku wyswitlał dialog uruchamianie jako. Trochę to denerwujące, szczególnie, że raczej często muszę ten słownik otwierać. Czy nie dałoby się tak tego ustawić, żeby automatycznie otwierał się jako administrator? 3. Będę wdzięczny za odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 23 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2009 (edytowane) Skrót z użyciem konsolowego runas.exe Tylko nie wiem czy w home jest ten program. Edytowane 23 Października 2009 przez SGJ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Margal Opublikowano 23 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2009 Eee????? Chyba za zielony jestem... :oops: sama trawa, trzeba by zasiać trochę kwiatków, to byłbym bardziej kolorowy :wink: Tyle tylko wiem, że jak wpisałem runas.exe w oknie uruchom, to pojawiła się konsola, a potem zaraz zniknęła - pusta była chyba. :? Można by, proszę, troszkę bardziej "na debila"? Jak to zrobić? :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 23 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2009 Programy konsolowe mają to od siebie ze jak się ich nie uruchomi z konsoli to po wykonaniu polecenia znikaja. Uruchom wiersz poleceń, wklep nazwe programu z przełacznikiem /? a zobaczysz jak tego uzywac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 24 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2009 W wolnym tłumaczeniu: Start->Uruchom: cmdi wciskasz [Enter]. W tym czarnym okienku wpisujeszrunas /? i albo dowiadujesz się, że to nieznane polecenie, albo dowiadujesz się jak używać tego narzędzia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Margal Opublikowano 24 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2009 (edytowane) Bardzo wszystkim dziękuję. Skrót działa , a i do tego na mnie wyrosły dwa kwiatki: pierwszy, o podstawowych zasadach konsoli, i drugi, co to jest runas, i jestem o nie trochę mniej zielony :) BTW: czy dałoby się zrobić tak, żeby on pamiętał hasło administratora i żeby nie trzeba było go ręcznie wklepywać przy każdym uruchomieniu programu? Ale to już jest "a minor problem". Edytowane 24 Października 2009 przez Margal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 24 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2009 NIe dało, ale jak poszukasz w googlach to dokopiesz sie do skryptu automatycznie dodającego zdefiniowane hasło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Margal Opublikowano 24 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2009 dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...