Skocz do zawartości
myrt

Komputer Do Pracy Na Platformie Am3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam planuje zakup komputera przeznaczonego do pracy z programami takimi jak photoshop, flash, afterefects czasami 3Dsm oraz w wolnych chwilach oglądania filmów hd.

Z racji "syndromu biednego studenta" ;) cena zestawu to ok 1000zł [dysk i budę posiadam].

Procesor - Athlon II X2 240 - 211 zł

Pamięć - ELIXIR 2 1333MHZ with heatsink 2GB - 156 zł [ewentualnie polecany na forum GoodRam 2GB 1333MHZ lub KINGSTON 2x1GB 1333MHZ]

Zasilacz - Fortron FSP400-60GHN - 138 zł

Płyta główna:

- ASUS M4A77TD PRO - 320 zł

- GIGABYTE GA-MA770T-UD3P - 297 zł

- ASUS M4A785TD-V EVO - 340 zł

- GIGABYTE GA-MA785GT-UD3H - 337 zł

Tak jak już napisałem w tytule mam największy problem z wyborem płyty głównej [cena do ok 340 zł].

Chciałbym płytę do której mógłbym w przyszłości włożyć jakiś mocniejsz procesor. Dwie z płyt maja wbudowanego hd4200 [cięcie kosztów, a w gry i tak nie gram - jeśli już to coś pokroju HoMM2, GGXX#R czy SFIV], kolejne dwie nie mają takowej karty więc musiałbym dokupić jakiegoś taniego radeona z hdmi.

Teraz pytanie, która z tych płyt była by najodpowiedniejsza lub/i może propozycje jakichś innych konfiguracji.

Edytowane przez myrt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamięci weź Goodram/Kingston, byle nie Elixir, który ma paroletnią gwarancję zamiast dożywotniej.

Płytę weź Asrocka M3A785GXH za 310 zł (w ESC) - nie patrz na markę, którą każdy kojarzy z tandetą - to bardzo solidna płyta. Pochodna bardzo udanej A780GXH, którą ma wielu użytkowników na tym forum i wszyscy są zadowoleni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właściwie to czy pamięć ma 5 czy 100 lat gwarancji nie ma większego znaczenia, to i tak wieki dla pcta.

Goodrama 1x2G polecam , za to jakichkolwiek pamięci 2x1G nie polecam , dual daje tyle co nic ,a potem ciężko opchnąć.

Na integrze pograsz sobie w starsze gierki , na SFIV bym raczej nie liczył , chociaż da się odpalić , ale brak płynności denerwuje.

Mobo to co polecił Gi3r3k , dobre i tanie , ten asrock to mocny średniak , czyli to co potrzebujesz. Jeśli brałbyś mobo bez integry to polecam ma770t-ud3p , bardzo porządna płytka. Jednak lepiej kupić teraz płytę z integrą i ewentualnie później dokupić jakąś mocniejszą grafikę jak zajdzie taka potrzeba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właściwie to czy pamięć ma 5 czy 100 lat gwarancji nie ma większego znaczenia, to i tak wieki dla pcta.

Wiadomo :wink: . Chodziło mi tu bardziej o to, że Elixir to jednak mocno budżetowe pamięci i warto jednak dołożyć do Goodrama/Kingstona.

Tak, pamięć koniecznie 1x2GB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za rady ;]

Co do płyty głównej to mam złe wspomnienia co do Asrocka i zasięgając trochę lektury w googlach chyba zdecyduje się na GIGABYTE GA-MA785GT-UD3H.

Z pamięcią zrobię tak jak napisaliście czyli 1x2GB Goodramu, albo nawet 2x2GB jeśli coś wytarguje cenowo w sklepie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ASROCK

KINGSTON

ATHLON

Możesz zaufać użytkownikom tego modelu płyty głównej. Jest to bardzo udany i solidny produkt.

Odnośnie pamięci: dual channel jest lepszym wyborem dla zadań które chcesz realizować na komputerze. Jeśli komputer ma pracować pod kontrolą systemu 32 bitowego, 2MB (2x1) pamięci w zupełności wystarczy. Pamiętaj przy tym, że zintegrowana karta graficzna "zabierze" ok 128MB tej pamięci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodząc po sklepach i pytając o zaproponowane tutaj płyty Asrocka w jednym ze sklepów sprzedawca stwierdził iż nie sprzeda mi takiej płyty głównej gdyż wszystkie które do tej pory sprzedali powodowały występowanie artefaktów [jeśli chodzi o zintegrowaną kartę graficzną] i to jest jakaś wada wszystkich płyt głównych z HD4200 i sideport memory.

Pierwsze słyszę o czymś takim więc trochę z niedowierzaniem podchodzę do tego, czy u kogoś kto ma tego typu płyty i korzysta ze zintegrowanej karty graficznej występują tego typu problemy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- wytrzymać OC Phenoma 955BE o ~30% zegara (o ile tyle da się go podkręcic, czyli około >4.1 GHz)

??

Jeżeli masz chłodzenie wodne to może uda Ci się go do tylu podkręcić. Mobo z pewnością nie będzie ograniczeniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ram, procesor oraz płyta główna [po baaaardzo długich namysłach] zakupione :)

Procesor - Athlon II X2 240 - 198 zł

Pamięć - Good Ram 1333MHZ 2GB - 151 zł

Płyta główna - GIGABYTE MA785GMT-UD2H - 284 zł

Dzisiaj robiąc mały remanent w starych częściach natknąłem się na zasilacz Chieftec HPC-360-302DF [uprzednio działał przy Athlonie XP 2500+ Barton ] i zastanawia mnie czy nie nadał się do tego zestawu?

I pytanie odnośnienowego zasilacza gdyż Fortron FSP400-60GHN ma złącze atx 12v 2x2, nie lepiej poszukać jakiegoś zasilacza ze złączem 2x4 ?

Edytowane przez myrt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wszystkim za rady komputer złożony [założyłem jeszcze chłodzenie AC Freezer Pro 64] i póki co pracuje się elegancko, chodź przyznać muszę iż jeszcze dodatkowe 2 gb ramu by się przydały ale od czego mamy Mikołaja ;)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi