Skocz do zawartości
Gosu

Zmiana Lga 775 Na Am3

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego co widzę po cenach moge za dobre pieniądzę sprzedać Mobasa/Procka/Pamięci niewiele doplacić i mieć

Phenoma II 965 + Jakaś dobrą pod niego płytkę i pamiątki.

Czy to według Was opłacalna i dobra opcja?

Czy jeszcze narazie nic nie zmieniać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO to byłby krok wstecz. Przy takiej płycie brałbym Q9550, który po OC zegar w zegar zostawi Phenoma w tyle. Jeśli koniecznie ma być rewolucja, to na i5/i7.

Zastanów się, czy 4 rdzenie są Ci potrzebne... Jeśli grywasz dużo w GTA IV/ArmA II, to Q9550 może dać kopa.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No w zasadzie masz rację.

Gta IV chcę sobie niebawem instalnać i je przejśc, a komfort grania jest dla mnie ważny.

Arma II i rownież chcę skubnąć no i często gram w Supreme Commander a tam 4y rdzenie się przydają.

Nie chcę narazie zmieniać platformy, na ile taki Qadzik według Ciebie styknie?i jaki najlepiej model brać, fajnie było by uzyskać na nim 4 ghz :-)

Edytowane przez Gosu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra cena :-)

Cena dobra, ale pamiętaj, że z ewentualną realizacją gwarancji będzie ciężko i że ta firma nie płaci podatków (stąd niska cena).

Ceny Q9550 są w tej chwili straszne (~900 zł)...

Chłodzenie na tego Quada zmieniać?

Przydałoby się, bo 4GHz raczej na nim nie zrobisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No w tej chwili na allegro jest posucha. Jest jedna oferta za 679 zł, ale proc po marnym szlifie i OC słabe (3.9GHz, wysokie napięcie i SuperPI gwarantem stabilności...). Za 699 zł jest licytacja, trzeba by podpytać sprzedawcę, jaka rewizja i licytować.

Za ~650 zł jest nowy Q9400, ale to byłby jednak krok wstecz...

Po prostu nie spiesz się - obserwuj allegro/forum i jak zobaczysz ciekawą ofertę (~700-750zł), to kupuj.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO to byłby krok wstecz. Przy takiej płycie brałbym Q9550, który po OC zegar w zegar zostawi Phenoma w tyle. Jeśli koniecznie ma być rewolucja, to na i5/i7.

OMG ale się uwzieliście na tego phenoma co wy od niego chcecie to bardzo dobry procesor a na pewno nie krok w wstecz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślicie że realne jest opchnięcie mojego Xeona za jakieś 650 ?:D

To raczej będzie 500-600zł niż 650zł.

OMG ale się uwzieliście na tego phenoma co wy od niego chcecie to bardzo dobry procesor a na pewno nie krok w wstecz.

Nie wyrywaj zdania z kontekstu. Gosu ma bardzo dobrą płytę pod S775 i E8400@4GHz, więc zmiana na Phenoma byłaby chybiona. W dodatku uwzględniając OC Phenom przegrywa z Q9550 (wyższa wydajność zegar w zegar).

Rozumiem, że bronisz swojego...

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wyrywaj zdania z kontekstu. Gosu ma bardzo dobrą płytę pod S775 i E8400@4GHz, więc zmiana na Phenoma byłaby chybiona. W dodatku uwzględniając OC Phenom przegrywa z Q9550 (wyższa wydajność zegar w zegar).

Rozumiem, że bronisz swojego...

Owszem w pewnym sensie bronie a ty znowu swojego widzę bronisz :-)

A tak poza tematem widzę że robiłeś testy w 3Dmark06 czemu tak mało pkt. ci wyszło. pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swojego...? :) To, że mam Intela, to nie znaczy, że mój... Akurat mam sentyment do AMD, jako że pierwsze OC robiłem na Athlonie X2 3600+... Potem już niestety Intel - w wyborze kieruję się wydajnością, a tak jakoś wychodzi, że ostatnio Intel jest lepszy...

Punktów mało, bo nieaktualny ten wynik - choć niestety znacznie się nie polepszył (~15500), ale jako że smarkami pogardzam, nie przejmuję się tym :wink: .

Oj, robimy OT :) ...

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owszem w pewnym sensie bronie a ty znowu swojego widzę bronisz :-)

Ty tylko swojego bronisz, bo akurat Gi3r3k nie broni swojego, Quad jak i Core i5 są w zegar w zegar szybsze od Phenoma II jeśli wszystkie trzy podkręci się na 4GHz to procek od AMD zostaje z tyłu.

koniec ot

Edytowane przez Emil90

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty tylko swojego bronisz, bo akurat Gi3r3k nie broni swojego, Quad jak i Core i5 są w zegar w zegar szybsze od Phenoma II jeśli wszystkie trzy podkręci się na 4GHz to procek od AMD zostaje z tyłu.

koniec ot

Nie musisz mi tego mówić czytając odpowiedz Gi3r3k dobrze zrozumiałem że nie broni Intela wiec po co się powtarzasz :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do autora.

W temacie o nowych Radeonach piszesz, że sprzedajesz grafę, bo nie masz czasu na granie, bo po co chcesz zmieniać całą platformę ? Jeżeli tak Ci się nie śpieszy to czekaj na obniżkę cen, którą już przegapiłeś. Jeszcze niedawno Quady chodziły grubo poniżej 900 zł.

Jedyne wyjście tak jak wspominali "przedmówcy" to albo dokupienie Quada, albo przesiadka na nową platformę, chociaż ja bym się namyślić czy warto, jeśli chodzi o i5.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem niedawno taki sam problem z wyborem proca, przeszedłem z X3110 na quada jeszcze jak chodził po 700zł na płytce asus pqe, dzisiaj jak patrze na ceny nowych quadow za ~900zł to bym na bank nie przechodził, co do samej wydajności to dobrze wykręcony xeon@4.2/4.5 vs q@4.0 w większości gier jest ciut lepszy :sad: (oprócz gta4 itp). Jak już chcesz kasę wpakować w modernizacje kompa to weź grafe lepszą, muzyczną czy cokolwiek bądź innego co pozwoli Ci na przyjemniejsze korzystanie z kompa niż przejście na quada, który nic Ci właściwie nie da. Idzie okres świąteczny czyli ceny mogą podskoczyć do góry więc i5/i7 tez chyba będą droższe, poczekaj tak jak ja do stycznia/lutego na zmianę platformy jak stanieją i wyjdą ciekawsze modele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na AM3 w przyszłym roku będą 32nm 6-rdzeniowce, które przegonią quady i i5 :D

Co z tego jak w grach dobrze wykrecony E8400 pewnie nadal przegoni wszystko.

Co nam dzisiaj z wielu rdzeni skoro wiekszosc gier i wiele innych popularnych aplikacj nie potrafi w pelni wykorzystac dwoch...

AMD ma dzis po prostu znacznie mniej wydajna architekture i nie widze na horyzoncie mozliwosci zmiany tej sytuacji. Dodawanie nowych jajek niewiele AMD pomoze....

Edytowane przez Paolo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi