Gosu Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2009 Z tego co widzę po cenach moge za dobre pieniądzę sprzedać Mobasa/Procka/Pamięci niewiele doplacić i mieć Phenoma II 965 + Jakaś dobrą pod niego płytkę i pamiątki. Czy to według Was opłacalna i dobra opcja? Czy jeszcze narazie nic nie zmieniać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2009 (edytowane) IMO to byłby krok wstecz. Przy takiej płycie brałbym Q9550, który po OC zegar w zegar zostawi Phenoma w tyle. Jeśli koniecznie ma być rewolucja, to na i5/i7. Zastanów się, czy 4 rdzenie są Ci potrzebne... Jeśli grywasz dużo w GTA IV/ArmA II, to Q9550 może dać kopa. Edytowane 28 Października 2009 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2009 (edytowane) No w zasadzie masz rację. Gta IV chcę sobie niebawem instalnać i je przejśc, a komfort grania jest dla mnie ważny. Arma II i rownież chcę skubnąć no i często gram w Supreme Commander a tam 4y rdzenie się przydają. Nie chcę narazie zmieniać platformy, na ile taki Qadzik według Ciebie styknie?i jaki najlepiej model brać, fajnie było by uzyskać na nim 4 ghz :-) Edytowane 28 Października 2009 przez Gosu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2009 Sam widzisz - argumenty są. Przez jakieś dwa lata będzie dobrze. Jaki model? Dwie opcje - ze sklepu rewizja E0 i liczyć na dobrą sztukę, albo poluj na używki z określonym wysokim OC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2009 http://www.allegro.pl/item793752965_intel_...2mb_box_e0.html Dobra cena :-) Swojego Xeona opchne może w granicach 600 zl z kawałkiem pójdzie (dobrze udokuentowane o/c) Chłodzenie na tego Quada zmieniać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2009 Dobra cena :-)Cena dobra, ale pamiętaj, że z ewentualną realizacją gwarancji będzie ciężko i że ta firma nie płaci podatków (stąd niska cena). Ceny Q9550 są w tej chwili straszne (~900 zł)... Chłodzenie na tego Quada zmieniać?Przydałoby się, bo 4GHz raczej na nim nie zrobisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2009 albo mozesz kupic uzywany q9550 z gwarancja na allegro powinien byc w granic 700 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2009 No teraz zobaczyłem komentarze do transakcji ,nie biorę tam. Ceny Quadów są faktycznie duże. Co myślisz o pozostaniu na obecnym procku? Może chłodzenie mu wlane inne Noctue np i podgodnie do 4.5 ghz, w sumie ma dopiero niecały rok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2009 (edytowane) No w tej chwili na allegro jest posucha. Jest jedna oferta za 679 zł, ale proc po marnym szlifie i OC słabe (3.9GHz, wysokie napięcie i SuperPI gwarantem stabilności...). Za 699 zł jest licytacja, trzeba by podpytać sprzedawcę, jaka rewizja i licytować. Za ~650 zł jest nowy Q9400, ale to byłby jednak krok wstecz... Po prostu nie spiesz się - obserwuj allegro/forum i jak zobaczysz ciekawą ofertę (~700-750zł), to kupuj. Edytowane 28 Października 2009 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2009 mozna tez dostac za 600 zl q9450 tylko bys musial poczekac az bedzie jakis do kupienia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2009 Dzięki za porady, tak zrobię. Dobrze że nie dałem się naciagnać na tego za 769 zł , niby rewizja E0 gwara 36 miechów ale mogła by być lipa. Myślicie że realne jest opchnięcie mojego Xeona za jakieś 650 ?:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spider Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2009 IMO to byłby krok wstecz. Przy takiej płycie brałbym Q9550, który po OC zegar w zegar zostawi Phenoma w tyle. Jeśli koniecznie ma być rewolucja, to na i5/i7. OMG ale się uwzieliście na tego phenoma co wy od niego chcecie to bardzo dobry procesor a na pewno nie krok w wstecz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2009 jest to dobry procesor , tylko ze przy przesiadce na q9550 lub q9450 wiecej zyska tym bardziej ze podkreca ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2009 (edytowane) Myślicie że realne jest opchnięcie mojego Xeona za jakieś 650 ?:DTo raczej będzie 500-600zł niż 650zł. OMG ale się uwzieliście na tego phenoma co wy od niego chcecie to bardzo dobry procesor a na pewno nie krok w wstecz.Nie wyrywaj zdania z kontekstu. Gosu ma bardzo dobrą płytę pod S775 i E8400@4GHz, więc zmiana na Phenoma byłaby chybiona. W dodatku uwzględniając OC Phenom przegrywa z Q9550 (wyższa wydajność zegar w zegar). Rozumiem, że bronisz swojego... Edytowane 28 Października 2009 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spider Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2009 Nie wyrywaj zdania z kontekstu. Gosu ma bardzo dobrą płytę pod S775 i E8400@4GHz, więc zmiana na Phenoma byłaby chybiona. W dodatku uwzględniając OC Phenom przegrywa z Q9550 (wyższa wydajność zegar w zegar). Rozumiem, że bronisz swojego... Owszem w pewnym sensie bronie a ty znowu swojego widzę bronisz :-) A tak poza tematem widzę że robiłeś testy w 3Dmark06 czemu tak mało pkt. ci wyszło. pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2009 (edytowane) Swojego...? :) To, że mam Intela, to nie znaczy, że mój... Akurat mam sentyment do AMD, jako że pierwsze OC robiłem na Athlonie X2 3600+... Potem już niestety Intel - w wyborze kieruję się wydajnością, a tak jakoś wychodzi, że ostatnio Intel jest lepszy... Punktów mało, bo nieaktualny ten wynik - choć niestety znacznie się nie polepszył (~15500), ale jako że smarkami pogardzam, nie przejmuję się tym :wink: . Oj, robimy OT :) ... Edytowane 28 Października 2009 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil90 Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2009 (edytowane) Owszem w pewnym sensie bronie a ty znowu swojego widzę bronisz :-)Ty tylko swojego bronisz, bo akurat Gi3r3k nie broni swojego, Quad jak i Core i5 są w zegar w zegar szybsze od Phenoma II jeśli wszystkie trzy podkręci się na 4GHz to procek od AMD zostaje z tyłu. koniec ot Edytowane 28 Października 2009 przez Emil90 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 NIe kłócić mi się tu :-) Dzięki za odpowiedzi . Poczekam aż stanieją Quady . Quady mają problem z dużymi FSB? Coś takiego mi się o uszy obiło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 NIe kłócić mi się tu :-) Dzięki za odpowiedzi . Poczekam aż stanieją Quady . Quady mają problem z dużymi FSB? Coś takiego mi się o uszy obiło. FSB 500 może być wyzwaniem. 471-481MHz na sensownym napięciu raczej nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spider Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 Ty tylko swojego bronisz, bo akurat Gi3r3k nie broni swojego, Quad jak i Core i5 są w zegar w zegar szybsze od Phenoma II jeśli wszystkie trzy podkręci się na 4GHz to procek od AMD zostaje z tyłu. koniec ot Nie musisz mi tego mówić czytając odpowiedz Gi3r3k dobrze zrozumiałem że nie broni Intela wiec po co się powtarzasz :angry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 Przestańcie robić OT. Ja też mam Phenoma II X4, ale moim zdaniem jeśli ma się płytę pokroju P5Q Deluxe, to w Q9550 warto zainwestować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zieger69 Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 Do autora. W temacie o nowych Radeonach piszesz, że sprzedajesz grafę, bo nie masz czasu na granie, bo po co chcesz zmieniać całą platformę ? Jeżeli tak Ci się nie śpieszy to czekaj na obniżkę cen, którą już przegapiłeś. Jeszcze niedawno Quady chodziły grubo poniżej 900 zł. Jedyne wyjście tak jak wspominali "przedmówcy" to albo dokupienie Quada, albo przesiadka na nową platformę, chociaż ja bym się namyślić czy warto, jeśli chodzi o i5. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 Już lepiej zostać przy 775 i poczekać aż pojawi się coś nowego. Obecnie nie ma sensu przesiadać się na AM3 mając taką płytę. Spokojnie na przyszły rok wystarczy Q9550. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 (edytowane) Dokladnie.Poza tym na am3 nie bedzie juz zadnej rewolucji,ktora przegoni quady od intela,wiec jedyne przejscie na lepsze to i7. Edytowane 29 Października 2009 przez grzeg255 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
South Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 Miałem niedawno taki sam problem z wyborem proca, przeszedłem z X3110 na quada jeszcze jak chodził po 700zł na płytce asus pqe, dzisiaj jak patrze na ceny nowych quadow za ~900zł to bym na bank nie przechodził, co do samej wydajności to dobrze wykręcony xeon@4.2/4.5 vs q@4.0 w większości gier jest ciut lepszy :sad: (oprócz gta4 itp). Jak już chcesz kasę wpakować w modernizacje kompa to weź grafe lepszą, muzyczną czy cokolwiek bądź innego co pozwoli Ci na przyjemniejsze korzystanie z kompa niż przejście na quada, który nic Ci właściwie nie da. Idzie okres świąteczny czyli ceny mogą podskoczyć do góry więc i5/i7 tez chyba będą droższe, poczekaj tak jak ja do stycznia/lutego na zmianę platformy jak stanieją i wyjdą ciekawsze modele. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czullo Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 Dokladnie.Poza tym na am3 nie bedzie juz zadnej rewolucji,ktora przegoni quady od intela,wiec jedyne przejscie na lepsze to i7. Na AM3 w przyszłym roku będą 32nm 6-rdzeniowce, które przegonią quady i i5 :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spider Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 Owszem będą ale nie w technologi 32nm tylko w 45nm a to już jest różnica. Dopiero w 2011 roku będą w technologi 32nm. http://nvision.pl/Nowe-platformy-AMD-Leo-4...4-ndetails.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 (edytowane) No wiec wlasnie,a do tego jeszcze dochodza nowe chipsety,ktore sie pojawia razem z prockami,znajac zycie starsze beda mialy jakies ograniczenia i tak w kolko. Edytowane 29 Października 2009 przez grzeg255 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 31 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2009 Zmienie sobie chłodzenie na Noctue Uf coś tam :-) I wykręce swojego procka ile wlezie 4.5 ghz + myślę że wtedy mu w sumie żaden quad nie skoczy :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paolo Opublikowano 31 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2009 (edytowane) Na AM3 w przyszłym roku będą 32nm 6-rdzeniowce, które przegonią quady i i5 :DCo z tego jak w grach dobrze wykrecony E8400 pewnie nadal przegoni wszystko. Co nam dzisiaj z wielu rdzeni skoro wiekszosc gier i wiele innych popularnych aplikacj nie potrafi w pelni wykorzystac dwoch... AMD ma dzis po prostu znacznie mniej wydajna architekture i nie widze na horyzoncie mozliwosci zmiany tej sytuacji. Dodawanie nowych jajek niewiele AMD pomoze.... Edytowane 31 Października 2009 przez Paolo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...