hub3rtus Opublikowano 9 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2009 poszukuje wydajnego dysku na innym forum polecili mi wd green power :mur: ale slyszalem ze blacki są o wiele lepsze <_< a moze inni producenci ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2009 Samsung F3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hub3rtus Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2009 (edytowane) Samsung F3.a są wersje 500 gb ? bo 1 tb nie miesci mi się w budzecie :x dysk nie musi byc duzy 200 - 500 gb Edytowane 10 Listopada 2009 przez hub3rtus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2009 750 GB Samsunga mieści się w budżecie - wiem, po za godzinę jadę po takiego do sklepu. Tyle, że jest to seria F1 - oznaczenie HD753LJ. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hub3rtus Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2009 750 GB Samsunga mieści się w budżecie - wiem, po za godzinę jadę po takiego do sklepu. Tyle, że jest to seria F1 - oznaczenie HD753LJ.aha wiec rozumiem ze w tej cenie będzie to najwydajniejszy dysk ? http://allegro.pl/item789663889_hdd_samsun...32mb_salon.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2009 Warto dołożyć do tego jeżeli możesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hub3rtus Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2009 Warto dołożyć do tego jeżeli możesz.postaram sie dozbierac widze ze to jednak samsungi sa lepsze od wd ;o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPKorn3324 Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2009 również planuję zakup 500/640 hdd i podobnie utknąłem w martwym punkcie. Dużo dobrego słyszę o samsungach tyle, że ja mam samsunga 320 gb i wydajnościowo jest ładnie ale w kwestii głośności pracy jak to przeczytałem u jednej osoby w sygnaturze - pier****** grzechotnik z czym w pełni się zgadzam i właśnie to zatrzymuje mnie przed kupnem kolejnego samsunga. WD ponoć są ciche i wydajne, nie mylę się? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hub3rtus Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2009 sam sie zastanawiam ciągle pomiedzy tym samsungiem a tym wd WD Caviar 640GB SATA2 WD6401AALS 32MB ponoc wyniki mają porównywalne ale wd cichszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2009 (edytowane) postaram sie dozbierac widze ze to jednak samsungi sa lepsze od wd ;oNa jakiej podstawie? Zdecydowanie wybrałbym WD6401AALS Polecana wcześniej seria Green to rzeczywiście bardzo dobre dyski ale nie pod względem wydajności ;) Samsungi tez nie są złe jednak WD mają lepsza kulture pracy. @Ullisess - ta 750ka jest na 250GB talerzach i 68MB/s średni transfer linowy. Ogólnie mówiąc kiepski pomysł na kiepski dysk. Edytowane 11 Listopada 2009 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hub3rtus Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2009 Na jakiej podstawie?na podstawie tego co tu polecają ;p ;x od poczatku interesowal mnie WD6401AALS tylko nie chcialem nic sugerowac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2009 Odczyt liniowy to za mało by powiedzieć czy dany dysk jest wydajniejszy od drugiego. To że Samsung F3 ma trochę więcej MB/s nie znaczy że jest szybszy. Dyski WD sa szybsze w operacjach na małych plikach i mają większą ilość IOPS co jest o wiele ważniejsze dla systemu i różnych programów. Ci którzy tego nie widza są co najmniej ignorantami ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hannibal666 Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2009 sam kupowałem kilka dni temu dysk i wybrałem Seagate Barracuda 7200.12 500GB 16MB Cache, ale teraz wiem, że trochę się pośpieszyłem bo nieco wydajniejszy jest Samsung SpinPoint F3 - 500GB - więc jeśli nie potrzebujesz nic większego to śmiało bierz samsunga za 180 zł. Co do Seagate obawiałem się, że będzie głośny ale jak na razie jest cisza... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2009 @Ullisess - ta 750ka jest na 250GB talerzach i 68MB/s średni transfer linowy. Ogólnie mówiąc kiepski pomysł na kiepski dysk.Przy kopiowaniu z 320GB od SG starych pofragmentowanych danych leciało średnio 70-71MB/s, więc nie ma tragedii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 12 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2009 Co nie zmienia faktu że jest jednym z najwolniejszych dysków na rynku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 12 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2009 Przy kopiowaniu z 320GB od SG starych pofragmentowanych danych leciało średnio 70-71MB/s, więc nie ma tragedii. A co powiesz na 80-90 w 3 talerzowym F1 i cos kolo 100 w 2 talerzowym F2, co powiesz na 90-100 w 640 AAKS ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 12 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2009 A co powiesz na to, że to dysk brata? Ja mam 320 od SG. ;] Poza tym 750GB występuje tylko jako F1, więc...? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 13 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2009 A co powiesz na to, że to dysk brata? Ja mam 320 od SG. ;] Poza tym 750GB występuje tylko jako F1, więc...? Cena ;) Cena, nie widze sensu brania czegos wolniejszego jesli rozmawiamy o 250 zl bo generalnie okolo 60 zl taniej i masz 640 AAKS, okolo 20 drozej i masz F3 1TB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPKorn3324 Opublikowano 13 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2009 krótka piłka bo muszę dać odpowiedź szybko, jeszcze dziś - WD WD6400AAKS 640GB sATA II 16MB - czy to jest dobry dysk? Sprzedaję mojego samsunga za 100 zł i dopłacę ~100 zł do tego myślę, że to najlepszy wybór biorąc pod uwagę, że samsungi jednak robią się głośne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 13 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2009 Dobry to pojecie wzgledne. Czesc osob narzeka na glosnosc - ja nie, a predkosc? Srednia 90-104 na nich. Dobry to pojecie wzgledne. Czesc osob narzeka na glosnosc - ja nie, a predkosc? Srednia 90-104 na nich. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamadi Opublikowano 13 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2009 Jeżeli samsung to tylko F3. F1 zdecydowanie odradzam, często występuje w nich błąd B8, a wówczas dysk do wymiany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 13 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2009 F1 zdecydowanie odradzam, często występuje w nich błąd B8, a wówczas dysk do wymiany.Czesto - sledzilem temat, kilka osob na forum, tym jak i jednym zachodnim to naprawde malo by bajac o tym...a skoro na F1 jest tak i na F3 tez mozesz to samo dostac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2009 Cena ;) Cena, nie widze sensu brania czegos wolniejszego jesli rozmawiamy o 250 zl bo generalnie okolo 60 zl taniej i masz 640 AAKS, okolo 20 drozej i masz F3 1TB.Do WD to byś mi musiał dopłacić, abym go wziął - mam zbyt duże uprzedzenie. ;] * 1TB jest o 45 PLN droższy. Idąc tym tropem, to okazuje się, że dorzucając proporcjonalnie więcej i więcej, dojdziemy do 2x2TB w raid. ;] Chodziło o to, aby mieć dużo miejsca i wydać w miarę mało. A że ceny podskoczyły w ciągu 2 dni o 25 PLN, to wyszło ile wyszło. :/ * - ironicznie mam właśnie podpięty walnięty dysk bratanka i jest to SG serii 10, które nie są uważane za awaryjne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2009 a są wersje 500 gb ? bo 1 tb nie miesci mi się w budzecie :x dysk nie musi byc duzy 200 - 500 gb 3.5 " to Western Digital WD6401AALS spełnia kryteria cenowe, jest szybki ale chyba za duży i jak dla mnie za głośny. Ostatnio kupiłem do komputera stacjonarnego coś takiego jak WD Scorpio Black WD1600BEKT i jestem zadowolony z jakości (nie ma sektorów z czasem odczytu gorszym niż < 20 ms). Nie jest to topowa wydajność (średni odczyt ok 65 MB/s) ale jest cichy, jest super-green pomimo że black i ma pięć lat gwarancji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...