PB782 Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2009 (edytowane) Witam! Wszystko było w porządku aż wczoraj wyłączam gre, chcę wypakować archiwum rar i przy wypakowywaniu zamiast 20 sek (bo tyle rozpakowuje mi zazwyczaj archiwum 500 mb), wyskoczyło 30 minut. Komputer spowolnił maksymalnie jak to tylko możliwe, że wyłączenie komputera w normalny sposób nie było możliwe - wyłączony z prądu. Po ponownym rozruchu nic nie ustąpiło, scan disc przy starcie XP zamiast robić się kilkanaście sekund, skanował dysk przez dobre 15 minut. Wziąłem miernik, zacząłem sprawdzać linie 5 i 12 V podczas tej wolnej pracy dysku jednak napięcia są dobre. Przykładając ucho bliżej dysku można było usłyszeć, że dysk zaczyna pracę, zatrzymuje, chwile coś robi a później znowu nie. Tak jak bym mu odpinał zasilanie. Ostatnim pomysłem jaki wpadł mi do głowy było podłączenie nowej przejściówki z molex na sata, nowego kabla sygnałowego oraz podłączenie do innego kanału w płycie niż dotychczas. Znów scan disc robił skan przez dobre kilka minut ale zauważalnie szybciej niż dotychczas. Po uruchomieniu systemu wyskoczyła instalacja dysku, po zakończeniu instalacji wszystko działa teraz chyba dobrze. Jednak wolę dmuchać na zimne i proszę o pomoc czy ktoś miał już podobne problemy. Nie wiem czy dysk jest uszkodzony i to poprostu jego ostatnie tchnienie przed pozbawieniem mnie wszystkich moich cennych danych. W screenie załączam wyniki smart. Edit: Kiedy odpalam benchmark i biorę red, po chwili otrzymuję read error. Wynik z error scan... Jeszcze niedawno dysk był czyściutki od badów. Co robić z tym fantem? Edytowane 11 Listopada 2009 przez PB782 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2009 (edytowane) Drogi Kolego czy przez 4 i pół roku obecności na forum nie nauczyłeś się szukać najpierw czy istnieje jakiś temat a dopiero potem zakładać nowy topic? http://forum.purepc.pl/Dyski-twarde-cdromy...l=baracuda%2B10 BTW dysk kwalifikuje się na gwarancje. 36 relokowanych sektorów, uszkodzenia... Edytowane 11 Listopada 2009 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2009 rafa Smart jeszcze nie pokazał nawet jednego totalnego reloka, co jest raczej dziwne przy takim polu minowym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PB782 Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2009 rafa, tak wiem o istnieniu tematów zbiorczych i przez 4 i pół roku nauczyłem się, że jeśli chcę otrzymać indywidualną pomoc to nie należy pchać swojego problemu między 30 innych bo za chwile zaginie bez odpowiedzi. Wracając do tematu: pozostaje mi jedynie gwarancja? Czy takie uszkodzenia się kwalifikują? Co mogło być ich przyczyną? Mam dysk powieszony na "gumkach od majtek" aby nie przenosił wibracji na obudowę - czy to mogło być przyczyną uszkodzenia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2009 Przyczyny mogą byc różne od słabego zasilania (nie chodzi tylko o utrzymania napięcia, w sieci sa nieraz szkodliwe impulsy) poczynając. Okablowanie, zasilacz... Uderzenia w obudowę których gumki nie pochłonęły...nie koniecznie to musi być wina środowiskowa. Może dysk sam z siebie się wyłożył. Jesli system będzie się mulił i wszelkie operacje będą trwały zbyt długo wtedy na pewno oddaj na gwarancje. Jak wróciło do normy całkowicie i wszelkie prędkości nie pozostawiają nic do zarzucenia rób test co jakis czas i obserwuj smart czy wartości nie pogarszają się. P.S. Normalnie bym się z Tobą zgodził gdyby nie fakt że tamten wątek przycichł od marca więc nie ma szans na zginięcie w tłumie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PB782 Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2009 Aby nie zakładać kolejnego tematu to zapytam tutaj. Aby oddać dysk na gwarancję, muszę przenieść wszyskie dane awięc więc mi potrzebny nowy dysk. Który z aktualnie sprzedawanych dysków 1 TB jest najmniej awaryjny, Samsung F3 czy Seagate 12? Cisza i brak wibracji jest również mile widziana. Maniakiem prędkości dysku szczególnie nie jestem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2009 rafa Smart jeszcze nie pokazał nawet jednego totalnego reloka, co jest raczej dziwne przy takim polu minowym. Reloka nie, ale C5 i C6 jest. rafa Smart jeszcze nie pokazał nawet jednego totalnego reloka, co jest raczej dziwne przy takim polu minowym. Reloka nie, ale C5 i C6 jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 12 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2009 Tak, wiem, dlatego przydałoby się skana pyknąć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 12 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2009 ... Który z aktualnie sprzedawanych dysków 1 TB jest najmniej awaryjny, Samsung F3 czy Seagate 12? Cisza i brak wibracji jest również mile widziana. Maniakiem prędkości dysku szczególnie nie jestem. WD Caviar GP-16 1TB WD10EADS 32MB cache Seagate 1 TB Pipeline HD 5900.2 8MB cache Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PB782 Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2009 Kupiłem nowy dysk Samsunga F3 1TB. Zakładałem, że dysk Seagate jest uszkodzony choć i tak chcąc cokolwiek przy nim zrobić musiałbym zarchiwizować swoje dane - zakup nie jest taki do końca niepotrzebny. Dobra, do rzeczy: Przed oddaniem dysku na gwarancję postanowiłem go wyzerować (bezpieczeństwo danych). Ku mojemu zdziwieniu, dysk wydaje się teraz działać normalnie. Czy to mogły być jedynie logiczne badsectory i dysk jest w 100% sprawny? Obszar dysku: SMART: Proszę o wskazówki bo nie wiem co dalej z dyskiem robić. Po planowanym powrocie z gwarancji planowałem ten dysk użyć jako partycję do kopii zapasowych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2009 1. Jakim programem zerowałeś? 2. Wygląda na wyzerowane wpisy w SMART lub odczyt z innego dysku. 3. Zapuść skanowanie w programie Victoria 4.46b. 4. Załóż partycje, zapełnij dysk czym tylko chcesz, przeskanuj przy pomocy skanowania w Windows i jeszcze raz sprawdź wpisy SMART. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 19 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2009 Jeśli już proponujesz skan Victorią, to nie zapominaj przypomnieć, żeby podczas skanu nie robił nic z dyskiem, nawet nie odczytywał z niego Smartu w tym czasie, czy też wyłączył programy monitorujące temperaturę - bo od razu wywali kiepskie sektory. Najpewniejszy skan --> MHDD. PB782 To, co mówisz ma sens, bo jeśli to byłyby fizyczne czerwone miny, to z pewnością zostałyby na swoim miejscu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 19 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2009 1. Jakim programem zerowałeś?Przylaczam sie do pytania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PB782 Opublikowano 19 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2009 Zerowane było programem HD Tune. Co do Victorii to mam problem ze znalezieniem odpowiedniej wersji. Mam same krzaczki podczas instalacji (interfejs pisany chyba cyrylicą). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 19 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2009 Instalator chyba jest cyrylicą, ale program jest po angielsku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...