Skocz do zawartości
RUKI

Proszę O Pomoc !

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Nie wiedziałam za bardzo gdzie mam o tym napisać, piszę więc tutaj...

Mój problem polega na tym, że jakiś czas temu napisałam pewien tekst w WordPadzie i... tekst ten został chyba jakoś zakodowany... Stało się tak dlatego, ponieważ był to ostatni plik tekstowy jaki używałam .. pamiętam, że chciałam obejrzeć film w ALLPlayerze i ALLPlayer potraktował ten mój plik jako napisy do tego filmu!! ;((

Cały ten txt to jakiś dziwne znaczki...

Czy dałoby się coś z tym zrobić, żebym mogła odzyskać wcześniej napisany txt ???

Proszę o POMOC [najlepiej na maila xruki18x@gmail.com]

Z góry dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm... chyba nie bardzo zrozumiałeś... ;]

nie chodziło mi pod jakim programem mogę go otworzyć, bo ten plik normalnie otwiera się pod WordPadem czy Notatnikiem i tak jak pisałeś jest on zapisany jako RTF, ale to nie jest problem..

chodziło mi o to, że ja nie moge nic przeczytać, bo tekst który napisałam jest zapisany jakimiś znaczkami... ^^

moje pytanie brzmi: czy da się robić coś, żeby przywrócić z powrotem poprzedni txt ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eee...

Skoro nie możesz odczytać tekstu, bo są dziwne znaczki, to znaczy że jednak źle otwiera.

Notatnik nie obsługuje RTF, więc może wyświetlać coś na styl:

{\rtf1\ansi\deff0\adeflang1025{\fonttbl{\f0\froman\fprq2\fcharset128 Times New Roman;

Natomiast Wordpad obsługuje RTF i powinien wyświetlać normalny tekst.

Druga opcja to zapis w UFT-8, ale w tym wypadku także Wordpad powinien normalnie go odczytywać.

Wrzuć ten plik tutaj:

http://www.sendspace.com/

Linka do pliku wklej na forum. Zobaczymy, coś tam namieszał. ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eee...

Bawiłeś się jakimś programem do szyfrowania?

Komp chodzi normalnie? Wygląda mi to na walnięty dysk/pamięci.

Zainstaluj HD Tune. Puść skanowanie powierzchni (nie zaznaczaj szybkiego). Daj screen ze skanowania i z zakładki SMART.

Czy w pierwszych znakach pliku nie ma identyfikatora jakiegoś innego formau? Napis na początku: RIFF, MPEG, RAR! MZ, PZ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cokolwiek zrobiłeś z tym plikiem, nie ma w nim ani jednego znaku z Twojego pliku oryginalnego. Obecnie ratuje Cię jedynie program do odzyskiwania danych. Nawet jednak on może mieć problemy, bo wygląda na to, że nadpisałeś swój plik, tym co teraz widać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi