Lisqu Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 (edytowane) Mam taki drobny problem i po części pytanie, jak mam rozumieć takie wyniki w HDtune? Seagate 1000GB Tryb IDE Tryb AHCI Tryb AHCI z włączonym NCQ Seagate 500GB Tryb IDE Tryb AHCI Tryb AHCI z włączonym NCQ Z tego co rozumiem czym większy Burst Rate tym lepiej... Dlaczego w takim razie przy włączonym NCQ spada o ponad połowę? Edytowane 18 Grudnia 2009 przez Lisqu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 A czemu masz 50% obciążenia procka w trybie IDE? - to jest ciekawe. NCQ jest systemem opracowanym w celu pogarszanie wyników w głupkowatych programach typu HD_Tune oraz HD_Tach - widać że działa jak należy ;) NCQ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lisqu Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 No właśnie z tym obciążeniem procesora to też ciekawa sprawa... Może na wszelki wypadek podam dane swojego zestawu: Płyta gł.: Asus M4A79T Procesor: AMD Phenom II X2 550 BE Grafika: Asus Radeon HD4850 Matrix Ram: OCZ Platinium 2x2GB 1600mhz Zasilacz: Thermaltake Toughpower 750W Dyski: Seagate Barracuda 11 500GB (ST3500320AS) Seagate Barracuda 12 1000GB (ST31000528AS) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 Druga sprawa, że jeszcze nie widziałem tak ostrych zębów na wykresie. Można prosić o zakładki SMART oraz Error Scan (bez QuickScan) z obu dysków? O ile to możliwe oczywiście, bo widzę że z temperaturą sobie HD Tune nie poradził. Możesz mieć stare sterowniki do mobo. Poproszę też resztę konfiguracji oraz wersję systemu wraz z SP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lisqu Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 (edytowane) Problem jest taki że w trybie AHCI żaden program nie potrafi zczytać SMARTa. System to świeżutki MX7 SP3 (to Xpek tylko edytowany przez Malcolma) i faktycznie może mu jeszcze brakować paru sterowników, zainstalowałem go żeby wyjaśnić parę problemów z ustawieniami między innymi właśnie dysków zanim zainstaluje go że tak powiem na gotowo. Dodam jeszcze, że dyski są dość mocno zapchane danymi. Edytowane 18 Grudnia 2009 przez Lisqu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oniryczny Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 Masz Sevena który zassał sam sterowniki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 Masz Sevena który zassał sam sterowniki?MX7 to nielegalny zmodyfikowany system windows XP a nie W7. Lisqu: Poproś o support twórców tego gniota - może dostaniesz darmowe rady i będzie komplecik do "darmowego" systemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 http://forum.purepc.pl/index.php?act=annou...f=23&id=100 -> punkt nr 3 ;] MX7 to nie jest system do użytku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lisqu Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 Sory faktycznie tam nie zajrzałem, ale nie zmienia to w żaden sposób opisywanej przezemnie sprawy w zwykłym XP SP3 wszystko wyglądało tak samo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 Opisywana przez ciebie sprawa to "złe działanie" NCQ - nawet nie zauważyłeś że masz prawdziwy problem w trybie IDE, więc wybacz - ściemniać to mogę ja a nie Ty mnie ;) Wysokie obciążenie procka może mieć milion przyczyn, f.e. zrobiłeś test zbyt szybko po odpaleniu systemu - w czasie gdy ładują się jeszcze różne usługi, działa auto scan antywira lub brakuje sterowników albo są przestarzałe. Co do NCQ - jesli wiki nie wyjaśniła Ci przyczyny to pisanie rozprawki nie ma sensu. Można dodać tylko że różne stery będą/mogą inaczej się zachowywać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lisqu Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 Co do tego jak prawdziwy jest mój "problem" w IDE nieszczególnie się tym po prostu przejmuje bo w planie mam i tak używanie dysków w trybie AHCI. Zastanawia mnie jednak dalej to co napisał ULLISSES czyli te nagłe skoki "zęby" przy odczycie. Dograłem już brakujące sterowniki i zaraz spróbuje podać wyniki SMART i Error Scan w trybie IDE bo jak już pisałem w AHCI nie jest to możliwe. Jeśli to że mam w tej chwili Windowsa MX7 a nie zwykłego XP bardzo przeszkadza Wam w udzieleniu mi rzeczowych rad i pomocy po prostu napiszcie za godzinkę mogę ponowić testy już w XP SP3 lub ewentualnie w W7 jeśli to coś zmienia. <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 Więc postaw czysty XP, potem SP3 oraz najnowsze wersje sterowników do płyty. Chciałbym też zobaczyć wyniki SMART - kilka prostych liczb może wyjaśnić problem zębów na wykresie. Z MX7 problem nie leży w jego oryginalności, lecz w tym że jest cięty i zmieniany w celu nie wiadomo właściwie jakim. Może posiadać zupełnie stare sterowniki, jakieś niezgodne ze sobą wersje i inne cuda wianki. O robactwie dorzuconym przez pośredników już nie wspomnę - każdy może otworzyć sobie obraz i dorzucić jakiego tylko chce robaka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lisqu Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 Tak wyglądają wyniki SMART (problem z użyciem procesora w IDE już nieaktualny pewnie była to wina braku jakiegoś sterownika teraz użycie wynosi 3%) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zmieniałeś bios w tej 500 od Segate? Jeśli nie to zmień, przy okazji wymień w nim taśmę sata i poresetuj trochę przyciskiem (jak nie skoczy parametr Spin up retry count, to dobrze). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 Dysk 500GB, parametr BC = 459285 188 BC Command Timeout A number of aborted operations due to HDD timeout. Normally this attribute value should be equal to zero and if the value is far above zero, then most likely there will be some serious problems with power supply or an oxidized data cable. Operując na Wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/S.M.A.R.T. W przypadku dysku 1TB nie widać ostatnich parametrów. Prosiłbym o odczyt SMART z obydwu dysków przy pomocy Victoria 4.46b. Instalator jest po rosyjsku, ale wciskając "Next" dojdziesz bez problemu do końca instalacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lisqu Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 (edytowane) Tak to wygląda w Victorii 500 1000 Co do zmiany firmware program ściągnięty ze strony seagate uruchomił ponownie komputer ale nowego firmware nie wgrał bo dalej mam SD15 :| Okazuje się że nie wgrał go z mojej winy ściągnąłem zły updater.... Mam nadzieje że update firmware nie zaszkodzi danym zapisanym na tym dysku? Ok najnowszy firmware jest, jak powiedział Spylon "poresetowałem" taśmy nie zmieniłem coprawda ale ma ona może 2 miesiące i nie była szczególnie męczona wiec uznałem że nie wpłynie to na nic i na szczęście Spin up retry count nie zmienił się. Edytowane 18 Grudnia 2009 przez Lisqu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 Pomijając parametr BC na dysku 500MB (który pomijają inne programy diagnostyczne), to SMART wygląda ok. Co za tym idzie, z dyskami raczej wszystko jest dobrze. Pasuje jedynie wgrać nowszy soft do tej 11-tki, jak radzi kolega Spylon, bo te modele często miały z tym problemy, o czym można się przekonać w temacie zbiorczym i kilku pojedynczych tematach na forum. Odnośnie zębów na wykresach, to racze kwestia reszty sprzętu - powtarzają się w bardzo podobny sposób niezależnie od trybu pracy dysku. Tutaj chyba nic nie zrobisz i nie należy się tym przejmować. Odnośnie użycia procka w trybie ATA, to może być wina sterowników. Jeśli zamierzasz pracować w trybie AHCI, to nie powinno to w niczym przeszkadzać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 ...przy okazji wymień w nim taśmę sata...Yyy... a co jest nie tak z taśmą i jak to wywnioskowałeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2009 (edytowane) Taśmy Sata ogólnie rzecz ujmująć to w większości tania, kiepska tandeta. Parametr Spin retry count - oznacz ponowne uruchomienie talerzy dysku (problemy z zasilaniem, więc albo kabel Sata, albo zasilacz, albo bios w tym dysku i każdy reset przyciskiem może być naliczany). Nie jest to krytyczny parametr, po update firmware zostanie wyzerowany. Dla pewności sprawdź miernikiem zasilacz, zmień taśmę poresetuj trochę przyciskiem, jak parametr podskoczy tzn, że bios jest głupi (dlatego go zmień). http://www.ariolic.com/activesmart/smart-attributes/ - tutaj opisane co znaczą poszczególne parametry (eng), na forum też jest w przyklejonych ;). Odnośnie HD Tach i HD Tune - testy rób przy wyłączonych aplikacjach, na czas testów nie baw się niczym, internet też odłącz ;). IMHO powinno być lepiej. Edytowane 19 Grudnia 2009 przez Spylon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2009 Wiem co to jest Spin retry, tylko jakoś nie potrafię powiązać tego z tasiemką sygnałową. Słaby zasilacz, czy wtyczka od zasilania... ok, ale tasiemka SATA? Z tą zazwyczaj wiąże się parametr CRC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lisqu Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2009 (edytowane) Jakoś nie chce mi się wierzyć że kabel sata dodany do płyty głównej Asusa M4A79T która ma 3 miesiące może być nie wporządku (zasilacza który też ledwo ma 3 miesiące i 750W też raczej nie podejrzewam). A co do tego, że parametr Spin up retry count zostanie wyzerowany po zmianie firmware, w moim wypadku nie został wyzerowany ale też nie wzrósł... Edytowane 19 Grudnia 2009 przez Lisqu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2009 (edytowane) To że jakaś rzecz jest nowa nie oznacza że nie może być wadliwa. Tym bardziej 750W na naklejce zasilacza tez niczego nie oznacza i nie świadczy o jego jakości... posłuchaj kolegów bo dobrze mówia a takie problemy się zdarzają. Nic nie tracisz oprócz 2 min na zmiane kabli czy wtyczki choćby tylko dla pewności i spokoju. Edytowane 19 Grudnia 2009 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lisqu Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2009 Ale naprawde ten Thermaltake Toughpower 750W ma stabilne 12V bo rozumiem ze jeśli jest pomiędzy 12.14-12.23V i nie miewa większych wahnięć to wszystko jest ok. Zresztą jak już parokrotnie pisałem wcześniej paramater Spin up retry count nie zmienił się od wgrania firmware, a od tego czasu komputer przeszedł już co najmniej 20 restartów instalację 2ch systemów i parę testów różnymi programami. Dysk pozatym już trochę przeszedł... ma ponad rok i ponad 8000 przechodzonych godzin... Ale tu powstaje dodatkowe pytanie czy część parametrów SMART może być "sztucznie" nabita np. przez nagły restart komputera albo innego typu zawiasy, BSODy itp? Wiem że to już dość mocny off-top ale mam z tym komputerem problem którego nie mogę zlokalizować, mianowicie często bez żadnej przyczyny potrafi się zawiesić, czasem wyłączyć co niekiedy skutkuje niemożliwością ponownego włączenia (muszę wyłączyć zasilacz odczekać parę minut i dopiero wtedy komputer startuje), zdarzają się również BSODy w XP SP3 ale również w najnowszym W7. Ogólnie rzecz biorąc komputer potrafi się zawiesić na chyba wszystkie możliwe sposoby i trochę już mnie to martwi i denerwuje (na początku zwalałem winę na niedopracowanie niektórych sterowników i samego windowsa) może ma ktoś jakiś pomysł? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2009 (edytowane) Jakoś nie chce mi się wierzyć że kabel sata dodany do płyty głównej Asusa M4A79T która ma 3 miesiące może być nie wporządku (zasilacza który też ledwo ma 3 miesiące i 750W też raczej nie podejrzewam). A co do tego, że parametr Spin up retry count zostanie wyzerowany po zmianie firmware, w moim wypadku nie został wyzerowany ale też nie wzrósł... Zresztą jak już parokrotnie pisałem wcześniej paramater Spin up retry count nie zmienił się od wgrania firmware, a od tego czasu komputer przeszedł już co najmniej 20 restartów instalację 2ch systemów i parę testów różnymi programami. Dysk pozatym już trochę przeszedł... ma ponad rok i ponad 8000 przechodzonych godzin... Ale tu powstaje dodatkowe pytanie czy część parametrów SMART może być "sztucznie" nabita np. przez nagły restart komputera albo innego typu zawiasy, BSODy itp? Ogólnie rzecz biorąc komputer potrafi się zawiesić na chyba wszystkie możliwe sposoby i trochę już mnie to martwi i denerwuje (na początku zwalałem winę na niedopracowanie niektórych sterowników i samego windowsa) może ma ktoś jakiś pomysł? Dobrze, że zmieniłeś firmware, skoro Spin up Retry Count nie wzrósł to znaczy, że tamten bios po każdym resecie przyciskiem czy wyłączeniu zasilania w gniazdku naliczał sobie ten parametr. Miałem to samo na swoim Segate (jak resetowałem na starym biosie komputer, to paramet rósł o 1, przy okazji poszło też kilka błędów CRC i oddałem go na gwarancję, coś tam pomajstrowali i oddali dysk z nalepką Certified Repaired, z najnowszym firmware. W tym czasie gdy Segate był na gwarancji kupiłem Samsunga F2HI eg, były problemy z instalacją na taśmie Sata (ta sama co na Segate) Windows 7 na nowym dysku, co jakiś czas miałem przycinki w Windows, wymieniłem taśmę i problem zniknął. Zaś po wymianie taśmy, na systemie postawionym na dysku Samsunga trochę kręciłem E6300 i zaliczyłem 3 BSOD'y, zaś SMART pokazał 3 błędy CRC. Także jak przy o/c trochę IMHO przegniesz np. z napięciami i zaliczysz BSOD'a może to mieć w jakimś stopniu wpływ na dysk, w moim przypadku wzrósł parametr CRC Error Rate. Czy ta moja teoria ma waszym zdaniem jakiś sens? Dlatego zawsze jak mi coś wyskoczy z dyskiem zmieniam kabel Sata, trochę resetuję komputer i potem sprawdzam w Everest. Pamięci sprawdziłeś memtestem/goldmemory? System odpowiednio katowany Orthoss, Super Pi (najwyższe prio i jazda)? Bios w mobo zmieniony, ewentualnie czy próbowałeś kilka biosów potestować? Mostek NB gorący? Dawałeś jakiś nawiew? Grafika przetestowana w 3D Markach? Dobrze również sprawdzić komputer w CS:S, Fallout 3, benchmarku w Far Cry 2. Weź od kolegi jakiś zasilacz. Wróżką nie jestem jaki będzie dobry, bo kofiguracji komputera nie podałeś, dlatego zrób to natychmiast ;). Tak w ogóle to daj zrzut z bsoda z tego programu http://www.microsoft.com/whdc/DevTools/Deb...ng/default.mspx . A mianowicie instalacja, menu File >Open Crash Dump wskazujesz C:/Windows/ i folder minidump - otwierasz jakiś plik i wrzucasz log na forum ;). Zresztą tutaj masz instrukcję http://www.forumpc.pl/index.php?showtopic=16074 Nie wiem jak wy, ale ja mam zawsze pod ręką zapasową taśmę Sata. Tak nawiasem mówiąc, w tym drugim oldskulowym komputerze - kalkulatorze z siga, miałem niedawno problem z dyskiem twardym, mianowicie WD 2500JB. Na samym początku jak dostałem ten sprzęt rozkręciłem wszystko, elegancko wyczyściłem, postawiłem Windows'a. Następnie prześwietliłem dysk Crystal Disk Info i Everestem - czyściutki jak łza. Zapomniałem jednej rzeczy. Jakiej? Wymienić taśmy ATA, po kilku dniach odpaliłem Everesta i CRC error Rate skoczyło na 280, poza tym reszta parametrów w jak najlepszym porządku. Wymieniłem taśmę i wszystko gra, dysk ma w sumie mały przebieg 1040h pokazuje Crystal Disk Info ;). Na ile można mu ufać? Edytowane 19 Grudnia 2009 przez Spylon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lisqu Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2009 Co do naliczania każdego resetu i wyłączenia zasilania w tym Seagate to niemożliwe! Dysk ma ponad rok... ponad 8000h więc jakim cudem nabiłoby raptem 13 Spin retry count? :D Co do konfiguracji komputera... hmm a 3ci post :rolleyes: ale żeby nie utrudniać podam znowu Asus M4A79T (bios sprawdzałem każdy po kolei teraz jest 2205 wyszedł tylko jeden nowszy, jeszcze nie miałem chwili aby go wrzucić) AMD Phenom II X2 550 BE Asus Radeon HD4850 Matrix OCZ DDR3 2x2Gb 1600mhz Thermaltake Toughpower 750W 2 x Seagate 11 i 12 (500 i 1000Gb) Co do sprawdzania... Pamięci już raz były wymieniane (za pierwszym razem były kompletnie niestabilne ale po wymianie na najwidoczniej inną serię jest lepiej) sprawdzałem je memtestem i dzisiaj LinX, żadnych błędów nie wykryły, Super Pi 32M robi bez problemu, z Orthoss też pochodził ze 2h i nic się nie wydarzyło (akurat w tym wypadku mogłem źle go ustawić bo nie miałem z nim zbyt wiele do czynienia), co do benchmarków... 3dmark Vantage czasami miał problem z ukończeniem ale chyba było to spowodowane zbyt mocnym podkręceniem karty graficznej, przy standardowych ustawieniach wszystko jest ok, poprzednie 3dmarki też wszystkie hulają, benchmark Far Cry 2 też czasem potrafi się zawiesić i w sumie jest to dość ciekawe bo robiłem go zaraz bo benchmarku Crysis Warhead nie zmieniając żadnych ustawień, Crysis przeszedł a Far Cry 2 się wysypał (czyżby był bardziej wrażliwy na jakieś niedogodności sprzętowe? :blink: ) Co do temperatur nie są raczej nadzwyczaj wysokie płyta ma dość porządne miedziane chłodzenie z heat-pipe i temperatura mb nigdy nie przekroczyła 40 stopni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2009 (edytowane) Co do naliczania każdego resetu i wyłączenia zasilania w tym Seagate to niemożliwe! Dysk ma ponad rok... ponad 8000h więc jakim cudem nabiłoby raptem 13 Spin retry count? :D Co do sprawdzania... Pamięci już raz były wymieniane (za pierwszym razem były kompletnie niestabilne ale po wymianie na najwidoczniej inną serię jest lepiej) sprawdzałem je memtestem i dzisiaj LinX, żadnych błędów nie wykryły, Super Pi 32M robi bez problemu, z Orthoss też pochodził ze 2h i nic się nie wydarzyło (akurat w tym wypadku mogłem źle go ustawić bo nie miałem z nim zbyt wiele do czynienia), co do benchmarków... 3dmark Vantage czasami miał problem z ukończeniem ale chyba było to spowodowane zbyt mocnym podkręceniem karty graficznej, przy standardowych ustawieniach wszystko jest ok, poprzednie 3dmarki też wszystkie hulają, benchmark Far Cry 2 też czasem potrafi się zawiesić i w sumie jest to dość ciekawe bo robiłem go zaraz bo benchmarku Crysis Warhead nie zmieniając żadnych ustawień, Crysis przeszedł a Far Cry 2 się wysypał (czyżby był bardziej wrażliwy na jakieś niedogodności sprzętowe? :blink: ) Co do temperatur nie są raczej nadzwyczaj wysokie płyta ma dość porządne miedziane chłodzenie z heat-pipe i temperatura mb nigdy nie przekroczyła 40 stopni. Fakt naliczenie może być niemożliwe. Umieść sobie konfigurację w sygnaturce będzie łatwiej o nią - podałeś w 3 poście, nie zauważyłem, nikt nie jest nieomylny. Właśnie, Far Cry 2 się wysypał, to już dużo mówi. Wysypał się na defaultowych ustawieniach? Procesor podkręcony, ramy, grafika? Odkręć wszystko co masz, tak będzie najlepiej - wtedy sprawdź benchmark Far Cry 2. Zabieranie się za podkręcanie bez solidnego testu w Orthoss jest bezsensowne IMHO, do tego trzeba trochę cierpliwości. Jak podkręciłeś cpu i ramy - ustaw na blend (small ftt testuje sam procesor, krążą opinie, że lepiej testować o/c procesora właśnie na small ftt) testuje pamięć ram i jednocześnie cpu najlepiej priority 9 albo 10 i niech sobie chodzi kilka godzin (ja robię 4-6h) - w tym czasie masz nic nie robić przy komputerze, zajmij się czymś innym, jednocześnie czasem zerkaj na ekran, zresztą będzie pikać(!) przy błędzie. Edytowane 19 Grudnia 2009 przez Spylon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2009 Wyłączanie się komputera w opisany przez ciebie sposób (że musisz odłączyć zasilacz i poczekać chwilę) sugeruje bardzo mocno, że zasilacz po prostu zostaje w niektórych momentach przeciążony. Stąd też moje pytanko... masz wersję z odłączanymi kablami? (bez odłączanych też mógłbyś źle podłączyć) Jeśli tak, to pewnie podłączyłeś mu za dużo pod jedną linię. Zasilacz ma z tego co widzę 4 linie. Najlepiej grafę na jedną kolumnę wtyczek, reszta stufu na drugą. Oczywiście zgodnie z radą Spylona zrób testy bez kręcenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lisqu Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2009 Tak jest to wersja zasilacza z odłączanymi kablami, jako takich linii 12V jest 4 a samych wpinek do kabli 7, pod jedną linią mam 2 dyski twarde pod 2gą cd-rom, karta graficzna jest podpięta do kabla który wychodzi z zasilacza razem z 24pin (nie można ich odłączyć). Ale ogólnie po wielu testach wniosek jest taki: wszystko było winą windowsa xp lub ewentualnie sterowników, teraz na win7 x64 benchmark Far Cry 2 przechodzi bez problemu (nawet przy dość mocnym OC) Orthos też bez żadnych problemów chodził sobie parę godzin. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2009 Widzisz, oto dowód na to, że nie warto instalować jakiś nieoficjalnych wynalazków. Z ciekawości, na jakim prio chodził Orthoss? Dla mnie jest on jednym z głównych wyznaczników wydajności, choć czasem może być tak, że orthoss przejdzie nawet 10h a w benchmarku Far Cry 2 wywali się po kilku sekundach, dlatego jak coś sprawdzamy to dogłębnie ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lisqu Opublikowano 21 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2009 Ale wcześniej i na oryginalnym XP SP3 system często się wywalał ;P A co do Orthosa chodził na prio 10. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...