Szulik Opublikowano 17 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2003 Oto mój problem. Kupiłem sobie nową nagrywarkę i postanowiłem starą, sprawną (NEC 7700A - x12x10x32) zamontować na innym komputerze. Jako CD-rom wszystko działa OK. Ale jak przystąpiłem do testów z nagrywaniem to zaczęły się dziać dziwne rzeczy: Za Chiny ludowe nie chciało mi wyczyścić płyty CDRW pod CloneCD jak i pod Nero, Nero nie chciało mi kontynuować multisesji, podczas nagrywania nowej płyty z danymi (pod nero) wskaźnik bufora nagrywarki niemiłosiernie skakał i po zakończeniu nagrywania pojawił sie komunikat, że uniknięto błędu zapisu 60 razy! Do obsługi tej nagrywarki zainstalowałem dokładnie te same programy i ich wersje, których używałem wczesniej na moim komputerze. (mowa o CloneCD, Nero, ASPI - próbowałem z nimi i bez nich). DMA jest włączone. Nagrywara jest jako master na osobnym kablu. System to Win Me (u mnie działała na takim samym windowsie), celeron 600, AOpen mx64 (na VIA, ATA 66), 128MB. Nie mam pojęcia co jest grane. Prosze o pomoc. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie propozycje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2002JSQ Opublikowano 17 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2003 Nie uzyles przypadkiem czystej plyty CD dostarczonej z nowa nagrywarka, czy tez problem pojawia sie przy wszystkich nosnikach? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szulik Opublikowano 17 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2003 Nagrywarka, z którą mam problem była używana przeze mnie przez 1,5 roku. Jako, ze komputer ten znajduje się nie w moim mieszkaniu miałem opd ręka tylko jena płytę CDRW (której nie dało się skasować), jedną płyte z jedna sesją (otwartą - nie dąło się kontynuować) oraz jedną czystą płytę (którą nagrałem w Nero ale nagrywanie nie przebiegało poprawnie). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2002JSQ Opublikowano 17 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2003 Mialem kiedys LiteONa 40x. Znajomy kupil LiteONa 52x i pozyczylem od niego czysty CD-RW od jego nagrywarki (firmowy oczywiscie). Pierwszy raz udalo mi sie nagrac z predkoscia 12x jak bylo na nosniku napisane. Wypalilem 1 sesje - okolo 100MB. Pozniej za nic nie moglem u siebie jej sformatowac. Zanioslem na 52x i sie skasowala. Gdy ponownie probowalem zapisac ten CD-RW, Nero pokazal ze tylko z predkoscia 2x a gdy przeszedl juz do czynu - wywalil komunikat: NOSNIK NIEOBSLUGIWANY... Z nagrywarka z ktora byl dostarczony do tej pory dziala OK. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 17 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2003 A kable zmieniałeś? Może są problemy ze stykiem w taśmach? Może sam kabel jest za długi? Ale najpierw kup jakieś inne płytki i poeksperymentuj z nimi. Możesz jesccze sflashować nowego BIOSa do niej. nara :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szulik Opublikowano 17 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2003 Kabel jest rzeczywiście bardzo stary (ma z 10 lat) ale dlaczego on miałby być przyczyną problemów z nagrywaniem (czy nawet kasowaniem)? Bezproblemowo chodzi na UDMA 2/ATA33. Do 2002JSQ: Też na początku sobie pomyślałem, żeby się nie przejmować tym, że nie chce mi skasowac CDRW nagranej z prędkościa x24 (ten NEC nagrywa CDRW tylko x10) ale zdziwiłem się gdy nie chciała mi kontynuować płyty, której pierwszą sesję sama nagrała tydzień temu! A gdyby nie system ochrony przed opróżnieniem bufora to 60 razy wywaliłoby mi błąd podczas zwykłego nagrywania płytki!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szulik Opublikowano 22 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2003 Wymieniłem kabel, pozmieniałem na slave oraz spróbowałem przenieść na kanał Primary. Wyłączyłem też chwilowo DMA (to zrobiło największy postęp). Zainstalowałem rózne wersje Via4in1. Efekt jest taki, że podczas nagrywania nie ma już tego częstego opróżniania się bufora nagrywarki. Jednak czasami zdarza się, ze na początku nagrywania płyty (tak w Nero jak i w CloneCD) wywala jakiś dziwne błędy (np. Fixture Error). Płyta na szczęście nie jest zniszczona - po ponownym uruchomieniu Nero nagrywa się OK. Dodam, że nadal nie udało mi się skasować zawartości płyty CDRW nagranej na mojej nowej nagrywarce. Jednak płytę CDRW potrafi nagrać i ją poprawnie skasować. Czego to może być wina? Czyżby kontroler na mobo nie wydalał? A może nagrywarka padła? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zavader Opublikowano 22 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2003 Sprawdz krazki:) Moj Lite-On nie czyta wielu rodzajow. Najlepsze sa (CD-R) Platinium i Esperanza, a RW to Dysan i Platinium... Sprawdz! Poza tym zainstaluj nowego BIOS'a mozee to pomoze. Zmien program ->tez moze pomoc(nowsza wersja) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szulik Opublikowano 22 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2003 Biosa nowszego nie moge wgrac bo nie ma nowszego. Zas płytki na pewno nie stanowią problemu bo próbowałem na róznych. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sedah Opublikowano 22 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2003 Sprawdz krazki:) Moj Lite-On nie czyta wielu rodzajow. Najlepsze sa (CD-R) Platinium i Esperanza, a RW to Dysan i Platinium...Mowisz o Twojej nagrywarce czy DVD? Nagrywarki Lite-On maja bardzo dobra korekcje bledow (w jednym z testow miala bodajze najlepsza) i czytaja praktycznie wszytko co wlozysz. Jesli nie przeczyta, to znaczy ze zaden naped tego nie przetrawi :). Platinium i Esperanza sa dobre w swojej klasie cenowej, ale np. do Verbatim to im daleko. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WIDMO82 Opublikowano 22 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2003 gdybys to napisał ładnych pare miechów temu przytaknołbym teraz sorki, ale verbatim juz nei jest o tyle do przodu od innych płytek jak kiedys Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 22 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2003 Sprawdz krazki:) Moj Lite-On nie czyta wielu rodzajow. Najlepsze sa (CD-R) Platinium i Esperanza, a RW to Dysan i Platinium...Mowisz o Twojej nagrywarce czy DVD? Nagrywarki Lite-On maja bardzo dobra korekcje bledow (w jednym z testow miala bodajze najlepsza) i czytaja praktycznie wszytko co wlozysz. Jesli nie przeczyta, to znaczy ze zaden naped tego nie przetrawi :). Platinium i Esperanza sa dobre w swojej klasie cenowej, ale np. do Verbatim to im daleko. Lite-on wypada dobrze tylko w testach. W rzeczywistości nie dość że nie wszystkie płyty czyta to jeszcze na wielu nie potrafi nagrywać. Co do płyt Verbatim to te co są obecnie w sprzedaży są gorsze od wielu płyt kosztujących poniżej 1 ZŁ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sedah Opublikowano 22 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2003 Lite-on wypada dobrze tylko w testach. W rzeczywistości nie dość że nie wszystkie płyty czyta to jeszcze na wielu nie potrafi nagrywać. Co do płyt Verbatim to te co są obecnie w sprzedaży są gorsze od wielu płyt kosztujących poniżej 1 ZŁSwoja opinie nie opieram na testach, a na codziennej pracy z nagrywarka, ktora uzywam takze jako zwyklego CD-ROM'u. Nie mialem jeszcze nigdy sytuacji, by czegos nie przeczytala, a na innym sprzecie by poszlo. Wiec Lite-On wypada dobrze nie tylko w testach :). Co do plytek w okolicach 1 zl, to uzywam tylko Platinium i Esperanza, wiec o innych nic nie moge powiedziec. Na jakich niby Lite-On nie nagrywa lub ich nie czyta? BTW w jednym sklepie Platinium sa po 1,20, a Verbatim po 1.31 :). Jesli sie zblizyly cenowo, to cos musi byc w Twoich slowach, ze pogorszyla sie jakosc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HQ12 Opublikowano 22 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2003 ostatnio wszyscy zwalja wszytko na zasilacz taka moda :wink: :twisted: moze warto by go sprawdzic bo zeczy o ktorych mowisz sa raczej dziwen ale kupel mial podobny problem a spowodowane bylo to brakiem miejsca na dysku C: tz programowi niemiesil sie bufor :lol: aha co do napedow liteon to uzywalem tych CD zanim sie staly slawne za sprawa nagrywarek w czasch jak o nich nikt nieslyszal i faktycznie korekcje bledow maja na bardzo duzym poziomie niezdazylo mi sie jeszcze ze jakies plyty niprzeczytal ten naped nawet jak mitsumi 4x niechial jej nawet ruszyc to na liteonie smigala :D ale niestety te napedy byly bardzo awaryjne :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szulik Opublikowano 24 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2003 ostatnio wszyscy zwalja wszytko na zasilacz taka moda :wink: :twisted: moze warto by go sprawdzic bo zeczy o ktorych mowisz sa raczej dziwen ale kupel mial podobny problem a spowodowane bylo to brakiem miejsca na dysku C: tz programowi niemiesil sie bufor :lol: aha co do napedow liteon to uzywalem tych CD zanim sie staly slawne za sprawa nagrywarek w czasch jak o nich nikt nieslyszal i faktycznie korekcje bledow maja na bardzo duzym poziomie niezdazylo mi sie jeszcze ze jakies plyty niprzeczytal ten naped nawet jak mitsumi 4x niechial jej nawet ruszyc to na liteonie smigala :D ale niestety te napedy byly bardzo awaryjne :? Zasilacz jako przyczyna błędów odpada - kieyś pracowałem na nim na swoim komputerze i wytrzymywał znacznie większe obciążenia niż ma teraz. Ta nagrywara również z nim dogadywała się. Na HDD jest dużo wolnego miejsca - na systemowej partycji ok 2GB wolnego. A nagrywarka, z którą mam problem to NEC x12, zaś Lite-on to ja kupiłem sobie do swojego komputera i dlatego ten Nec mógł powędrować do innego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 24 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2003 a moze po prostu to problem driverow IDE :? u siebie kiedy wrzuce nVidia IDE controler to nagrywaniem clonem moge zapomniec :evil: a w nero moge tylko kopiowac cd proponuje wrzucic nowy/stary VIA SP i jesli nie masz to zainstalowac a jesli masz to odinstalowac VIA IDE a przed tym wszystkim proponowalbym reinstall windy (moze sprobuj 98SE :?) powinno pomodz pozdrav Lagier Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szulik Opublikowano 24 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2003 a moze po prostu to problem driverow IDE :? u siebie kiedy wrzuce nVidia IDE controler to nagrywaniem clonem moge zapomniec :evil: a w nero moge tylko kopiowac cd proponuje wrzucic nowy/stary VIA SP i jesli nie masz to zainstalowac a jesli masz to odinstalowac VIA IDE byc moze to jest powodem konfliktu Też tak próbowałem - oczywiście nie wykorzystałem wszystkich mozliwości z wersjami driverów ale próbowałem 3 rózne (stare, dosterczone z płytą główną - rok 2000), z 2002 roku i najnowsze. Po tych kombinacjach trochę się polepszyłio ale nadal nie zdarzają się bezsensowne błędy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 24 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2003 sprobuj jeszcze (dopisalem przed chwila) reinstalnac winde. Widzisz skoro mowisz ze sie polepszylo czyli mozna wykluczyc problem typu sprzetu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...