Skocz do zawartości
exodus.mc

Upgrade Do Am3

Rekomendowane odpowiedzi

a moj aktualny zasilacz to raczej nie podola temu zestawowi?hmm?

Obciążalność linii +12V: 300W -więc da radę:)

trochę offtopuje - myślałem nad tym zasilaczem - i tak spytam - naprawdę jest tak niesłyszalny? (producent podaje 25 db) mocno go 'słyszysz'? jak wiatraczki- trzeba było oliwić (długo go masz)? ;)

Edytowane przez Dvd3K

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yyyy, Asrock?? przecież w podobnych cenach jeżeli chodzi o płyty ze zintegrowaną grafą patrząc po allegro są mobasy od Asusa i Gigabajta :) a wy mu jakiego Asrocka polecacie 0.o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ASRock obecnie robi płyty tak samo dobre lub nawet lepsze niż GB czy Asus. Do tego dochodzi bardzo dobre wsparcie. Biosy ASRocków obecnie mają wszystko co powinny i pozwalają na bardzo dobre OC. Wszystkie (lub prawie wszystkie) starsze płyty asrocka dostały biosy z obsługą najnowszych phenomów II. Czy taki Asus wypuścił odpowiednie biosy, nawet do tych lepszych płyt? Nie.

I jeżeli możesz to napisz w czym asrock jest gorszy. Bo jak patrzę to jest tańszy a oferuje wszystko to samo co inni producenci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ASRock obecnie robi płyty tak samo dobre lub nawet lepsze niż GB czy Asus. Do tego dochodzi bardzo dobre wsparcie. Biosy ASRocków obecnie mają wszystko co powinny i pozwalają na bardzo dobre OC. Wszystkie (lub prawie wszystkie) starsze płyty asrocka dostały biosy z obsługą najnowszych phenomów II. Czy taki Asus wypuścił odpowiednie biosy, nawet do tych lepszych płyt? Nie.

I jeżeli możesz to napisz w czym asrock jest gorszy. Bo jak patrzę to jest tańszy a oferuje wszystko to samo co inni producenci.

Miałem jeszcze kilka dni temu M2n32 SLI Deluxe i PhenomII śmigał bez problemu nawet z delikatnym OC ~3,5ghz bez podnoszenia napięcia na CPU. Co prawda nie orientowałem się jak wygląda sprawa w innych płytach Asusa pod AM2 ale stwierdzenie że producent nie wypuszcza biosów pozwalających na obsługę nowych CPU przez starsze płyty jest co najmniej bardzo mylnym stwierdzeniem ^^.

Zachwalać innych producentów zbytnio nie zamierzam bo mi za to nie płacą ^^ poprostu, tak mi się wydaje że Asusy, Gigabyte ... to firmy które dość długo działają na polu płyt głównych i raczej robią dobre podzespoły dla wymagających użytkowników a taki Asrock to firma dla ludzi których zadowala że komputer najzwyczajniej zadziała poprzez to że naciśniemy przycisk "power" ^^.

Tak czy siak, dla siebie (może dla znajomego - niech on się męczy jak by co <lol2>) płyty od Asrocka bym nie kupił

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dvd3K tak jest cichy.. az sam bylem w szoku... mam juz go z 2 lata (albo i dluzej.. nie powiem dokladnie) i narazie bez oliwienia. Ladnie dziala..

DIZEL czytalem recki tej mobo asrocka i wypada bardzo dobrze.. jednakze rzuc jakas plyta od siebie w podobnych widelkach cenowych - bede wdzieczny.. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak wyżej kolega napisał, modele konkurencji w podobnych cenach co Asrock, na konkurencyjnym portalu, przeprowadzili test tych płyt - może warto poczytać?. Niezależnie co kupisz to sytuacja jest dobra bo jest w czym wybierać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie opłaci Ci się dopłacić do 965 C3. Dopłata 130zł ale za to masz spokojnie OC do 3,8-4 GHz niższe tempy, mniejsze zużycie prądu na def. Warto też kupić dobry schładzacz procka. Polecam Mugen 2. Jest bardzo wydajny i po zamontowaniu ultra cichego 12 cm wentylatora zamiast def masz doskonałe chłodzenie.

Radzę Ci tak zrobić ponieważ twój komputer będzie pracował głównie procesorem. W końcu zrezygnowałeś z karty graficznej za ok 300zł i akurat tyle musiał byś dopłacić. wg mnie warto.

Jeżeli poczekasz ok miesiąca wyjdą tańsze odmiany procesora X4 w rewizji C3, 955 i 925.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DIZEL poczytalem o tym asusie.. jakos opinie nie za bardzo mi sie podobaja. ze bios jakos "dziwnie" jak na asusa ubogi itp. Niemniej bardzo Ci dziekuje za odp.. :)

maxymili mila konkretna odp. sadze ze bez problemu moge poczekac z miesiac, wytrzymalem na tym zlomie juuuuuz dlugo to i miesiac mnie nie zbawi. btw doplata do 965 do na dzien dzisiejszy w esc 154 zl, wentyl Scythe Mugen II Rev.B 175 daje ponad 300 zl jednak suma summarum wyjdzie ponizej 1500... z drugiej strony juz myslalem ze zmieszcze sie w 1100 +- (tu jeszcze musze pomyslec - na dzien dzisiejszy dzialaja mi tam jakies virtualki do testowania czegos tam na tym moim kompku i .. i dzialaja ... wiec musze pomyslec czy oplaca sie ladowac wiecej kasy w proca i chlodzenie)

Kleszczony:

-Czy ten proc o ktorym piszesz za ten +- miesiac tez bedzie tanszy czy juz teraz brac?

-Czy napewno bedzie mniej zarl pradu - 925 to 95W a 965 to 120W - pytam bo nie chce zmieniac zasilacza

-Podobnie z temp? czemu nizsze temp. jak wiecej pradu zjada?

-Po czym rozpoznac rewizje proca (po HDX925WFGIBOX??)

-Czy wydajnosciowo te proce sie jakos bardzo roznia?

troche mi sie zamieszalo w glowie :) trza na spokojnie przemyslec co i jak..

Maxymili bede wdzieczny za odp.

Edytowane przez exodus.mc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie.. a czym lepiej krecic .. po mnozniku + HTT (opcja z zakupem 965 - to BE sa wiec mnoznik odblokowany) czy tylko po HTT (tu pozostaje przy 925).

Oczywiście łatwiej, bezpieczniej kręcić BE bo nie musisz trafiać z pamięciami w lukę. Co do 150zł więcej. Sam się zastanawiam, czy tyle warto dopłacić do tych 300-500 MHz bo tyle więcej robią średnio C3. Ale mnie przekonują niższe temperatury i mniejszy pobór mocy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale mnie przekonują niższe temperatury i mniejszy pobór mocy.

ale w przypadku wyboru 925 w porownaniu do 965, czy samego 965, czy moze przyszlego 925 c3?

no i du*a... ati pod linuxem nie ma wsparcie dla h.264 i wogole dziala kitowo.. :/ wiec zmuszony jestem prosić o podsuniecie pomyslu na jakas nvidie tak do 300 zl...

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czemu?

a) nvidia masz o wiele lepsze wsparcie driverow dla linuxa niz ati..

b) ati i nvidia maja wsparcie dla h.264.. nvidia ma tego obsluge w linuxe...

Ogolnie nvidia sie przyklada do sterow swoich.. ati ma w [gluteus maximus] usera.. nie chce wyjsc miec problemow strasznych.

Tylko czy nadal ta sama mobo brac.. ?hmm jak myslicie?

[jezeli lepiej inna mobo to napiszcie - oleje ati i bede napewno bral nvidie... jezeli ta mobo ma zostac to na poczatek postaram sie pobawic z ta ati... ]

Edytowane przez exodus.mc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale kolego co ma plyta glowna do karty graf ? Chyba ze Ty myslales o integrze typu HD4200. W sumie linuxow sporo i mozliwe ze sa wieksze problemy, klocic sie nie bede. Powiem tylko ze wiekszosc przypadkow to opinie o kartach sprzed kilku lat.

Po za tym pytalem do czego karta uzywana ale nie czemu :P Nie interesuje mnie to, chcesz nV ok ale napisz jakie zastosowanie. Bo moze okaze sie ze lepiej brac gt2xx albo cos jeszcze tanszego.

Po za tym nie najezdzaj tak na ATI :P Nie mam zamiaru wybijac Ci jakichs stereotypow, ale Twoja nV lepsza nie jest. Wciska nam po kilka razy to samo ;] zmieniajac nazwy nalepki i robiac co raz to wieksze show.

Edytowane przez Prolog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

absoultnie nia mam nic do ati.. ale drivery pod linuxa do ati sa do niczego... orginalne maja problemy z sama instalacja (gryza sie z kernelami itp, po jakims czasie karty juz nie sa wspierane.. nvidia w tych sprawach wspiera nawet dekodowanie h.264....), a otwarte stery nie maja (dla tej karty) wsparcia dla 3D oraz openGL...

mobo bylo wybierane pod wzgledem posiadania grafiki + w miare ok oc.. jezeli jest inna mobo bez grafy zintegrowanej na ktora mozna byloby ta wymienic to prosze o info o modelu. byc moze powiecie ze asrock jest ok i zostane przy tym wyborze...

Ale kolego co ma plyta glowna do karty graf ? Chyba ze Ty myslales o integrze typu HD4200.

widac ze nie czytales o co chodzilo :))) nic.. wytlumaczylem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi