Skocz do zawartości
Slayer

FX-y do piachu :-P

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawe się rzeczy dzieją ostatnio. Dla nie wtajemniczonych- NVIDIA- wypiera się produktu o nazwie Geforce FX 5800 i jego wersjii Ultra. Nie ma ich na stronie, nawet jak się szuka sterowników, nie ma nigdzie informacjii o tym dosyć dobrym produkcie. To ciekawe- zkad to posunięcie? Bo zrobili pare kart FX 5900 ( sprzedaż w czerwcu- problemy z produkcją)? Marketing jest szalony....

PS- język NVIDI programowania grafiki CG 1.0 jest na dzisiaj g. wart- nowy FX wprowadził nową wersję 2.0, a nie sądzę, żeby po raptem 3 miesiącach od wypuszczenia pierwszego FX-a zaczął się support dla wersjii 1.0- czyli NVIDIA praktycznie całą serię porzednich produktów typu FX załatwiła. Na dodatek w lipcu zacznie się od nowa wypuszczanie kastratów, tylko że na bazie już wersjii FX 5900.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe się rzeczy dzieją ostatnio. Dla nie wtajemniczonych- NVIDIA- wypiera się produktu o nazwie Geforce FX 5800 i jego wersjii Ultra. Nie ma ich na stronie, nawet jak się szuka sterowników, nie ma nigdzie informacjii o tym dosyć dobrym produkcie. To ciekawe- zkad to posunięcie? Bo zrobili pare kart FX 5900 ( sprzedaż w czerwcu- problemy z produkcją)? Marketing jest szalony....

PS- język NVIDI programowania grafiki CG 1.0 jest na dzisiaj g. wart- nowy FX wprowadził nową wersję 2.0, a nie sądzę, żeby po raptem 3 miesiącach od wypuszczenia pierwszego FX-a zaczął się support dla wersjii 1.0- czyli NVIDIA praktycznie całą serię porzednich produktów typu FX załatwiła. Na dodatek w lipcu zacznie się od nowa wypuszczanie kastratów, tylko że na bazie już wersjii FX 5900.

trzeba przyznac ze Nvidia zwalila. Jedyny produkt wart uwagi FX 5800 skasowala i zostawila badziewne 5600 i 5200. A nie lepiej bylo przeniesc FX 5800 do segmentu performance-value razem z Radkiem 9500 pro? :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe moze i by bylo lepiej, ale jak ktos ma na uwadze bycie liderem to musi wyrobic sobie odpowiednie powazanie na bazie naprawde nowoczesnego i niedoscignionego produktu, nvidia pokazala ze tego nie potrafi wypuszczajac juz nie zaciekawy GF4 ktory praktycznie nie odstawil konkurencji (a powinien) a wrecz przeciwnie- pokazal ze inne firmy niz nvidia tez sa w stanie wyprodukowac szybki uklad. Do tego doszla jeszcze cena no i wypuszczenie na rynek przez ati r250 i r300 w rewelacyjnych cenach i dobrej jakosci.

Co tu mowic, nvidia popelnila blad wypuszczajac FX taki sam jak 3dfx kiedys - idac w szybkosc zapomnieli o cenie i jakosci.

No coz dla nas siecieszyc tylko, przez taka walke z monopolista (no moze nie az takim jak by siewydawalo:P) mamy szanse na szybkie i tanie karty oraz wybor.

Ja tam lubie nvidie (choc posiadam ati) i chetnie poczekam na cos dobrego :P:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja nie narzekam na nvidię i nie narzekałem. nigdy nic nie padło, nie było problemów z kompatybilnością. ostatnio jadę na mx-ach, najpierw Creative GF2MX, później Prolink GF2MX400 a teraz Chaintech GF4MX440 i nie mam na co narzekać. a że inni mają 3 razy więcej 3d marków to co? mi wystarcza.

a FX jest na prawdę niezły, super silnik graficzny, świety obraz i wydajność. nawet jeśli ati jest minimalnie lepsze to nie przewiduję upadku nvidii. a okrojona wersja FX może się okazać hitem rynkowym. wyobraźcie sobie że

gf4mx440se 64 bit (miałem przez tydzień) wykręciłem z 250/266 na 450/410 :!: :!: :!: i to zwykłego minta bez radiatorów na pamięciach a na gpu dołożyłem tylko wiatrak na seryjny radiator. wykręcił ktoś ati o 80% :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe a wyobraz sobie :) ze ja z gf1 wyciagnelem wiecej niz inni na gf2 w 3dmarku :) i podkrecilem ze 120/166 na 180/200 i dzialala stabilnie :)

A co do orznietego FX to hmmm, nie przewiduje by jakos przebil sie przez produkty ATI, raczej pozwoli nvidi nie spasc z konia popularnosci wsrod odbiorcow.Czasem mam wrazenie za nvidia zapomina o takich bardziej szarych idbiorcach ktorzy raczej zadowola sie karta dobra cenowo niz rewelacyjna wydajnosciowo , i nie mowie tu o polsce a ogolnie o swiecie. A z reszta zobaczymy co z tego wyjdzie :)

A gdyby nei obciete shadery w MX'ie to by byla fajna karta :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie dawno byłem na www.ebay.de i byłem pod wrażeniem.

Średnio GF FX 5200 (128MB) kosztuje ok 70-80 Euro, czyli na nasze 346,4 zł. Gf FX 5600 widziałem tam po 130 Euro, czyli na nasze 562,9zł.

Co chciałem powiedzieć: Polska jak narazie jest jedynym krajem w którym większość produktów jest o 30-50% droższe niż w pozostałch krajach zachodnich. GF FX 5200 kosztuje tyle ile miał kosztować, to samo GF FX 5600 i GF FX 5800U.

W Polsce R9800Pro kosztuje od 2,3 tyś do 3tyś - w krajach zach. widziałem max 500Euro.

Żyjemy w Polsce i mamy ceny co jak co, ale do bani, a jak zobaczyłem ceny tel. kom i innych interesujących mnie urządzeń to zrobiło mi się głupio, że musze wywalać 450zł na jakiegoś Radeona, albo GF'a skoro mógłbym mieć go o wiele taniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fx5200 jest karta chybiona bo za pieniadze ktore kosztuje mozna znalezc kilka lepszych propozycji. moze nie beda zgodne z dx9, ale komu to teraz potrzebne?? Prownywalem tego fx5200 do swojej starej 3ti i nie zmienilbym jej, no chyba, ze dostalbym fx5200ultra i jakas drobna doplate :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FX 5900 ULTRA też na normalnym rynku 499 Euro czyli dokładnie tyle co Radeon 9800 Pro. A jest wydajniejszy i prosze w tym przypadku stosunek wydajność/cena po stronie NVidi. niestety w naszej kochanej Polsce dopier...... takie ceny że nić tylko się popłakać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co tu mowic, nvidia popelnila blad wypuszczajac FX taki sam jak 3dfx kiedys - idac w szybkosc zapomnieli o cenie i jakosci.

Masz cos do jakosci kart 3dfx? :x Co jak co ale jakosc byla pierwszorzedna - chociazby dlatego ze produkowal je nie kto inny jak sam 3dfx. I wlasnie to - ta wielka zaleta - stala sie jednoczesnie gwozdziem do trumny Krola. Fabryka nie mogla sprostac zapotrzebowaniu. Inna sprawa ze na zejscie nalozylo sie wiele czynnikow, m.in. balagan organizacyjny wewnatrz firmy - zupelnie jak z Commodore.

Wiec jesli nie wiesz dokladnie o co tam chodzilo to badz laskaw nie pieprzyc farmazonow, dobrze? Prosze... :(

Pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza sie karty FX to porażka Nvidi ale nie zapominajmy o tym że Nvidia była przecież długo liderem to że teraz sie potkneła to jeszcze nic nie znaczy wróci na podium w wielkim stylu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...