PolandMET Opublikowano 6 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2010 W sumie nie wiem czy to tu mam to pisac czy w dziale o dyskach twardych (sry moderatorze) W kazdym razie skopiowalem swoja partycje systemowa z WinXP na nowy dysk Intel 40GB SSD. Wszystko cacy tylko system sie nie botuje. Staje przy sprawdzaniu Veryfying DMI Pool Data.... Partycja jest aktywna, identyczna z tą na starym dysku Seagate 40GB. Kopiowalem Acronisem Migrate Easy 7 oraz Paragon Partition Managerem 9 Co zrobic by Windows startowal ? W zasadzie pewnie to jest jakis blad na poziomie konfiguracji partycji a nie systemu windows chyba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 6 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2010 Spróbuj z konsoli odzyskiwania użyć fixboot i fixmbr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 6 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2010 nie rob acronisem bo on (jak juz sie uda) to kopiuje dane w scemacie takim samym jak na hdd ,czyli np ustawia offset 63 a nie 64(ktory jest wskazany dla lepszej pracy ssd) użyj softu easeus może, darmowe, full wypas opcje kopiowania partycji/dysków EASEUS Hard Drive Data Recovery Software. Disk Recovery & Data Recovery Tools to recover deleted files and formatted or corrupt drives. todo lub disk copy, todo sam używalem do kopiowania partycji w7 nie zapomnij wczesniej ustawic dysior instalatorem w7 lub wisty pod sektor 64 poczatkowy(offset) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 6 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2010 Sprobuje jeszcze Norton Ghosta. SSD byl juz ustawiany na offset 64. To wystarczy raz zrobic czy trzeba przy kazdym zalozeniu partycji ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 6 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2010 wystarczy to zrobić raz...ale dobrze jesli acronisem robiles kopiowanie to moze sie okazać ze zmienił ci strukturę dysku i tym samym offset powiem tak, wez oczysc ten dysk, zaloz partycje primary z offsetem 64, zformatuj ntfs(to wszsytko mozesz zrobic za pomocą diskpar,(sciagnij) lub diskpart dla w7/vista wbudowane w system potem zrób kopiowanie partycji(nie dysku) na ten dysk(i uzyj todo easeus softu) powinno zadzialac....mi dziala, a i offsetu nie zmieniło, z tym ze ja kopiowałem z ssd na ssd dysk(znaczy ssd system z w7 na hdd na inną partycję, zalozenie partycji na ss jak wyzej zapodalem, potem przywrocenie na ssd) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 6 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2010 No chwila. Partycje mozna przeniesc tylko na dysk bez partycji. Jak zaloze na SSD Partycje C: i dam kopiuj partycje C: z IDE na SSD to system wgra sie na D: a nie na C:. No chyba ze potem Easeus przeniesie tylko dane z partycji D: na C:. Ale to troche naokoło. Jak mozna zobaczyc jaki jest offset ustatwiony ? Jak to sie nazywa jesli sie podglada wlasciwosci dysku ? Bo juz na poczatku robilem zmiane offsetu poleceniem c:\diskpar -s 2. Tylko teraz nie wiem czy ta zmiana odnosi sie do dysku czy partycji. Wiec jesli usune partycje i zaloze nowa NTFS czy FAT to offset pozostaje ten sam czyli 64 czy trzeba ponownie go zmienic ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 9 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2010 @Gregu co ty mówisz...gdyby Acronis nie był odpowiedni to by nie był dołączany do dysków Kingstona :) Jest jak najbardziej właściwy do przenoszenia całych partycji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 10 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2010 Jasne, jakby Acronis nie byl odpowiedni to by go nie bylo bo by nikt go nie kupowal, a jednak zagadka pozostaje nierozwiazana, dlaczego po skopiowaniu partycji dyski sie nie botuja (SSD i normalny SATA) ????? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 10 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2010 Pytanie jest inne. Dlaczego system w ogóle nie próbuje botować z dysku? Skoro zatrzymuje się na "Verify", to gdzie bootowanie? Żadnego "brak pliku ntdetect.com", "brak pliku ntldr", "nieprawidłowy dysk startowy", "non system disk or disk error". Jak nie ma żadnego z tych komunikatów, to zastanów się, czy system w ogóle próbuje bootować z dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 10 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2010 tak tylko napisalem ze nie bootuje. Nie wiem czemu staje akurat w tym miejscu, bo nigdy zaden dysk mi tak nie robil a nie biore pod uwage opcji ze jest padniety. Na drugim kompie tez nie wstaje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 10 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2010 A stary dysk jest na SATA czy ATA? Jeśli na ATA, to może masz kontroler SATA wyłączony? Ewentualnie źle skonfigurowany? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 10 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2010 Nie mam starego dysku a kontroler wlaczony bo dyski mi wykrywa przeciez. Fixboot w konsoli WinXP tez nie pomogl. Kiedys probowalem kopiowac partycje systemowa na tym z podpisu 500GB a teraz usiluje to zrobic na tym SSD Intela i nic. Chyba najlepsze co mozna zrobic to sie przesiade na nowy Win7 i tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 10 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2010 A nie lepiej zainstalować normalnie system i przerzucić wszelkie TEMP i pliki stronicowania na zwykły dysk? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...