Skocz do zawartości
PolandMET

Kopiowanie partycji systemowej z WinXP na nowy dysk

Rekomendowane odpowiedzi

W sumie nie wiem czy to tu mam to pisac czy w dziale o dyskach twardych (sry moderatorze)

W kazdym razie skopiowalem swoja partycje systemowa z WinXP na nowy dysk Intel 40GB SSD. Wszystko cacy tylko system sie nie botuje. Staje przy sprawdzaniu Veryfying DMI Pool Data.... Partycja jest aktywna, identyczna z tą na starym dysku Seagate 40GB.

Kopiowalem Acronisem Migrate Easy 7 oraz Paragon Partition Managerem 9

Co zrobic by Windows startowal ? W zasadzie pewnie to jest jakis blad na poziomie konfiguracji partycji a nie systemu windows chyba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie rob acronisem bo on (jak juz sie uda) to kopiuje dane w scemacie takim samym jak na hdd ,czyli np ustawia offset 63 a nie 64(ktory jest wskazany dla lepszej pracy ssd)

użyj softu easeus może, darmowe, full wypas opcje kopiowania partycji/dysków EASEUS Hard Drive Data Recovery Software. Disk Recovery & Data Recovery Tools to recover deleted files and formatted or corrupt drives. todo lub disk copy, todo sam używalem do kopiowania partycji w7

nie zapomnij wczesniej ustawic dysior instalatorem w7 lub wisty pod sektor 64 poczatkowy(offset)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wystarczy to zrobić raz...ale dobrze

jesli acronisem robiles kopiowanie to moze sie okazać ze zmienił ci strukturę dysku i tym samym offset

powiem tak, wez oczysc ten dysk, zaloz partycje primary z offsetem 64, zformatuj ntfs(to wszsytko mozesz zrobic za pomocą diskpar,(sciagnij) lub diskpart dla w7/vista wbudowane w system

potem zrób kopiowanie partycji(nie dysku) na ten dysk(i uzyj todo easeus softu)

powinno zadzialac....mi dziala, a i offsetu nie zmieniło, z tym ze ja kopiowałem z ssd na ssd dysk(znaczy ssd system z w7 na hdd na inną partycję, zalozenie partycji na ss jak wyzej zapodalem, potem przywrocenie na ssd)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No chwila.

Partycje mozna przeniesc tylko na dysk bez partycji. Jak zaloze na SSD Partycje C: i dam kopiuj partycje C: z IDE na SSD to system wgra sie na D: a nie na C:. No chyba ze potem Easeus przeniesie tylko dane z partycji D: na C:. Ale to troche naokoło.

Jak mozna zobaczyc jaki jest offset ustatwiony ? Jak to sie nazywa jesli sie podglada wlasciwosci dysku ? Bo juz na poczatku robilem zmiane offsetu poleceniem c:\diskpar -s 2. Tylko teraz nie wiem czy ta zmiana odnosi sie do dysku czy partycji. Wiec jesli usune partycje i zaloze nowa NTFS czy FAT to offset pozostaje ten sam czyli 64 czy trzeba ponownie go zmienic ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie jest inne. Dlaczego system w ogóle nie próbuje botować z dysku? Skoro zatrzymuje się na "Verify", to gdzie bootowanie? Żadnego "brak pliku ntdetect.com", "brak pliku ntldr", "nieprawidłowy dysk startowy", "non system disk or disk error". Jak nie ma żadnego z tych komunikatów, to zastanów się, czy system w ogóle próbuje bootować z dysku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam starego dysku a kontroler wlaczony bo dyski mi wykrywa przeciez. Fixboot w konsoli WinXP tez nie pomogl.

Kiedys probowalem kopiowac partycje systemowa na tym z podpisu 500GB a teraz usiluje to zrobic na tym SSD Intela i nic. Chyba najlepsze co mozna zrobic to sie przesiade na nowy Win7 i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi