Tiritto Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2010 (edytowane) Witam wszystkich. Chciałbym się dowiedzieć czego waszym zdaniem brakuje na różnego rodzaju stronach i forach o tematyce informatycznej? Czy brakuje wam jakiś opcji, bądź możliwości, czy może też uważacie że z tym nie ma problemu, natomiast z treścią stron jest coś nie tak, czegoś im brakuje? Jeśli bylibyście założycielami takiej strony, jakie opcje byście wprowadzili, i jakich zasad przestrzegali? Pytam o to gdyż sam tworzę stronę informatyczną (razem z forum, słowniczkiem, potem także chatem i katalogiem stron oraz sprzętu), całkowicie opartą na własnym skrypcie, i chciałbym poznać opinie osób dla których ową stronę tworzę (mam na myśli oczywiście użytkowników), gdyż punkt widzenia administratora/założyciela nie zawsze pokrywa się z puntem widzenia najważniejszego elementu strony - użytkownika. Bardzo liczę na wasze odpowiedzi. Pozdrawiam, Dawid Niedźwiedzki (aka.Tiritto). PS. Gdyby ktoś był zainteresowany projektem to może się ze mną skontaktować na gadu-gadu pod numerem 1245266 (przeważnie niewidoczny). Z góry uprzedzam że nie potrzebuję żadnej pomocy ze skryptem, nim zajmę się sam. EDIT Dziękuję moderatorowi Rikki'emu za przeniesienie do odpowiedniego działu, sam nie byłem pewien gdzie wrzucić temat. Edytowane 8 Marca 2010 przez Tiritto 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 9 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2010 Czego brakuje? 1. Wolności od reklam i flasha w każdej postaci. 2. Wolności od nadmiaru JS i grafiki na każdym kroku. 3. Wolności od zaloguj/zarejestruj/zapłać by zobaczyć stronę/artykuł/poradę. 4. Wolności od emoikon. 5. Odwagi, by raz na zawsze zakończyć żywot starych przeglądarek (IE6/7) tworząc stronę zupełnie z nimi niekompatybilną i walącą ostrzeżenia w przypadku ich wykrycia. 6. Dobrej moderacji, gdzie ważniejsza jest wartość treści strony, niż liczba użyszkodników w statystykach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 9 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2010 (edytowane) Punkt 1 i Punkt 3 ULLISSESA. Resztę olewam. Ale problem w tym, że czasem stron o jakiejś tematyce jest za dużo i nawet jak wszystko zrobisz ok, to nie znajdziesz odbiorcy. Musiałbyś wystartować ze sporą kasą na reklamę i wysoką jakość np. artykułów, żeby móc się przebić, a to nie zawsze się kalkuluje. EDIT "artykółów" :blink: ?? Edytowane 9 Marca 2010 przez Sysak 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tiritto Opublikowano 9 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2010 A jak waszym zdaniem jest z opcją "obserwowane tematy"? Sądzicie że ktoś tego używa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r Opublikowano 9 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2010 Czego brakuje? 1. Wolności od reklam i flasha w każdej postaci. 2. Wolności od nadmiaru JS i grafiki na każdym kroku. 3. Wolności od zaloguj/zarejestruj/zapłać by zobaczyć stronę/artykuł/poradę. 4. Wolności od emoikon. 5. Odwagi, by raz na zawsze zakończyć żywot starych przeglądarek (IE6/7) tworząc stronę zupełnie z nimi niekompatybilną i walącą ostrzeżenia w przypadku ich wykrycia. 6. Dobrej moderacji, gdzie ważniejsza jest wartość treści strony, niż liczba użyszkodników w statystykach. 7. Ciągłego zbierania statystyk. O wszystkim. Wszędzie. I podsyłania, w rezultacie, treści z "moimi" wydedukowanymi zainteresowaniami, które w 99% przypadków nie są trafione. A jak waszym zdaniem jest z opcją "obserwowane tematy"? Sądzicie że ktoś tego używa? Nie wiem, nie korzystam. Jestem w stanie sam obserwować tematy, które mnie interesują (oczekuję odpowiedzi, albo coś mnie po prostu interesuje). Nie lubię, kiedy technika mnie we wszystkim wyręcza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 14 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2010 (edytowane) Przede wszystkim to nietrzymania się norm kodowania :P. Prawda, w wielu przypadkach ciężko się np. dostosować do zasad XHTML tworząc rozbudowaną witrynę. Jeśli się jednak chce to bez problemu można to zrobić ;]. Dajmy na to przykład takiej strony jak... (uwaga bo to nieprawdopodobne :D) WIRTUALNA POLSKA. Tak, tak to jedna z tych niewielu stron trzymających się zasad. 0 błędów w kodowaniu! Strony o tematyce informatycznej powinny dawać przykład nie łamiąc zasad ;). Z takich irytujących na prawdę problemów polskich stron to: -wiele reklam -wymogi typu rejestracja czy sms za dostęp do czegoś -strony generowane w programach WYSIWYG, nudne jak flaki z olejem pod względem wyglądu i do tego posiadające burdel w kodzie -mułowate serwery Edytowane 14 Marca 2010 przez OCM4n14k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 14 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2010 Według mnie trochę źle sformułowałeś temat, bo wartościowych stron informatycznych w wersji polskojęzycznej właściwie nie ma, rozumiem, ze myslales o forach i stronach sprzętowych? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tiritto Opublikowano 15 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2010 (edytowane) Przede wszystkim to nietrzymania się norm kodowania :P. Prawda, w wielu przypadkach ciężko się np. dostosować do zasad XHTML tworząc rozbudowaną witrynę. Jeśli się jednak chce to bez problemu można to zrobić ;]. Dajmy na to przykład takiej strony jak... (uwaga bo to nieprawdopodobne :D) WIRTUALNA POLSKA. Tak, tak to jedna z tych niewielu stron trzymających się zasad. 0 błędów w kodowaniu! Strony o tematyce informatycznej powinny dawać przykład nie łamiąc zasad ;).No tak, akurat w tym wypadku trzymanie się zasad będzie mocne, jeśli przeglądarka użytkownika nie interpretuje HTML5 i/lub CSS3 (bo na takich strona jest pisana) to skrypt nie przepuści nawet do strony głównej. wiele reklamPostaram się ograniczyć je do minimum. wymogi typu rejestracja czy sms za dostęp do czegośRównież o tym myślałem, u nas jako gość będzie można widzieć każdą treść, rejestracja będzie wymagana tylko do braniu udziału w dyskusjach (pisanie nowych tematów etc.). strony generowane w programach WYSIWYG, nudne jak flaki z olejem pod względem wyglądu i do tego posiadające burdel w kodzieKod pisany w 100% ręcznie więc nie będzie takich problemów. mułowate serweryA tu zbytnio już wpływu się nie ma (przynajmniej po wybraniu już jakiegoś). Według mnie trochę źle sformułowałeś temat, bo wartościowych stron informatycznych w wersji polskojęzycznej właściwie nie ma, rozumiem, ze myslales o forach i stronach sprzętowych?Fakt. Mój błąd. A jakby ktoś był zainteresowany rozwojem projektu i pomocy przy nim to zapraszam: Forum Projektu Mój Blog Aktualny wgląd na roboty przy skrypcie Edytowane 15 Marca 2010 przez Tiritto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r Opublikowano 16 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2010 (edytowane) No tak, akurat w tym wypadku trzymanie się zasad będzie mocne, jeśli przeglądarka użytkownika nie interpretuje HTML5 i/lub CSS3 (bo na takich strona jest pisana) to skrypt nie przepuści nawet do strony głównej. Rozumiem, że można się tego uczyć, ale powiedz mi, jaki jest sens w tworzeniu strony, wykorzystującej technologie, które jeszcze same są w fazie developmentu? Zresztą, w tym momencie odciąłeś od strony wszystkich użytkowników IE, nawet najnowszego. Żaden webdeveloper nie pozbawi świadomie dostępu do strony najliczniejszej (jeszcze) grupie potencjalnych czytelników serwisu. Rozumiem, że idea jest fajna- zrobić coś nowoczesnego, czego jeszcze nigdzie nie ma. Ale nie tędy droga, żeby w pogoni za nowoczesnością wypiąć się na dużą grupę ludzi, dając im wybór- pogońcie twórcę (co się dzieje, kiedy popędza się Microsoft, wie każdy- najczęściej nic), albo zmieńcie przeglądarkę. Przypomina mi to trochę sytuację sprzed paru lat- notki na co kiepściejszych www: "strona najlepiej wygląda w przeglądarce xxx i rozdzielczości yyy". Nie uważasz że to śmieszne? Btw, The u element is obsolete. Use CSS instead. Edytowane 16 Marca 2010 przez m4r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...