Oooszasty Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2010 Ale i5 się podkręca automatycznie do 3,2ghz na standardowym 2,6ghz. A na phenomie nie zaszalałbym z oc, pewno z 200mhz :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2010 (edytowane) Phenom ma 3,4ghz na kazdym rdzeniu ;] i5 sie nie podkreca tylko gdy potrzebne sa tylko dwa rdzenie to pracuja one z taktowaniem 3,2 . Wiec masz w aplikacjach x4 cztery rdzenie 3,4 vs cztery 2,6 a w aplikacjach ktore potrzebuja x2 masz dwa rdzenie 3,4 vs dwa 3,2 :P wiec zawsze mniej. i5 jednak jak to intel jest troche do przodu, wiec takty moga byc mniejsze, ale jednak to 965 jest wydajniejszy. Poczytaj troche testow i spojrz na taktowania bo wychwalach turbo ktore i tak nie daje nic ponad to co oferuje wtedy phenom :P Krecenie na boxie w obu przypadkach ma sens i da spory skok. Oczywiscie z ograniczeniem bo ten cooler na stocku nie jest za cichy :P @edit masz racje :P ale w takim razie jeszcze gorzej to wypada xD Nie bede zmienial bo szczerze przyznam ze jezeli chodzi o i5 jestem laikiem. A to przez to ze zawsze mam wysokotaktowanego quada nawet jak cos komus proponuje. ps. Twoj problem z mobo :P hmm no wlasnie am3 go eliminuje i to jest plus dla AMD. "Na Intela" trudno o dobra tania plyte. Gdybys mial dzwiekowke i sieciowke to mozna myslec, a tak cos kosztem czegos i naprawde czasem nie warto taniej. Spojrz na zestawy, czemu taniej nie ma i5 750 z tanim mobo tylko am3 ? bo jest lepsze :P i5 ma sens jesli uwzgledniamy spore OC. Ale zawsze jest wydajnym wyjsciem, czasem tylko nieoplacalnym Edytowane 11 Marca 2010 przez Prolog Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oooszasty Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2010 (edytowane) Jak są używane 4 lub 3 rdzenie to się podkręca do 2,93ghz, jak 2 to 3,06ghz, jak 1 to 3,2ghz. I co z tą płytą główną? Bo chce jakąś tanią byleby turbo działało? I nie da się jakiś tańszych pamięci? Edytowane 11 Marca 2010 przez szokooko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2010 Nie. Jak aplikacja wykorzystuje 4 lub 3 rdzenie, to procesor podkręca się do 2.8GHz. Jak 2 lub 1 rdzeń - do 3.2GHz. Nie zapominaj, że porównywalne płyty pod Core i5 są ponad 100 zł droższe. Jeśli będziesz podkręcał procesor, to lepiej brać i5, a jeśli nie - Phenoma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oooszasty Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2010 (edytowane) Oglądałem sporo testów i core i5 + turbo często jest sporo lepszy od phenoma 3,4ghz. Do tego zawsze jest zapas oc i można podkręcić. Martwię się jednak, że przy standardowym schładzaczu może być ciężko(zawsze potem mogę lepszy cooler kupić). Ale do wakacji zamierzam kupić jakąś super grafikę z highendu to wtedy na pewno podkręce procka. To OSTATECZNIE jakie mobo i pamięci? I co z tamtym zasilaczem? Jakie piny ma? Up Widzę, że masz podkręconego do 3,8ghz. Turbo masz wyłączone? Edytowane 11 Marca 2010 przez szokooko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2010 (edytowane) Oglądałem sporo testów i core i5 + turbo często jest sporo lepszy od phenoma 3,4ghz. No patrz, a ja czytałem i mam inne wnioski... Konkretnie, że oba procesory mają ogólnie porównywalną wydajność. Do tego zawsze jest zapas oc i można podkręcić. Martwię się jednak, że przy standardowym schładzaczu może być ciężko(zawsze potem mogę lepszy cooler kupić). Ale do wakacji zamierzam kupić jakąś super grafikę z highendu to wtedy na pewno podkręce procka. To jednak upraszcza sprawę - bierz Core i5 750. Na standardowym chłodzeniu da radę zrobić 3-3.4GHz w zależności od sztuki. To OSTATECZNIE jakie mobo i pamięci? I co z tamtym zasilaczem? Jakie piny ma? Proponuję: Procesor : Intel Core i5 750 - 725 zł Płyta Główna : MSI P55-GD65 - 539 zł RAM : GoodRam 2x2GB 1600MHZ - 360 zł Zasilacz: OCZ ModXStream Pro 600W - 320 zł Razem : 1944 zł (esc.pl) Widzę, że masz podkręconego do 3,8ghz. Turbo masz wyłączone? Tak. Przy mocniejszym OC trzeba wyłączyć. Edytowane 11 Marca 2010 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oooszasty Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2010 (edytowane) Zasilacz mi 500w starczy, no może wezmę 550w by przyszłościowo było. A płyty nie da się jakieś tańszej na razie, byleby tylko dobrze działało turbo? Edytowane 11 Marca 2010 przez szokooko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2010 To zasilacz też OCZ, tylko wersja 500W. Niby czemu nie GoodRam? Jakieś konkretne powody? To są bardzo dobre pamięci - tanie i ładnie się kręcą. Brak radiatorów nie jest wadą, bo większość pamięci ma je dla wyglądu... Na płycie nie warto oszczędzać, zwłaszcza, jeśli się podkręca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oooszasty Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2010 No dobra goodramy mogą być, zasilacz ocz też. Tylko ta płyta główna... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2010 Jezeli Cie nie stac to wez dobre am3 i zrozum ze Turbo wcale nie oznacza ze i5 jest lepszy wtedy od phenoma II 965. Uparles sie, a nie chcesz tyle wydac... ps ja rowniez potwierdze ze sa porownywalne a bez oc 965 lepszy. Nie wiem ktore Ty testy czytasz i gdzie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2010 (edytowane) Co z nią nie tak...? To jedna z lepszych płyt na rynku... Droga, ale warta swojej ceny. A jeśli tak ubolewasz nad ceną, to faktycznie lepiej weź Phenoma II X4 965. Edytowane 11 Marca 2010 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oooszasty Opublikowano 12 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2010 Intel to intel. Ma 80% rynku procków (zresztą dzięki swoim integrą w GPU też rządzi :P). A AMD walczy tylko ceną i jeszcze się arabom sprzedało. A jako że mam fanbojstwo we krwi nie mogę wspierać firmy, która kłóci się z moimi zasadami. :E Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavel54 Opublikowano 12 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2010 Intel to intel. Ma 80% rynku procków (zresztą dzięki swoim integrą w GPU też rządzi :P). A AMD walczy tylko ceną i jeszcze się arabom sprzedało. A jako że mam fanbojstwo we krwi nie mogę wspierać firmy, która kłóci się z moimi zasadami. :E No to pogódź się z tym że nie często w kompie będziesz miał to co ma najlepszy stosunek cena/jakość ba, w skrajnym wypadku możesz mieć nawet coś gorszego za troszkę/trochę większe pieniądze, bo zapewne znanie ci jest płacenie za markę :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oooszasty Opublikowano 12 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2010 (edytowane) Chciałem kupić i5 750, ale doszedłem do wniosku, że nie stać mnie na tą platformę (dobra płyta ponad 550zł, a i procek droższy). Teraz składam pod najlepszego phenoma. AMD Phenom II X4 965 BE GoodRam 2x2GB 1600MHZ mobo nie wiem ocz 500w - już upatrzony i jeszcze dam bonusowe pytanie - na ile starcza smarowanie pastą termoprzewodzącą? (co ile trzeba smarować?) Edytowane 12 Marca 2010 przez szokooko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 12 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2010 Kup 955 C3 + M3A770DE. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 12 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2010 1. Pamietaj by kupic proca w rewizji C3. 2. Wiedz ze 965 C3 i 955 C3 to ten sam procesor, a wiec chcesz zaplacic za to ze producent podniosl zegary :P 3. Podkrecenie (w szczegolnosci C3) o 200mhz to jest 5 min "pracy" i nie trzeba nic testowac, bo to logiczne ze kazdy proc temu podola xD oczywiscie spokojnie na boxie. 4. Zmieniajac chlodzenie musisz nalozyc paste, inaczej jest to pomylka i niesie smierc dla proca w niedlugim czasie mimo iz trudno procesor popsuc :P A potem to i po 8 i wiecej lat chodza, ale po co je meczyc. Nalozyc co 2 lata i juz :P ps. poczytaj by robic to poprawnie ^^ na forum sa nawet fotki, choc to banal. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oooszasty Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2010 (edytowane) Miałem kupić płytę główną Gigabyte P55-UD3 pod core i5. Nagle odkryłem istnienie usb 3.0. Co to jest? Opłaca się z nim kupować mobasa? I czy jest kompatybilne wstecz? Edytowane 13 Marca 2010 przez szokooko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro0912 Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2010 1. Jest to kolejny po 2.0 standard USB. 2.Obecnie urządzeń na USB 3.0 jest jak na lekarstwo więc jest to średnio przydatne 3.Tak jest kompatybilne wstecz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oooszasty Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2010 To kupować płytę zgodną z usb 3.0? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2010 W najbliższym czasie urządzenia korzystające z USB3.0 powinny się pojawiać w dosyć dużym tempie, jak na razie to tylko miły dodatek, który pewnie jeszcze w tym roku może być dosyć przydatny, o ile kupisz coś na USB3. Ja bym wziął mobo z USB3, chociażby dla własnej satysfakcji, żeby to mieć na wszelki wypadek. Zawsze twierdziłem, że lepiej jest coś mieć i tego nie używać niż nie mieć i potem kombinować skąd to wziąć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oooszasty Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2010 Słyszałem, że jak podłączysz usb 3.0 to GPU zwalnia o połowę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...