Skocz do zawartości
wlodarwild

problem z wydajnością

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ;)

Mam mały problem z wydajnością mojego komputera.

Może na początek podam config:

Proc: AMD Athlon Dual Core 5200+ 2.70Ghz

Mainboard: GIGABYTE GA-MA770-UD3

RAM: DDR2 Kingston 2GB 800Mhz 5-5-5-12

HDD: Samsung HD322HJ SATA2 320GB

GPU: Gainward GeForce 9800GT 512MB (normalna wersja - nie GreenEdition)

Zasilacz: OCZ StealthXStream 500W

System postawiony na nim to Win 7 Ultimate x86

Problem sie tyczy głównie wydajności w grach. Nawet w tych starszych typu GRID czy DIRT. na rozdzielczości 1280x1024 i wszystkie detale na full kiedyś działały płynnie 40-60 klatek. Komputer kupowałem rok temu i wtedy jeszcze działał na Win XP. Z czasem zaczęły sie wszsytkie gry przycinać. 20-30klatek to juz dla mnie nie jest do nazwania płynnością. Co może być tego przyczyną? Spotkał się ktoś kiedyś z takim problemem?? Byłbym wdzięczny za pomoc ;) a uwagi typu kup sobie nowy sprzęt itp. zostawcie dla siebie ;P

Najciekawsze jest to, że kumpel ma karte tego samego producenta tylko 9600GT 512MB i komputer jest na platformie intela, nie pamiętam płyty głownej ale pamiętam że procesor Core2Duo e5200. Ram ma ten sam. Podłączone ma to pod TV LCD 42' i wszystko mu płynnie chodzi w rodzielczościach HD jak i FullHD ;/ Ja niestety jeszcze działam na starym Samsungu CRT ;D;D wiec nie mam okazji sprawdzic jak jest na wiekszych rozdzielczosciach :/

z góry dziękuję za odp ;)

dodam, że wszystkie sterowniki najnowsze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i po testach ;)

no to tak: Temperatury:

GPU: idle 43*, po wymęczeniu FurMarkiem 76* max ;)

CPU: idle 24*, po wymęczeniu SuperPi 43* max ;)

Chipset płyty głównej: idle 36-37*, przy dłuższym graniu czy też testach max. temp. to 54* (czy to normalne??) dotykając radiatora długo paluchów nie da się tam utrzymac.

WYNIK Z 3DMARK'a VANTAGE... Wszystko ustawione full (1280x1024) nie wyświetliło mi wyniku ogólnego ;/ tylko osobno dla procesora i GPU. tu macie screen'a..

Dołączona grafika

tu screeny dla ULISSES:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

i jeszcze chciales wiedziec wersje sterownikow...

Dla GPU: ForceWare 197.13 <--- sciagane z nvidia.pl ;P

dla płyty głównej to wszystkie sterowniki z tej strony --> GIGABYTE GA-MA770-UD3 (Rev. 1.0) | Płyty główne - Sterowniki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi