Skocz do zawartości
zavader

Overclocking czyli dodatkowe MHz czy zabawy dla zabawy?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam do was wszystkich, koledzy (i kolezanki:) pytanie. otoz czy wasze podboje dotyczase overclockingu sa zwiazanae z checia posiadania lepzsego/szybszego sprzetu czy jest ro swego rodzaju rozrywka? Inetersuje mnie sposob myslecia overclockera:) PO CO ON TO ROBI? Popisywanie se, rekord? Lepszy wynik w 3DMARkach? Dla mnie jest to cos extra co pozwala mi poczuc sie jak BOG:) To co stoi na stoliku podlega TYLKO MI :twisted: :twisted: And you?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pierwsze to sprawdzenie swojej wiedzy

drugie to zwiekszenie wydajnosci komputera dla konkretnych potrzeb

(w 99' bylo na odwrot ,po jednym artykule postanowilem sprobowac i udalo sie: Cyrix 200MHz PR233 na 233MHz PR300 i juz moglem plynnie grac w NFS3 320x240 - wczesniej klatkowalo, karta VirgeDX 2mb)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zaczalem zabawe w overcloking po przeczytaniu artykulu w jakies gazecie (chyba KŚ).Dla mnie jest to zabawa (czasami stresujaca i niebezpieczna -->>dla sprzetu :wink: ) oraz moge sie sprawdzic

No i oczywiscie robie to tez zeby miec troszke wydajniejszego kompa :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Dla sprawdzenia mozliwosci sprzetu,

2. Potrzeba mocy,

3. Czuje cholerny przyplyw adrenaliny jak krece kompa :)

4. Krece bo mam rece :) :P

AMEN!! :D 8)

no moze dodalbym przyplyw mocy za frajer :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uuu

to ja nie czuje adrenaliny jak krece

(no moze jak krece kierownica, a samochod jedzie prosto)

bo za malo/nisko krecisz ;) ;) ;) ;) ;) :) :D

nie sadze :P

jak mialem pci50 to sie troche balem o HDD ,ale mnie to nie krecilo :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uuu

to ja nie czuje adrenaliny jak krece

(no moze jak krece kierownica, a samochod jedzie prosto)

bo za malo/nisko krecisz ;) ;) ;) ;) ;) :) :D

nie sadze :P

jak mialem pci50 to sie troche balem o HDD ,ale mnie to nie krecilo :twisted:

wlasnie dlatego dalem kilka " ;) " po swoim zdaniu :)

adrenalina to moze faktycznie troche przesadzone slowo ale cos w tym jest ja bym to nazwal raczej satysfakcja :D :). A wracajac do krecenia to gdy moj petak 233mmx chodzil na 75x3.5 :lol: albo czasem na 83x3 :lol: to po roku hdd w koncu zaczal sie yebac (ale jego jakos uratowalem) ale potem mobo padla :evil: ;)

pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jeszcze nie krece, ale będę chciał dla zabawy, małej adrenaliny oraz wzrostu wydajności (np. jak Bartona wykręcę na 2,6GHz :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: )) :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie. Widze ze wiekszosc to dla satysfakcji:) Extra, a ja myslalem ze to jest po prostu okradanie tych biednych tworckow procków :twisted: jak dla mnie to najfaniej jest wtedy kiedy w końcu coś nawala, bo jak cos jest b. proste to ai adrenaliny nie ma ani nic:) Tylko trza uwazac zeby nie przecholowac.. Ile juz wam sie spalilo prockow? Ja jestem ostrozny i jeszcze zaden nie padl :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdzam umiejętność obsługi komputera wydajność sprzetu po podkręceniu i oczywiść satysfakcjia ze zaoszczedzam kase na czesciach jak po 20 min od kupna cześći działa ona z około 30% większą wydajnością to jest doś proste

1) stysfakcjia

2) wydajność

3) i ograbienie jakieś lamerskiej firmy która produkuje taki sam sprzet tylko po małej modyfikacji przykładem moze być geforce 3 TI200 niska cena a geforce 3TI 500 wysoka cena a ti200 po overlockingu okoł 5 minut ma większą wydajność niz orginalna ti500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam komp jaki mam i fajnie kiedy gierka zaczyna chodzić lepiej. wyników nie wykręcę jakichś super ale 4441 pkt to i tak chyba nieźle.

poza tym fajna zabawa, ciekawość ile pójdzie i zaginanie innych podkręceniem 64 bitowego mx440se z 250/266 na 450/410 MHz. nie uwiarzyłbym gdybym nie spróbował.

poza tym dlaczego proc ma chodzić np jako 1700+ kiedy wiadomo, że chodzi na 2600+ przez 10 kliknięć w klawiaturę w biosie? i to bez ekstrwmalnego wysilania kompa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla satysfakcji

pierwsze oc skaczylo sie katastrofa jak dla meni tz nie wiedzialem o czyszvczeniu biosa .. 2 tyg po tym jak kompa zakupilem durnia 800 przekrecilemn na 898 nie stal juz ..2 dni myslame jak go wlaczyc ..i wtedy jzu odkrylem zalety dobrego chlodzenia po to aby w biosie cs przesrawic wstawalem nad rane, kompa na powietrze i ogien ale to nei pomagalo tyle ze zobaczylem ile sie podkrecil ..a potem jakos ta zworke przestawilem i juz luz ....a xp przekrecilem o to aby bratu uswiadomic ze jego 14 2,4ghz nie jest warte tego 1000 co za niego dal bpo ja za 270 zl mam to samo po oc bo takiej mocy mi teraz nie potrzeba ale 9k bez tego proca bym, nie dobil za nic w d marku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...