Skocz do zawartości
Slayer

Najleprzy chipset dla Intela PIV FSB 800 Mhz ?

Rekomendowane odpowiedzi

Mże wydać się to oczywiste, ale może ktoś ma inne zdanie i się wypowie ;)

Moje typy:

1. I875

2. I865 PE/G

3. I7002

4. SIS655

Dalej nie ma chyba sensu wymieniać.

PS- Jakisz czas temu widziałem PIV 3 Ghz podkręciony na szynę 1066 FSB 8O Który chipset z powyższych to wytrzyma? I875?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem najlepszy to i440BX :twisted:

a ztych co wymieniles to wszyscy sie podniecaja 875 ,ktos mnie uswiadomil ze wycisnie fsb280 (QDR 1120)

ale co tam chipset,najwazniejsza jest sama mobo ,jak dla mnie to BH7 musi byc dobra (Abit cos przebąkiwal o 4 fazowym zailaniu ,a BH7 wyglada ze to wlasnie ma ,w odroznieniu od BE7)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najlepszy czy nie, tylko na i875 pentek przegania athony. reszta patałąjstwa bardzo odstaje (nie wiem jak 865 ale chyba też) od 875 ale są znacznie tańsze. płyta na 875 kosztuje 1000 do 1200 zł więc tyle co athlon z płytą na nforce i pamięciami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ztych co wymieniles to wszyscy sie podniecaja 875 ,ktos mnie uswiadomil ze wycisnie fsb280 (QDR 1120)

ale co tam chipset,najwazniejsza jest sama mobo ,jak dla mnie to BH7 musi byc dobra (Abit cos przebąkiwal o 4 fazowym zailaniu ,a BH7 wyglada ze to wlasnie ma ,w odroznieniu od BE7)

Bh7 rzeczywiście ma 4fazowe zasilanie. Tylko nie wiem po co. I tak nie uciągnie fsb200, ale abit na home page chwali się, że płyta obsługuje proce fsb 800. Płusem tego abita jest dobry o/c. Obejdzie się bez Vmodów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

865 PE- cena za najtańszą MARKOWĄ płytę to ok. 450 zł, za I875 ok. 700 zł- tendencja ceny oczywiście spakowa :) Może będzie jeszcze taniej, jak zacznie się sprzedaż ECS-ów na I865 PE

PS- SIS 655 jak rozumiem, jest mniej wydajny od I 865/875, ale co ciekawe, cena utrzymuje się na poziomie I865 :o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy 865 odstaje od 875......ja bym powiedzial ze nawet jest szybszy :!:  

Poczytaj najnowsze recki ASUSA P4P800  8O Ta mobo wymiata :!:

Bez przesady- I875 to płyta High End i tuaj się płaci 50% wiecej za te 2-3 % większą szybkość- to nastepca I 850 E, a I 865 jest następcą serii I 845 PE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie mowie ze 875 jest wolniejszy od 865. Zasadnicza rzecza ktora odroznia Canterwood od Springdale jest system PAT - ktory uaktywnia sie notabene przy procach na fsb800 i DualDDR 400 i daje 3-4% wiecej power :?

Dla mnie ten ASUS P4P800 wymiata (stabilnosc i mozliwosci OC sa 8O ):

http://www.hardwareluxx.de/cgi-bin/ubb/ult...1&t=000036&p=29

Tak wyglada :)

]http://www.hexus.net/review.php?review=556...56&page=7

To bedzie na bank moja nastepna mobo, chyba ze ASUS poprawi biosy w modelu IC7-(G) to wtedy pogadamy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bh7 rzeczywiście ma 4fazowe zasilanie. Tylko nie wiem po co. I tak nie uciągnie fsb200, ale abit na home page chwali się, że płyta obsługuje proce fsb 800. Płusem tego abita jest dobry o/c. Obejdzie się bez Vmodów.

widze ze masz BH7

mowiono mi ze nie pojdzie fsb200 ,kto inny mowil ,ze pojdzie

skoro Abit na stronie to gwarantuje to musi cos w tym byc,ty nie mozesz sprawdzic czy rzeczywiscie pojdzie,a testy mogly byc na jakims starym biosie

nowy bios moglby pomoc ,np. na moim moglem wczesniej max fsb115 wycisnac ,a z najnowszym biosem moge fsb125

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Asusu P4C800 cisnie 300MHz FSB :D. Czy tyle faktycznie bedzie przekonam sie bo w tygodniu ma do mnie dotrzec P4 2,8GHz C i wlasnie w/w Asus.

A co do BH7 to 200MHz wspiera on nieoficjalnie. Sztuka ktora mialem cisnela tylko 193MHz. A 4fazowe zasialnie nijak nie odnosi sie FSB jakie wyciaga plyta. To ma wplyw tylko na procka a nie mobo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie mowie ze 875 jest wolniejszy od 865. Zasadnicza rzecza ktora odroznia Canterwood od Springdale jest system PAT - ktory uaktywnia sie notabene przy procach na fsb800 i DualDDR 400 i daje 3-4% wiecej power  :?  

Dla mnie ten ASUS P4P800 wymiata (stabilnosc i mozliwosci OC sa  8O ):

http://www.hardwareluxx.de/cgi-bin/ubb/ult...1&t=000036&p=29

Tak wyglada :)

http://www.hexus.net/review.php?review=556...56&page=7[/url]

To bedzie na bank moja nastepna mobo, chyba ze ASUS poprawi biosy w modelu IC7-(G) to wtedy pogadamy :D

Szkoda ze ten asus kosztuje az 1200 pln :(((

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Asusu P4C800 cisnie 300MHz FSB :D. Czy tyle faktycznie bedzie przekonam sie bo w tygodniu ma do mnie dotrzec P4 2,8GHz C i wlasnie w/w Asus.

A co do BH7 to 200MHz wspiera on nieoficjalnie. Sztuka ktora mialem cisnela tylko 193MHz. A 4fazowe zasialnie nijak nie odnosi sie FSB jakie wyciaga plyta. To ma wplyw tylko na procka a nie mobo.

wiem ze to jest do proca i nie twierdze przeciez ze to ma gwarantowac fsb

poprostu zasilanie czterofazowe pozwala procu dostarczyc wiecej prady i nie wylozyc sie tranzystorom ,tak jak trojfazowe dla Athlona

zwrocilem na to uwage bo jestem pod wrazeniem zasilania na moim Abicie,to pierwsza plyta z trojfazowym i przy 1.85v i zegarze 2200MHz tranzystory sa lekko cieple

a ze P4 to straszny zarlok ,wiec trzeba bylo wyjsc poza trojfazowe zeby uzyskac taki efekt jak u mnie

BH7 to chyba jedyna plyta z czterofazowym zasilaniem i chwala za to Abitowi

przy tak mocnym atucie dla procesora to mozna sie pokusic o vmoda na chipset i wtedy plyta osiagnie fsb ponad 200 ,a zasilanie procesora nie bedzie sprawiac problemow przy takich zegarach (np. 2.0GHz 133 na 200 to 3.0GHz ,ale juz 2.53GHz to 3.8GHz)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widze ze masz BH7

mowiono mi ze nie pojdzie fsb200 ,kto inny mowil ,ze pojdzie

skoro Abit na stronie to gwarantuje to musi cos w tym byc,ty nie mozesz sprawdzic czy rzeczywiscie pojdzie,a testy mogly byc na jakims starym biosie

nowy bios moglby pomoc ,np. na moim moglem wczesniej max fsb115 wycisnac ,a z najnowszym biosem moge fsb125

Nie sprawdzę, czy pójdzie na fsb200 bo nie mam takiego proca. Nitk w moim miasteczku nie ma pentium4 :lol: Chyba, że bym wziął kompa do sklepu i powiedział, że chcę sprawdzić przed zakuperm, czy procek będzie działać prawidłowo. Jak będzie działał to bym powiedział:przepraszam ,znalazłem taniej. Ale 200mhz znacznie wykracza poza specyfikację chipsetu. Abit chyba i tak już zwiększył napięcie na NB, bo strasznie sie grzeje i musiałem dołożyć wentyl. Jakbym miał proca z odblokowanym mnożnikiem to byłaby możliwość sprawdzenia mobo chyba, że moje pamiątki nie wyrobią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poprostu zasilanie czterofazowe pozwala procu dostarczyc wiecej prady i nie wylozyc sie tranzystorom ,tak jak  trojfazowe dla Athlona

zwrocilem na to uwage bo jestem pod wrazeniem zasilania na moim Abicie,to pierwsza plyta z trojfazowym i przy 1.85v i zegarze 2200MHz tranzystory sa lekko cieple

a ze P4 to straszny zarlok ,wiec trzeba bylo wyjsc poza trojfazowe zeby uzyskac taki efekt jak u mnie

przy tak mocnym atucie dla procesora to mozna sie pokusic o vmoda na chipset i wtedy plyta osiagnie fsb ponad 200 ,a zasilanie procesora nie bedzie sprawiac problemow przy takich zegarach (np. 2.0GHz 133 na 200 to 3.0GHz ,ale juz 2.53GHz to 3.8GHz)

Ten patent nie jest taki wazny. Czytalem jakies porownanie Asusa i Abita na i875 i Asus o 70MHz wiecej sie podkrecil. Co wiecej dla takiej samej czestotliwosci potrzebowal nizszego napiecia. Jest to o tyle ciekawe, ze Asus od dawna stosuje tylko 2fazowe zasialanie. To ze Abit ma wiecej to o niczym nie swiadczy. Kiedys testowalem Abita BD7 II i ten mimo posiadania 3 faz i dawania niemal idelanego napiecia gorzej sie podkrecal od 2 fazowego Asusa P4B533 w ktorym to napiecia strasznie sie wahaja. W moim obecnym P4G8X w idle zamiast 1,65V jest 1,712V a pod obciazeniem 1,6V. Wali mnie jednak to bo proc i tak lepiej sie kreci niz Gigabyte na tym samym chipsecie mimo wiele bardziej skomplikowanego bloku zasilania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lancer ,przykro mi ale nie przekonasz mnie ze Asus z 2-fazowym ma lepsze zasilanie ,jego kretliwosc pewnie polega na czym innym

ja po prostu widzialem 3-fazowe zasilanie w akcji i o dziwo na Abicie to dziala lepiej niz na Epoxie ,a mialem do czynienia z MSI ,ona ma 2-fazowe i pala sie normalnie tranzystory

asus to samo

to ze podkreca sie normalnie do wiekszych wartosci na Asusie to nie znaczy ze na max pojdzie

wystarczy spojzec na wyniki o/c Athlona ,wszystko na Abit i Epox i tylko jeden Epox z 2-fazowym,za to z radiatorami na tranzystorach i tranzystorami na sztorc,wiec latwe do chlodzenia na olbrzymich radiatorach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poprostu zasilanie czterofazowe pozwala procu dostarczyc wiecej prady i nie wylozyc sie tranzystorom ,tak jak  trojfazowe dla Athlona

Ten patent nie jest taki wazny. Czytalem jakies porownanie Asusa i Abita na i875 i Asus o 70MHz wiecej sie podkrecil. Co wiecej dla takiej samej czestotliwosci potrzebowal nizszego napiecia. Jest to o tyle ciekawe, ze Asus od dawna stosuje tylko 2fazowe zasialanie. To ze Abit ma wiecej to o niczym nie swiadczy. Kiedys testowalem Abita BD7 II i ten mimo posiadania 3 faz i dawania niemal idelanego napiecia gorzej sie podkrecal od 2 fazowego Asusa P4B533 w ktorym to napiecia strasznie sie wahaja. W moim obecnym P4G8X w idle zamiast 1,65V jest 1,712V a pod obciazeniem 1,6V. Wali mnie jednak to bo proc i tak lepiej sie kreci niz Gigabyte na tym samym chipsecie mimo wiele bardziej skomplikowanego bloku zasilania.

... zwlaszcza ze po wyjeciu z mojej plyty karty od 6-fazowego zasilania nie widac zadnej roznicy w OC. Pewnie dlatego Gigabyte wprowadzilo DPS2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lancer ,przykro mi ale nie przekonasz mnie ze Asus z 2-fazowym ma lepsze zasilanie ,jego kretliwosc pewnie polega na czym innym

ja po prostu widzialem 3-fazowe zasilanie w akcji i o dziwo na Abicie to dziala lepiej niz na Epoxie ,a mialem do czynienia z MSI ,ona ma 2-fazowe i pala sie normalnie tranzystory

asus to samo  

to ze podkreca sie normalnie do wiekszych wartosci na Asusie to nie znaczy ze na max pojdzie

wystarczy spojzec na wyniki o/c Athlona ,wszystko na Abit i Epox i tylko jeden Epox z 2-fazowym,za to z radiatorami na tranzystorach i tranzystorami na sztorc,wiec latwe do chlodzenia na olbrzymich radiatorach

po pierwszemowie o platformie P4 a nie Athlon. Po drugie co z tymi radiatorami... ze co niby... malo mnie obchodza ze gorace (choc u mnie sa zimne a mam 2 fazy :P). dziala na wiecej i to jest dla mnie wazne. Nie trzeba mi radiatorow. Plyta moze miec i 20 fazowe zasialnie. Malo mnie to interesuje. Dziala dobrze, stabilnie i wiecej sie kreci-tak i to sie dla mnie liczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

asus to samo  

po pierwszemowie o platformie P4 a nie Athlon. Po drugie co z tymi radiatorami... ze co niby... malo mnie obchodza ze gorace (choc u mnie sa zimne a mam 2 fazy :P). dziala na wiecej i to jest dla mnie wazne. Nie trzeba mi radiatorow. Plyta moze miec i 20 fazowe zasialnie. Malo mnie to interesuje. Dziala dobrze, stabilnie i wiecej sie kreci-tak i to sie dla mnie liczy.

no tak sory, wzorowalem sie na Athlonach w porownaniach ,a zapomnialem ze plyta do P4 starcza tylko na jeden procesor

wiec moje doswiadczenia z 3 letnia plyta i nowka procem maja sie nijak do platformy P4 :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak sory, wzorowalem sie na Athlonach w porownaniach ,a zapomnialem ze plyta do P4 starcza tylko na jeden procesor

wiec moje doswiadczenia z 3 letnia plyta i nowka procem maja sie nijak do platformy P4 :P

no 3 letnia plyta ale jednosezonowy proc bo albo sie spali z przegzania albo skruszy ze wstydu, a jak nie to sie zawiesi bo i nic na nim nie chodzi :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To podsumujmy sis 655 nie nadaje sie do nowych procesorow p4 z HT najlepszym wyborem jest ta płyta Asus P4C800 chipset Intel 875P Canterwood z tym ze jest ona droga natomiast alternatywny chipset to 865PE i 865P są one tansze i niewiele odstają od 875P jezeli chodzi o OC chyba ze siem mylem to prosze mnie poprawic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no 3 letnia plyta ale jednosezonowy proc bo albo sie spali z przegzania albo skruszy ze wstydu, a jak nie to sie zawiesi bo i nic na nim nie chodzi :P

swoja wypowiedz powinienes poprzedzic [FUN] :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To podsumujmy sis 655 nie nadaje sie do nowych procesorow p4 z HT najlepszym wyborem jest ta płyta Asus P4C800  chipset Intel 875P Canterwood z tym ze jest ona droga natomiast alternatywny chipset to  865PE i 865P są one tansze i niewiele odstają od 875P jezeli chodzi o OC chyba ze siem mylem to prosze mnie poprawic

SIS 655 jest całkiem niezły, acz na dzisiaj jest spaloy- cenowo na tym samym poziomie co szybszy I865 PE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

twoja jest nie mniej idiotyczna 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

twoja jest nie mniej idiotyczna 8)

hej ! cytujesz siebie pod moja osoba :lol:

moja jednak bardziej odnosi sie do rzeczywistosci (dlugowiecznosc podstawek pod P4 :? )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moja jednak bardziej odnosi sie do rzeczywistosci (dlugowiecznosc podstawek pod P4  :? )

siedz w swoim zamknietym swiadku AMD. Zostan tam i daruj sobie komentarze.

s478 ma juz 2 lata i nic nie stoi na przeszkodzie by w i850 wsadzic P4 3,06GHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra dobra

i850 ma fsb100

a tak wogole to jak moze miec dwa lata jak socketA ma trzy (niecale nawet) ,a P4 wyszedl zdrowo po Athlonie

a mi chodzilo o to ze tak jak BH6 obslugiwac mogla proce fsb133 ,tak samo BH7 moze obslugiwac fsb200

a nie wiadomo ile pradu bda ciagnac nastepne proce,a takie zasilanie 4-fazowe jest zabezpieczeniem na przyszlosc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...