Skocz do zawartości
Kasier

Który dysk wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Który z tych dysków jest według was lepszy?

ten: Samsung 1TB 32 HD103SJ • ProLine.pl Najlepszy Internetowy Sklep Komputerowy Wrocław

czy

ten: Western Digital WD10EARS • ProLine.pl Najlepszy Internetowy Sklep Komputerowy Wrocław

Zależy mi przede wszystkim na szybkości, mniej na cichej pracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dałęś bardzo złe porównanie ... WD10EARS jest dyskiem 5400 a Samsung 7200 RPM....

WIec poszukaj innego ze stacji WD : Tylko że cena skacze w góre bo to BLACK ( 5 lat GW--co ciekawe tylko w komutroniku.. )

Western Digital WD1001FALS • ProLine.pl Najlepszy Internetowy Sklep Komputerowy Wrocław i tylko 36 miechów GW prze sklep reszta przez WD polska...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bład w opisie majaj ten dysk ma 5400 ( jak cała seria GREEN )

Tylko Blue i BLACK maja 7200..

Jak ma byc cichy to Samsung. Jak ci nie przeszkadza chrupanko i 5 lat gw to Black...

Edytowane przez Kwazor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety ja mam odmienne odczucia co do Samsunga F3HD103SJ. Okazało się że chrupie on głośniej będąc nawet zapakowanym w Scythe Quiet Drive leżącym an gąbce, niż mój "stary" WD6400AAKS zapakowany w zwykłą zewnętrzną kieszeń. W spoczynku jest cichy, ale jak zacznie coś odczytywać/zapisywać to i wspomniany Scythe nie pomoże. Ja się na tej "ciszy" samsunga nieco zawiodłem. I szukam obecnie coś innego co ma 1TB i jest równie szybkie, szybsze lub nieco mniej szybkie byle było cichsze w odczycie / zapisie.

Edytowane przez m40

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I szukam obecnie coś innego co ma 1TB i jest równie szybkie, szybsze lub nieco mniej szybkie byle było cichsze w odczycie / zapisie.

Ja myślę o rozwiązaniu : 2 wolne dyski 5400 RPM-5900RPM po 500 GB złączone w RAID 0 - będzie cisza i prędkość odczytu liniowego nieco wyższa od najszybszych dysków 1 TB. Jedynie obawiam się o bezawaryjność. Najlepiej byłoby kupić 1 TB SSD - tylko po kilkanaście tys obecnie chodzą :?

ps. w kwestii awaryjności - z drugiej strony ilość talerzy byłaby taka sama ;) , tylko nie wiem jak z odzyskiwaniem macierzy np. przy przenoszeniu dysków do innego komputera

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego ja raczej wybiorę rozwiązanie jedno dyskowe, gdzieś słyszałem że Hitachi Deskstar 7K1000.C 1TB jest trochę wolniejszy od Samsunga F3, ale za to cichszy. Czy to prawda? wie ktoś coś o tym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...tylko nie wiem jak z odzyskiwaniem macierzy np. przy przenoszeniu dysków do innego komputera

To zależy czy zmienia się kontroler i na jaki. Możesz też posadzić to na dodatkowym kontrolerze wtedy macierz wędruje z Tobą z komputera do komputera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi