Skocz do zawartości
Ivnz

Nowa myszka do grania.

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 31.05.2010 o 05:50, Kyle napisał(a):

Dla pulpitu 800 wystarcza w zupełności. Do gier już się nie zgodzę. 1600 dpi już prędzej ... to jest prawie na styk do normalnej czułości (którą ustawia zwykły szary gracz) i do rozdzielczości typu 1680x1050.

co jak co ale 8cm to jak by nie patrzeć high sens :) 3cm mniej i już jest extreme ;)

z kolei 16cm też zalicza się jako high sens a to jest wynik dla myszki 800cpi i rozdzielczości 1680px

Edytowane przez aux

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 31.05.2010 o 14:54, Ivnz napisał(a):

Wystarczy zobaczyć gdzie jest większa kasa ładowana. Na turnieje gierek czy na turnieje poruszania się po pulpicie?

Wiekszosc grczy nigdy nic nie wygrywa, a nawet jezeli to nagrody sa symboliczne, poza moze jakims najwiekszymi turniejami typu wcg. Jakby patrzec na statystycznego gracza to srednio tylko wydaje pieniadze, przychod jest zerowy.

A sa jeszcze inni 'profesjonalni' uzytkownicy komupterow tacy jak graficy czy programisci, ktorzy praktycznie zawsze zarabiaja.

Wg mnie panuje bledny stereotyp, ze do zastosowan innych niz gry to nadaje sie kazda mysz, a uzytkoniwcy tnacy w gierki potrzebuja kosmicznej technologii w swoim sprzecie :wink: W praktyce parametry myszy moga byc w pelni wykorzystane przy pracy w srodowisku 2d, wszystko zalezy od tego ile kto uzywa sprzetu i jak szybko sie nim posluguje.

Granice sensitivity sa tez dosc umowne. Ktos napisze na forum ze gra na 80cm/360, to moze zaraz 25cm bedzie high sens? :)

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 31.05.2010 o 14:58, aux napisał(a):

co jak co ale 8cm to jak by nie patrzeć high sens :) 3cm mniej i już jest extreme ;)

Skoro większość ludzi dla Ciebie jest "high sens" - to OK . W takim razie mało kto używa "medium sens" i "low sens" wg. Twoich kategorii patrząc na użytkowników ilościowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 17.06.2010 o 05:41, Kyle napisał(a):

Widzisz z tego co rozmawiałem z graczami mnie się wydaje, że mało kto gra poniżej 25cm/turn (gry FPS), chociaż jakbym zrobił ankietę na boardzie mogłoby się okazać, że 50% społeczności gra poniżej 15cm, nie wiem nigdy tego nie sprawdzałem, tak samo jak nie mam w zwyczaju pytać ludzi, którzy dopiero co raczkują i nie prezentują skillem jeszcze żadnego poziomu o ich ustawienia sensitivity.

Wnioskuje, że masz jakieś dane w oparciu, o które możesz powiedzieć, że zawyżam statystyki :D jeśli tak to bardzo chętnie się z nimi zapoznam :]

Jeśli natomiast nie masz takich informacji powiedziałbym, że oceniasz sprawę subiektywnie i zaniżasz statystyki względem własnych upodobań ;]

Tak jak @aerial gdzieś napisał, że jeśli by się spojrzeć na scenę CS wyłącznie, mogło by wyjść, że mid sens to 40cm ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 19.06.2010 o 11:07, Kyle napisał(a):

A co zmienia ten niby "skill" ?

Wydaje mi się, że całkiem sporo. Chyba nie powiesz mi, że będziesz grał na ustawieniach, które doradził ci jakiś przypadkowy chłopak z serwera, który się dopiero uczy i zbiera baty od 95% osób ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 20.06.2010 o 09:16, aux napisał(a):

Wydaje mi się, że całkiem sporo. Chyba nie powiesz mi, że będziesz grał na ustawieniach, które doradził ci jakiś przypadkowy chłopak z serwera, który się dopiero uczy i zbiera baty od 95% osób ;)

A co ma piernik do wiatraka? Dla czego ktoś niby miałby mi radzić na jakiej grać czułości (co i tak nie ma nic wspólnego z tym o czym rozmawiamy)? Rozmawiamy na inny temat! Nie tego kto coś komuś radził tylko na temat tego ile % ludzi (WSZYSTKICH) gra na jakiej czułości.

Nie rozmawiamy też na temat tego jaki kto ma skill i kto ma większego :lol2: ... czy może kto grał w jakim klanie ( ... wiesz ... ten serial TV co babcie oglądają B-) )

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 20.06.2010 o 10:51, Kyle napisał(a):

A co ma piernik do wiatraka? Dla czego ktoś niby miałby mi radzić na jakiej grać czułości (co i tak nie ma nic wspólnego z tym o czym rozmawiamy)? Rozmawiamy na inny temat! Nie tego kto coś komuś radził tylko na temat tego ile % ludzi (WSZYSTKICH) gra na jakiej czułości.

Nie rozmawiamy też na temat tego jaki kto ma skill i kto ma większego :lol2: ... czy może kto grał w jakim klanie ( ... wiesz ... ten serial TV co babcie oglądają B-) )

Jeśli będziesz zaliczał moją mamę i tatę do grona graczy to statystycznie wyjdzie mogiła ;)

Więc jeśli już ustaliliśmy, że należałoby się patrzeć na ludzi którzy jednak potrafią grać. Zmienia to kompletnie postać rzeczy, no chyba, że wracamy do lamusa i będziemy się pytać dzieci z Etiopii na jakim sensitivity grają ;P chyba zdajesz sobie sprawę z idiotyzmu takiego pomysłu? :]

Edytowane przez aux

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 21.06.2010 o 03:45, aux napisał(a):

Jeśli będziesz zaliczał moją mamę i tatę do grona graczy to statystycznie wyjdzie mogiła ;)

Jeśli grają i ustawiają jakąś wygodną czułość to zaliczam ich do grona graczy (okazyjnych bo okazyjnych ale graczy, którzy są po przeciwnej stronie maniaków grających 24/7). Jeśli Twoi rodzice nie grają to nie ma o czym rozmawiać. Co do Etiopii to analogicznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja stara gra i mówi, że WMO rządzi. Prawie mi awanturę zrobiła, jak jej zabrałem i dałem inną mysz :D Powtórzę raz jeszcze; Xai nie nadaje się do grania - jest za ciężka w stosunku do kształtu, ma bardzo twardy klik, akcelerację pozytywną i negatywną, gubi się na zakurzonej powierzchni. Odnośnie sensa, jak zaczynałem przygodę z fragowaniem, sensitivity miałem na poziomie 5-7 (Q3). Teraz gram na 1-2.3 (Q3 i CS, 400 DPI). IMHO na wysokiej czułości osiągnięcie przyzwoitej precyzji jest niemożliwe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 21.06.2010 o 08:01, Kyle napisał(a):

Jeśli grają i ustawiają jakąś wygodną czułość to zaliczam ich do grona graczy (okazyjnych bo okazyjnych ale graczy, którzy są po przeciwnej stronie maniaków grających 24/7). Jeśli Twoi rodzice nie grają to nie ma o czym rozmawiać. Co do Etiopii to analogicznie.

Przeczytaj wypowiedz Marcina, pytanie się każdego człowieka, który odpalił grę i przeszedł single player albo jest wstanie włączyć grę online i pograć (gdzie strzela swoim w plecy i uważa to za dobrą zabawę) nie ma najmniejszego sensu.

To tak jakbyś mówił, że statystyczny kierowca naprawia samochód sam w związku z czym odzwierciedla to prawidłową konserwację samochodów.

Wyobrażasz sobie sytuację kiedy ludzie niemający bladego pojęcia co samochód ma pod maską biorą się za naprawianie swojego auta? A potem ktoś wysnuje twierdzenie, że jest to prawidłowa kolej rzeczy?

Włączanie ludzi, którzy nie potrafią grać do statystyki gdzie chodzi właśnie o grę i umiejętności z nią związane to jest tak jakbyś pytał się mojej mamy jaka drużyna NBA jest obecnie najlepsza, i twierdził że to odzwierciedla rzeczywistość.

Równie dobrze mógłbyś do statystyki włączyć krowy z pastwisk gdzie gospodarstwo posiada komputer ;)

Edytowane przez aux

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm czy sa jakies dobre nastepczynie MX 518, ktore mialby 1600-1800 dpi , 1000 Hz, bez akcelaracji poza niemal niedostepnym DA 1800 ?

Chcialem Ikari Optical , ale z tego co widze ona sie konczy na 800 dpi a 1600 interpolowane. Czy jest sens obawiac sie sensorow laserowych jesli bedzie to chodzic po Steelseries S&S?

Hmm czy Ikari Laser ma jakies dyskwalifikujace ja wady?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A DA to myszy bardzo awaryjne. Można sobie w necie zobaczyć jak dużo osób szuka pisze na forach "co zrobić z podwójnie klikającym DA", mikrostyki sa bardzo słabej jakości, osobiście mam zużyte obydwa, po nieco ponad roku. Pewnie można oddać na gwarancje, ale sam lutowałem kabel kiedyś..

Co do rozdzielczości: nie wiem co jest dziwnego w używaniu dpi 2000 na pulpicie. Sam używam tak od zakupu DA i przy następnej myszy będę celował w jeszcze większą, bo teraz muszę używać aklceleracji programowej. Wszystko to kwestia przyzwyczajeń i rozdzielczości :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 27.06.2010 o 15:55, PMichalak napisał(a):

Co do rozdzielczości: nie wiem co jest dziwnego w używaniu dpi 2000 na pulpicie. Sam używam tak od zakupu DA i przy następnej myszy będę celował w jeszcze większą, bo teraz muszę używać aklceleracji programowej. Wszystko to kwestia przyzwyczajeń i rozdzielczości :)

Bardzo wysokiej czułości używasz. Jeśli musisz używać programowej interpolacji (przy myszy 2000 dpi) to faktycznie jest sens kupić mysz z jeszcze większą rozdziałką.

ps. tak z ciekawości - ile cm podkładki potrzebujesz na przejechanie pulpitu w szerz? (rozdzielczość masz 1920?)

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi