Skocz do zawartości
panzar

Intel LGA1155 - Intel Core 2 GEN (Sandy Bridge) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Kuziu ponowne Dziękuję.

Swoją drogą dziwna sytuacja mnie spotkała gdyż proc ustawiony na 4.9ghz i 1.38V przeszedł OCCT i super_pi jak również linxa a na drugi dzień wykoleił się na ...poczcie. Na tą chwilę mam 1.34V i 47x100 i chyba będzie to optymalne ustawienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z powodu? :)

Rozumiem, ze nie ogarnales dual boota?

Nie mam dual boota zadnego. Caly czas pojawia mi sie napis overclocked failed, komp zamiast sie resetowac wylacza sie, pamieci dzialaja tylko na 1333 cl9 - ani ustawienia reczne ani XMP nie działa.

Zeby uruchomioc windowsa musze po tym http://www.fotoload.pl/index.php?id=8441cd3d016ed05e9e13b59cc8790a50935 wejsc do biosu i zabotowac system dopiero z dysku.

Same kłopoty mam. Nie wiem czy wymiana na Deluxe pomoze (oby).

Edytowane przez Lysyn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymieniam tam gdzie kupilem za doplata. PS. Deluxe sprawdzony u goscia i działa. Czy u mnie zadziala okaze sie jutro.

PS. Czy na Asusie po wcisnieciu DEL da sie wejsc do biosu? Bo mi dopiero se da wejsc po wystąpieniu napisu overc. failed i nacisnieciu F1.

Edytowane przez Lysyn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kuziu ponowne Dziękuję.

Swoją drogą dziwna sytuacja mnie spotkała gdyż proc ustawiony na 4.9ghz i 1.38V przeszedł OCCT i super_pi jak również linxa a na drugi dzień wykoleił się na ...poczcie. Na tą chwilę mam 1.34V i 47x100 i chyba będzie to optymalne ustawienie.

Pewnie masz za male napiecie w IDLE.

Ja zostawiam 45x100 przy 1.28/1.30V (idle / stress) do 24/7. I tak ten procek zasuwa jak glupi (2600k). Pilnie potrzebny jest dysk SSD i jakis GTX580 by zaspokoic tego potwora. W normalnym uzytkowaniu i tak nie czuc roznic w porownaniu do mojego wczesniejszego Core i5 750. To co natomiast jest super to wydajnosc multimedialna, np przekodowywanie filmu HD przy 260 kl/s.

Posiadam plyte MSI GD55 i jak narazie sprawuje sie b. dobrze. Zero problemow ze stabilnoscia czy bootowaniem.

Edytowane przez neo2006a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szczerze nowy bios 1.8b6 poprawia ten cały vdroop , w biosie ustawione 1.44V dla 4.8GHz i tyle ma w stresie ,w idle spada do 1.41V ,patrząc w ControlCenter ,niby mam ustawione 1.41V tak na prawde ,ale w stresie podbija do 1.44V ,także też w tym cos jest , może tak naprawdę MSI ma takie sekcje zasilania że nie da rady zmieniać vdroopa i nigdy nie będzie mógł byc kontrolowany ,dlatego MSI są takimi spryciarzami i poszło na łatwiznę w bios zawyżyli napięcia ,że niby vdroop działa :D ,a nie pomyśleli że ich tweaker z pod windowsa pokaże prawdę :)

mateo1977: nie ma za co :) zawsze służę pomocą

Edytowane przez kuziu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktos, kto ma Asusa P8P67 moglby powiedziec, czy mozna na stale ustawic np mnożnik 45x zeby byl widoczny przy poście 4500Mhz oraz w samej windzie? Poki co zawsze widze u siebie 3400Mhz, a w samym systemie potem dopiero skacze przy obciązeniu na docelowy mnożnik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Msi miałem takie "niekończące się" power down/power up przez złe ustawienie pamieci strzelam więc że jak ustawisz na sztywno jakieś 1333 to płyta pwoinna przestać się tak zachowywać.

Co do tych 50% robi góra 4,5 to sądzę po moim przypadku że to raczej kwestia biosu/ustawień, u mnie na fabrycznym 4.4 i przy x45 dysk przestawał Xp-ka wgrywać - po parokrotnej zmianie biosu

spokojnie mam 4.7

Wielkie dzięki za wskazówkę z pamięciami. Nie sprawdzam już dziś jak się to zachowa po wylocie bo mam dość, ale przynajmniej teraz stabilne ustawienia do 4,5 na 1,33 botuje mi za każdym razem co wcześniej graniczyło z cudem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktos, kto ma Asusa P8P67 moglby powiedziec, czy mozna na stale ustawic np mnożnik 45x zeby byl widoczny przy poście 4500Mhz oraz w samej windzie? Poki co zawsze widze u siebie 3400Mhz, a w samym systemie potem dopiero skacze przy obciązeniu na docelowy mnożnik.

i nie zobaczysz wiecej - mnozniki >34 to mnozniki turbo - dlatego zawsze widac max normalny mnoznik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i nie zobaczysz wiecej - mnozniki >34 to mnozniki turbo - dlatego zawsze widac max normalny mnoznik

jak nie zobaczy, zobaczy wyłącza wszystko od oszczędzania i zostawia tylko Turbo włączone i mnożnik ustawia na każde osobno przykładowo 48. Post to inna sprawa i zawsze bedzie 3400 przy szynie 100.

nie baw się w ustawianie na sztywno!! A podczas postu nie grasz nic nie robisz to ze masz maksymalnie 3400 to na nic nie wpływa, ważny jest system.

Pobaw się zasilaniem offset, wyłącz wszystko od oszczędzania poza C6, turbo zostaw włączone , ustaw mnożnik.

W idle 1600 z minimalnym vcpu w stresie tyle ile sobie ustawisz pośrednie obciążenia zasilanie samo się dopasuje a Mhz będzie nadal 4.9-4.7-4.6Ghz jak mnożnik 49,47,46 itd.

A dlaczego C6 a nie przykładowo C1 a no dlatego

Dołączona grafika

w i7 920 tak siedziałem i nie wyobrażam sobie siedzieć inaczej, jak pisze na forum.Idle to idle a nie extra 70-80W do rachunku.

Następny przykład materiał HD(film) dekodowany przez GPU, po co ci procek na 4.9 ze sztywnym Vcpu jak nie jest wykorzystywany.

C6 działa na takiej zasadzie: jeśli tylko jedno jądro procesora w CPU jest bezczynny, będzie w stanie wyłączyć tylko jeden z rdzeni, umieszczenie go na tryb C6. To dotyczy tylko trybu idle jaka kolwiek aplikacja czy gra nie będzie ci wstanie wpłynąć na wyłączenie rdzenia i przejścia w stan C6.

Aż się dziwię że tylu tu w temacie podkręca i zostawia na sztywno tryb idle po OC. Macie tyle opcji mnogości i nie kożystacie z tego, jest trudniej ustabilizować OC niż na sztywnym ale sumarycznie 50-100Mhz mniej po OC nikogo nie zbawi przy takich częstotliwościach i ustawieniu 24/7.

Edytowane przez Maxforce
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aż się dziwię że tylu tu w temacie podkręca i zostawia na sztywno tryb idle po OC. Macie tyle opcji mnogości i nie kożystacie z tego, jest trudniej ustabilizować OC niż na sztywnym ale sumarycznie 50-100Mhz mniej po OC nikogo nie zbawi przy takich częstotliwościach i ustawieniu 24/7.

Nie pozostaje mi nic innego jak podpisac sie pod tym co napisal maxforce.

Praca pod Windowsem przy napieciu 1v i temperaturach oscylujacych w granicach 20-30 stopni robi wrazenie i warta jest poswiecenia tych 100MHz, zwlaszcza, ze procesor zapitala tak, ze do dzisiaj nie ogarnalem tej predkosci i walka o te 5GHz wykrecajac na stale napiecia + 1.5v to sztuka dla sztuki wedlug mnie ;)

Edytowane przez kucyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie nalykali sie tego hype'u z SB jak mlode pelikany i kazdy chce miec 5Ghz tylko dlatego, ze "bo tak". Nie dlatego, ze jest wydajniej, bo wydajnie to jest rowniez na 4700Mhz, nie dlatego, ze nagle na 5Ghz sstrasznie wysoko lataja pamieci, nie dlatego, ze 5Ghz to minimum aby pograc w Crysis 453 - mecza konia z tymi 5Ghz tylko po to aby "miec". Sorry ze wam sie wtryniam w "ouwerkloking" ale niektore wasze alpejskie kombinacje daja mase smiechu. Zwlaszcza te nieudane proby ustabilizowania 5Ghz.

Te wymienianie mobo bo cos nie lata ryje czaszke ;)

Odnosze wrazenie, ze wiele osob osiaga tutaj fail bo stosuje metode ustawiania wszystkiego co tylko sie da w biosie na czuja, tak jak ustawialo sie poszczegolne opcje przy P35/P45/P55 etc. Ja bym zrobil tak jak ten koles z Asus na filmiku podczas recenzji, skorzystal z automatu aby wykrecic proc, spisac wartosci i potem delikatnie schodzic z nich juz w "manualu" bo widze, ze manualne ustawianie od poczatku daje dosyc mizerne efekty.

Edytowane przez CLAU
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym zrobil tak jak ten koles z Asus na filmiku podczas recenzji, skorzystal z automatu aby wykrecic proc, spisac wartosci i potem delikatnie schodzic z nich juz w "manualu" bo widze, ze manualne ustawianie od poczatku daje dosyc mizerne efekty.

masz może pod ręką link do tego filmiku bo na szybko jak przeglądałem forum to go nie trafiłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O co Wam Panowie chodzi? Ja tu sobie od 8lat czytam o OC w wersji extreme. Kombinacje, mody itd. To sport komputerowy kurnia mać. Nie narzekajcie i dajcie się innym bawić. Co z tego że to zbędne? Ale na hwbot ktoś musi być pierwszy ;) Jak ktoś woli spędzić wieczór w BIOSie niż przy piwie to jego sprawa. Przynajmniej dzięki nim znamy możliwości tych procków.

Chcecie odwieźć ludzi od tego co najlepsze na tym forum? :>

Edytowane przez Havoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co mają zrobić użytkownicy płyt MSI ? jak jesteś taki obeznany ,to może pomożesz nie którym z nas ,w asusach każdy się połapie wszystko opisane na dodatek prawym górnym rogu i jazda :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiesz dokladnie o co chodzi z wymienianym mobo czy tylko czytasz miedzy wierszami?

CLAU lubi czytac miedzy wierszami :D co z tego, ze Lysyn'owi w ogole plyta nie dziala. Wymienia bo nie chce sie krecic! Z tego co zauwazylem to kazdy wali do 5 ghz, po czym ustawia offset i jedzie na 4.7-.4.8 :D

btw zwroccie uwage jakiego gigantycznego kopa w grach daje te skromne 4.7 :D Testy O/C: gry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi