Skocz do zawartości
RafalN

Windows 7 dziwna awaria

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś czas temu zainstalowałem na moim PC Windows 7. Początkowo wszystko działało dobrze, byłem bardzo zadowolony... aż do pewnego dnia, kiedy mój komputer całkowicie odmówił posłuszeństwa tzn. w ogóle nie chce się włączyć. Czytałem gdzieś, że Windows 7 może wywoływać problemy z zasilaniem/zasilaczem, czy tak może być w tym przypadku? Dodam, że pod Windows XP nigdy nie miałem takich problemów.

Ok. miesiąca później podobny problem pojawił się na moim laptopie (bez podłączonego kabla zasilania do gniazdka, nie chciał się włączyć - wcześniej bateria wystarczała na ok. 3h).

Proszę o rady i pomoc.

Edytowane przez RafalN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze to ja nie słyszałem, aby system mógł szkodzić sprzęt. Na początek podaj konfigurację komputera oraz temperatury (jeśli możesz sprawdzić).

A co do laptopa to jak mniemam system to także Windows 7? Jeśli tak, to czy wyskakuje Ci komunikat o zmniejszonej żywotności baterii? I czy jeśli po uruchomieniu odłączysz zewnętrzne zasilanie, to działa na baterii?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet jeśli to wina systemu - to, rozumiem, że nieoryginalny? Bo niewłączanie się komputera może być jakimś zabezpieczeniem antypirackim.

Jeśli tak, to na tym forum nie dostaniesz odpowiedzi.

Ja guglam i guglam i jakoś nie mogę znaleźć powiązań PSU<->Windows. Podaj źródło, gdzie to wyczytałeś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Marians

Mój sprzęt: AMD Sempron 2800, RAM: 1756 DDR1, GeForce 6600 128 MB; temperatur sprawdzić nie mogę, bo jak pisałem nie da rady włączyć komputera.

W laptopie zainstalowany był również Windows 7 - bez włączonego kabla komputer po chwili się wyłącza. Aby korzystać z laptopa, muszę przez cały czas zasilać go z gniazdka.

@zzizzy

Źródło: Windows 7 i problemy z zasilaniem | Windows7.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaj jeszcze, jaki zasilacz masz (model i moc). Spróbuj także zresetować BIOS i uruchomić system z jedna kością pamięci, a także wyczyścić dokładnie środek peceta z kurzu, jeśli dawno tego nie robiłeś.

Sprzęt jak mniemam niekręcony?

Jeszcze mały komentarz co do podanego linka: nie ma tam nic o tym, że na wskutek użytkowania Windows 7 padają zasilacze itp., a jedynie, że na niektórych notebook'ach zmniejsza się czas pracy na baterii na wskutek nieprawidłowego zarządzania energią. Więc sądzę, że system na pewno nie jest winowajcą, a problem leży po stronie sprzętowej.

Edytowane przez Marians

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli w ogóle sie PC nie włącza to nie może być wina Windowsa, a ewidentnie jakiejś części kompa. W laptopie możliwe że problem z baterią. Podobno wsadzenie jej do zamrażarki na noc (oczywiście w torebce foliowej) a rano rozmrożenie (2-3h) odnawiało baterie.

Ogólnie to myślę, że miałeś pecha z awariami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przypadku PC winny jest zapewne zasilacz lub płyta. Posądzanie o to systemu jest spowodowane brakiem wiedzy na temat działania komputera. Zmień zasilacz. Zresetuj ustawienia bios. Przeczytaj łaskawie przyklejone tematy.

W przypadku laptopa problem jest w nieprawidłowym zarządzaniu energią przez system. System błędnie odczytuje, że bateria jest rozładowana - co oczywiście nie jest prawdą. Poszukaj w Sieci, czy jest na to łatka. Jeśli nie ma, to pozostaje praca na kablu, zmiana systemu lub całkowite wyłączenie usług związanych z zasilaniem awaryjnym - o ile to ostatnie jest możliwe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi