Skocz do zawartości
kretos

Cooler master CM 690 II Advanced _ alternatywy?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

sorry za długi opis - wolę od razu opisać dokładnie niż dopisywać w odpowiedziach -

w związku z tym, że w starej obudowie (CM Centurion 5) robi się coraz ciaśniej i coraz goręcej, przyszedł czas na nową budę. Wytypowałem CM 690 II Advanced ale mam parę pytań do posiadaczy takiej obudowy:

1. Jak jest generalnie z jakością wykonania? Czytałem na sieci że np panel przycisków pachnie słabo opłaconą chińszczyzną?

2. NAJWAZNIEJSZE - Czy koszyki na dyski zdają egzamin i dyski są wyciszone? Tutaj uwaga: w mojej obecnej budzie mam zamontowane 4 dyski twarde (3 energooszczędne + WD750AAKS) - niestety normalnego koszyka nie da się używać bo buda wpada w jakiś rezonans - dodatkowo stoi sobie w zabudowanym biurku i słychać głośne buczenie. Rozwiązaniem jest Scythe HDD Stabilizer x4 w zatokach 5'' - przed nim umieściłem wiatrak 12cm na 5V. Zdaje egzamin (brak buczenia) ale dyski się bardzo grzeją (norma teraz to 44-50st). Czy obudowa CM690 wpada w rezonans po umieszczeniu dysków w koszykach? Czy słychać głowice?

3. Miałem taki chytry plan aby dodatkowo panele boczne obłożyć gąbką tłumiącą - czy za koszykiem z dyskami obok bocznego panelu jest jakiś luz aby weszła gąbka 5mm (warto w ogóle kłaść taką gąbkę -http://allegro.pl/item1156009929_pianka_gabka_akustyczna_samoprzylepna_gr_5mm.html)? Z przodu myślałem o włożeniu pod meshem jakiegoś soundtrapa...

Ewentualnie jakieś inne propozycje obudowy? Wymagania:

A. czarny front

B. łatwy montaż dysków (poprzecznie lub od frontu)

C. brak drzwiczek

D. miejsce na minimum 4 dyski (CM jest tutaj idealny - 6)

E. midi tower

F. cena do 400zł

G. brak okna

Rozważałem już Lancoola K58-62 ale wizualnie bardziej podchodzi mi CM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Jakość wykonania na wysokim poziome chińszczyzny nie wyczułem. Panel przycisków też ok klawisze chodzą gładko, ale dają wyraźny opór nie są za luźne. Łącza działają ok.

2. Mam 3 dyski starego Seagata 80GB Samsunga 160GB i Samsunga F3 1TB. Nie jestem jakimś maniakiem ciszy toteż nie za bardzo tu pomogę. Ale w starej obudowie(stalowy No Name) pozbawionej jakichkolwiek dodatkowych wentylatorów ze zdjętymi ściankami i tymi 3 dyskami zasnąć nie mogłem(komputer mam w sypialni) cała obudowa chodziła pod dyktando Samsunga F3 i w porównaniu z CMem to jest niebo, a ziemia praktycznie słyszę tylko 3 standardowo dodane wentylatory(ustawione na maxa z racji lata)... i mogę spać :) Co do temperatur to na dyski wieje akurat podświetlany wentyl 140 mm więc na samsungach mam 29(F3) i 23 stopni a na Seagate 35 stopni. Przy 26 stopniach w pokoju.

3. Też to rozważałem , ale z tego co wyczytałem takie maty tłumią raczej niskie tony i ew. usztywniają obudowę. A ani z takim hałasem ani z wibracjami problemu nie mam. Po za tym 5mm to trochę za dużo myślałem raczej o czymś cieńszym, bo z racji że poprzednia buda nie wymagała jakiegokolwiek porządku w kabelkologi nie jestem najlepszy i w obecnym stanie, gdybym dał na ściankę 5 mm to mógłbym jej nie domknąć.

Jak bym się miał do czegoś czepiać to:

-Pomysł z wentylem skierowanym na koszyki i dyski mocowane poprzecznie, chyba zakłada, że połowę tych koszyków się zdemontuje(jest taka możliwość), gdyż po przyłożeniu ręki czuć że przedni wentyl wciągający powietrze do obudowy trochę dmucha czyli koszyki utrudniają przepływ powietrza

-Panel przycisków skierowany do góry świetny pomysł zwłaszcza jak buda leży na podłodze jednak trochę kurzu do tych łącz nawpada.

-blacha grubość ok, ale matowy lakier jakim jest pokryta bardzo łatwo zarysować

Po za LanCoolem K58 rozważałem jeszcze Xigmatek Midgard i jakiegoś Chiefteca(z racji grubej blachy).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc jestem już po instalacji - kilka spostrzeżeń na gorąco - do razu zaznaczam, że:

a) z natury jestem malkontentem i lubię sobie ponarzekać

b) będę porównywał z moją poprzednią budą - cooler master centurion T05

1. Wygląd - obudowa bardzo ładna, wizualnie nie jest ogromna a równocześnie miejsca zdecydowanie więcej niż w starej. Z jednej strony ujmuje prostotą a z drugiej te żebrowania i fale na meshu nadają jej agresywny wygląd. Czarny dvd wciśnięty w mesha nie psuje zupełnie wyglądu.

2. Wykonanie - na wysokim poziomie - burty łatwo się ściągają (w poprzedniej to była męczarnia), wszystko ładnie spasowane, panel na górze ładnie wykonany, minus za to, że nie wiadomo który kabel jest od X-docka a który od e-sata (po prostu wiszą sobie dwa kable, instrukcja nic o tym nie mówi - trzeba metodą prób i błędów - chyba że nie doczytałem). Banalnie ściąga się przedni panel - w starej dla pewności podważałem śrubokrętem i na parę prób raz wyrwałem tackę z dvd (później przed demontażem przedniego panelu wyciągałem dvd) a raz wyrwałem blaszkę kryjącą panel sterowania - tu po prostu ściągam panel.

3. wiatraki - z przodu świeci, wygląda ładnie, wiatraki bez problemu startują na 5V, na ucho są przy 5V tak ciche jak Zephyry na 5V (droższych nie kupuje :) ). Poświetlenie wiatraka delikatne - mi się podoba mimo, że nigdy nie używałem takich bajerów.

4. zarządzanie kablami - dziur sporo, spinaczy sporo, trochę za to mało miejsca za packą płyty - jak się ma grube kable to ciężko wcisnąć burtę - o matach chyba można zapomnieć....

5. zasilacz - jak się ma krótki zasilacz to ledwie się łapie na gumowe podkładki - u mnie złapał na jakieś 2mm a jeszcze dałem jakieś silikonowe obejmy od przodu (z allegro). Na plus to że zaciąga powietrze ze spodu a nie znad wieży procesora - nogi są wysokie więc jakoś da radę.

6. Diodki - na plus - delikatne - znowu w starej miałem latarnię uliczną....

7. Mocowanie napędów 5'' - mocowanie jakieś takie liche ale - wbrew temu co twierdzą w recenzjach - trzyma mocno. Nie sprawdzałem czy wszędzie jest tak samo - włożyłem dvd i już. Może to też kwestia wykonania napędu - u mnie nawet bez mocowania by się chyba utrzymał bo tak było ciasno. Łapie z jednej strony i górny rząd ale trzyma porządnie. Wyciągnięcie zaślepek bezproblemowe - odchyla się takie plastikowe coś i już - w starej budzie musiałem wykręcić śrubki (śrubokrętem). Projektanci niestety dali du.y bo widać dolny rząd dziurek ale śrubki już nie wkręcisz - bo system montażu dochodzi do samego otworu - a spokojnie ten system (jak to dumnie brzmi) mógłby być węższy o te 2 mm z dołu i góry. Na plus to że chyba da się to łatwo zdjąć a potem założyć.

8. Mocowanie hdd - bardzo ważne jest aby kable z tyłu nie dotykały burty bo będzie buczeć i będzie słychać ruchy głowicy. Dysk leży w, i na, plastikowych saneczkach. Niby ma jakieś kołki osadzone w gumie ale on na tych kołkach nie wisi - po prostu styka się wszędzie z plastikowymi sankami a kołki służą do tego aby nie przesuwał się wzdłuż. Wydaje się że lepiej byłoby gdyby jednak wisiał na kołkach - teraz słychać trochę odczyt/zapis. Ale wygoda operacji na dyskach jest niesamowita - teraz wyciągnięcie/włożenie to kwestia sekund. Przydałyby się kable kątowe - niestety koszt dla 4 dysków to już dosyć dużo.

Errata 07.08.2010:

Zmieniony opis do mocowania hdd - uporządkowane kable i burta już wchodzi luźniej - buczenia brak, został tylko lekki odgłos odczytu głowic... Temperatury spadły o kilka stopni w porównaniu do tych, które występowały gdy dyski były w Scythe hdd stabilizer x4

9. Nogi - miały być gumowe a z przodu to jakiś plastik i odrobina gumy. Dzięki gumie obudowa w ogóle się nie przesuwa co jest do bani bo ciężko ją wsunąć do wnęki. Jeżeli buda wpadnie w drgania to nogi nic nie pomagają. Nogi na tyle wysokie, że zasilacz bez problemu zaciągnie powietrze. Chyba podkleję je czymś żeby dało się budą łatwiej jeździć bo teraz włożenie takiego kolosa (pewnie pod 20kg) do dziupli w biurku jest uciążliwe.

10. Górny panel - ściągnięcie tylko dla prawdziwych twardzieli - w końcu się udało - od razu dodałem wiatrak 12cm (na razie nie podłączony), drugi wiatrak dałem na dół za koszykiem z dyskami.

Errata 17.09.2010

Dyski jednak z powrotem powędrowały do Scythe Stabilizer x4 - jednak jest ciszej bo wcześniej słychać było delikatne dudnienie (rezonans) a przede wszystkim głowice powodowały takie denerwujące stukanie. Scythe montuje się w miarę prosto - z jednej strony na systemie szybkiego montażu (nie trzyma zbyt dobrze), z drugiej strony niestety nie da się złapać śrubami (za mało miejsca) ale ja wsunałem w kołki druciki (takie w plastikowej osnowie - jakimi zawiązują kable itd) i trzyma. Nie jest zbyt stabilne (wypadło z kołków po położeniu na boku) ale jak się obudowy nie przechyla to jest ok. Generalnie montaż dysków nie zdał dla mnie egzaminu ale ja chyba już popadam w paranoję:)

Chyba tyle - niech każdy osądzi sam.

Edytowane przez kretos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi