majkick Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Lada dzień kupuje nowy monitor LCD. Marka:LG ze względu na warunki gwarancji. Przekątna: 23 lub 24 cale. Obecnie posiadam 19 cali LCD (4:3). Mam na oku 2 modele: w2453v-pf (podswietlanie CCFL) E2350V-PN (podswietlanie LED) Co wybrać, w2453v-pf czy E2350V-PN,czyli mniejszy,ale za to z lepszym podświetlaniem LEDowym.Używane będą do gier i filmów. Na co postawić, lepszy obraz(czy rzeczywiscie różnica jest zauważalna?) dzięki podświetlaniu LED czy większy monitor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoVol Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Dell ma lepszą gwarancję :wink: Na monitor 2209wa otrzymujesz 3 lata gwarancji na chociaż 1 hot pixelka, LG daje tylko 30 dni... Poza tym wymiana na wyświetlacz pozbawiony wad odbywa się w przeciągu zazwyczaj 48h. Ale jeżeli chcesz LG to ja bym brał W2220p, w końcu jest na matrycy IPS a nie TN. Gdyby zależało ci na Full HD, to Dell U2211H, także posiada gwarancję premium tak jak model 2209wa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkick Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Tylko żaden z tych monitorów nie wpasowuje się w kwote jaką dysponuje(około 800 zł).Pozatym TN mi nie przeszkadza,obecnie posiadam LG 19' i jestem zadowolony. Może ktoś posiada/widział pracujący monitor podświetlany LEDowo ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Tak, żadna różnica w porównaniu do ccfl. Jakby to były rgb led to można się zastanowić. Wałkowane 3245345634 ilość razy, LED daje Ci mniejszy pobór prądu ( i to też nie zawsze ), brak "rozświetlania" jak w świetlówkach ( od razu masz odpowiednie nastawy jasności ) i z czasem nie spada ich moc jak w ccfl. Są to plusy, które dla zwykłego użytkownika nie mają prawie znaczenia. Bierz dobry monitor na ccfl a nie byle co ale LED. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wasp Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2010 W pełni popieram poprzednika. Dodam tylko, że model E2350V nie posiada wbudowanego zasilacza (częste wśród LED-ów), nieco inne skalowanie do 1080p (czarne paski na dole i górze ekranu). Podświetlenie matrycy to Edge Led - czyli podobnie jak w ccfl diody ułożone są wzdłuż krawędzi i zdarzają się nierównomierności w podświetleniu - w końcu to jest rozwiązanie budżetowe. Wg mnie cała różnica pomiędzy monitorem LCD a LED zawiera się w środkowej literze (oczywiście piszę o "budżetówce"). LG W2453v to w sumie udany model, interesująco wygląda dołączone oprogramowanie zwiększające możliwości sprzętu, producent dołącza kable D-SUB, DVI i HDMI, obraz w filmach HD wyświetlany jest na całym ekranie. Jedyne wady obydwu monitorów to brak możliwości powieszenia na ścianie. Monitory bazujące na matrycach IPS i PVA lepiej nadają się dla grafików niż do domowego użytku - nadal czas reakcji matrycy jest większy niż w TN i można zauważyć smużenie, zwłaszcza w grach. Pomijam już kwestię ceny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2010 A Ja pomijam że IPS/PVA bywa szybsze od TN :twisted: Monitory bazujące na matrycach IPS i PVA lepiej nadają się dla grafików niż do domowego użytku Tak jak samochody marki BMW lepiej nadają się dla "rajdowców" niż "amatorów". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkick Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Wielkie dzięki panowie za rady. Raczej zrezygnuje z tego LEDa, a wybiore w2453v. Warto dopłacać do 24' 120 zł? 23' za 650 zł, 24' za 770 zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...