wojzuk Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Witam, co możecie doradzić, szukam jakiejś pasywnej grafiki (tylko i wyłącznie) radiator może mieć duży, oczywiście PCIE, firma nie jest dla mnie ważna. Aktualnie uzywam radeona 4870 ale że gram sporadycznie, to zaczyna mnie lekko denerwować jej apetyt na chłodzenie który dosyć słychać. Cena do 600zł, dzięki za propozycje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2010 (edytowane) Radeon 5750 od Powercolor. Nawet do grania się nada, ale polecałbym zamontować (choćby najwolniejszą) 120-tkę. PowerColor Passively Cooled Radeon HD 5750 1GB (1191309614) - Aukcje internetowe Allegro Ale zamiast wymieniać GPU, zawsze można zmienić chłodzenie, np. na Accelero S1 rev. 2. Edytowane 21 Sierpnia 2010 przez zzizzy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kelcior Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2010 (edytowane) Raczej nie znajdziesz nic lepszego od swojej aktualnej grafy za taka kase na pasywnym chlodzeniu, nie myslales zeby zalozyc na tego HD4870 jakis radiator? np. THERMALRIGHT HR-03 GT i jakis cichy wentyl (niestety HD4870 do chlodnych kart nie naleza, i wydaje mi sie ze na samym radiatorze daleko nie zajedziesz...) Masz nawet przyklad na YT: http-~~-//www.youtube.com/watch?v=Fz1gL5TiZfY Wymiana na HD5750 nie ma sensu, HD4870 jest 5-10% szybszy od HD5770. Edytowane 21 Sierpnia 2010 przez kelcior Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2010 No i to jest najlepsze rozwiazanie , zostaw swoja grafe i kup jakies chlodzenie na nia , bedziesz mial cicho i wydajniej niz bys mial kupic nowa pasywna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr.elich Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Z zaproponowanych układów chłodzących wziąłbym accelero - tańsze od HR-03, większe, wydajniejsze. Moją kartę ciągnie spokojnie pasywnie, 4870 jest cieplejsze, ale mógłbyś założyć wentylek z włącznikiem i odpalać tylko przy obciążeniu..choć najrozsądniej dać cichą 12kę na minimum - będzie niesłyszalna.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Mam już trzecią kartę "pasywną" ... radzę Ci dać cichy wentylator (np. 120mm 800 RPM) - nadal nie będzie tego słychać a karta będzie kilkadziesiąt stopni chłodniejsza. Miałem kiedyś Accelero S1 (to większe) - polecam. Obecnie mam Gigabyte Multicore. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojzuk Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2010 dłubaczem to ja nie jestem i średnio mi się podoba ściąganie obudowy i modyfikacja chłodzenia, tą kartę będę musiał kiedyś sprzedać a na rozbierane rzeczy już inaczej się patrzą. No tak właśnie poczytałem benchamrki i rzeczywiście wolniejsza jednak ta 5750 od mojej, a czy HD 5750 to najmocniejsza na rynku pasywna karta, żaden producent nie wypuszczał coś mocniejszego, może jakieś GTX 260? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2010 nie trzeba byc dlubaczem , masz instrukcje do tego jest to dosc latwe. A potem jak bys chcial ja sprzedac to zakladasz spowrotem stare chlodzenie na nia i tak sprzedajesz , a chlodzenie moglo by Ci zostac na nowa karte. Niestety inne karty sa zbyt gorace by pracowac w pelni pasywnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2010 (edytowane) Teraz zmodyfikuj chłodzenie, a przy następnym zakupie, przy kolejnej generacji kart, kup jakąś szybką już pasywną (ja tak zrobiłem - lepiej mieć oryginalne pasywne chłodzenie, ale póki się ma wyjca to lepiej jeszcze wymienić). Edytowane 21 Sierpnia 2010 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr.elich Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Prawda jest taka, że wydajne karty i pasywne chłodzenie to połączenie które raczej się nie sprawdza..Jest gdzieś w sieci test radeonów 4850 - pasywny model gigabyte wypada tak sobie, dopóki nie da się na niego nawiewu. Widzę, że oczekujesz karty o wydajności porównywalnej z Twoją - o pasywną będzie ciężko.. Skoro bardzo boisz się dłubania napisz jaki model sapphire'a masz - jeśli ten z heatpipe'ami być może jest możliwy demontaż samego śmigiełka i danie nawiewu 12cm - może się to okazać względnie najprostszym dłubaniem - zaznaczam jednak, że nie znam tego modelu. Ja jednak również uważam, że wymiana na accelero jest najrozsądniejsza. Można znaleźć dokłądny poradnik jak to zrobić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojzuk Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2010 model mojej karty to Sapphire Radeon HD 4870 1GB PCIe 21133-04-20R taka jak tu na zdjeciu: ATI Radeon HD 4870 | Graphics cards | Reviews | PC Pro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr.elich Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Takiego ukłądu chłodzenia nie warto przerabiać, lepiej zmienić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Chciales karte pasywna o podobnej wydajnosci do Twojej i wkoncu sie ukazala , jest to gigabyte HD5770 wydajnosc podobna do HD4870 tylko nie wiadomo kiedy sie pojawi w sklepach a moze juz jest. IN4.pl - Serwis informacyjny :: Gigabyte - pasywny Radeon HD 5770 Ale i tak lepiej i taniej zmienic chlodzenie w Twojej HD4870 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bobikon Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Wydajne i pasywne ? trudno będzie, w sumie dwie karty są znośne: Gigabyte GV-R485MC-1G ATI Radeon 4850 - Karty graficzne - Gigabyte GV-R485MC-1G ATI Radeon 4850 od 529.00zł lub PowerColor AX5750 1GBD5-S3DH ATI Radeon 5750 - Karty graficzne - PowerColor AX5750 1GBD5-S3DH ATI Radeon 5750 od 552.00zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...