Skocz do zawartości
hef44

Telewizor LED 40-42 cale.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zastanawiam się nad zakupem telewizora z podświetlaniem LED, fundusz jakim dysponuję to 2800zł.

Chciałbym aby był zbliżony parametrami do LG 42LE550 którego cena niestety trochę wykracza poza mój budżet.

Nie musi posiadać Wi-Fi dobrze by było natomiast aby odświeżanie miał 100Hz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio kupowałem TV.

40-42", ale miałem trochę większy budżet.

Tego LG Ci nie polecam - zastanawiałem się nad nim, ale rzucał się w oczy brak czerni, ciemne sceny były ciemno-granatowe. Sobie wybrałem Sharp LC40LE810E [3300zł], który jakością obrazu miażdżył w/w LG, ale tylko w HD, w SD obraz jest kiepski, ale to raczej normalne. Dobrze też się prezentował Samsung UE40B6000, w mixelectronics chyba był za <3000zł. Obraz bardzo zbliżony, do tego w Sharpie.

Z TV podświetlanych LED'ami nic nie widziałem konkretnego do 2800zł. Tzn. są modele w tej cenie, ale często 50Hz, brak tunera MPEG4, czy odtwarzania filmów .mkv/h.264. Mogę Ci polecić Samsunga LE40C650 - mimo braku tych słynnych ledów obraz jest fajny, a resztą funkcji nie ustępuje wyżej wymienionym.

edit; Poprawiłem, aby marudom pasowało.

Edytowane przez ShadyTurtle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy brak wygodnego tunera MPEG4 (filmy .mkv/h.264).

Tuner MPEG4 odpowiada za dekodowanie sygnały naziemnej telewizji cyfrowej a nie odtwarzanie plików...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Samsungu UE (Led TV) fajnie są tylko rozplanowane gniazda i wtyczki aby można było powiesić TV jak najbliżej ściany. Inną zaletą to odtwarzanie filmów DiX/Xvid np. z pendrive czy dysku USB. No i design też może być zaletą ale to kwestia gustu.

Mój egzemplarz był niesprawny już po wyjęciu z pudełka. Jakość obrazu taka sobie, słabe kąty. Dzwięk z wbudowanych głośników ok. Jak na podświetlenie LED zużywa bardzo dużo prądu.

Byłem bliski zakupu Sharpa ale producent zamiast zaprojektować gniazdka równolegle do panelu jak w Samsungu zamontował je klasycznie, a więc prostopadle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat nie dawno wyrwałem TV i gadałem ze sprzedawcą. Z tego co mówił, to te tanie LED niewiele mają wspólnego z prawdziwymi LEDami - te prawdziwe nazywane są bodajżę "FullLED", a te tanie to tylko chwyt marketingowy, bo nadal działa podświetlenie krawędziowe.

Po drugie, zainteresowałbym się Samsungiem serii C650. 100Hz i inne zabawki + InternetTV. Ta ostatnia opcja to fajna sprawa - oglądasz YT lub ipla bez używania kompa. Fabrycznie jest tylko LAN (RJ45), ale jest wejście na moduł WiFi jak by się ktoś upierał. Łyka wszelkie avi/mpeg. Problem stanowią jedynie FLV oraz jakieś cudaczne formaty z niektórych kamer/aparatów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma czegos takiego jak prawdziwe LED i nieprawdziwe. Każdy TV z podswietleniem LED jest tv ledowym, a własciwie TV LCD z podswietleniem LED bo tak prawidłowo powinno się je nazywać.

CO innego ze tanie "LED" mają słabe parametry tak ze zwykly LCD potrafi miec lepszy obraz. NIe wsominając juz o tym ze tanie ledy mają czesto większy pobór mocy od niektórych zwykłych LCD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie mówiłem o czymś takim, jak pisze kolega Grimlock. Czyli coś, co jest szumnie nazywane LED TV i jest tanie, ma niewiele wspólnego z prawdziwym LED TV i prędzej podciąga się pod tradycyjny LCD z podświetleniem krawędziowym. Natomiast różnica w cenie na poziomie paru stówek idzie w kosz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Edge LED ma pewne zalety - mają mniejszą grubość i są zazwyczaj wyraźnie lżejsze niż "świetlówkowce". Dlatego można powiesić je bliżej ściany na dodatek zbudowanej z 5-6cm grubości bloczków z Ytonga i nie bać się, że to spadnie z uchwytem na podłogę ;) Akurat stanąłem przed takim problemem, że musiałem znaleźć TV lekki, o jak najmniejszej grubości i do tego uchwyt o grubości 2,5cm.

Ale tak czy inaczej Full LED są znacznie lepsze, a krawędziówki to wprowadzanie klienta w błąd.

Ciekawi mnie też jedna rzecz - Eizo ma ofercie tylko jeden model monitora z podświetleniem LED (w sumie to trzy podmodele różniące się m.in. złączami). Wszystkie inne modele Eizo to CCFL.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Edge LED ma pewne zalety - mają mniejszą grubość i są zazwyczaj wyraźnie lżejsze niż "świetlówkowce".

... kosztem równomierności świecenia. Nie wiem jak Wy, ale Ja wolę nieco grubszy, i cięższy ekran, ale za to oferujący wyższą jakość obrazu (bardziej równomierne podświetlenie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi