Skocz do zawartości
blacktotheblind

przeplyw powietrza

Rekomendowane odpowiedzi

wlasnie zrobilem na nowo chlodzenie w nowej budzie i z nowymi bloczkami i mam pytanko dotyczace najlepszego przeplywu powietrza przez bude

Dołączona grafika

jak powyzsze zdjecie niedziala to:

http://members.lycos.co.uk/gterror/new1.jpg

z przodu jest chlodnica ktora bedzie miala 2x 120mm + shroud i niewiem jaki przeplyw bylby lepszy, powietrze wyciagane z obudowy czy powietrze zimniejsze z poza budy tloczone do srodka

z tylu jest jeden wiatrak w zasilaczu ktory wyciaga powietrze i mozliwe ze doloze jeszcze jeden

waszym zdaniem lepiej:

1. chlodnica zasysa powietrze, zasilacz i drugi wiatrak wypychaja na zewnatrz

2. chlodnica wypycha na przod, zasilacz wypycha, drugi zasysa do srodka (podobnie mam teraz)

-------------------------------------------------------------------------------------

jesli ktos chce wiedziec jakie temp mam na procu to:

po raz pierwszy gdy miezylem mialem: 35°C idle - 39°C stres

teraz gdy sie zrobilo cieplej w pokoju (27°C): 37°Cidle - 40°C stres

(3 bloki w ukladzie - cpu,gpu,chipset)

w ukladnie z 1 blokiem na cpu byly prawie takie same, roznica to 1-2 stopnie max

zdjecia beda w tym tygodniu na : http://members.lycos.co.uk/gterror/[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłodnica zasysa, zasilacz wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>e i wiatrak pod nim też. Jeżeli pod zasilaczem chcesz dać dwa, to oba powinny wydmuchiwać z obudowy. Lepiej mieć w budzie podciśnienie, niż nadciśnienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na 5V niema szumu, a cieple powietrze trzeba jakos wywalic z budy

tylko jest taki problem ze niewiem czy cieple powietrze maja wyciagac wiatraki chlodnicy czy wiatraki z tylu obudowy, niewiem ktory sposob lepszy

z jednej strony cieple powietrze leci na chlodnice, a z drugirj cieple powietrze z chlodnicy wpada do budy dodatkowo ja podgrzewajac

niemam pojecia ktory sposob wybrac ale chyba lepszy bedzie ten ze wiatraki z chlodnicy zasysaja powietrze z przd budy, a z tylu budy 1 wiatrak+zasilacz wyciagaja cieple powietrze na zewnatrz

glosno niejest - spie przy wlaczonym komputerze, glosniejszy od wiatrakow puszczonych na 5V jest tylko moj dysk twardy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lepiej niech chlodnica bedzie chlodona zimnym powietrzem bo w obudownie nie masz nic chlodonego powietrzem i wzrost temperatury w niej nie spowoduje zauwazalnych skutkow. po to tez sa dodatkowe wentylatory, zeby pozbyc sie cieplego powietrza z obudowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego wywala sie chlodnice na zewnatrz obudowy zeby nie grzala budy od srodka. Ewentualnie montuje się jakos w jej górnej sciance. Wtedy wydmuchiwane cieple powietrze unosi sie do góry i nie ma problemow z grzaniem wnętrza:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na 5V niema szumu, a cieple powietrze trzeba jakos wywalic z budy

tylko jest taki problem ze niewiem czy cieple powietrze maja wyciagac wiatraki chlodnicy czy wiatraki z tylu obudowy, niewiem ktory sposob lepszy

z jednej strony cieple powietrze leci na chlodnice, a z drugirj cieple powietrze z chlodnicy wpada do budy dodatkowo ja podgrzewajac

niemam pojecia ktory sposob wybrac ale chyba lepszy bedzie ten ze wiatraki z chlodnicy zasysaja powietrze z przd budy, a z tylu budy 1 wiatrak+zasilacz wyciagaja cieple powietrze na zewnatrz

glosno niejest - spie przy wlaczonym komputerze, glosniejszy od wiatrakow puszczonych na 5V jest tylko moj dysk twardy

Chłodnica MUSI być chłodzona jak najzimniejszym powietrzem- przecież ona oddaje ciepło z procesora! Poza tym jeżeli wiatraki na obu końcach obudowy miałyby odsysać powietrze (zasilacz i chłodnica), to przewcież po środku obudowy miałbyś cała masę zawirowań...

Jeżeli ciepło oddane przez chłodnicę do obudowy (jeżeli będziesz jednak prze chłodnicę zasysał, co IMHO jest jedynym sensownym rozwiązaniem) miałoby znacząco wpłynąć na podniesienie temp. w obudowie, to pomyślałbym nad oddzieleniem chłodnicy od reszty obudowy (i dysków powyżej) jakimiś przegrodami i osobną wentylację powstałej komory. Sam tak zamierzam zrobić, tylko muszę dorwać jakąś sensowną budę, zanim zabiorę się za WC, bo w tej co mam nic nie warto robić :(

Aha, jeszcze dwie rzeczy:

:arrow: Ten wąż, który idzie po trójniku za mostkiem północnym do góry to do odpowitarzania/dolewania wody, tak? (tak se dumam, i wychodzi mi, że to musi być to, bo jakby miał PSU chłodzić, to nie widzę powrotnego ;) )

:arrow: Ja piernicze, na wlocie pompki i trójnikach nie masz zacisków, nie boisz się?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co wiem to jedynie sluszny obieg powietrza w obudowie to: wpada z przodu na dole, wylatuje z tylu (u gory). nie ma wiec optymalnego polozenia chlodnicy wewnatrz - albo chlodzisz ja cieplym powietrzem z wnetrza obudowy (chlodnica z tylu/u gory) albo ogrzewasz nia obudowe (z przodu/w podlodze). jesli nie grzeje ci sie nic strasznie wewnatrz to nie ma niczego zlego w montowaniu jej z przodu - pod warunkiem, ze wentyle dmuchaja do srodka. ale moze podwiesic ja u gory jak jest miejsce (+otwor/wentyl na zewnatrz)?

a co do dmuchania/wyciagania z chlodnicy to zdaje sie roznice sa nieznaczne. trzeba samemu sprawdzic.

pozdrowka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, bez przesady, robicie wielkie halo, ale powietrze po przejsciu przez chlodnice ma w zwyklych ukladach NAJWYZEJ 3C wiecej niz otoczenie. Nie robcie scen, powietrze w obudowie AC ma srednio 5-10C wiecej niz otoczenie, a tutaj sa najwyzej 3C 8O

Chlodnica z przodu, powietrze PRZEZ nia do srodku, potem na zewnatrz czymkolwiek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie robcie scen, powietrze w obudowie AC ma srednio 5-10C wiecej niz otoczenie, a tutaj sa najwyzej 3C 8O

No proszę. Perpetum mobille. A gdzie w takim razie ZNIKA ta część ciepła, która wydzieliłaby się w tym samym kompie, na tym samym procku a na WC nie ma jej?

No, przy WC w sumie wydziela sie więcej ciepła - pompka się dokłada.

A wracając do tematu - powietrze w obudowie z WC (przed przejściem przez chłodnicę), powinno być niezauważalnie cieplejsze od otoczenia (w końcu to woda odbiera ciepło). Więc niewielka będzie różnica temperatury na zewnątrz i wewnątrz co oznacza, że w kwestii wydajności chłodzenia chłodnicy ;) niewielkie znaczenie ma w którą stronę dmucha.

IMO nie ma sensu ogrzewanie wnętrza kompa - zwykle zostają jakieś podzespoły nie chłodzone cieczą - po co pogarszać im warunki pracy. IMO powietrze ma dmuchać przez chłodnicę na zewnątrz, to nadrzędna zasada. A kolejna, wprawdzie już mniej ważna, mówi, że chłodnica powinna być jak najwyżej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie robcie scen, powietrze w obudowie AC ma srednio 5-10C wiecej niz otoczenie, a tutaj sa najwyzej 3C 8O

No proszę. Perpetum mobille. A gdzie w takim razie ZNIKA ta część ciepła, która wydzieliłaby się w tym samym kompie, na tym samym procku a na WC nie ma jej?

No, przy WC w sumie wydziela sie więcej ciepła - pompka się dokłada.

Na prawde nie widzisz roznicy miedzy ukladem z chlodnica, ktora aby schlodzic wode pobiera non-stop swieze powietrze (i to calkiem sporo tego powietrza, w tym przypadku mamy do czynienia z dwoma 120mm wiatrakami) z zewnatrz obudowy, po czym to powietrza schladza jeszcze jakies elementy i jest wyrzucane na zewnatrz, a ukladem gdzie wiatrak od cpu caly czas mieli powietrze cyrkulujace w obudowie, gdzie owa cyrkulacja jest zjawiskiem nadrzednym w stosunku do wymiany?

Cieplo nie znika, jest po prostu duzo szybciej z obudowy odprowadzane niz przy wykorzystaniu AC. I to jest perpetuum mobile :wink:

IMO nie ma sensu ogrzewanie wnętrza kompa - zwykle zostają jakieś podzespoły nie chłodzone cieczą - po co pogarszać im warunki pracy. IMO powietrze ma dmuchać przez chłodnicę na zewnątrz, to nadrzędna zasada. A kolejna, wprawdzie już mniej ważna, mówi, że chłodnica powinna być jak najwyżej.

Wszystko zalezy od tego na ktorych podzespolach zalezy nam bardziej, jesli na tych chlodzonych woda, wowczas kazdy 1C temperatury powietrza mniej to 1C mniej na chlodzonym elemencie. Oczywiscie w wypadku kiedy chlodzimy wszystko z punktu widzenia ukladu nie ma wiekszego znaczenia ktore powietrze pobieramy, pod warunkiem ze jest ono tak samo latwo dostepne.

Nadrzedna zasada to zeby chlodnica dostawala mozliwie najzimniejsze powietrze jakie sie da, przy uwzglednieniu innych elementow (czyli to o czym mowa byla wczesniej).

Reasumujac, jesli powietrze przez chlodnice do wnetrza, wowczas chlodnica na dole (najzimniejsze powietrze) i wylot z tylu/u gory (nie wplywa na dostep swiezego zimnego powietrza do chlodnicy).

Jesli na zewnatrz, chlodnica u gory / z tylu wyciagajaca powietrze na zewnatrz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha, jeszcze dwie rzeczy:

:arrow: Ten wąż, który idzie po trójniku za mostkiem północnym do góry to do odpowitarzania/dolewania wody, tak? (tak se dumam, i wychodzi mi, że to musi być to, bo jakby miał PSU chłodzić, to nie widzę powrotnego ;) )

:arrow: Ja piernicze, na wlocie pompki i trójnikach nie masz zacisków, nie boisz się?

1. tak ten waz to odpowietrzenie, ale to tylko na pare dni w takim miejscu jest. pozniej przerobie odpowietrzenie i bedzie ono pare cm przed wlotem pompki, teraz jest za duzo problemow z odpowietrzeniem

2. nieboje sie bo : wszystko bylo testowane na poprzednim chlodzeniu i srednica zewnetrza zlaczek jest duzo wieksza niz srenica wewnetrzna weza, na zdjeciach widac ze nawet weze niesa do konca zalozone na kolanka, po prostu niedalem rady :), a jak ja niedalem rady ich zalozyc to raczej woda nieda rady sie przez nie wydostac na zewnatrz

w sumie mam tylko 3 zaciski (proc 2 i 1 na wylocie pompki), sa jeszcze 2 na chlodnicy ale niesa zacisniete (leza se tak na przyszlosc)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...wszystko bylo testowane na poprzednim chlodzeniu i srednica zewnetrza zlaczek jest duzo wieksza niz srenica wewnetrzna weza, na zdjeciach widac ze nawet weze niesa do konca zalozone na kolanka, po prostu niedalem rady , a jak ja niedalem rady ich zalozyc to raczej woda nieda rady sie przez nie wydostac na zewnatrz 

w sumie mam tylko 3 zaciski (proc 2 i 1 na wylocie pompki), sa jeszcze 2 na chlodnicy ale niesa zacisniete (leza se tak na przyszlosc)

Ale na wlocie pompki to bym dał :); niedużo węża tam jest nasunięte, a rozciągnięty jest dosyć konkretnie (podgrzewałeś?). Z czasem, jak węże będą tracić sprężystość, o wypadek będzie łatwiej.

Na marginesie, chłodzonko wyszło Ci bardzo fajnie.

Pozdrowienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[....] A kolejna, wprawdzie już mniej ważna, mówi, że chłodnica powinna być jak najwyżej.

Dlaczego ???

Jak napisałem IMO powietrze powinno być wydmuchiwane przez nagrzewnicę na zewnątrz.

Odwieczne prawo natury mówi, że ciepłe powietrze unosi się do góry. Czyli już ruch konwekcyjny może zapewnić pewien przepływ, być może nawet wystarczający, powietrza przez nagrzewnicę.

Moim zdaniem (jak sie okazuje mało popularny pogląd) należy pozbyć się ciepłego powietrza z obudowy. Ciepłe powietrze idzie do góry - więc najlepiej pozbywać się go stamtąd. Gdy wylot powietrza (co w moim podejściu jest równoznaczne z umieszczeniem tam chłodnicy) jest na dole, to wymusza to przepchnięcie ciepłego powietrza które chce unieść się do góry na dół. Zmniejsza to skuteczność chłodzenia wnętrza kompa, bo ciepło zostaje rozproszone i ruch konwekcyjny walczy z wymuszonym obiegiem.

Oczywiście nie ma to sensu gdy powietrze jest wciągane do środka kompa przez chłodnicę i ta kolejna zasada nie występuje samodzielnie, a jedynie po pierwszej ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na prawde nie widzisz roznicy miedzy ukladem z chlodnica, ktora aby schlodzic wode pobiera non-stop swieze powietrze (i to calkiem sporo tego powietrza, w tym przypadku mamy do czynienia z dwoma 120mm wiatrakami) z zewnatrz obudowy, po czym to powietrza schladza jeszcze jakies elementy i jest wyrzucane na zewnatrz, a ukladem gdzie wiatrak od cpu caly czas mieli powietrze cyrkulujace w obudowie, gdzie owa cyrkulacja jest zjawiskiem nadrzednym w stosunku do wymiany? 

No, skoro Twoim zdaniem AC oznacza brak jakichkolwiek wiatraków, to oczwiście masz rację. Ale jeżeli zapewnimy przepływ powietrza podobny w obydwu przypadkach to nie masz racji :)

Podsumowując moje stanowisko - gdy wszystkie znacząco grzejące się elementy są chłodzone wodą, to nie ma co ogrzać powietrza inside i jego temperatura nie różni się znacząco od powietrza na zewnątrz. Więc IMHO jedyny słuszny kierunek to na zewnątrz i nagrzewnica na górze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak napisałem IMO powietrze powinno być wydmuchiwane przez nagrzewnicę na zewnątrz.

Odwieczne prawo natury mówi, że ciepłe powietrze unosi się do góry. Czyli już ruch konwekcyjny może zapewnić pewien przepływ, być może nawet wystarczający, powietrza przez nagrzewnicę.

Moim zdaniem (jak sie okazuje mało popularny pogląd) należy pozbyć się ciepłego powietrza z obudowy. Ciepłe powietrze idzie do góry - więc najlepiej pozbywać się go stamtąd. Gdy wylot powietrza (co w moim podejściu jest równoznaczne z umieszczeniem tam chłodnicy) jest na dole, to wymusza to przepchnięcie ciepłego powietrza które chce unieść się do góry na dół. Zmniejsza to skuteczność chłodzenia wnętrza kompa, bo ciepło zostaje rozproszone i ruch konwekcyjny walczy z wymuszonym obiegiem.

Oczywiście nie ma to sensu gdy powietrze jest wciągane do środka kompa przez chłodnicę i ta kolejna zasada nie występuje samodzielnie, a jedynie po pierwszej ;).

Czyli chcesz, żeby nagdzewnica była chłodzona powetrzem z obudowy, o temperaturze 35-40, i jeszcze chciałbyś mieć tyle na procu? Gratualcje :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz na kablu czujnik termiczny od mobo, to zobacz ile tam masz w ciepły, letni dzień. Ja mam budę otwartą z obu stron, a temp. powietrza pod górną ścianką (nad CD-romami) wynosi obecnie 34*C, a w pokoju mam 23*C. Nie wiem ile trzeba by mieć wiatraków w budzie, żeby temp. wewnątrz była równa temp. otoczenia, a w przypadku temp. na procu podkręcacze walczą o każdy jeden *C. Wybacz, ale nie przekonasz nikogo tutaj, żeby chłodzić nagrzwenicę powietrzem z obudowy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz na kablu czujnik termiczny od mobo, to zobacz ile tam masz w ciepły, letni dzień.

Mam dużo - bo ma full staffu, badziewną obudowę i AC (wiatrak od PSU + jedna 80 na 5V przez te badziewne dziórki z tyłu obudowy). I faktycznie - dochodzi do 40, a w upały do 42 stopni (45 jeszcze nie odnotowałem.

Mierzenie temperatury w zapadłym zakątku obudowy, gdzie wiatry nie wieją nie ma sensu. Prawda jest taka, że jak wypompowujesz x litrów czy m^3 powietrza z obudowy, to żeby ogrzać je o 10% to musisz naprawdę sporo ciepła zużyć. A skoro większość odbiera woda i transportuje do nagrzewnicy na samej górze, która odwiecznym prawem fizyki przekazuje je dalej do góry, to skąd się bierze tyle ciepła?

No, chyba, że masz chłodnicę na dole, to faktycznie może zrobić się ciepło bo ciepłe powietrze znajdzie sobie przytulny, nieprzewiewny kącik (pewnie nie jeden) gdzieś na górze obudowy. Jak do tego wciągasz przez niego powietrze do obudowy, to dopiero robi się cieplutko inside.

Praw fizyki nie oszukasz. Jak większość ciepła odprowadza woda, to żeby ciepło było w obudowie musisz albo ciepło z wody wessać spowrotem do obudowy, albo mieć baardzo słabą wentylację obudowy (możesz policzyć ile trzeba energii, żeby ogrzać powietrze przelatujące przez obudowę o 1 stopień, przy przyzwoitej przepustowości wiatraków - mi ostatnio liczenie nie wychodzi, więc się nie podejmuję ;)). Będzie tego na pewno całkiem sporo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na prawde nie widzisz roznicy miedzy ukladem z chlodnica, ktora aby schlodzic wode pobiera non-stop swieze powietrze (i to calkiem sporo tego powietrza, w tym przypadku mamy do czynienia z dwoma 120mm wiatrakami) z zewnatrz obudowy, po czym to powietrza schladza jeszcze jakies elementy i jest wyrzucane na zewnatrz, a ukladem gdzie wiatrak od cpu caly czas mieli powietrze cyrkulujace w obudowie, gdzie owa cyrkulacja jest zjawiskiem nadrzednym w stosunku do wymiany

No, skoro Twoim zdaniem AC oznacza brak jakichkolwiek wiatraków, to oczwiście masz rację. Ale jeżeli zapewnimy przepływ powietrza podobny w obydwu przypadkach to nie masz racji :)

Podsumowując moje stanowisko - gdy wszystkie znacząco grzejące się elementy są chłodzone wodą, to nie ma co ogrzać powietrza inside i jego temperatura nie różni się znacząco od powietrza na zewnątrz. Więc IMHO jedyny słuszny kierunek to na zewnątrz i nagrzewnica na górze :)

Czytaj uwaznie co sie do ciebie pisze, bo watpie zeby to co zaznaczylem oznaczalo brak jakichkolwiek wiatrakow. A kto daje do chlodzenia AC 2x120mm wiatraki na przedzie? 100x lepszy jest bezposredni ducting i wystarczy do niego slabszy wiatrak.

Czyli już ruch konwekcyjny może zapewnić pewien przepływ, być może nawet wystarczający, powietrza przez nagrzewnicę.

Zalezy jak dla kogo wystarczajacy, ale w powazniejszych zastosowaniach na pewno nie :cry:

Jeszcze jest pare spraw o ktorych wartoby wspomniec, chocby to, zez podcisnienie wewnatrz obudowy jest bardzo niekorzystne ze wzgledu na kurzenie sie komputera. Latwiej bowiem zrobic filtr na wiatraki wiejace do srodka niz izolowac wszystkie polaczenia w obudowie.

Kolejna sprawa, to ze wymuszone podcisnienie w obudowie powoduje ruch powietrza po najkrotszej drodze ktora pozwoli na wyrowanie cisnienia, co *moze* prowadzic do nagrzewania sie miejsc "pochowanych po katach" (np. mosfety) co praktycznie nie wystepuja w przypadku odwrocenia sytuacji - no chyba ze chcemy chlodzic woda absolutnie kazdy element ktory wydziela choc troche ciepla, ale zeby chlodzic woda rezystory... :wink:

re-edited

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra, ale np. ja mam chlodnice na samej gorze, w obudowie. Jedyny wiatrak wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>acy cieple powietrze to wentyl w zasilce w dodatku puszczony na 5-7V (zalezy od mojego kaprysu ;) ). o dodatkowych wentylach nie mam mowy, bo mam stara obudowe z zasilka pionowo. Chyba ze zainstaluje wentyl w bocznym panelu ale to nie wchodzi w gre. Czyli: jeden wiatrak wywalajacy powietrze na zewnatrz i chlodnica na gorze. Jak powinny wiatraki na chlodnicy pracowac? Wdmuchiwac zime do srodka i stamdac przez podcisnienie wychodzic wszystkimi mozliwymi dziurami, czy wydmuchowac z obudowy cieple(to cieple z obudowy przez chlodnice), na zewnatrz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytaj uwaznie co sie do ciebie pisze, bo watpie zeby to co zaznaczylem oznaczalo brak jakichkolwiek wiatrakow.

Dlaczego uważasz że cyrkulacja jest zjawiskiem nadrzędnym? Możesz przetłumaczyć na polski? Jeżeli w okolicy proca jest wiatrak wyciągający (a powinien być) to owszem, wiatrak na procu miele powietrze, ale wcale nie ciepłe.

Jak chcesz porównywać AC bez wiatraka wyciągającego ciepłe powietrze znad proca, to porównuj do WC bez wiatraka na nagrzewnicy - będzie bardziej fair.

Ale odbiegliśmy znacząco od tematu - tak czy inaczej w obudowie z WC nie ma co za bardzo ogrzewać powitrza, więc powietrze z obudowy nie powinno być zauważalnie cieplejsze od tego zewnątrz. A ogrzewanie wnętrza obudowy jest dla mnie paranoją (podobnie jak WC na wszystko inside - a dopiero takie rozwiązanie wyeliminowałoby wady ogrzewania wnętrza).

A kto daje do chlodzenia AC 2x120mm wiatraki na przedzie? 100x lepszy jest bezposredni ducting i wystarczy do niego slabszy wiatrak.

Ten, kto chce mieć chłodek w obudowie. A kto daje 2 x 120 na WC??

To, że wystarczy słabszy wiatrak przy AC - jak najbardziej. Ale wcale to nie oznacza mniejszego przepływu powietrza - bez chłodnicy zwyczajnie opory są mniejsze. A co do 2x 120 szeregowo, to nie widzę większego sensu.

Zalezy jak dla kogo wystarczajacy, ale w powazniejszych zastosowaniach na pewno nie :cry:

Zdefiniuj „poważniejsze zastosowanie”.

Dla mnie większość zastosowań kompa jest poważna, a teraz stawiam na ciszę. Więc jak mi się uda, to w kompie nie będzie żadnego wiatraka (a jeżeli już to włączane okazyjnie).

Jeszcze jest pare spraw o ktorych wartoby wspomniec, chocby to, zez

Ooo. Np. to, że otwarta obudowa, przy dobrej obudowie podwyższa temperaturę w niej. Zamnknięta obudowa z odpowiednim obiegiem jest sporo chłodniejsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrobilem juz tak ze: wiatrak 120mm zasysa powietrze z przed budy i wieje na chlodnice, z tylu budy dodalem 80mm wywiewajacy powietrze (oczywiscie wszystko na 5V)

temperaturki (po 2h pracy - q3+3dmark2003) : proc - 33°C idle, 36°C -stres, chlodnica(miejsce gdzie niewieje wiatrak) - 28°C idle, 29°C stres, buda - 29° idle, 30°C stres

idle - ram na grafie - 42°C, blok na grafie - 41°C, blok na procu - 32°C, blok na chipsecie - 33°C, radiator PSU - 34°C, temp w pokoju - 25°C

w sumie imo zajebiscie :o

takie temp proca w goracy dzien mialem na poprzednim zestawie WC z 1 blokiem

nowe foto z poprawionym odpowietrzeniem, dodanym 80mm z tylu, i 120mm wiejacym do srodka budy

http://members.lycos.co.uk/gterror/new4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytaj uwaznie co sie do ciebie pisze, bo watpie zeby to co zaznaczylem oznaczalo brak jakichkolwiek wiatrakow.

Dlaczego uważasz że cyrkulacja jest zjawiskiem nadrzędnym? Możesz przetłumaczyć na polski? Jeżeli w okolicy proca jest wiatrak wyciągający (a powinien być) to owszem, wiatrak na procu miele powietrze, ale wcale nie ciepłe.
Jeny, czytaj uwaznie, nic takiego nie uwazam, to bylo zalozenie, potrzebne do dalszych rozwazan, sluszne dla wiekszosci przypadkow AC, niesluszne dla tych nielicznych, gdzie ludzie daja wiekszy przeplyw przez obudowe niz na sam radiator od cpu.

Jak chcesz porównywać AC bez wiatraka wyciągającego ciepłe powietrze znad proca, to porównuj do WC bez wiatraka na nagrzewnicy - będzie bardziej fair.

Nie porownuje niczego, tlumacze tylko, ze moj przyklad nie jest zadnym perpetuum mobile, co raczyles zasugerowac, a tylko rzeczywistoscia. W nie-ekstremalnym chlodzeniu powietrzem temperatura powietrza w obudowie jest wyzsza niz w przypadku chlodzenia woda przy zalozeniu wykorzystania 2x120mm wiatrakow (nie teoretyzuje, mowie konkretnie o problemie deprofundis :wink: ). Innymi slowy, powietrze w obudowie przy chlodnicy wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>acej nie jest tak cieple jak w przypadku AC.

A kto daje do chlodzenia AC 2x120mm wiatraki na przedzie? 100x lepszy jest bezposredni ducting i wystarczy do niego slabszy wiatrak.

Np. blacktotheblind daje, ja u siebie mialem 2x120, bede miec 4x120 jak polutuje nagrzewnice :roll:

To, że wystarczy słabszy wiatrak przy AC - jak najbardziej. Ale wcale to nie oznacza mniejszego przepływu powietrza - bez chłodnicy zwyczajnie opory są mniejsze. A co do 2x 120 szeregowo, to nie widzę większego sensu.

Tego nie rozumiem :?

Zdefiniuj „poważniejsze zastosowanie”.

Dla mnie większość zastosowań kompa jest poważna, a teraz stawiam na ciszę. Więc jak mi się uda, to w kompie nie będzie żadnego wiatraka (a jeżeli już to włączane okazyjnie).

Dla mnie powazne zastosowanie (jesli o wc idzie) to takie, ktore pozwala na osiagniecie maxymalnej wydajnosci przy jak najmniejszych kosztach (ogolnie), do tego takie rozwiazanie, ktore posiada pewien zapas mocy (np. wiatraki 120mm puszczone na 5V)

Jeszcze jest pare spraw o ktorych wartoby wspomniec, chocby to, zez

Ooo. Np. to, że otwarta obudowa, przy dobrej obudowie podwyższa temperaturę w niej. Zamnknięta obudowa z odpowiednim obiegiem jest sporo chłodniejsza.

Jezeli to jest jedyna reakcja na jaka cie stac po przeczytaniu czyichs mysli, to daruj sobie :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

="Wawelski

no sens jak najbardziej jest zeby dac na chlodnice 2x120mm, dolozyc do tego 2 shroudy, powietrze niebedzie sie rozbiegalo na wszystkie strony, bedzie lepszy przeplyw powietrza przez chlodnice, temp powinna spasc

Dołączona grafika

na jednym forum znalazlem post jednego typa co przetestowal chlodnice z 1 i 2 wiatrakami, wyniki (chodzi o temp wody w ukladzie):

temp w pokoju 20°C

1 wiatrak wiejacy na chlodnice = 24.0C

1 wiatrak wiejacy z chlodnicy(zasysajacy) = 24.3C

2 wiatraki = 23.1C

roznica 1°C albo az 1°C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

otwarta obudowa, przy dobrej obudowie podwyższa temperaturę w niej. Zamnknięta obudowa z odpowiednim obiegiem jest sporo chłodniejsza.

mowy nie ma

tez kiedys naczytalem sie takich glupot i probowalem na swojej obudowie roznych sztuczek przez dwa lata

wynik byl taki ze zamontowanie wiatraka z przodu i co najwazniejsze odizolowanie go od powietrza w obudowie (tak zeby zasysal tylko swieze) i dodanie dwoch wiatrakow pod zasilaczem wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>acych powietrze (zgodnie z kierunkiem wiatraka w zasilaczu)

uporzadkowanie przewodow i polozenie ich na sciankach

temp proca utrzymywala sie na poziomie +1 do +2C wiekszej niz przy otwartej budzie

roznic nie bylo dopiero po dolozeniu wiatraka na gorze,czyli po zajeciu miejsca na napedy

mialem wtedy korytarz powietrzny w pelni tego slowa znaczeniu i temp taka sama jak przy otwartej budzie

wszystkie wiatraki 1.2W i kupa kurzy w obudowie ,o halasie nie wspominajac

po zamontowaniu jedynie w miejscu na napedy wiatraka 30W temp proca spadla o 2C ,jeszcze wiecej kurzu ,troche glosniej ,ale za to jakis efekt

(wiatrak od wentylacji pomieszczen)

odpowiednia wentylacja zamknietej obudowy bedzie skuteczna jedynie gdy tak jak tutaj wszystko chlodzone jest woda

przy AC wiatrak na procu potrafi zrobic urzytek z otwartej obudowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi