matikolud Opublikowano 6 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2010 (edytowane) Witam wszystkich doradzcie mi jakiś fajny monitor kasa nie gra roli , strasznie uwielbiam oglądać filmy w wysokich jakościach blu-ray 1080p:P , ale też gram :) grafa to hd5770 1gb asus :) proc athlon x4 2.8GHz@ 3.4Ghz :). . Z GóRY DZIęKI ZA pomoc . Pozdrawiam Edytowane 7 Grudnia 2010 przez matikolud Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 6 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2010 Witam wszystkich doradzcie mi jakiś fajny monitor kasa nie gra roli EIZO CG232W ... 120 Hz, IPS :P (no napisałeś że kasa nie gra roli ;) ) . Jak chcesz większy kontrast to może coś na PVA czyli EIZO SX2262W, albo S2243W (nie taki precyzyjny, ale powinien być bardziej kontrastowy) ... jak coś większego to S2433W. Wypisałem PVA i IPS bo z powodu jakości obrazu nie lubię TN ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oxygen4 Opublikowano 6 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2010 EIZO CG232W ... 120 Hz, IPS :P (no napisałeś że kasa nie gra roli ;) ) . Jak chcesz większy kontrast to może coś na PVA czyli EIZO SX2262W, albo S2243W (nie taki precyzyjny, ale powinien być bardziej kontrastowy) ... jak coś większego to S2433W. Wypisałem PVA i IPS bo z powodu jakości obrazu nie lubię TN ;) Te monitory są przeznaczone do grafiki i mają szeroki gamut (do pracy z przestrzenią Adobe RGB), czyli - w uproszczeniu - kolory wyświetlane ot tak będą zbyt mocno nasycone, a więc gry i filmy na pewno. Powinieneś poszukać monitora z gamutem obejmującym przestrzeń sRGB (albo 72% NTSC, to z grubsza to samo), albo... polubić taki cukierkowy obraz. Sam mam szerokogamutowca i na razie się pogodziłem z kolorkami. A myślałeś może o telewizorze lcd? Oczywiście co kto lubi, ale wydaje mi się, że do gier i filmów - jak znalazł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 6 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2010 Te monitory są przeznaczone do grafiki i mają szeroki gamut (do pracy z przestrzenią Adobe RGB), czyli - w uproszczeniu - kolory wyświetlane ot tak będą zbyt mocno nasycone, a więc gry i filmy na pewno. Powinieneś poszukać monitora z gamutem obejmującym przestrzeń sRGB (albo 72% NTSC, to z grubsza to samo), albo... polubić taki cukierkowy obraz. Sam mam szerokogamutowca i na razie się pogodziłem z kolorkami. A myślałeś może o telewizorze lcd? Oczywiście co kto lubi, ale wydaje mi się, że do gier i filmów - jak znalazł. Na CG możesz przyciąć gamut sprzętowo ... na "S" prawdopodobnie będzie można w przyszłym roku. A tak poza tym ... problem przesycenia wyeliminowałem na filmach poprzez regulację nakładki video w sterownikach (wyświetliłem oprofilowaną klatkę filmu i tak regulowałem nakładkę video by było możliwie podobnie - efekt jest taki że statystycznej klatki laik nie rozróżni). Można też oprofilować odtwarzacz video - ale tego jeszcze nie robiłem. Jedynie pozostają gry ... bo filmy, obrazy, strony www eliminuje się poprzez profilowanie lub ww. regulację sterowników dla video. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matikolud Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2010 A może też jednak gdyby tak do 1500zł kupić ale + TV :) ,:P to jakiś konkretny model proproszę bo sam się rozglądam ale wolę żebyście wy mi doradzili:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoVol Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2010 NEC EA231WMi (Bądź coś innego na IPSie): LCD 23" NEC EA231WMi IPS SKLEP W-WA (1353578417) - Aukcje internetowe Allegro + Tuner TV w zależności od potrzeb, wewnętrzny bądź zewnętrzny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...