Micky92 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2010 Pomyślałem sobie dzisiaj, żeby na innej partycji zainstalować sobie dodatkowo XP, bo jedna gierka, na którą mam straszną jazdę - Airline Tycoon Evolution - nie chce wystartować na win 7 (co mnie wcale nie dziwi, bo ma około 8-10 lat, o ile nie więcej). Pytanie tylko, czy jeżeli to zrobię, to przy późniejszym formacie partycji z zainstalowanym XP nie wysypie mi się przy okazji 7? Tzn czy przy instalacji teraz XP nie dojdzie do nadpisania sektorów startowych, co przy późniejszym formacie partycji z nim nie spowoduje tego, że Win 7 mi się nie uruchomi? Raz już miałem podobną sytuację, nie pamiętam tylko w jakiej kolejności były instalowane systemy, pamiętam tylko, że wywaliło mi wtedy czarny ekran ze smutnym napisem "bootmgr is missing". A formata 7-ki nie widzi mi sie później robić, za dużo sterowników, ustawień itp mam tutaj. Ewentualnie, czy przypadku gdybym doinstalował do win 7 tryb xp, to rzeczona gierka - grafika w 2D - odpaliłaby i działała jakoś cywilizowanie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papillon86 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2010 Przy instalacji XP nadpisze się bootloader (czy jak to się tam nazywa) i będziesz musiał przywrócić poprzedni, za pomocą płyty z W7. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micky92 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2010 A gdybym podpiął dajmy na to całkiem inny dysk i na partycji z drugiego dysku zainstalował XP, to nie byłoby takich problemów? Tzn na moje oko to nie, ale wolę się upewnić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papillon86 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2010 Ostatnio tak robiłem i mimo to nadpisał bootloader W7, który był na innym dysku. Próbowałem też odpiąć wszystkie dyski oprócz tego przeznaczonego na instalacje i instalacja nie powiodła się. Na twoim miejscu zainstalował bym xp normalnie po czym przywrócił loadera z płyty W7, następnie dodał za pomocą EasyBCD wpis z XP do bootmenu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cloperflake Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2010 A gdybym podpiął dajmy na to całkiem inny dysk i na partycji z drugiego dysku zainstalował XP, to nie byłoby takich problemów? Tzn na moje oko to nie, ale wolę się upewnić. Zrób tak, na wszelki wypadek na czas instalacji odłącz dysk z Win 7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2010 Wygodniej będzie zastosować jakieś oprogramowanie do wirtualizacji. Jeżeli ma posłużyć do tej jednej gry na jakiś czas to nawet jakiś trial się spisze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s0n1c Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2010 (edytowane) Zobacz najpierw jak bedzie ci dzialać gra pod VirtualBox. Oczywiscie doinstaluj guest addons z obsluga DirectX i włącz je w maszynie. Edytowane 16 Grudnia 2010 przez s0n1c Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micky92 Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zobacz najpierw jak bedzie ci dzialać gra pod VirtualBox. Oczywiscie doinstaluj guest addons z obsluga DirectX i włącz je w maszynie. Odpaliła się elegancko na VirtualBoxie :) dzięki wielkie, nie wpadłbym na to, żeby postawić wirtualna maszynę z xp'kiem zamiast normalnej instalacji systemu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...