DJH83 Opublikowano 8 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2012 Spoko. A dłuższe działanie na podniesionym BCLK może mieć jakieś negatywne skutki? Zapewne podobne jak to dawniej bywało przy oc (np na platformie soc370 czy soc A) bez blokady pci , choć tu aż tak ostro się nie leci bo ile na tym bclk przy ivy się wyciągnie te 107 - 108 ? co da te ~36 na pci więc tragedii nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 8 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2012 l a po co mi gwara jak i tak sprzedaje procka co roku jak nowe intele maja premiere, a zawsze jakies nowe doświadczenie sie zdobedzie, jak padnie to kupi sie nowego Widać bardziej szanuję zarobioną kasę- jak wydaję 900 zeta na cepa to wolę w razie zgonu dostać nowego zamiast wydawać kolejne 900 zeta. Poza tym cep z gwarą i nie oskalpowany pójdzie zdecydowanie drożej jak będę hanswella kupować ;) Róbta co chceta. Znajomy oskalpował i7, ale on go katuje na fc to jeszcze rozumiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 8 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2012 (edytowane) strasznie jałowa stała się ta rozmowa. każdy robi to co chce nikt przecież nikomu niczego nie narzuca. chcesz to tniesz cepa nie chcesz to tego nie robisz. a kto co robi ze swoją ciężko zarobioną kasą to jego sprawa także EOT dajmy już sobie z tym spokój 99tomcat napisz lepiej dokładnie na jakich napięciach i ustawieniach udało ci się wykręcić swojego 3570k i czy jest rockstable?? mam zamiar wyjąć na testy dwie kości ramu i sprawdzić na ile się cep bez nich podkręci. do tej pory nie chciało mi się tego robić :P Edytowane 8 Grudnia 2012 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stickymelon Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2012 (edytowane) Pop przeczytaniu kilku ostatnich stron tego wątku stwierdzam, że ludzie mają duże problemy z OC, a ja tu przyszedłem szukać pomocy bo mam 3770K@4.6@1.33 a wszędzie piszą, że już 1.3 to dużo za dużo na 4.6... EDIT: Metodą prób i błędów udało mi się zejść do 1.312 (tyle przynajmniej podaje cpuid). Kluczem do wszystkiego było wyłączenie Asus Multi Core Enhancement. Był potencjał aby zejść niżej, jednak brak opcji modyfikacji QPI załatwił sprawę (chyba, że nie mogę tego znaleźć, ale podobno jest tylko w p8z77-v Deluxe). Ciekawe przy ilu uda się uruchomić 4.7 Edytowane 9 Grudnia 2012 przez stickymelon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2012 masz super napięcie :D nie masz się czym przejmować :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miczael Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2012 Pop przeczytaniu kilku ostatnich stron tego wątku stwierdzam, że ludzie mają duże problemy z OC, a ja tu przyszedłem szukać pomocy bo mam 3770K@4.6@1.33 a wszędzie piszą, że już 1.3 to dużo za dużo na 4.6... EDIT: Metodą prób i błędów udało mi się zejść do 1.312 (tyle przynajmniej podaje cpuid). Kluczem do wszystkiego było wyłączenie Asus Multi Core Enhancement. Był potencjał aby zejść niżej, jednak brak opcji modyfikacji QPI załatwił sprawę (chyba, że nie mogę tego znaleźć, ale podobno jest tylko w p8z77-v Deluxe). Ciekawe przy ilu uda się uruchomić 4.7 Podaj jeszcze temp w strsie po min 20-30 min oraz sprawdź stabilność w 3d mark 2011 bo miałem (myślałem że mam) stabilne 4,8 na 1,37v stess testy 100% przez 12 godz tem max 83 myśle super a wystarczył 3dmark 2011 koniec marzeń :) obecnie 1,28V ale 4,6 i temp max 74 st. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2012 99tomcat napisz lepiej dokładnie na jakich napięciach i ustawieniach udało ci się wykręcić swojego 3570k i czy jest rockstable?? Napięcie 1.38v ustawienia 47x101.1 mhz ramy na 2600mhz cl11 13 12 1.74v vccio 1.25v vccsa 1.25 cpu pll auto vtt ddr 0.85 Nie wiem czy rock stable 2h prime 95 chodzi, memtest dosowy czysty , gry i programy nie crashuja. Od zabicia 2 płyt na x58 w occt nie katuję już cepów i grafik bo szkoda sprzętu. Coś się wywali to podbiję napięcie i tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2012 sprawdzałeś błędy WHEA gdy puszczony był prime95?? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stickymelon Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2012 Podaj jeszcze temp w strsie po min 20-30 min oraz sprawdź stabilność w 3d mark 2011 bo miałem (myślałem że mam) stabilne 4,8 na 1,37v stess testy 100% przez 12 godz tem max 83 myśle super a wystarczył 3dmark 2011 koniec marzeń obecnie 1,28V ale 4,6 i temp max 74 st. Po 30min prime najcieplejszy rdzeń ma max 74st, co oznacza zmianę o ok 8st w stosunku do 1.33. Wszystko działa stabilnie, przeleciał 3d mark, puściłem parę benchmarków w Arma2, wszystko śmiga. Tyle że mam błędy WHEA podczas prime, co oznacza, że niestety coś jeszcze trzeba będzie podnieść... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2012 (edytowane) @stickymelon - napięcie na procku zazwyczaj. @99tomcat skąd masz napięcie vccio - chodzi ci o vtt?? i dlaczego masz tak wysokie napięci vccsa? oto moje napięcia które mam podnieść twoim zdaniem żeby wycisnąć 4,7 Edytowane 9 Grudnia 2012 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2012 (edytowane) Tylko vcore. Zakładając, że masz ramy na 1600. Podnieś i zobacz czy pomaga przy 4.7GHz. Tomcat ma ramy na 2600 więc stąd takie wartości vtt/sa. Edytowane 9 Grudnia 2012 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2012 (edytowane) mhmm czyli pozostaje mi wywalenie dwóch z czterech kości pamięci i testowanie gdyż nie udało mi się jak do tej pory ustabilizować procka na 4,7 w granicach rozsądku czyli gdzieś 1,45. Edytowane 9 Grudnia 2012 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2012 Wywalenie ramów raczej nic nie da. Dla pewności ustaw je na 1333 i testuj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2012 (edytowane) @stickymelon - napięcie na procku zazwyczaj. @99tomcat skąd masz napięcie vccio - chodzi ci o vtt?? i dlaczego masz tak wysokie napięci vccsa? oto moje napięcia które mam podnieść twoim zdaniem żeby wycisnąć 4,7 Mam asusa i tak jest nieco inne nazewnictwo przetłumacz sobie Ja jadę według poradników do maximusa, jedynie vttddr odkryłem że u mnie pomaga z ramami i dlatego podbiłem. Kilka napięć mam wysoko ustawionych bo inaczej z ramem bym nie poszalał. Nawet jednak teraz na 4.4 ghz ramy lecą mi ponad 2700mhz a na 4.7 ghz kończą się nieco ponad 2600 ;/ udało mi się jak do tej pory ustabilizować procka na 4,7 w granicach rozsądku czyli gdzieś 1,45. może cep jest dupowaty - obecnie ivy są podobno raczej marne ew ma za ciepło Swoją drogą 1.45v to nie jest do końca rozsądne nawet w sandy a co dopiero w ivy. Co do oc to zobacz jeszcze z pll - wbrew logice jak obnizysz je o 1.7-1.75v to czasem oc procka się polepsza ;) Edytowane 10 Grudnia 2012 przez 99tomcat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2012 (edytowane) dzięki za wskazówki. o granicy rozsądku mówiłem w kontekście tabeli intela i max napięcia 1,52v dla ivy. jak znajdę trochę czasu to posiedzę ponownie przy @ i spróbuję wycisnąć te 4,7 z niego może jak raz się uda Edytowane 10 Grudnia 2012 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiki20 Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2012 to tak naprawdę jakie max napięcie można dać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2012 Nie przekraczać 1,52VID Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2012 coretemp pokazuje prawidłowo napięcie VID?? pytam bo wydaje mi się że mi wskazuje prawidłowo ale nie jestem pewny. jeżeli nie to czym innym można to sprawdzić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2012 Pokazuje prawidłowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiki20 Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2012 (edytowane) zastanawia mnie gdzie się znajdują pomiary na naszych płytach żeby można było sprawdzić v na procku Edytowane 11 Grudnia 2012 przez rafiki20 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stickymelon Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2012 4.7 ustabilizowane i bez WHEA przy 1.436 (wg CPUID), ale w stresie 85st najcieplejszy rdzeń. Wyżej się boję próbować Jak dla mnie 85 to i tak sporo za ciepło więc wracam do 4.6. Ech, przydałaby się woda... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2012 stickymelon Zarzuc kolego jakimis szkriinami , chetnei ludzie polukaja na ta stabilnosc ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2012 (edytowane) edit wywalam ciach!ły... odpuszczam 4,7 za duże potrzebuje napięcie. Edytowane 12 Grudnia 2012 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2012 (edytowane) @stickylemon 85 tragedii niema, ja bym zostal. Tym bardziej ze to w stresie. @zaodrze244 Dziennik odswierzany po tej 20:34 ? Edytowane 11 Grudnia 2012 przez adamlop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2012 o wmorde nie zauważyłem whea jest cholera Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2012 Próbowaliście ile max pójdzie na default napięciu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stickymelon Opublikowano 13 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2012 Zarzuc kolego jakimis szkriinami , chetnei ludzie polukaja na ta stabilnosc Wyrzucenie jęczącego wentylatora spowodowało dramatyczny wzrost temperatury... 4.7@1.436 stabilne i bez WHEA ale temperatura absolutnie za wysoka. Co więcej zauważyłem, że powyżej temperatury 90 stopni "package", obcina mi 0.02 Volta, stąd na screenie jest 1.416. Przy próbie obniżenia napięcia, po przekroczeniu 90 stopni schodził mi do 1.408 i wtedy sypało WHEA. BIOS 1708 nie bardzo chce się mnie słuchać czy reagować na zmiany, więc zrobię downgrade i będę dłubał dalej, może uda się jeszcze coś zrobić. @rafa moja płyta domyślnie kręci i3770K do 3.9, nawet wgrywając świeży BIOS. Nie miałem siły ani ochoty walczyć o domyślne ustawienia, więc nie mam pojęcia ile pociągnie na domyślnych ustawieniach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 13 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2012 to ci chyba zaczyna działać throttling że ci zrzuca napięcia... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2012 Skoro nikt nie testuje def napięć to ja tylko napiszę że testuje 3 dzień 4.3GHz i jak na razie wszystko gra. Jeszcze tylko prime nie zapuszczałem ale Diablo można śmigać jak i LinX i ciach!ły z AIDA64 nie wywołują BSODu póki co. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2012 Przez te błędy/ostrzeżenia WHEA musiałem jeszcze podbić napięcie / : 4.3 przy... 1.33-35 [ ; A co do def. napięcia, co należy przez to rozumieć? VID wskazywany na niepodkręconym procesorze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...