WicekWRO Opublikowano 27 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2013 Wybaczcie pytanie, ale wypadłem z obiegu i nie śledziłem ostatnio nowości. Jakiego procka i płytę byście polecili? Najlepiej 4 jaja z ht, aby deczko podkręcić i do tego dobre mobo? nie bijcie, że nie szukałem ale zwyczajnie brakuje mi na to czasu a chciałbym kupić coś solidnego do pracy - głównie grafika 3d i photoshop. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 27 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2013 i7-4770K + ASRock Z87 Extreme4. W sklepach w czerwcu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WicekWRO Opublikowano 27 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2013 Serio Asrock? Kiedyś była to niższa półka, raczej myślałem o jakimś asusie czy msi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathTomahawk Opublikowano 27 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2013 "Kiedyś" to dobre określenie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boru91 Opublikowano 27 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2013 Panowie ten bug związany z usb 3.0 będzie polegał na tym,że nie można będzie usypiać kompa ,gdy podpięte będzie jakiekolwiek urządzenie na usb 3.0? Jeśli ja kompa nie wprowadzam w stan uśpienia to raczej problem mnie nie dotyczy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 27 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2013 (edytowane) Urządzenie np dysk zewnętrzny po wybudzeniu z uśpienia trzeba będzie odłączyć i ponownie podłączyć żeby był widoczny w systemie. Ale wiesz że to temat o Ivy a nie Haswellu? Edytowane 27 Maja 2013 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUSZEK2323 Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2013 Dotarł do mnie i7 3770k temperatury ma z kosmosu 4,4 GHz ponad 80* na napięciu 1,22 to stanowczo za dużo na moim chłodzeniu. 4,5 GHz na napięciu 1,28 to już 90* masakra chyba go oddam i wezmę inna sztukę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2013 normalne temperatury jak na ib , trzeba ihsa zrzucic i przesmarowac rdzen i wtedy bedzie okej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUSZEK2323 Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2013 Kusi mnie to zdejmowanie czapki, ale utrata gwarancji mnie niepokoi ale clp jakby coś już czeka :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2013 ja zaryzykowalem, jestem zadowolony;) -30stopni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2013 ja mam na 4.8ghz 1.37v na wodzie max 87-89 stopni średnio ok 800ciu. Różne sztuki się trafiają. Czasem czapki jak tako przylegają.Poza tym ciężko potem będzie sprzedać skalpowanego cepa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2013 ja mam na 4.8ghz 1.37v na wodzie max 87-89 stopni średnio ok 800ciu. Różne sztuki się trafiają. Czasem czapki jak tako przylegają. Poza tym ciężko potem będzie sprzedać skalpowanego cepa A z jakiej to przyczyny? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2013 A z jakiej to przyczyny? wystaw zobacz- będziesz uczciwy i napiszesz mało kto kupi, posklejasz i nie napiszesz to naciągasz klienta jednak... Jak by nie patrzeć gwara też idzie się paść... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
worms1414 Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2013 Niedawno sprzedawałem skalpowanego cepa i nie zauważyłem by było ciężko go sprzedać, cena 150zł mniej jak przy zakupie, co prawda była to przyzwoita sztuka.Aktualna już taka nie jest, IHS poleciał temperatury spadły, jednak w OC to nie pomogło, więc zastanów się czy warto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2013 wystaw zobacz- będziesz uczciwy i napiszesz mało kto kupi, posklejasz i nie napiszesz to naciągasz klienta jednak... Jak by nie patrzeć gwara też idzie się paść... Proc wygląda jak z fabryki , więc jak ktoś kupi to jeszcze powinien się cieszyć. Jakby nie dało się złozyć procka do kupy żeby to miało ręce i nogi to bym tego nie robił , już sprzedawałem procki ze zdejmowaną czapą i wszyscy byli zadowoleni. Mam wrażenie z roku na rok co raz większe ciotki klotki na forach siedzą i wszystkiego się boją 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2013 (edytowane) starość nie radość -kiedyś di i ln2, pelne mody płyty i psu, a teraz szkoda skalpować cepa Z drugiej strony mając wodę i w miarę cepa : co da mi skalpowanie ? 30 stopni nie zbiję na cepie i 5ghz nie wycisnę z cepa to po co ? Edytowane 6 Czerwca 2013 przez 99tomcat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2013 (edytowane) A z jakiej to przyczyny? Dokładnie z takiej, jak zauważyłeś : Mam wrażenie z roku na rok co raz większe ciotki klotki na forach siedzą i wszystkiego się boją Społeczeństwo, zwłaszcza główny target, czyli powiedzmy przedział 16-20, już nie miesza się w modowanie jak za starych czasów, dla nich jakieś vmody czy zdejmowanie czapki to podstępne operacje,przy których na 99% uszkodziłeś płytkę, tylko rzadko to widać, więc wystawiasz jako w pełni sprawne. Szczerze mówiąc, ja też bym nie kupił takiego CPU od Ździśka, którego w ogóle nie znam i nie jestem pewien, czy miał wystarczające zdolności manualne i czy nie był pod wpływem grubych procentów robiąc taką operację. Sam wiesz, że uszkodzenie płytki żyletką może wyjść od razu/ z czasem / wcale. Wolałbym kupić nowy i sam zdjąć IHSa. co da mi skalpowanie ? 30 stopni nie zbiję na cepie i 5ghz nie wycisnę z cepa to po co ? przy 70*C w ogóle bym się nie zastanawiał, już nawet kij w tą gwarę, bo i tak pewnie nie padnie, ale nie ma sensu. Co innego, gdybyś tam miał 90*C. Chyba, że jeszcze druga opcja - 4fun, ja gdybym mógł, przesmarowałbym stare C2D, ale, że jest lutowane, to sobie daruję. Ewentualnie dla zabawy zrobię lapping w wolnym czasie. Edytowane 6 Czerwca 2013 przez MaciekCi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2013 (edytowane) co da mi skalpowanie ? 30 stopni nie zbiję na cepie i 5ghz nie wycisnę z cepa to po co ? Mnie dało 200mhz do przodu jeżeli chodzi o max oc , ale mnie zależało na temp by jechać półpasywnie na wysokim takcie. Mogę sobie lajtowo jechać na 4.7ghz półpasywnie , kiedy za oknem mocno grzeje. Bez ściągania to 4.7ghz stabilnie miałem tylko przy młockarni i otwartej budzie. Co do spadku temp to właśnie spadło pod 30stopni , włącz sobie intel burn test to ci z miejsca tempy dojdą do 100stopni. Edytowane 6 Czerwca 2013 przez sideband Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2013 (edytowane) @99tomcat wycisniesz 5ghz na napieciu 1.4-1.45v , temperatury beda okolo 70C może ciutke wiecej Edytowane 6 Czerwca 2013 przez Blue Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2013 @99tomcat wycisniesz 5ghz na napieciu 1.4-1.45v , temperatury beda okolo 70C może ciutke wiecej 4.9 nie robię na 1.4 czy nawet wyżej stabilnie to po skalpowaniu raczej też nie zrobi ;) Tempy po 80-85 stopni, więc to jeszcze nie to Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 7 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2013 moim zdaniem zrobisz...ja u siebie miałem podobnie przed skalpowaniem 4.7ghz 1.35v a teraz 4.8ghz 1.38v i temperatury duzo nizsze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
worms1414 Opublikowano 7 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2013 A może ktoś z Warszawy chciałby spróbować podkręcić mojego i7 przy browarku? Bo mi coś nie idzie i nie wierzę że tak kiepska sztuka się trafiła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m@rcinpl Opublikowano 7 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2013 (edytowane) U mie po zdjęciu czapki jest 10 stopni mniej na powietrzu. 4.5@1.16 4.7@1.23 4.8@1.31 4.9@1.36 - temperatura maks w prime 85 stopni 5.0 wstał ale cos pózniej mu sie odwidziało Pastę narazie dałem Prolimatech PK3 , czekam na Liquid Pro... Pytanie bonusowe mam...czym przykleiliście czapkę , bo mnie przychodzi do głowy tylko czarny silikon wysokotemperaturowy... Edytowane 7 Czerwca 2013 przez m@rcinpl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 7 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2013 niczym czapke dociska zapinka socketu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 12 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2013 Kupiłem sobie dzisiaj IB, miałem brać Haswella ale odpuściłem zmianę platformy i zostałem na 1155. Tak na szybko : Jutro pomęczę go dłużej żeby sprawdzić czy jest w 100% stabilny bo dzisiaj nie miałem już czasu na zabawę. Wstępne testy w BF3, który u mnie zawsze wyłapywał niestabilność przeszły ok, ale wolę się jeszcze upewnić puszczając LINX'a na trochę dłużej. Zrobiłem też mini test @ 5GHz ale żeby w ogóle wstał i odpalił windę potrzebuje już sporo bo 1.4v. Po kilku sekundach drugie i trzecie jajko dobiło do 105 stopni i na tym na razie koniec Zobaczymy jutro... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 12 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2013 Świetna sztuka. Coś poza vcore zmieniałeś w swojej MPower? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 12 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2013 nice ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 12 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2013 Świetna sztuka. Coś poza vcore zmieniałeś w swojej MPower? Ustawienia mam te same, które miałem na SB, większość wpisanych ręcznie w oparciu o różne poradniki, przeważnie nie brałem skrajnych wartości tylko powiedzmy 75-85% max zalecanego v dla danej opcji. Co najlepsze mam wrażenie, że teraz lepiej mi działa EIST, proc jakby częściej schodzi z taktowaniami, chociaż może to być też związane z tym, że w końcu mam poprawne odczyty ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
worms1414 Opublikowano 13 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2013 Pozazdrościć, wspaniały cep, jaki beatch? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 13 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2013 Jak dobrze pamiętam 50 tydzień 2012 "B". Nie mam przy sobie pudełka więc potwierdzę to później ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...